Vendégek

Leo de Boer /// a Tanja nyomában rendezője /// közönségtalálkozó: Toldi, november 12, 18.15 Leo De Boer 1953-ban született Hollandiában. Történelmet tanult az amszterdami egyetemen, majd négy évig a holland filmakadémia hallgatója volt. Jelenleg szerkesztőként dolgozik a NOS holland nemzeti televíziónál, oktat az utrechti művészeti főiskolán, és forgatókönyv-írás kurzust tart az IDFA-n (Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál). Számos dokumentum- és játékfilm rendezője, illetve forgatókönyv-írója. Jelentősebb filmjei A szerető (1995) c. játékfilm, illetve a Oroszok (1996), Októberi Álom (1999), Moszkva alatt (2001), A vörös évek - terroristák voltunk? (2005), Bikkel (2008) c. dokumentumfilmek.
Mona Nicoară /// A mi iskolánk rendezője és producere /// közönségtalálkozó: Toldi, november 11, 18.00 Mona Nicoară a Ceauşescu-rezsimet megdöntő 1989-es román forradalom óta emberi jogi aktivista. Filmes karrierjét Edet Belzberg Children Underground (Underground gyerekek, 2001) című, Oscar-díjra jelölt filmmel kezdte producerként.
Miruna Coca-Cozma /// A mi iskolánk társrendezője és társ-producere /// közönségtalálkozó: Toldi, november 11, 18.00 A BBC újságíró-iskolájában és a román Színház- és Filmakadémián végezte tanulmányait. Az Antena 1-nél, a TVR-nél, a Svájci RTS-nél, és a France 5-nél dolgozott. Legújabb projektje Omar Porras által a TSR-nek készített Omar Porras: Sorcier de la scène (2008) c. filmje.
Vlad Naumescu /// Vizuális laboratórium Vlad Naumescu a budapesti Közép-európai Egyetem antropológiai tanszékének oktatója. Fő kutatási területe az emlékek, a vallás átadása és a keleti kereszténység. Ez utóbbi témában két könyvet és egy folyóirati különszámot (Ethnos 2012) is publikált. Az egyetemen vizuális antropológiát oktat, és számos dokumentumfilmnél dolgozott tanácsadóként. Első nagyfilm hosszúságú dokumentumfilmje a Trencsényi Klárával közösen rendezett, a Duna-deltában élő óhitűekről szóló, díjnyertes Madarak útja (2009).
Thomas Lahusen /// Vizuális laboratórium /// Az ideiglenes ország rendezője és producere Thomas Lahusen az orosz és eurázsiai kultúrtörténet professzora a torontói egyetemen, orosz/szovjet kultúrtörténetet, összehasonlító irodalmat és filmet oktat. A How Life Writes the Book: Real Socialism and Socialist Realism in Stalin's Russia (1997) c. könyv szerzője, az Intimacy and Terror: Soviet Diaries of the 1930s (1995) és a Socialist Realism without Shores (1997) c. kötetek társszerkesztője. Jelenlegi kutatásának témája a mozi, mint történeti forrás, aminek kapcsán több dokumentumfilmet is készített: The Province of Lost Film (Az elveszett film tartománya) (2006), The Uprising (A felkelés) (2006), és Komsomolsk mon amour (Szerelmem, Komszomolszk) (2007)
Costel Bercus /// a Roma Oktatási Alap kurtóriumának elnöke /// A mi iskolánk moderátora A Romániában született roma Costel Bercus a bukaresti Spiru Haret egyetemen végzett nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakon. 1997 óta a jól ismert romániai jogvédő szervezet, a Romani CRISS (Roma Center for Social Interventions and Studies) emberi jogi aktivistája. 2000-ben kineveztek a Romani CRISS igazgatójává, amivel kilépett a nemzetközi porondra. 2005-ben a Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund, REF) kuratóriumának tagja lett, majd még ugyanebben az évben felkérték, hogy legyen a kuratórium elnöke, s ezt a posztot azóta is betölti.
Koen Suidgeest /// a Karla érkezése rendezője /// közönségtalálkozó: Toldi, november 10, 20.00 Koen Suidgeest az angliai University of the Creative Arts-on végzett. Elsősorban a társadalmi problémákkal, és azon belül is leginkább emberi jogi kérdésekkel foglalkozó dokumentumfilmek rendezőjeként, írójaként, producereként és fényképezőjeként jegyzik. Filmjei az emberi alkalmazkodóképesség megnyilvánulási formáit kutatják, és azt vizsgálják, hogyan vagyunk képesek személyes sorsunk alakulásától függetlenül megfelelni a saját magunk által meghatározott erkölcsi értékeknek. A Casting (Szereposztás) (2006) c. dokumentumfilmjével holland filmesként elsőnek jelölték a spanyol filmakadémia Goya díjára.
