Filmek A-Z

48 nemzetközi panoráma
Susana de Sousa Dias / Portugal / 2009 / 93 min / Portuguese
Fotók. Arcok. Hangok. Minden egyes kép mögött egy történet rejtőzik a portugál diktatúra 48 évéből. Az elnyomás és a kínzás megjelenítése úttörő filmnyelven. Film Critics Prize, Dok Leipzig 2010


A fényképeken szemből és profilból láthatók az alanyok. A rettegett portugál titkosrendőrség, a PIDE rabosító fotói az elnyomatást dokumentálják. Mit árul el egy portré a politikai rendszerről? Mit mondhat egy 35 éve készült kép a mai társadalomról? A portugál diktatúra (1926--1974) politikai foglyainak letartóztatásakor készült fotókra épülő film azt a mechanizmust tárja fel, amellyel egy zsarnokság megörökíti önmagát. Egy szörnyű emléknyomokkal megjelölt arcot helyettesítő fénykép kilép a sötétségből és a börtönben töltött időről beszél. A rendező egy újító filmnyelv eszközeivel alkotott egyetemes érvényű művet, amely a szavakon túli testi és lelki szenvedés világába vezeti be a nézőt. Halk, mégis erős tiltakozás az elnyomás és az embertelen bánásmód ellen.

producer: Ansgar Schäfer
vágó: Susana de Sousa Dias
operatőr: Octávio Espírito Santo
hang: Armanda Carvalho

production info:
Kintop
Campo Pequeno, 50-2º Esq.
1000-081 Lisboa, Portugal
tel.: + 351 21 795 72 68
info@kintop.net
www.kintop.net

filmográfia
Still Life (2005)
Agnus Dei: Isten báránya nemzetközi panoráma
Alejandra Sánchez / France & Mexico / 2010 / 81 min / Spanish
Jésúst 11 évesen molesztált egy pap. 26 évesen úgy dönt, hogy vádat emel a nemi erőszaktevő ellen és személyesen is felkeresi, hogy szembesítse múltjának bűneivel. FIPRESCI Díj, Dok Leipzig 2010


Őszinte film a pedofília kényes témájáról a katolikus egyházon belül. A most 26 éves Jesúst 11 éves ministránsfiúként molesztálta egy pap. Carlos atyát papként és apafiguraként tisztelte a közösség, és megfellebbezhetetlen tekintélyével hosszú éveken át ítélte hallgatásra Jesúst, aki most úgy dönt, hogy nemcsak elmondja a történetét, hanem törvényesen és személyesen is megvádolja az erőszaktevőt. Az elhallgatott bűnnek végre nevet és arcot adó film a megbocsátáshoz vezető hosszú út története, amely nem járható végig a múlt feltárása nélkül.

producer: Carole Solive
vágó: Ana García
operatőr: Érika Licea, Pablo Ramirez Duron
hang: Sylvianne Bouget, Ana Garciá Ana Garciá
zene: Tareke Ortiz

distribution info:
Maëlle Guenegues CAT&Docs
18, rue Quincampoix Paris
75004 France
tel: +33 1 4459 6353
maelle@catndocs.com
www.catndocs.com

válogatott filmográfia
Bajo Juárez, the City Devouring its Daughters (2006)
Akik megbánták nemzetközi panoráma
Marcus Lindeen / Sweden / 2010 / 60 min / Swedish
Két műtétileg nemet változtató férfi, aki később meggondolta magát. Első találkozásukkor az életről, nemi hovatartozásról és megbánt döntésekről mesélnek. Legjobb dokumentumfilm, Prix Europa, Berlin, 2010


Orlando és Mikael férfinak született, de kés alá feküdt, azt remélve, hogy a műtét után végre önmaga lehet. Ám kiderült, hogy a másik parton nem olyan élet várja őket, amilyet elképzeltek. Mikael a kilencvenes évek közepén, 50 évesen változtatott nemet, míg Orlando 1967-ben, az elsők között Svédországban. Mikael ma ismét férfiként öltözik és igyekszik rábeszélni az orvosokat a visszaváltoztató műtétre. Miután sikerrel jár, egy idegen testben találja magát – két szék között a pad alatt. Orlando elmeséli 11 évig tartó házassága történetét egy férfival, aki biológiai nőnek hitte, míg egy napon le nem lepleződött a titka. Orlando ma androgün dandy, akinek gyémánt fülbevaló ékeskedik az egyik fülében. Élvezi a kettős életet: hol férfi, hol nő. Immár jó hatvanasként, a két férfi találkozik, hogy megbeszéljék az életüket és azt, amit megbántak.

