Nemzetközi panoráma

48
Susana de Sousa Dias / Portugal / 2009 / 93 min / Portuguese
Fotók. Arcok. Hangok. Minden egyes kép mögött egy történet rejtőzik a portugál diktatúra 48 évéből. Az elnyomás és a kínzás megjelenítése úttörő filmnyelven. Film Critics Prize, Dok Leipzig 2010


A fényképeken szemből és profilból láthatók az alanyok. A rettegett portugál titkosrendőrség, a PIDE rabosító fotói az elnyomatást dokumentálják. Mit árul el egy portré a politikai rendszerről? Mit mondhat egy 35 éve készült kép a mai társadalomról? A portugál diktatúra (1926--1974) politikai foglyainak letartóztatásakor készült fotókra épülő film azt a mechanizmust tárja fel, amellyel egy zsarnokság megörökíti önmagát. Egy szörnyű emléknyomokkal megjelölt arcot helyettesítő fénykép kilép a sötétségből és a börtönben töltött időről beszél. A rendező egy újító filmnyelv eszközeivel alkotott egyetemes érvényű művet, amely a szavakon túli testi és lelki szenvedés világába vezeti be a nézőt. Halk, mégis erős tiltakozás az elnyomás és az embertelen bánásmód ellen.

producer: Ansgar Schäfer
vágó: Susana de Sousa Dias
operatőr: Octávio Espírito Santo
hang: Armanda Carvalho

production info:
Kintop
Campo Pequeno, 50-2º Esq.
1000-081 Lisboa, Portugal
tel.: + 351 21 795 72 68
info@kintop.net
www.kintop.net

filmográfia
Still Life (2005)
Agnus Dei: Isten báránya
Alejandra Sánchez / France & Mexico / 2010 / 81 min / Spanish
Jésúst 11 évesen molesztált egy pap. 26 évesen úgy dönt, hogy vádat emel a nemi erőszaktevő ellen és személyesen is felkeresi, hogy szembesítse múltjának bűneivel. FIPRESCI Díj, Dok Leipzig 2010


Őszinte film a pedofília kényes témájáról a katolikus egyházon belül. A most 26 éves Jesúst 11 éves ministránsfiúként molesztálta egy pap. Carlos atyát papként és apafiguraként tisztelte a közösség, és megfellebbezhetetlen tekintélyével hosszú éveken át ítélte hallgatásra Jesúst, aki most úgy dönt, hogy nemcsak elmondja a történetét, hanem törvényesen és személyesen is megvádolja az erőszaktevőt. Az elhallgatott bűnnek végre nevet és arcot adó film a megbocsátáshoz vezető hosszú út története, amely nem járható végig a múlt feltárása nélkül.

producer: Carole Solive
vágó: Ana García
operatőr: Érika Licea, Pablo Ramirez Duron
hang: Sylvianne Bouget, Ana Garciá Ana Garciá
zene: Tareke Ortiz

distribution info:
Maëlle Guenegues CAT&Docs
18, rue Quincampoix Paris
75004 France
tel: +33 1 4459 6353
maelle@catndocs.com
www.catndocs.com

válogatott filmográfia
Bajo Juárez, the City Devouring its Daughters (2006)
Akik megbánták
Marcus Lindeen / Sweden / 2010 / 60 min / Swedish
Két műtétileg nemet változtató férfi, aki később meggondolta magát. Első találkozásukkor az életről, nemi hovatartozásról és megbánt döntésekről mesélnek. Legjobb dokumentumfilm, Prix Europa, Berlin, 2010


Orlando és Mikael férfinak született, de kés alá feküdt, azt remélve, hogy a műtét után végre önmaga lehet. Ám kiderült, hogy a másik parton nem olyan élet várja őket, amilyet elképzeltek. Mikael a kilencvenes évek közepén, 50 évesen változtatott nemet, míg Orlando 1967-ben, az elsők között Svédországban. Mikael ma ismét férfiként öltözik és igyekszik rábeszélni az orvosokat a visszaváltoztató műtétre. Miután sikerrel jár, egy idegen testben találja magát – két szék között a pad alatt. Orlando elmeséli 11 évig tartó házassága történetét egy férfival, aki biológiai nőnek hitte, míg egy napon le nem lepleződött a titka. Orlando ma androgün dandy, akinek gyémánt fülbevaló ékeskedik az egyik fülében. Élvezi a kettős életet: hol férfi, hol nő. Immár jó hatvanasként, a két férfi találkozik, hogy megbeszéljék az életüket és azt, amit megbántak.

producer: Kristina Åberg
vágó: Marinella Angusti, Kristin Grundström
operatőr: Erik Persson, Andréas Lennartsson
hang: Agnieszka Lewalski, Jens Johansson
zene: Martin Willert

production info:
Kristina Åberg
Atmo Media Network
tel.: +46 8 462 26 90
kristina@atmo.se
www.atmo.se
Amikor Kína Afrikával találkozott
Marc Francis & Nick Francis / France & UK / 2010 / 75 min / English & Mandarin
Kína benyomult Afrikába. Hárman – egy kínai paraszt, egy útépítő és Zambia kereskedelmi minisztere – az új globális nagyhatalom előretörésének frontvonalából.


A film három szereplője a Kína és Zambia közötti erősödő kapcsolat három vetületét jeleníti meg. A kínaiak munkabírása nagy hatással van Felix Mutatira, a zambiai kereskedelmi miniszterre, aki sok millió dolláros befektetést vár országa gazdaságába, és cserében minden lehetőséget megad Kínának a bányászatra és az építkezésre. Mr. Liu egyike annak a több ezer kínai vállalkozónak, aki a fekete kontinensen próbál boldogulni. Az üzlet virágzik, már a negyedik farmot vásárolta meg. Egy neokolonialista földbirtokosra emlékeztet a viselkedése, ahogy a kerítés mögül dirigálja a munkásait. A mérnök Li Jianguo a kínai állami vállalat hű alkalmazottjaként felügyeli az útépítést Észak-Zambiában. Az intim megvilágításba hozott szereplőkön keresztül egy új globális hatalom terjeszkedő lábnyoma tárul elénk – ami radikális változást jelez nemcsak Afrika, hanem a világ számára is.

producer: Marc Francis, Nick Francis
vágó: Hugh Williams
operatőr: Marc Francis
hang: Nick Francis
zene: Florencia Di Concilio

production info:
Speak-it Media Studio 2U
Leroy House, 436 Essex Road
London N1 3QP, UK
tel.: +44 20 7226 0444
media@speak-it.org
www.speak-it.org
www.whenchinametafrica.com

filmográfia
Black Gold (2006)
Álomgyár Kabulban
Sebastian Heidinger / Germany / 2011 / 83 min / Dari
Egy nő, három hivatás: színésznő, rendőr és filmes. Saba Sahar azért dolgozik, hogy az afgán társadalom fátyol nélkül lássa az asszonyokat.


