Magyar panoráma

Ha egyetlen szóval próbálnám megfogalmazni, mi a középponti gondolata az idei Verzió magyar programjának, némileg bizonytalanul azt állítanám: a remény. Bizonytalanul, mert ilyesféle szempontom nem volt a válogatásnál, csak a film minősége számított, semmi más; mégis, amikor végignéztem a végleges listát, meglepődtem, mert, ismervén a helyzetet, a nagyvilágét és benne hangsúlyosan a mienkét, nem erre számítottam. Nem mintha a mostani filmekben kevesebb lenne az emberi szenvedés, hazudnának, ha így volna, elvégre földünkön a nyomorúság jottányit sem csökkent, sőt, mifelénk éppen hogy hatványozottan növekszik. Ám ezeknek a megrázó mozgóképeknek az alkotói tudják, hogy akkor kell a reményről szólni, amikor az már végképp elveszni látszik.

Mint most éppen nálunk.

A Varázslatos gladiátorok mentálisan sérült fiataljainak, akárcsak a Vasfüggöny nehéz életű bűnözőinek a művészet, a színház jelenti a reményt, a Láthatatlan húrok tehetséges Pusker-nővérei – Fellinivel szólva - a zenébe kapaszkodnak, az Egyszer volt... kalocsai tanítónője antik tragédiák hősnőihez méltó szenvedéllyel kutatja, s tanítja diákjainak, mi történt a város többezres zsidóságával, mert hisz abban, hogy az igazságot, ha fájdalmas is, fel kell tárni, a Motalko benzinkutas familiájának története azt üzeni, hogy rendszerek jönnek-mennek, de az öreg benzinkút marad, s az állandóságot képviseli, a Két világ közt szereplői pedig a harmadik világ olyan mély pokolbugyraiból érkeztek, amihez képest még a mi tehetetlenül sodródó Kompországunk is az ígéret földjének látszik.

Ezek a mozgóképek, mint minden jó dokumentumfilm, nem helyzetekről szólnak, hanem a helyzetek fogságában küzdő-szenvedő emberekről. Emberekről, akiknek gyakran már semmi sem maradt, csak a puszta remény - ám nincs az a hatalom, ami ezt elvehetné tőlük.

Báron György

Corvin variációk
Klára Trencsényi / Hungary / 2011 / 39 min / Hungarian
Mi maradt meg a budapesti Corvin-sétány régi hangulatából a VIII. kerület nagyszabású rehabilitációja után? Helyi lakosok mesélnek a jellegzetes városrész egykori és mai arcáról.
A 2003-ban indult Corvin Projekt Közép-Európa legnagyobb, díjakkal elismert városrehabilitációs projektje, melynek során huszonkét hektárnyi terület került lebontásra Budapest szívében, a nyolcadik kerületben. A Corvin variációk azoknak a családoknak a sorsát kutatja, akiket az elmúlt évek során kiköltöztettek otthonukból. A helyi önkormányzat és a befektető „fel akarta számolni az itt álló nyomortanyát“, miközben a kiköltöztetett több, mint ezer család közül sokan nosztalgiával beszélnek a régi lakásukról, a korábban létező közösségről – a térről, ami ma már csak az emlékeikben létezik.

producer: András Muhi, Inforg Stúdió
vágó: Bence Bartos, Ági Mógor
operatőr: Klára Trencsényi
hang: Rudolf Várhegyi, 4Cut
zene: Hanna Honthy, Miklós Preiszner

production info:
Inforg Stúdió
1092. Bp. Kinizsi u. 11.
tel.: +36 203 194 448
klaritat@yahoo.com

filmográfia
Bird’s Way (2009) / 3Weddings – Elena & Leo (2009) / A Chance (2007)
Egyszer volt...
Gábor Kálmán / Hungary / 2011 / 103 min / Hungarian
Magó Gyöngyi tanárnő és eltökélt kutató. Jelentős munkásságán keresztül megismerhetünk egy valaha virágzó kalocsai zsidó közösséget.
„A kalocsai zsidóság történetét a városba való betelepüléstől, 1840-től kutatom, s az innen elszármazottak életét napjainkig szeretném követni. Mind az oktatást, mind a kutatást fontosnak tartom. Sajnos fiataljaink körében Magyarországon újra éledeznek szélsőséges eszmék. Megpróbálok ez ellen küzdeni a magam eszközeivel. Nem születtem zsidónak, de embernek igen, és őszinte szívvel gondolom, hogy helyes úton járok" -- mondja Magó Gyöngyi tanárnő. Szorgos és eltökélt munkájával Kalocsa történelmének egy jóformán elfelejtett fejezetét tárja fel, s a néző megismerkedhet egy valaha virágzó zsidó közösséggel.