producer: Kristina Åberg
vágó: Marinella Angusti, Kristin Grundström
operatőr: Erik Persson, Andréas Lennartsson
hang: Agnieszka Lewalski, Jens Johansson
zene: Martin Willert

production info:
Kristina Åberg
Atmo Media Network
tel.: +46 8 462 26 90
kristina@atmo.se
www.atmo.se
Algéria, egy csata képei Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm
Jérôme Laffont / Belgium / 2009 / 52 min / French
“A kamera maga is egy fegyver” állítja René Vautier, aki az algériai függetlenségi háború idején szembeszállt a francia cenzúrával, és a függetlenségi harcosok oldalán küzdött a kép-háborúban.
Mint minden későbbi konfliktusban, a ’60-as évek elejéig tartó algériai függetlenségi háborúban is óriási volt a tét a képek csatájában. A fegyveres harc mellett dúlt a majdnem olyan fontos médiaháború is, amely a világ szimpátiájának megnyeréséért folyt. A francia hadsereg propagandafilmjeit ellensúlyozandó néhány rendező – köztük René Vautier – arra vállalkozott, hogy a frontvonalak mögül tudósítson a függetlenségi harcosok küzdelméről. Az olykor megindító, máskor szívbemarkoló, gyönyörű filmek nagy részét Franciaországban betiltották, némelyiket megsemmisítették, sok elveszett az idők folyamán. Az Algéria, egy csata képei olyan nagy erejű alkotás, amely a film hatalmának és a valóság dokumentálásának – vagy manipulálásának – fontos kérdéseit teszi fel.

producer: Michel Khleifi
vágó: Joachim Thôme
operatőr: Naël Khleifi
hang: Nicolas Jolym, Matthieu Roche

production info:
Sourat Films Co. & Centre de l'Audiovisuel à Bruxelles (CBA)
28 avenue des Villas, B-1060 Bruxelles, Belgium
tel.: 32 2 375 04 75 / 32 4 73 99 53 18
fax.: 32 2 375 04 75

Centre de l'Audiovisuel à Bruxelles (CBA)
Maison de la Francité, 19f, avenue des Artsm Bruxelles, 1000, Belgique
tel.: +32(0)2/227.22.30 / +32(0)2/227.22.39
cba@skynet.be
http://www.cbadoc.be

filmográfia
Résister n’est pas un crime (2007)
Amikor Kína Afrikával találkozott nemzetközi panoráma
Marc Francis & Nick Francis / France & UK / 2010 / 75 min / English & Mandarin
Kína benyomult Afrikába. Hárman – egy kínai paraszt, egy útépítő és Zambia kereskedelmi minisztere – az új globális nagyhatalom előretörésének frontvonalából.


A film három szereplője a Kína és Zambia közötti erősödő kapcsolat három vetületét jeleníti meg. A kínaiak munkabírása nagy hatással van Felix Mutatira, a zambiai kereskedelmi miniszterre, aki sok millió dolláros befektetést vár országa gazdaságába, és cserében minden lehetőséget megad Kínának a bányászatra és az építkezésre. Mr. Liu egyike annak a több ezer kínai vállalkozónak, aki a fekete kontinensen próbál boldogulni. Az üzlet virágzik, már a negyedik farmot vásárolta meg. Egy neokolonialista földbirtokosra emlékeztet a viselkedése, ahogy a kerítés mögül dirigálja a munkásait. A mérnök Li Jianguo a kínai állami vállalat hű alkalmazottjaként felügyeli az útépítést Észak-Zambiában. Az intim megvilágításba hozott szereplőkön keresztül egy új globális hatalom terjeszkedő lábnyoma tárul elénk – ami radikális változást jelez nemcsak Afrika, hanem a világ számára is.