Egy továbbképzésen filmet néznek az egyenruhás afgán rendőrök: tűzpirosba öltözött nő elhárítja a támadásokat és leveri a pimasz macsókat egy bollywoodi stílusú harcművészeti filmben. Az Álomgyár Kabulban egy különleges afgán nő, Saba Sahar története, aki rendőrként, színészként és rendezőként küzd az afgán nők függetlenségének társadalmi elismeréséért. Végigkövethetjük, ahogy új projektje tető alá hozásán dolgozik: miközben támogatókat keres és nyugati segélyszervezetekkel tárgyal, képet kapunk a nemzetközi és a helyi hatalmi szervek működéséről. Fokozatosan fellebben a fátyol Sahar magánéletéről is, amikor kilenc hónapos csecsemőjével az ölében szinte idilli jövőt képzel el magának a történet végén. A független nő utópiáját remények és emlékek kísérik, ahogy lekopogja egy régi afgán énekes dalának ritmusát a kislánya homlokán.

producer: Nils Bökamp, Felix Kriegsheim
vágó: Alexander Fuchs
operatőr: Alexander Gheorghiu
hang: Sebastian Heidinger

production info:
Boekamp & Kriegsheim GmbH
Eisenbahnstrasse 11
10997 Berlin, Germany
tel.: + 49 30 609 800 880
mail@boekampkriegsheim.com
www.boekampkriegsheim.com

válogatott filmográfia
Drifter (2007) / Lichtenberg (2004) / Der Prinz / Ludwig Zwo / Harakiri (2003) / Pelikanismus – Das Tobias Delius 4tet (1999) / Ahab im Altersheim (1998)
Atom mindörökké
Michael Madsen / Denmark & Sweden & Finland & Italy / 2010 / 75 min / English & Swedish & Finnish
A nukleáris hulladéknak tervezett örök nyughelyet százezer évre fogják sugárzásbiztosan lezárni. De mit tehetünk azért, hogy a távoli jövő generációi ne nyissák fel a kamrákat gondolván, hogy elrejtett kincseket vagy a mi korunk piramisait találták meg?


Nap mint nap óriási mennyiségű, erősen radioaktív hulladék kerül az atomerőművekből átmeneti tárolóhelyekre, amelyek azonban nem teljesen biztonságosak, természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás miatt megsérülhetnek. A finnországi Onkalóban épül a világ első állandó atomhulladék-lerakója, Onkalo egy kemény kőzetágyba vájt gigantikus barlangrendszer, amely 2020-tól kezdve fogadja majd Finnország nukleáris hulladékát. A tároló várhatóan 100 év alatt telik meg, akkor százezer évre lezárják. A film az onkalói építkezésre kalauzolja el a nézőt, ahol a vállalat képviselői, tudósok és teológusok fejtegetik az egyelőre megoldatlan problémákat, köztük azt, miként lehet figyelmeztetni a távoli jövő embereit a civilzációnk által hátrahagyott halálos hulladék veszélyeire. Nehogy azt higgyék, a piramisainkat, misztikus temetkezési helyeinket vagy elrejtett kincseinket találták meg. A film nemcsak a nukleáris hulladék hosszú távú elhelyezésének kérdéseit veti fel, hanem elgondolkodtat a tudomány és az emberi tudás határairól, a jövő generációk iránti felelősségünkről és a magunk után hagyott örökségről is.

producer: Lise Lense-Møller
vágó: Daniel Dencik, Stefan Sundlöf
operatőr: Heikki Färm
hang: Nicolai Linck, Øivind Weingaarde

production info:
AUTLOOK
Magic Hour Films in co-production with Atmo Media Network & Film i Väst & Mouka Filmi
DK-Baldersgade 6
2200 Copenhagen N, Denmark
tel.: +45 3964 2284
post@magichourfilms.dk
www.magichourfilms.dk
Producer Lise Lense-Møller
post@magichourfilms.dk

válogatott filmográfia
To Damascus (2005) / Celestial Night: A Film on Visibility (2003)
Bányásznap
Andrey Gryazev / Russia / 2010 / 62 min / Russian
Oroszországban, a hajdani bányász-városkában ma semmi nincs csak munkanélküliség, kábítószer, erőszak. Küzdelem a szerelemért és a fennmaradásért az elviselhetetlen körülmények közepette.
18 éven aluli nézőknek nem ajánljuk


Oroszországi kis bányászváros, ahol 15 évvel ezelőtt még volt munka és létbiztonság. A bánya bezárt, de a régi barakkokban ma is ott élnek a bányász-családok, munka és életcél nélkül. De miből tartják fenn magukat, ha 35 év felett képtelenség munkához jutni? A film középpontjában Szasa és Irina áll. Sikertelen moszkvai próbálkozásai után a 37 éves Szasa hazatér mozgáskorlátozott feleségéhez és állás-keresésbe kezd, de mindenhol visszautasítják azzal, hogy „túl öreg”. Beköltözik hozzájuk Irina bátyja, aki nemrég szabadult a börtönből, ahol gyilkosságért ült. Szeretne új életet kezdeni, de a börtönben összeszedett traumák és szenvedélybetegségek egyre visszahúzzák. Megindító portré egy családról, amely heroikusan küzd a normális életért a lehetetlen körülmények között.

producer: Natalya Manskaya
vágó: Andrey Gryazev
operatőr: Andrey Gryazev
hang: no info
zene: M. Tarivderviev, lyrics N. Dobronravov

production info:
Studio Vertov
cinemacraft@gmail.com

filmográfia
Lednikoviy Period (2009) / Sanya and Sparrow (2009) / Street-Cleaner SP (2008)
Dudálj az életért!
Arnaud Gaillard & Florent Vassault / France / 2011 / 68 min / English
Bűn és a halálbüntetés. Hoz-e megnyugvást az áldozat családjának az elkövető kivégzése.