producer: Gábor Garami, Gábor Kálmán
vágó: Kate Amend
operatőr: Zsolt Tóth, Jon Dunham
hang: Joe Milner
zene: Mark So

production info:
Cinema-Film, Gabor Kalman Productions
Gyarmat u. 36.
1145 Bp., Hungary
garamai@cinemafilm.hu
tel.: + 36 1 252-0078

válogatott filmográfia
Tizenöt francia építész Los Angelesben (2000) / Fordulópontok (sorozat) (1998) / Pályaválasztás (1986)
Két világ közt
Viktor Oszkár Nagy / Hungary / 2010 / 67 min / Arabic & English & French & Georgian & Russian & Somali
Négy kultúra, négy történet, négy küzdelem, és egy esély az újrakezdésre egy idegen országban - közelkép a menekültek mindennapjairól egy magyarországi menekülttáborban.
Közelkép a menekültek mindennapjairól egy magyarországi menekülttáborban. Az elmúlt évben a regisztrált menedékkérők száma meghaladta a 4000 főt. Az alapos, ugyanakkor rendkívül szigorú bírósági eljárás után csak minden tizedik kérelmező kapja meg a menekültstátuszt. A békéscsabai vagy a debreceni tábor után – a bírósági tárgyalás befejeztével – végül a bicskei Befogadó Állomás ad otthont számukra. Egy évig lakhatnak itt a „kiválasztottak”, ez idő alatt szociális munkások, nyelvtanárok és különféle segélyszervezetek, alapítványok készítik fel őket az új életre új hazájukban. A Két világ közt a menekültlét mélyére ásva próbálja megmutatni, milyen is valójában a nulláról új életet kezdeni egy befogadó, de idegen országban.

producer: Sára László, Marcell Gergő
vágó: Péter Sass
operatőr: Rudolf Péter Kiss
hang: Péter Benjamin Lukács
zene: Hildur Gudnadottir, Salif Keita

production info:
Campfilm Production
Károly krt. 3/c
1075 Budapest, Hungary
sara@campfilm.eu
tel.: + 36 20 922 2655

válogatott filmográfia
3 Esküvő (2009) / Hajónapló (2009) / Apaföld (2008) / A vizsga (2006) / A Tárca (2005)
Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek
Ágnes Sós / 2010 / Hungary / 70 min / Hungarian
Ha a legfőbb riválisod az lenne, akit a legjobban szeretsz, hogyan törnél ki az árnyékából? Egy film családról, szeretetről és zenéről.
Pusker Júlia és Ágnes, a kecskeméti hegedűművész testvérpár. A komolyzene világában kevésbé tájékozottak számára talán ismeretlenül cseng ez a két név, a média még nem kapta fel őket, pedig megfordultak már nem egy szakmai megmérettetésen itthon és külföldön egyaránt. A titkuk az, hogy egyszerűen csak azt csinálják, amit szeretnek, amihez tehetségük van, amit a családjuktól örököltek és ami örök kapocs kettőjük között: zenélnek. Ez még önmagában nem is lenne túlzottan érdekes, hiszen sok tehetség, sok tehetséges zenész él közöttünk, miért lennének ők mások? Ami különleges bennük, az Júlia és Ágnes bensőséges kapcsolata, amihez zenei tehetségük az adalék, hegedűs kifejezéssel élve, a „lélek”.

producer: Marc B. Lorber, Dorota Roszkowska, György Czutor
vágó: Thomas Ernst
operatőr: Ágnes Sós, András Petróczy, Károly Markert
hang: Gábor Császár
zene: Attila Reményi

production info:
HBO Holding Zrt.
Riadó u.5.
1026 Budapest, Hungary
Eva.koteles@hbo.hu
tel.: + 36 1 372-3700

válogatott filmográfia
Őrült szerelem ez (2009) / A Dobópápa (2007) / Akartam volna mutatni (2006) / Hangköz (2005) / Magamról röviden csak annyit… (Ferenczi Gáborral) (2002) / Kitoloncoltak (Ferenczi Gáborral) (1993)
MOTALKO - Egy benzinkút krónikája
Attila Kékesi / Hungary / 2010 / 32 / Hungarian
Egy benzinkút és kitartó tulajdonosának krónikája a háború, a kommunizmus és a rendszerváltás tükrében.
A Motalko az első magyarországi benzinkútnak és tulajdonosának, Landthaller Taszilónak a történetét meséli el. A film egy majd száz évet átölelő családtörténeten keresztül mutatja be, hogy miként sikerült, ahogy mindenki hívja, Taszi bácsinak az édesapja által 1936-ban alapított benzinkutat apja 1945-ben bekövetkezett halála után az államosítástól megóvnia és megtartania. Taszi bácsi a mai napig nagy szeretettel szolgálja ki a 7-es út mentén található benzintöltő állomáson az autósokat, ahol az egyik kútban ma is a Motalko, azaz E85 van, éppen úgy, mint 76 évvel ezelőtt.