producer: Marc Francis, Nick Francis
vágó: Hugh Williams
operatőr: Marc Francis
hang: Nick Francis
zene: Florencia Di Concilio

production info:
Speak-it Media Studio 2U
Leroy House, 436 Essex Road
London N1 3QP, UK
tel.: +44 20 7226 0444
media@speak-it.org
www.speak-it.org
www.whenchinametafrica.com

filmográfia
Black Gold (2006)
Álomgyár Kabulban nemzetközi panoráma
Sebastian Heidinger / Germany / 2011 / 83 min / Dari
Egy nő, három hivatás: színésznő, rendőr és filmes. Saba Sahar azért dolgozik, hogy az afgán társadalom fátyol nélkül lássa az asszonyokat.


Egy továbbképzésen filmet néznek az egyenruhás afgán rendőrök: tűzpirosba öltözött nő elhárítja a támadásokat és leveri a pimasz macsókat egy bollywoodi stílusú harcművészeti filmben. Az Álomgyár Kabulban egy különleges afgán nő, Saba Sahar története, aki rendőrként, színészként és rendezőként küzd az afgán nők függetlenségének társadalmi elismeréséért. Végigkövethetjük, ahogy új projektje tető alá hozásán dolgozik: miközben támogatókat keres és nyugati segélyszervezetekkel tárgyal, képet kapunk a nemzetközi és a helyi hatalmi szervek működéséről. Fokozatosan fellebben a fátyol Sahar magánéletéről is, amikor kilenc hónapos csecsemőjével az ölében szinte idilli jövőt képzel el magának a történet végén. A független nő utópiáját remények és emlékek kísérik, ahogy lekopogja egy régi afgán énekes dalának ritmusát a kislánya homlokán.

producer: Nils Bökamp, Felix Kriegsheim
vágó: Alexander Fuchs
operatőr: Alexander Gheorghiu
hang: Sebastian Heidinger

production info:
Boekamp & Kriegsheim GmbH
Eisenbahnstrasse 11
10997 Berlin, Germany
tel.: + 49 30 609 800 880
mail@boekampkriegsheim.com
www.boekampkriegsheim.com

válogatott filmográfia
Drifter (2007) / Lichtenberg (2004) / Der Prinz / Ludwig Zwo / Harakiri (2003) / Pelikanismus – Das Tobias Delius 4tet (1999) / Ahab im Altersheim (1998)
Atom mindörökké nemzetközi panoráma
Michael Madsen / Denmark & Sweden & Finland & Italy / 2010 / 75 min / English & Swedish & Finnish
A nukleáris hulladéknak tervezett örök nyughelyet százezer évre fogják sugárzásbiztosan lezárni. De mit tehetünk azért, hogy a távoli jövő generációi ne nyissák fel a kamrákat gondolván, hogy elrejtett kincseket vagy a mi korunk piramisait találták meg?


Nap mint nap óriási mennyiségű, erősen radioaktív hulladék kerül az atomerőművekből átmeneti tárolóhelyekre, amelyek azonban nem teljesen biztonságosak, természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás miatt megsérülhetnek. A finnországi Onkalóban épül a világ első állandó atomhulladék-lerakója, Onkalo egy kemény kőzetágyba vájt gigantikus barlangrendszer, amely 2020-tól kezdve fogadja majd Finnország nukleáris hulladékát. A tároló várhatóan 100 év alatt telik meg, akkor százezer évre lezárják. A film az onkalói építkezésre kalauzolja el a nézőt, ahol a vállalat képviselői, tudósok és teológusok fejtegetik az egyelőre megoldatlan problémákat, köztük azt, miként lehet figyelmeztetni a távoli jövő embereit a civilzációnk által hátrahagyott halálos hulladék veszélyeire. Nehogy azt higgyék, a piramisainkat, misztikus temetkezési helyeinket vagy elrejtett kincseinket találták meg. A film nemcsak a nukleáris hulladék hosszú távú elhelyezésének kérdéseit veti fel, hanem elgondolkodtat a tudomány és az emberi tudás határairól, a jövő generációk iránti felelősségünkről és a magunk után hagyott örökségről is.