Halász Glória /// Vasfüggöny - Színház a Váci Fegyház és Börtönben /// filmrendező /// közönségtalálkozó: Toldi, november 9, 18.15 Glória Halász Budapesten született 1985-ben. Az ELTE film-média szakának rádiós és televíziós szakirányán és a Bárka Színház Hajónapló Műhelyében végezte tanulmányait. Dolgozott és dolgozik rádiós műsorvezetőként, televíziós főszerkesztőként, kommunikációs szakemberként, kritikusként, színház- és filmrendezőként. Reisinger Dávid operatőrrel 2006 óta tart közös szakmai útjuk, amelynek fontos állomása első egész estés mozijuk, a Vasfüggöny című dokumentumfilm.
Nagy Viktor Oszkár /// Két világ közt /// filmrendező /// közönségtalálkozó: Toldi, november 12, 20.15 A budapesti Színház és Filmművészeti Egyetemen film és televíziórendező szakán végzett 2009-ben. Diplomafilmje, az Apaföld című nagyjátékfilm a 40. Magyar Filmszemlén elnyerte a Külföldi Kritikusok Díját, majd ugyanabban az évben jelölték az Európai Filmdíjra is. Az azóta eltelt időszakban számos filmes műfajban bizonyított, részese volt a sikeres Hajónapló című televíziós sorozatnak illetve a népszerű 3 Esküvő című dokumentumfilmsorozat egyik epizódját is ő jegyzi. Egész estés dokumentumfilmjé a Két világ közt elnyerte idén a Miskolci Cinefest dokumentumfilmes fődíját.
Szekeres Csaba /// Örvény /// filmrendező /// közönségtalálkozó: Toldi, november 13, 16.15 Független filmkészítőként dolgozik 1993-tól. Egy észak-magyarországi kisvárosban, Mezőkövesden született 1968-ban. 2005-2010 között a Kodolányi János Főiskola óraadó tanára, vizuális tárgyakat és forgatókönyvírást tanított. Szakmai élete a Provence-i levelek című kreatív dokumentumfilmmel indult 1993-ban, amit az HBO vetített. Ezt követően televíziós és rádiós munkák következtek, így tagja volt a Múzsa című televíziós műsor alkotói stábjának, az Irodalmi újság szerkesztőségének. 1997-ben indította útjára feleségével, Gáspár Judittal Felelet az életnek című dokumentumfilm-sorozatukat a Duna Televízióban, amely szociális témájú, személyes hangvételű történetekben mesél fogyatékos és hátrányos helyzetű emberekről. 2002-től a Magyar Televízió Théma és Háló című műsorai is vetítették filmjeit, amit akkori állandó operatőrével, Lovasi Zoltánnal készített.
Sós Ágnes /// Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek /// filmrendező /// közönségtalálkozó: Toldi, november 12, 14.00 Budapesten született, nemzetközi filmes körökben is ismert és elismert dokumentumfilmes rendező, de valójában a filmes szakma számtalan területén megfordult már: saját filmjeinek rendezője, operatőre, forgatókönyvírója, producere, riportere és gyártásvezetője egy személyben. 1990-től kezdve tizenegy éven át a Magyar Televíziónak dolgozott szerkesztőként és rendezőként. 1991-től készít dokumentumfilmeket, először a televízió számára, majd producerként is a filmjei mögé állt. Mintegy 15 hosszabb és ugyanennyi rövidebb dokumentumfilmet készített az elmúlt csaknem húsz évben. Többször nyert fesztiváldíjakat itthon és külföldön. Utolsó filmjét, az HBO gyártásában készült Láthatatlan húrok c. filmet, 2011-ben a Magyar Filmszemle fődíjával, a magyar filmkritikusok díjával, valamint számos külföldi fesztiválmeghívással jutalmazták.
Trencsényi Klára /// Corvin variációk /// filmrendező /// közönségtalálkozó: Toldi, november 12, 16.30 Trencsényi Klára 1975-ben született Budapesten. 2004 óta foglalkozik dokumentumfilmezéssel – operatőrként (pl. IDFA-díjas A komp nem üzemel 2005, Eltitkolt évek 2009) és rendezőként (3Esküvő – Elena és Leo 2009, Madarak útján 2009, Az esély 2007). Nagyrészt külföldi produkciókban, a szerzői dokumentumfilm elkötelezettjeként dolgozik, az első magyar kreatív dokumentumfilm-fejlesztő workshopot 2010-ben szervezte Budapesten. Jelenleg két 70 perces kreatív dokumentumfilmen dolgozik rendező-operatőrként.