Salt Lake Cityben leszáll az este és egy nagymama a család kíséretében elmegy a férje gyilkosának kivégzésére. Oklahomában az egykori halálsoros, akinek 22 évet kellett leülnie, mire felmentették, elmeséli megdöbbentő történetét. Texasban egy asszony küzd a büntetőrendszerrel fia életben maradásáért, aki már 14 éve vár a kivégzésére. Huntsville-ben, egy kelet-texasi kisvárosban jóformán hetente hajtanak végre halálos ítéletet méreginjekcióval. A dokumentumfilm a halálbüntetés kérdését vizsgálja úgy az áldozatok, mint a végrehajtók szempontjából. Rávilágítva a rendszer abszurditásaira mindössze egy kérdést tesz fel: humánus módszer-e a méreginjekció?

producer: Arnaud Dommerc, Jean-Baptiste Legrand
vágó: Léa Masson
operatőr: Arnaud Gaillard, Florent Vassault
hang: Matthieu Deniau, Sandy Notarianni

production info:
Andolfi
62 rue de Notre Dame de Nazareth
75003 Paris
tel.: +33 950 65 23 05
www.andolfi.fr
www.honk-lefilm.com

filmográfia
Florent Vassault: Bernard Thomas, les secrets de la gloire (2007)
Eid
Saaheb Collective / Israel / 2011 / 8 min / English
Az izraeli-palesztin konfliktus egy hulladék-művész szemével.


Eid palesztin beduin, aki délen, egy hebron-hegyi faluban él. Amióta az eszét tudja, hulladék anyagokból készít műtárgyakat. Kreatív tevékenységét dokumentálva a film azt a derűlátást és integritást mutatja meg, amellyel Eid a személyesség és a remény művészi kifejezésévé alakítja a megszállást.

producer: Saaheb Collective
vágó: Saaheb Collective
operatőr: Saaheb Collective
hang: Saaheb Collective

production info:
Saaheb Collective
saahebcollective@gmail.com
Elérhetetlen
Jakub Stożek / Poland / 2010 / 30 min / Polish
Két kamaszlány próbálja felkutatni tizennégy éve nem látott anyját. Vajon sikerül egymásra találniuk?


Klaudia és Karolina életük nagy részében anya nélkül nevelkedtek. Goromba és önző apjuk mellett korukhoz képest hamar felelősségteljes, független emberekké váltak. Éretten oldják meg problémáikat, s minden körülmények között kiállnak egymásért. Amikor a fiatalabbik elkezd betegeskedni, újabb kísérletet tesznek a felnőttek hibájából elhanyagolt családi kapcsolatok felélesztésére. Sikerül telefonon beszélniuk a szülői jogoktól megfosztott anyjukkal, aki azóta Franciaországba költözött. Abbéli reményükben, hogy újra láthatják őt, az idősebbik lány Párizsba utazik. Vajon sikerül-e megtalálnia az anyját, akit kis híján másfél évtizede nem látott, és ha hívja, mindig csak az üzenetrögzítő kapcsol be?

producer: Bartkowicz- Koszalka Natalia
vágó: Jakub Stożek
operatőr: Michał Sosna
hang: Mikołaj Kaczmarczyk
zene: Zbigniew Kowalski

production info:
Darklight Film Studio
Natalia Bartkowicz-Koszałka
ul. Normandzka 38, 30-383 Kraków, Poland
tel.: + 50 1 622 810
natalia@darklight.pl
info@polishdocs.pl

filmográfia
No Collapse (2008) / Everything Will Be Fine (2006) / From a Distance (2006) / I Am (2005)
Europolisz, Duna-Delta
Kostadin Bonev / Austria & Bulgaria / 2009 / 81 min / Romanian
Sulina egykor Európa harmadik legnagyobb kikötővárosa volt. Felkavaró történet a régi dicsőségről és a hanyatlásról a Duna-deltában. Közönségdíj, Londoni Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, 2011
Sulinába nem vezet szárazföldi út. Ez a fura hely csak a folyón vagy a tengeren át közelíthető meg. Mégsem sziget. Sulina egyike a Duna-delta mentén fekvő városoknak, amelyek a folyó számos ága közé szorultak. Mintegy száz éve itt volt Európa harmadik legnagyobb kikötője. Ma a város lassan haldoklik, az egyesült Európáról álmodva. Mi történt ezzel a különös, világtól elzárt hellyel? 1933-ban Eugeniu Botez, a sulinai kikötő parancsnoka írt egy Europolis című regényt Jean Bart álnéven. Egy évre rá meghalt. A regényben megjövendöli, hogy egy napon semmi nem marad ebből a nyüzsgő és élettel teli városból. És Europolis halálával maga Európa is megkezdi hosszú és fájdalmas haláltusáját. Néhány év múlva a jóslat teljesedésnek indult.

producer: Penko Roussev, Alexander Binder
vágó: Toma Waszarow
operatőr: Konstantin Zankov, Dimiter Mitov
hang: Eric Spitzer-Marlyn
zene: Nikolai Ivanov

production info:
Kostadin Bonev
Compl. Nadejda 152 A, app.35
1220 Sofia, Bulgaria
tel.: + 359 888 465 735
bonevkost@abv.bg
www.trivium-films.com

válogatott filmográfia
War Correspondent (2008) / The Ships Are Full (2005) / Warming Up Yesterday’s Lunch (2002) / 1934 (1999) / The Patience of the Stone (1998) / Under a Cloud (1997) / Letters to the Nether World (1994) / Dream Hunters – A Documentary about Balkan Naïve Artists (1991)

előzetes
http://www.trivium-films.com/trailers_kbonev.php?ID=439&language=en
http://www.trivium-films.com/trailers_kbonev.php?ID=440&language=en
Hely a nap alatt
Leonard Retel Helmrich / Indonesia & The Netherlands / 2010 / 111 min / Indonesian
Változások a modern Indonéziában egy dzsakartai gettólakó család három nemzedékén keresztül. A 2010-es IDFA legjobb dokumentumfilmje.