producer: Lise Lense-Møller
vágó: Daniel Dencik, Stefan Sundlöf
operatőr: Heikki Färm
hang: Nicolai Linck, Øivind Weingaarde

production info:
AUTLOOK
Magic Hour Films in co-production with Atmo Media Network & Film i Väst & Mouka Filmi
DK-Baldersgade 6
2200 Copenhagen N, Denmark
tel.: +45 3964 2284
post@magichourfilms.dk
www.magichourfilms.dk
Producer Lise Lense-Møller
post@magichourfilms.dk

válogatott filmográfia
To Damascus (2005) / Celestial Night: A Film on Visibility (2003)
Bányásznap nemzetközi panoráma
Andrey Gryazev / Russia / 2010 / 62 min / Russian
Oroszországban, a hajdani bányász-városkában ma semmi nincs csak munkanélküliség, kábítószer, erőszak. Küzdelem a szerelemért és a fennmaradásért az elviselhetetlen körülmények közepette.
18 éven aluli nézőknek nem ajánljuk


Oroszországi kis bányászváros, ahol 15 évvel ezelőtt még volt munka és létbiztonság. A bánya bezárt, de a régi barakkokban ma is ott élnek a bányász-családok, munka és életcél nélkül. De miből tartják fenn magukat, ha 35 év felett képtelenség munkához jutni? A film középpontjában Szasa és Irina áll. Sikertelen moszkvai próbálkozásai után a 37 éves Szasa hazatér mozgáskorlátozott feleségéhez és állás-keresésbe kezd, de mindenhol visszautasítják azzal, hogy „túl öreg”. Beköltözik hozzájuk Irina bátyja, aki nemrég szabadult a börtönből, ahol gyilkosságért ült. Szeretne új életet kezdeni, de a börtönben összeszedett traumák és szenvedélybetegségek egyre visszahúzzák. Megindító portré egy családról, amely heroikusan küzd a normális életért a lehetetlen körülmények között.

producer: Natalya Manskaya
vágó: Andrey Gryazev
operatőr: Andrey Gryazev
hang: no info
zene: M. Tarivderviev, lyrics N. Dobronravov

production info:
Studio Vertov
cinemacraft@gmail.com

filmográfia
Lednikoviy Period (2009) / Sanya and Sparrow (2009) / Street-Cleaner SP (2008)
Corvin variációk magyar panoráma
Klára Trencsényi / Hungary / 2011 / 39 min / Hungarian
Mi maradt meg a budapesti Corvin-sétány régi hangulatából a VIII. kerület nagyszabású rehabilitációja után? Helyi lakosok mesélnek a jellegzetes városrész egykori és mai arcáról.
A 2003-ban indult Corvin Projekt Közép-Európa legnagyobb, díjakkal elismert városrehabilitációs projektje, melynek során huszonkét hektárnyi terület került lebontásra Budapest szívében, a nyolcadik kerületben. A Corvin variációk azoknak a családoknak a sorsát kutatja, akiket az elmúlt évek során kiköltöztettek otthonukból. A helyi önkormányzat és a befektető „fel akarta számolni az itt álló nyomortanyát“, miközben a kiköltöztetett több, mint ezer család közül sokan nosztalgiával beszélnek a régi lakásukról, a korábban létező közösségről – a térről, ami ma már csak az emlékeikben létezik.

producer: András Muhi, Inforg Stúdió
vágó: Bence Bartos, Ági Mógor
operatőr: Klára Trencsényi
hang: Rudolf Várhegyi, 4Cut
zene: Hanna Honthy, Miklós Preiszner

production info:
Inforg Stúdió
1092. Bp. Kinizsi u. 11.
tel.: +36 203 194 448
klaritat@yahoo.com

filmográfia
Bird’s Way (2009) / 3Weddings – Elena & Leo (2009) / A Chance (2007)
Dudálj az életért! nemzetközi panoráma
Arnaud Gaillard & Florent Vassault / France / 2011 / 68 min / English
Bűn és a halálbüntetés. Hoz-e megnyugvást az áldozat családjának az elkövető kivégzése.


