Verzio Vizuális Laboratórium /// 2011. november 9-11.

A Vizuális labor célja a résztvevők vizuális készségeinek fejlesztése. Idén azt szeretnénk megvizsgálni, hogyan használhatóak oktatási céllal a dokumentumfilmek a régió egyetemeinek és középiskoláinak társadalom- és közpolitikai kurzusain. A program során megismerkedhetünk a friss dokumentumfilm-termés számos darabjával, és részt vehetünk a különféle szakterületen dolgozó és eltérő hátterű kutatók kerekasztal beszélgetésében. Együtt megvizsgáljuk a mai dokumentumfilmek erős és gyenge pontjait, valamint azt, hogy milyen sikerrel tudják ábrázolni a társadalmi problémákat.

November 9. /// 10.00 – 15.00
Vlad Năumescu /// A képek ereje: társadalmi problémák a dokumentumfilmen
Oksana Sarkisova /// Látás és láttatás: szubjektivitás a dokumentumfilmben

November 10. /// 10.00 – 15.00
Thomas Lahusen /// Az ideiglenes ország és a "tudományos filmkészítés"

Az ideiglenes ország / Vremennaia strana
Thomas Lahusen & Gulzat Egemberdieva & André Loersch / Canada & Kyrgyzstan / 2010 / 36 min / Kyrgyz & Russian
A 2010 tavaszán és nyarán Kirgizisztánban forgatott film a Bakijev elnök és klánjának bukásához vezető népfelkelés és az utána következő egyre mélyülő, etnikai erőszakhullámba torkolló káosz krónikáját mondja el. A valós hatalommal és legitimitással nem bíró, saját családi és törzsi megosztottságától gúzsba kötött ideiglenes kormány csak kínkeservvel tudta politikailag, gazdaságilag és társadalmilag stabilizálni az országot. Mindezt a film vezető politikusokkal, a Moszkvában száműzetésben élő korábbi elnökkel, Aszkar Akajevvel, és „az utca emberével” készített interjúkkal dokumentálja. Bisektől a Tien-san hegyláncon átvezető lélegzetelállító észak-déli autópályán át Osig, kirgizek, üzbégek, oroszok, mesketi törökök és más etnikai kisebbségek vallanak haragjukról, frusztrációjukról és reményeikről.

előzetes
http://chemodanfilms.com/the-interim-country-trailer/

November 11.
10-12
Elena Iarskaia-Smirnova, Pavel Romanov, Dmitry Dubrovsky /// Nyitott szemmel: szociálpolitika, emberi jogok és a dokumentumfilm. Oroszországi tapasztalatok a dokumentumfilmek oktatásban való felhasználásáról.
15.00-16.30
Kerekasztal beszélgetés /// A dokumentumfilm jövője: új médiumok, új lehetőségek

Helyszín
OSA Archívum, Arany János u. 32.

A program ingyenes és nyilvános, a munkanyelv angol. Előzetes regisztráció szükséges, kérjük részvételi szándékát a e-mail címen jelezze, a tárgysorba írja be 'Visual Lab'.