Egy indonéz család három nemzedéke a globalizáció korában. A film kezdetén a nagymama vidékre költözik a nyüzsgő Dzsakartából. De amikor Bakti, a fia nem bír már a kamasz lányával, Tarival, visszahívja az anyját a nagyvárosi nyomornegyedbe, hogy segítsen megnevelni az unokáját. Tari egy nyitottabb korban nő fel, ahol a környezetében megengedik, sőt elvárják a szabad véleménynyilvánítást. Indonéziában is megjelent a nyugati típusú nemzedéki ellentét, ami újdonság egy muzulmán országban. Az egész család az intelligens Tariba veti a reményét, hogy kiszabadulhatnak a dzsakartai gettóból. Azt várják tőle, hogy jó eredménnyel elvégzi az iskolát és elsőként a családból egyetemre megy. Tari azonban arra vágyik, mint minden tizenéves: mobiltelefonra és bulikra a barátaival, miközben a család betegre dolgozza magát, hogy összeszedje a tandíjra valót. A család mikrokozmoszából a mai Indonézia olyan alapvető kérdéseire kapunk rálátást, mint a korrupció, a vallási és nemzedéki konfliktusok, a gazdagok és a szegények közötti szakadék.

producer: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
vágó: Jasper Naaijkens
operatőr: Leonard Retel Helmrich, Ismail (Ezther) Fahmi Lubish
hang: Ismail (Ezther) Fahmi Lubish
zene: Fahmy Al-Attas, Danang Faturahman

production info:
Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Scarabeefilms
Lloydstraat 5
Rotterdam
5052 WP Netherlands
tel: +31 13 530 0276
hetty@scarabeefilms.com
www.scarabeefilms.com
www.positionamongthestars.com

válogatott filmográfia
Promised Paradise (2006) / Shape of the Moon (2005) / Flight from Heaven (2003) / The Eye of the Day (2002) / Jemand auf der Treppe (1994) / Moving Objects (1992)
Forradalom a színpadon
Mathew Charles & Albina Kovalyova / UK / 2010 / 27 min / Belarusian & English & Russian
Bár a fehérorosz Szabad Színházat hivatalosan betiltották, titkos helyeken továbbra is játszanak. Európa utolsó diktatúrájában ők a politikai ellenállás fáklyavivői.


Az Európai Unió szankciói a külvilágtól szigetelik el Belorussziát, a Lukasenko zsarnoki irányítása alatt álló média pedig belső vasfüggönyt épít. De egy csapat különc csepűrágó harcot indít a cenzúra ellen. Az államilag betiltott Szabad Színház titkos helyszíneken játszik, a közönséget SMS-ben értesítik, hogy hol lesz az aznap esti előadás. Bármelyik este az utolsó lehet. A házaspár Nyikolaj Halezin and Natalja Koljada a színháznak szentelték az életüket, s a belorusz társadalom kirekesztettjei -- a melegek, testi és szellemi fogyatékosok -- melletti kiállásukkal példát mutatnak politikai ellenállásból Európa utolsó diktatúrájában. A Szabad Színházat olyan színészek is támogatásukról biztosították, mint Jude Law és Sienna Miller, Tom Stoppard drámaíró pedig pénzzel segítette a társulatot. A film ebbe az underground világba kalauzolja el a nézőt, amelyből Nyikolaj és Natalja saját biztonsága érdekében lehet, hogy végleg kilépni kényszerül.

producer: Mathew Charles
vágó: Juan Luis Passarelli
operatőr: Mathew Charles, Albina Kovalyova
zene: Lucy Mulgan, Sergei Shnurov

production info:
Mathew Charles Daffodil Media
25 Church Crescent, London
N10 3NA U.K.
tel: +44 773 791 2505
info@daffodilmedia.com
www.daffodilmedia.com

válogatott filmográfia
Mathew Charles: Beyond the Pink Curtain (2009)
Hasadás
Ronit Kertsner / Israel / 2010 / 72 min / English & Hebrew & Polish
Lehet-e valaki egyszerre katolikus pap és hithű zsidó? Romuald Waszkinel, a felszentelt lengyel katolikus pap elképesztő utazása egy izraeli vallásos kibucig.


Lehet-e valaki egyszerre katolikus pap és hithű zsidó? 12 évvel azután, hogy katolikus pappá szentelték, a lengyel Romuald Waszkinel felfedezi, hogy zsidó szülőktől származik és az igazi neve Jacob Weksler. A film az ő hihetetlen útját követi. Látjuk misét celebrálni egy lengyel templomban és megismerjük a szigorú vallási törvények szerint élt mindennapjait egy izraeli kibucban. Két világ – Romuald Waszkiel és Jacob Weksler identitása -- között őrlődik. Egyikről sem képes lemondani, ezért mindkét vallás és Izrael állama is kiveti magából. Elkerülhetetlennek tűnik a választás. De melyik hitet vallja? És hogyan?

producer: Ronit Kertsner
vágó: Ronit Kertsner
operatőr: Ron Katzenelson, Shalom Rufeizen, Oded Kimchi
hang: Sharon Shama
zene: Barak Hanoch

production info:
Go2Films Distribution & Marketing
37/8 Issar Natanzon St.
Jerusalem 97787 Israel
hedva@go2films.com

válogatott filmográfia
Menachem & Fred (2008) / I, The Aforementioned Infant (2006) / Haktana Hanal (2006) / The Secret (2002)
Hodorkovszkij
Cyril Tuschi / Germany / 2011 / 111 min / English & German & Russian
Szocialista aktivistából innovatív kapitalista, végül politikai mártír: Mihail Hodorkovszkij története a poszt-szovjet Oroszország politikai visszásságaira mutat rá.