Jan Tenhaven /// Az ősz aranya /// filmrendező /// közönségtalálkozó: Toldi, november 12, 18.00 Jan Tenhaven Bochumban, a Ruhr-Universität-en és a berlini Humbolt egyetemen tanult, majd újságíró kurzust hallgatott a berlini Szabadegyetemen. Újságírói pályája kezdetén az esseni Kilimann-Filmproduktionnál asszisztenskedett, illetve szabadúszó újságíró volt a Westdeutsche Allgemeine Zeitungnál és a Die Zeitnél. Később több német televízió-csatornánál (pl. a MDR, WDR, VOX and SAT1) dolgozott szerkesztő-riporterként. 1998 és 2001 között a londoni APM Media tévés tudósítója és szerkesztőség-vezetője, valamint a London International Television igazgatója volt. Jelenleg Lipcsében az MDR televízió művészeti és tudományos osztályának és a berlini Gebrueder Beetz Filmproduktion munkatársa, valamint a Potsdam-babelsberg-i Electronic Media School előadója. Az ősz aranya az első egész estés dokumentumfilmje.
Kostadin Bonev /// Europolisz /// rendező Kostadin Bonev bolgár filmes több játék- és dokumentumfilmet készített, és számos rangos díjat nyert, többek között a Centaur Grand Prix-t 1995-ben a Letters to the Nether World (Levelek az alvilágba) c. filmért, a Prix Europa Willy Brandt díját és a zsűri különdíját a The Patience of the Stone (A türelmes kő) c. filmért, a Moszfilm különdíját az A War Correspondent (Egy háborús tudósító) c. filmért és a Golden Rhyton Grand Prix-t az Europolisz, Duna-delta c. filmért. Elnyete még a bolgár Golden Rhyton díjat és a Bolgár Filmesek díját, valamint a Plovdivban rendezett nemzetközi Golden Chest filmfesztivál díját. Bonev több filmjét is a keresztény művészet ihlette. A rendező gyerekkorát az ikonfestészetéről és fafaragásairól híres bulgáriai Triavnában töltötte. A The Spirit of the Temple (A templom szelleme) és Magic of Bulgarian Iconostases (A bolgár ikonosztázok varázsa) c. filmjei az ottani bolgár népművészekről szólnak.
Nenad Puhovski /// A lorai tanúk /// rendező /// közönségtalálkozó: Toldi, november 10, 18.15 Nenad Puhovski Zágrábban született, szociológiát és filozófiát tanult a zágrábi egyetemen, majd elvégezte a filmrendezői szakot a zágrábi színház-akadémián. Több mint 250 színházi, filmes és televíziós produkciónak volt a rendezője, ez utóbbiak közül nem egy külföldi díjaktban is részesült. 1997-ben létrehozta a FACTUM-ot, amely hamarosan Horvátország legnagyobb független dokumentumfilmes műhelyévé vált, és több mint 60, nemzetközi hírnevet szerzett dokumentumfilmet gyártott. 2004-ben megalapította a ZagrebDox nemzetközi dokumentumfilm fesztivált, amely ma már az egyik legjelentősebb szemle a régióban. 2009-ben Puhovski „az európai dokumentarista kultúra” fejlesztése terén végzett munkásságáért elnyerte az EDN (European Documentary Network) díját, továbbá kitüntetést kapott a horvát államelnöktől és Zágráb polgármesterétől is. Puhovski jelenleg dokumentumfilm készítést tanít számos európai, ázsiai, észak- és dél-amerikai, közel-keleti és afrikai iskolában. Tagja az Európai Filmakadémiának, és tiszteletbeli tagja a CILECT-nek.
Ohad Itach /// Sophiát szeretni /// rendező /// közönségtalálkozó: Toldi, november 10, 20.00 Ohad Itach filmrendező, producer és televíziós szerkesztő. Legutóbbi jelentősebb események, amelyekről anyagot készített a Gázai háború (2009), Fogolycsere a Hezbollahhal (2008), A második libanoni háború (2006), Gázai kivonulás (2005), Kettős öngyilkos merénylet a tel-avivi központi buszpályaudvaron (2003), Terrortámadás a diszkóban (2001). Sophiát szeretni az első teljes estés dokumentumfilmje, amellyel 2010-ben elnyerte a bosznia-hercegovinai Mediterrán Filmfesztivál és a DocAviv Filmfesztivál díját.
Kabarcz Zsófi /// Varázslatos gladiátorok /// rendező /// közönségtalálkozó: Toldi, november 10, 20.15 8 éve foglalkozik mozgóképpel. Korábban televíziós szerkesztőként és riporterként dolgozott. 2007-ben Boros Pannával megalapították a New Angle Filmet, melynek célkitűzése, hogy a megszokott televíziós műsorok helyett innovatív társadalmi célú filmek is bekerülhessenek a tömegmédiába. Számos civil film, dokumentumfilm és videoklip elkészítése után 2011-ben egész estés dokumentumfilmet rendezett a Baltazár Színházról, mely a 42. Magyar Filmszemlén rendezői díjat kapott. Imád élni.