producer: Miklós Havas
vágó: Attila Kékesi
operatőr: Rudolf Péter Kiss
hang: Miklós Havas
zene: Ferenc Darvas

production info:
HB Production
Naphegy u. 38.
1016 Budapest, Hungary
habanamedia@gmail.com
tel: + 36 30 375 4486

válogatott filmográfia
A forradalom arca – Egy pesti lány nyomában (2006) / Béke poraikra (2004) / Vargabetű (2002) / A kor szelleme (1998) / Hajni (1994)
Örvény
Szekeres Csaba / Hungary / 2010 / 75 / Hungarian
Munkanélküliség és kilátástalanság Toldon, ahol a szegénység örvénye mindenkit a mélybe húz.
Az Örvény a román-magyar határ innenső oldalán található Told lakóinak életét mutatja be. A stáb több mint hat hónapon át forgatott folyamatosan, nyomon követve a munkanélküliség – éhezés – uzsorakamat ördögi körében vergődők mindennapjait. Juli egy dolgot tud biztosan, éspedig azt, hogy mindenáron el akar kerülni otthonról; a maradóknak a betegség és a szegénység jut osztályrészül. A film e hátrányos helyzetű kistelepülés mélyszegénységben élő gyermeklakóinak sorsán keresztül tárja fel a szegénység újratermelődésének jelenségét és a kitörés nehézségeit.

producer: Pál Sándor, John M. Oates
vágó: Sándor Kiss
operatőr: Csaba Szekeres
hang: László Zalányi
zene: Jan Volsy – Miniatures

production info:
Hunnia Filmstúdió Kft.
koprodukciós partner: The Open University (UK)
Róna u. 174.
1145 Budapest, Hungary
hunnia@hunniafilm.hu
tel: +36 1 221 1815

válogatott filmográfia
Nexus (2008) / Zozo (2006) / Ablak a múltra (2005) / Mami, blue – (2003) / Emberek – Homo provincialis (2002)
Varázslatos gladiátorok Diákszemmel
Zsófi Kabarcz / Hungary / 2011 / 52 min / Hungarian
Egy film a Baltazár Színházról, Magyarország egyetlen olyan hivatásos színtársulatról, melynek tagjai értelmi sérült színészek.
A Baltazár Színház az egyedüli hivatásos színtársulat Magyarországon, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot Elek Dóra alapította 1998-ban, a szintén értelmi fogyatékos színészeket foglalkoztató belga Théatre du Plantin mintájára. Bár a színészek mentálisan sérültek, teljesítményüket nem a vélt képességeikhez, hanem a civil nézők elvárásaihoz mérik. A film a társulat 2010-ben készülő darabja, az „Aranylépés” születését, az alkotók életét és munkáját, valamint a választott téma során felmerülő társadalmi feszültségeket dokementálja, és a bemutatóval zárul. Az alkotók célja, hogy népszerűsítsék és támogassák azt a kivételes törekvést, amit a Baltazár Színház képvisel, miközben szerepet vállal egy olyan kultúra megteremtésében, amely a társadalmi integráció lehetőségét nyújtja sérült embereknek.

producer: Panna Boros, Marc B. Lorber
vágó: Judit Feszt
operatőr: Gergő Somogyvári, Marcell Rév, Róbert Patócs, Gábor Tausz, Attila Tóth, Márton Vízkelety
hang: Béla Novák, Zoltán Vass, Ferenc Gerendai
zene: Frenk & Szusza

production info
New Angle Team
Retek u. 32.
1024 Budapest, Hungary
panna@newangle.hu
tel.: + 36 30 396 6089

filmográfia
Birobidjan (Boros Pannával és Katz Dáviddal) (2008)
Vasfüggöny – Színház a Váci Fegyház és Börtönben
Glória Halász / 2011 / Hungary / 69 min / Hungarian
Egy elkötelezett rendező és lelkes társulata a Váci Fegyházban bizalmat és ihletet talál a színházban.
A Váci Fegyház és Börtönben színház működik, szereplői a fogvatartottak. Külsős rendezővel, mindenféle publicitás nélkül dolgoznak évek óta. A film arra vállalkozik, hogy megmutassa a világnak, elszigetelt, minden szempontból hátrányos, sőt sokszor majdnem elviselhetetlen körülmények között hogyan lehet a művészet megváltó erejébe kapaszkodni. Színházat csinálni ott, ahol élni is nehéz. A kicsi, de eltökélt társulat a forgatás alatt Sławomir Mrożek Mulatság című drámáját próbálta. A darab által felvetett kérdések kapcsán a színészek többek között bűnről és bűnhődésről, számkivetettségről, gyökértelenségről, erkölcsről, az ember közegének és körülményeinek személyiségre gyakorolt hatásáról beszélnek – a saját szerepükön keresztül, saját sorsukat is beleszőve.

producer: Glória Halász
vágó: Dávid Reisinger
operatőr: Dávid Reisinger
hang: Szilárd Horváth
zene: Albert Márkos, Hunor G. Szabó

production info:
Beertok Kft.
Balzac u. 35.
1136 Budapest, Hungary
vasfuggonyfilm@gmail.com
tel.: +36 70 635 28 03

válogatott filmográfia
Mari néni (2010) / Performance (2007) / KifestŐ (2006) / Sirály (2004)