A legtöbb fiatal orosz úgy tekint Mihail Hodorkovszkijra, mint az óriási olajvállalat, a Jukosz egykori fejére, aki rengeteg pénzt lopott az országuktól. Mások szemében viszont mártír, aki Vladimir Putyin útjában állt, ezért “eltávolították” és politikai fogolyként egy szibériai börtönbe zárták, ahol nemrég hosszabbították meg a büntetését. De miért tért vissza Oroszország leggazdagabb ember a hazájába, holott tudhatta, hogy letartóztatják és elítélik? A rendező megpróbálja felderíteni az ügyet, sőt egy rövidebb beszélgetésre is sikerült bejutnia Hodorkovszkijhoz: ez az egyetlen interjú, amit fogsága óta adott. A film a családtagoknak, kollégáknak és politikusoknak feltett kérdéseken keresztül igyekszik megfejteni Hodorkovszkij megbuktatásának valódi okait.

producer: Cyril Tuschi
vágó: Claudia Simonesci
operatőr: Cyril Tuschi
hang: Martin Frühmorgen
zene: Arvo Part

production info:
LALA Film, Cyril Tuschi
Sophienstr. 18, 101 78 Berlin
cyril@lalafilms.de
http://www.khodorkovsky-movie.com/

válogatott filmográfia
Slight Changes in Temperature and Mind (2004) / TURN! (1997) / Nightland (1996) / Windrush (1995) / Excuses (1994) / Close (1993) / Frankfurt am Meer (1992)
homo@lv
Kaspars Goba / Latvia / 2010 / 70 min / English & Latvian & Russian
Vonuljanak, vagy ne? A Pride Parade támogatói és ellenzői sok-sok éve ádáz küzdelmet vívnak Rigában, gyaníthatóan némi politika manipulációnak is köszönhetően.


Rigában 2005 nyarán vonultak először a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek, amit a nyugat-európai LGBT parádék mintájára “Pride”-nak neveztek. A kezdeményezés azonban hamar vég nélküli konfliktusba és ellenségeskedésbe fulladt, kettészakítva a lett társadalmat: a vonulók kaptak a fejükre emberi ürüléket és szentelt vizet, családok szakadtak szét, voltak, akik állásukat vesztették el, és egy homoszexualitását bevalló papot kizártak az egyházból. Apellált a két oldal Jézusra, az ördögre, patriotizmusra és emberi jogokra, s a sajtó kéjesen tudósított a botrányokról. Kaspars Goba öt éven át követte az eseményeket, rögtön a 2005-ös első Pride Parade-tól 2010-ig, amikor is az a döntés született, hogy nem rendezik meg a felvonulást Rigában. A terjedelmes leforgatott anyagból készült film mind a “Pride”, mind a “NoPride” oldalán állók véleményébe és személyes történetébe beavatja a nézőt.

producer: Ieva Ūbele
vágó: Gatis Belogrudovs, Visvaldis Zarakovskis
operatőr: Kaspars Goba, Marģeris Eglītis, Inese Apse
hang: Oskars Doma, Jānis Zaneribs
zene: www.extrememusic.se, Edgars Ozoliņš

production info:
Elm Media
Ganību dambis 15
Rīga, LV 1045, Latvija
tel: +371 283 66800
elmmedia@elmmedia.lv
http://www.homo.lv/

válogatott filmográfia
City of Sweets (2010) / Exploring Nature: Five Stories (2009) / Engure. Lake given by the Sea (2005) / Seda. People of the Marsh (2004) / The Green City (2003)
A kárhozat gyermekei
Tyler Measom & Jennilyn Merten / USA / 2010 / 87 min / English
Hány anyukád van? Hány feleséget szeretnél? Bepillantás a Warren Jeffs-féle poligám közösség és az onnan menekültek életébe.


A világ végén, Utah és Arizona határán fekvő Colorado City ad otthont egy fundamentalista mormon közösségnek (FLDS). Ez a legrégebbi poligám csoport az Egyesült Államokban, ahol a férfiaknak több feleségük van, gyermekeiket pedig szigorú szabályok szerint nevelik, melyeket Warren Jeffs, a prófétájuk írt elő. 2003-ban Jeffs a világvégét várva megkezdte a nyáj szisztematikus megtisztítását: megtiltotta az állami iskolák látogatását, betiltott minden felekezeten kívüli könyvet és tevékenységet; kiközösítette az összes bírálóját, gyermekeiket és feleségeiket pedig más férfiaknak adta. Több száz tizenéves fiú szökött meg családját és a megváltás ígéretét hátrahagyva egy független élet reményében. A film három fiú szökés utáni életét mutatja be. Rendes iskolázottság és állandó lakóhely hiányában hatalmas akadályokkal kell szembenézniük, de nagy álmokat dédelgetnek – mindenekelőtt gimibe szeretnének járni és valahogy tartani a kapcsolatot a családjukkal. A rendezők három éven át követik az új életet kezdő fiúkat, akiknek meg kell küzdeniük a múlt kísérteteivel. Erőteljes látlelet hitről, családról és vallási vallási száműzöttekről a mai Amerikában.

producer: Julie Goldman, Tyler Measom, Jennilyn Merten
vágó: Jenny Golden
operatőr: Tyler Measom
zene: Mark Geary, Karl Odlum

production info:
Left Turn Films
205 E. Vidas Ave.
Salt Lake City, Utah 84115
tel.: +1 801 836 1578
tmeasom@leftturnfilms.com
jennilyn@leftturnfilms.com
Julie Goldman
tel.: +1 917 744 1355
julie@mottopictures.com
www.sonsofperditionthemovie.com

válogatott filmográfia
The Furniture (2004) / Fall of Man (2003)
Karla érkezése
Koen Suidgeest / Belgium & Spain & USA / 2010 / 90 min / Spanish
Egy 19 éves nő a pici lányával egy parkban lakik Nicaragua fővárosában. Hogyan maradhat életben hajléktalanul egy újszülöttel?


A film a kisbabája első életévében követi a 19 éves anya, Sujeylin Aguilar és a pici Karla küzdelmeit. Egy nappal a születése után Karla egy kartondobozban érkezik meg a kórházból jövendő otthonába: a nicaraguai főváros, Managua egyik parkjába. Az anyja, Sujeylin fiatalkorúként szökött meg otthonról, drogos lett és az utcára került, ahol találkozott gyermeke apjával, Juan Carlosszal. A történet három hónappal Karla születése előtt indul és egyéves kora körül ér véget. Sujeylin immár nyolc éve él üzletelő barátja és a városi segélyszervezetek támogatásából. Nem számít arra, hogy a baba sokat változtat majd az életén, úgy készül, hogy a parkban fogja felnevelni, ahol egy színes figurákból álló társasággal -- a “családjával” – lakik együtt. A Karla érkezése egy fiatal nővel ismerteti meg a nézőt, aki szélsőséges körülmények között vállalkozott az anyaságra. Ő maga meséli el a történetét, kivételesen bensőséges közelségbe hozva egy egyetemes problémát.

producer: Koen Suidgeest, Emily Lobsenz
vágó: Jan De Coster
operatőr: Koen Suidgeest
hang: Gerardo Pietrafesa
zene: Martin Rasskin

production info:
El Rayo Films S.L.
Calle Infantas 21, 3° 1°
28004 Madrid, Spain
tel.: + 34 913 604 828
info@elrayofilms.com
www.elrayofilms.com
www.karlasarrival.com

filmográfia
Casting (2006)
A kollaboráns és a családja
Adi Barash & Ruthie Shatz / France & Israel & USA / 2011 / 85 min / Arabic & Hebrew
Az izraeli titkosszolgálatnak húsz éven át kémkedő palesztin férfi családostul menekülésre kényszerül, de Izrael nem akarja befogadni őket.


A kollaboráns családja egy palesztin családról szól: az apa, Ibrahim ideológiai megfontolásokból 20 évig az izraeli titkosszolgálatnak dolgozott. Amikor lelepleződött, családostul Izraelbe volt kénytelen menekülni. Bár tartója menedékjogot és állampolgárságot ígért nekik, már két és fél éve nem történik semmi, és a családon belül a feszültség napról napra növekszik. Juszra, Ibrahim felesége, három tinédzser fiúk és két lányuk hiába próbálnának beilleszkedni, megalázott számkivetettként viselik Ibrahim cselekedetének következményeit. A rendező-páros, Adi Barash és Ruthie Shatz testközelből követték, ahogy a nehézségek és kudarcok nyomán a családot összekötő szálak sorra felbomlanak. A film kérlelhetetlen következetességgel mutatja be, milyen sors jut osztályrészül azoknak, akik az életük kockáztatásával az ellenség szolgálatába állnak.

producer: Ross Kauffman, Adi Barash, Ruthie Shatz
vágó: Janus Billeskov Jansen
operatőr: Adi Barash
hang: Zamir Shatz
zene: Uri Frost

production info:
Yulari Films
http://www.yularifilms.com/

válogatott filmográfia
Garden (2003) / Diamonds and Rust (2001)
Kukart
Lucy Walker / Brazil & UK / 2010 / 98 min / English & Portuguese
Szemétből művészet, művészetből élet: Vik Muniz fényképész helyiekkel dolgozik a világ legnagyobb szeméttelepén Rio de Janeiróban. A művészet átalakító ereje és az emberi szellem alkímiája. Közönségdíj, Sundance Film Fesztivál, Berlinale, IDFA, 2010.


A közel három éven át forgatott film Vik Muniz fényképész utazását követi nyomon brooklyni otthonából brazíliai szülőföldjére, közelebbről a világ legnagyobb szeméttelepére Rio de Janeiro külvárosában. Fotóinak alanya az ottani önjelölt újrahasznosítók – a “catadores” — vegyes társasága. Muniz eredeti terve az volt, hogy szeméttel “festi meg” szereplőit, de ihletet merített az emberekből, akik a fényképeken olyan méltósággal és kétségbeeséssel alkotják újra önmagukat a szemétből, melynek során az életüket is másként kezdik látni. Ami művészi kísérletezésnek indult, az gyorsan változik át társadalmi elkötelezettséggé – a művész, a rendező és a néző számára is. Ahogy a szemét műalkotássá transzformálódik, úgy születik meg a szemétre vetett emberekben egy más önkép és önértékelés.

producer: Angus Aynsley, Hank Levine
vágó: Pedro Kos
operatőr: Dudu Miranda
hang: Patrick O’Sullivan
zene: Moby

production info:
Almega Projects
Angus Aynsley
tel.: +44 207 4797 410
info@almegaprojects.net

válogatott filmográfia
Countdown to Zero (2010) / Blindsight (2006) / Devil’s Playground (2002)
Maraton-fiúcska
Gemma Atwal / India & UK / 2010 / 98 min / English & Hindi & Oriya
Egy nyomornegyedből összeszedett négyéves fiú lehet India legnagyobb futója? Kapzsiság, remények és széttört álmok.


A lendületes film a négyéves Budhia története, akit Biranchi Das cselgáncsedző és az India keleti részén fekvő Orissa állam árvaházának munkatársa mentett ki a nyomorból. Amikor kiderül, hogy Budhiának kivételes tehetsége van a hosszútávfutáshoz, az edző fejleszteni kezdi, népi hősként állítva őt a nélkülöző tömegek, sőt egész India elé. De miután a csodagyerek négyévesen kudarcot vall a világrekord 65 kilométeres távon, a közvélemény elfordul a gurutól és tanítványától, akik hamarosan a sajtóviták és egy politikai botrány kellős közepén találják magukat. A Marathon Boy, amely öt éven át követi Budhia hullámvasútazását, dickensi mese a kapzsiságról, a korrupcióról és a széttört álmokról a nyomornegyedektől a maratonfutás vérpezsdítő világáig, a modernizálódó India hektikus politikai légkörében.

producer: Gemma Atwal, Matt Norman
vágó: Peter Haddon
operatőr: Matt Norman
hang: Ajay Bedi, Subramanian Mani
zene: Garry Hughes

production info:
Gemma Atwal
One Horse Town Productions
5 Downs Park West, Westbury Park, Bristol. BS6 7QQ
tel.: +44 7870 603926
gemma@marathonboymovie.com
www.marathonboymovie.com
A másik Chelsea – Donyecki történet
Jakob Preuss/ Germany & Ukraine / 2010 / 87 min / Russian
Egy menő milliárdosnak saját focicsapat kell. A Sahtar Donyeck Rinat Ahmatov ukrán milliárdos dédelgetett kedvence. Nagy pénzek és szép remények Ukrajnában.


Manapság, nem menő ha egy milliárdosnak nincs saját focicsapata. Roman Abramovics, az orosz oligarcha megvette az angol Chelsea-t, a grúz Merab Jordania a holland Vitesse-t – Rinat Ahmetov ukrán milliárdos egy vagyont ölt a Sahtar Donyeckbe. A film hőse két szurkoló: a szénbányász Szasa az egyszerű emberek között ül a lelátón, míg a helyi politikus Kolja büszkén feszít a VIP-páholyban az ukrán politikai és gazdasági elittel. Ahmatov súlyos pénzeket fektet a klubba, amelynek a forgatást követő szezonban kell bizonyítani az európai porondon. Az oligarchák támogatásával elért sportsikerek élesen világítanak rá a régió társadalmi és politikai elmaradottságára. A Sahtar eredményeit és kudarcait követve a rendező képet ad a futball mögötti világról, ahol összefonódik a politika, a szórakoztatóipar és a gazdaság.

producer: Stefan Kloos
vágó: Markus CM Schmidt, Philipp Gromov, Lena Rem
operatőr: Eugen Schlegel, Pavel Kazantsev, Roman Yelensky, Maxim Kuphal-Potapenko, Philipp Gromov, Felix Korfmann
hang: Oleg Goloveshkin
zene: Dominik Sprungala

production info:
Kloos & Co. Medien GmbH
Schlesische Str. 29/30
10997 Berlin
tel.: +49 (0) 30 4737 2980
info@kloosundco.de
www.kloosundco.de
www.theotherchelsea.com

filmográfia
The Unburied War – Srebrenica, a Decade On (2005) / Torn Iran – Young People’s Worlds in the Islamic Republic (2003)
A mi iskolánk
Mona Nicoara & Miruna Coca-Cozma / Switzerland & USA, / 2011 / 94 min / Romanian
Meggátolható-e pénzzel a romák hátrányos iskolai megkülönböztetése? Egy észak-romániai város négy éve: a generációs előítéletek, az elszalaszott lehetőségek és a csupa jó szándékkal kikövezett utak felderítése a terepen. Sterling Díj, legjobb dokumentumfilm, Silverdocs, Silver Spring, 2011.


A film három roma gyerek sorsát követi egy erdélyi kisvárosban, akik bekerültek az iskolai szegregáció felszámolását célul kitűző programba. 2006-ban Alin, Benjamin és Dana a jobb oktatás és az új barátságok reményében a városi iskolában folytatja a tanulást, de kedvüket szegik az alacsony elvárások és az elszigetelődés. A négy éven át forgatott bensőséges portréfilm közelről láttatja a gyerekek világát és megtörhetetlen szellemét, amelyet időről időre próbára tesz az előítélet és a közöny. Személyes történetük olyan általános kérdésekre világít rá, mint a közoktatás intézményesült rasszizmusa és a kilátástalan szegénység. A felkavaró finálé azzal szembesíti a nézőt, hogy a roma gyerekek küzdelmei az égbekiáltó emberi jogsértések fehér könyvében érnek véget. A mi iskolánk lebilincselő, felháborító és keserédes történet hagyományról és haladásról.

producer: Mona Nicoara, Miruna Coca-Cozma
vágó: Erin Casper
operatőr: Ovidiu Marginean
hang: Miruna Coca-Cozma, Mona Nicoara
zene: Sasha Gordon

production info:
Mona Nicoara
Sat Mic Film
124 First Place
Brooklyn NY
11231 U.S.A.
tel.: + 1 917 574 2329
mona.nicoara@gmail.com
Az ősz aranya
Jan Tenhaven / Austria & Germany / 2010 / 94 min / Czech & English & German & Italian & Swedish
Öt veterán sportoló bebizonyítja, hogy 80, 95, de még akár 100 évesen is lehet világbajnok az ember. Megdöbbentő film az emberi méltóságról és az élni akarásról. Közönségdíj, One World FF, Prága, 2011
Érzékeny, derűs portré öt atlétáról, akik az időseknek rendezett 18. világbajnokságon állnak rajthoz a finnországi Lahtiban. A film készítői arról győznek meg minket, hogy öregember nem vénember, hiszen hősei éltes koruk dacára nemcsak ép lelküket őrizték meg, hanem a kondíciójuk is irigylésre méltó. Megismerjük a százéves Albert Prokschét Bécsből, aki szabadidejében női aktokat fest; Gabre Gabric-Calvesit, a 94 éves olasz diszkoszvetőt; Herbert Liedtkét, a 93 éves stockholmi sprintert és Jiri Soukupot, a 82 éves magasugrót Hradec Královéből. Számukra a felkészülés a bajnokságra egyben versenyfutás az idővel, s mégis azzal a reménnyel indulnak neki, hogy jövőre javítani tudnak az eredményeiken.

producer: Christian Beetz
vágó: Jürgen Winkelblech
operatőr: Marcus Winterbauer, Martin Langner
hang: Patrick Veigel, Oliver Grafe, Oliver Prasnikar
zene: Andy Baum

production info:
Gebrueder Beetz Filmproduktion Köln GmbH & Co. KG
Heinrich-Roller-Strasse 15 10405 Berlin Germany
tel.: + 49 30 695 669 10
info@gebrueder-beetz.de
www.beetz-brothers.eu
www.autumngold-movie.com

válogatott filmográfia
Why We Buy (2009) / The War In Me – The Sleeping Trauma (2008) / Tracing the Ancestors – My Ancestors the Deathsmen (2007) / The Poorest Pay the Bill – Debt Release for the Third World (1999)
előzetes
http://www.herbstgold-derfilm.com/trailer-de-en/trailer-de-en
Pablo vízilovacskái
Antonio Von Hildebrand & Lawrence Elman / Colombia & UK/ 2010 / 81 min / English & Spanish
Pablo Escobar, a legnagyobb drogbáró tündöklése és bukása -- kedvenc vízilovai szemszögéből. Kolumbia véres, kegyetlen történelme szatirikus megközelítésben.


Az 1980-as évek közepén Pablo Escobar a leghatalmasabb kábítószer-csempész és a világ harmadik leggazdagabb embere volt. A kolumbiai dzsungel mélyén fekvő közel ezerhektáros birtokán luxuspalotát, vendégházakat, istállókat, night-klubot, életnagyságú makettekkel benépesített dinoszaurusz parkot és több száz egzotikus állatot számláló magánállatkertet építtetett, amelyben két vízilovának tavat is ásatott. 1994-es meggyilkolása után Escobar javait a kolumbiai kormány elkobozta. A „Hacienda Napolesnek” már csak a romjai vannak meg, ami használható volt, elhordták, a többit szétdúlták. Az állatok mind eltűntek, kivéve a vízilovakat, amelyek a legkevésbé sem haltak éhen, sőt, még el is szaporodtak a helyi halászok legnagyobb rémületére. A film a vízilovak 30 évét mutatja be, attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeztek Afrikából, addig, hogy szép lassan a folyók uraivá váltak, mintegy tükrözve Kolumbia sajátos társadalmi-gazdasági alkalmazkodását a 30 évig tartó drog- és polgárháború körülményeihez. A film a felmérhetetlen vagyon, a kielégíthetetlen szexuális étvágy, a politikai intrika, a halál, a rombolás, a korrupció, az árulás és a világéletében a bűn útját járó Escobar örökségének történetét mondja el.

producer: Lawrence Elman, Antonio Von Hildebrand
vágó: Francesco Bogino, Chris Peterson
operatőr: Mateo Londoño, Craig Kieff
hang: Andres Velasquez
zene: José Villalobos, David Harrington, Ray Russell

production info:
Amber Entertainment/Drive Thru Pictures
Ileen Maisel, Lawrence Elman
21 Ganton Street, 4th Floor
London, United Kingdom
W1F 98N
tel.: +44 207 292 7170
info@amberentertainment.com

válogatott filmográfia
Freeman (2011) / Coca Inc. (2011)
Sophiát szeretni
Ohad Itach / Israel / 2010 / 72 min / Hebrew & Russian
Rock-énekesből kábítószeres prostituált: milyen hosszú az út vissza?


A film a friss bevándorló családban felnövés sötét oldalát mutatja be. Ohad Itach a prostitúcióról szóló tévériport forgatásakor találkozott Sophiával, aki drogfüggőként a napi adagért árulta magát. Sophia egyszerre erős és gyenge, sebezhető és kérges. A család az 1990-es években érkezett Izraelbe Moldovából. Az értelmiségi szülők nem tudták kordában tartani egy szem lányukat, aki rock-énekesnőből hamar drogossá süllyedt, de nem adják fel a reményt, hogy egyszer talán le tud majd jönni a szerről. Sophia és a filmrendező véletlen találkozásából nemcsak erőteljes film születik a lány keserves útjáról a sötétségbe, majd vissza az életbe, hanem felcsillan a továbblépés lehetősége is.

producer: Ohad Itach
vágó: Yoav Raz
operatőr: Haim Asias, Ohad Itach
hang: Alex Claude
zene: Ophir Leibovitch

production info:
True production Ltd.
14 Chen Blvd
64071 Tel Aviv, Israel
tel: +972 50 759 0060
Szeretlek
Pavel Kostomarov & Alexander Rastorguev / Russia / 2011 / 81 min / Russian
Három orosz fiatal filmet készít önmagáról: bulik, randik, szakítások és rengeteg káromkodás.
18 éven aluli nézőknek nem ajánljuk


A rendezők és hőseik összedobják, amijük van, hogy új filmnyelvet, új dokumentarista módszereket hozzanak létre. A szereplőket a doni Rosztov városában választották ki ötven, mindenre nyitott amatőr közül, akik készek voltak kamerát ragadni és filmre venni mindennapi életüket egy dokumentumfilm részeként. Közülük került ki a három főhős. A rendezők lendületes mozaikot raktak össze a szereplők életének töredékeiből, a szerelmet téve meg vezérmorívumnak. A végeredmény lebilincselő és humoros melodráma, amely erősen épít az amatőrök videónyelvére. Kis költségvetésű film, amely a korunkra jellemző csapatmunkában készült.

producer: Sergey Melkumov, Alexander Rodnyansky
vágó: Pavel Kostomarov, Aleksandr Rastorguev, Susanna Baranzhieva
operatőr: Evgeniy Barabashev, Evgeniy Borisov and Stanislav Cherkasov
hang: Georgi Yermolenko

production info:
Non-stop Production
1, Mosfilmovskaya
119991 Moscow, Russia
tel.:+ 7 916 641 67 19
www.nonstop-kino.ru
shneyderova@gmail.com

válogatott filmográfia
Alexander Rastorguev:
You Too (2011) / Tender’s Heat: Wild Wild Beach (2007) / Clean Thursday (2003)
Pavel KostamArov:
You Too (2011) / The Mother (2007) / Transformator (2003)
Tanja nyomában
Leo de Boer / The Netherlands / 2010 / 90 min / Dutch & English & Spanish
Tanja, a fiatal holland lány 2002-ben csatlakozott a kolumbiai gerillákhoz és nyoma veszett. Évekkel később előkerült a naplója, amelyben magányáról és csalódottságáról ír. Van-e számára kiút?


2007-ben, a FARC-lázadók táborainak kifüstölése során előkerült Tanja Nijmeijer naplója. Tanját, a kisvárosi tanárszakos hallgatót lenyűgözte az elnyomás ellen küzdő balos szabadságharcos mozgalom, és a kolumbiai dzsungelbe utazik, hogy csatlakozzon a gerillákhoz. A lány híre akkor járta be a világot, amikor évekkel később kiadták a naplót, amelyben elpanaszolja, hogy az egységében patriarchális viszonyok uralkodnak és immár a harc is céltalannak tűnik. Leo de Boer felkeresi a naplót is nyilvánosságra hozó, a FARC-gerillák reintegrációs programjában évtizedek óta dolgozó Liduine Zumpollét. Vele és Tanja anyjával indulnak a kolumbiai frontra felkutatni a lányt, és rábeszélni a hazatérésre. Életben van-e még egyáltalán? Mi történt vele azóta, hogy megtalálták a naplóját? Hol van most?

producer: Pieter van Huystee
vágó: Patrick Janssens
operatőr: Leo de Boer
hang: Leo de Boer

production info:
Pieter van Huystee Film
Noordermarkt 37-39
1015 NA Amsterdam
tel.: + 31 (0)20 421 0606
info@pvhfilm.nl
www.pvhfilm.nl

válogatott filmográfia
The Vos Case (2008) / The Red Stuff (2000) / Sporen van beschaving - De Trein naar Grozny (2000) / Dreaming in October (1999) / The Russian Folk (1998) / Engelen des doods (1998) / The Road to Bresson (1984)