Salt Lake Cityben leszáll az este és egy nagymama a család kíséretében elmegy a férje gyilkosának kivégzésére. Oklahomában az egykori halálsoros, akinek 22 évet kellett leülnie, mire felmentették, elmeséli megdöbbentő történetét. Texasban egy asszony küzd a büntetőrendszerrel fia életben maradásáért, aki már 14 éve vár a kivégzésére. Huntsville-ben, egy kelet-texasi kisvárosban jóformán hetente hajtanak végre halálos ítéletet méreginjekcióval. A dokumentumfilm a halálbüntetés kérdését vizsgálja úgy az áldozatok, mint a végrehajtók szempontjából. Rávilágítva a rendszer abszurditásaira mindössze egy kérdést tesz fel: humánus módszer-e a méreginjekció?

producer: Arnaud Dommerc, Jean-Baptiste Legrand
vágó: Léa Masson
operatőr: Arnaud Gaillard, Florent Vassault
hang: Matthieu Deniau, Sandy Notarianni

production info:
Andolfi
62 rue de Notre Dame de Nazareth
75003 Paris
tel.: +33 950 65 23 05
www.andolfi.fr
www.honk-lefilm.com

filmográfia
Florent Vassault: Bernard Thomas, les secrets de la gloire (2007)
Egy forradalom képei Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm
Harun Farocki & Andrei Ujica / Germany / 1992 / 106 min / English & Romanian
Az 1989-es romániai forradalom és a Ceauşescu rezsim bukása hivatalos és amatőr felvételeken. A képek és a média szerepe a közelmúlt történelmének megörökítésében és felelevenítésében.


1989 őszén egész Kelet-Európában, többek között Romániában is, történelmet írtak. Bukarestben a tüntetők elfoglalták a televíziót és 120 órán át sugároztak folyamatosan, így csinálva a stúdióból új történelmi helyszínt. A Nicolae Ceausescu 1989. december 21-i utolsó beszéde és a tárgyalásáról szóló 1989. december 26-i első tévés összefoglaló közötti napokban amatőrök és profik filmezték a Bukarest legfontosabb pontjain zajló eseményeket. A rendezők ezeket a videókat szedték össze és vágták meg, hogy szigorú kronologikus rendbe szerkesszék a román felkelés eseményeit és bevezessék a nézőt az újfajta, média-alapú történetírásba. A filmen részletek láthatóak amatőr videófelvételekből, a tüntetések hivatalos közvetítéseiből és a tüntetők kezén lévő bukaresti TV-stúdió adásából. A film arra világít rá, hogy a közvetített kép nemcsak rögzíti az eseményeket, hanem maga is része a történelmi változásnak.

producer: Harun Farocki
vágó: Egon Bunne
zene: Bobby Buchler

production info:
Harun Farocki Filmproduktion
harun.farocki@farocki-film.de
www.farocki-film.de

válogatott filmográfia
In Comparison (2009) / Respite (2007) / Nothing Ventured (2004) / War at a Distance (2003) / The Creators of the Shopping Worlds (2001) / Prison Images (2000) / Der Finanzchef (1998) / Worte und Spiele (1998) / The Interview (1997) / Still Life (1997) / Der Ausdruck der Hände (1997)
Egyszer volt... magyar panoráma
Gábor Kálmán / Hungary / 2011 / 103 min / Hungarian
Magó Gyöngyi tanárnő és eltökélt kutató. Jelentős munkásságán keresztül megismerhetünk egy valaha virágzó kalocsai zsidó közösséget.
„A kalocsai zsidóság történetét a városba való betelepüléstől, 1840-től kutatom, s az innen elszármazottak életét napjainkig szeretném követni. Mind az oktatást, mind a kutatást fontosnak tartom. Sajnos fiataljaink körében Magyarországon újra éledeznek szélsőséges eszmék. Megpróbálok ez ellen küzdeni a magam eszközeivel. Nem születtem zsidónak, de embernek igen, és őszinte szívvel gondolom, hogy helyes úton járok" -- mondja Magó Gyöngyi tanárnő. Szorgos és eltökélt munkájával Kalocsa történelmének egy jóformán elfelejtett fejezetét tárja fel, s a néző megismerkedhet egy valaha virágzó zsidó közösséggel.

producer: Gábor Garami, Gábor Kálmán
vágó: Kate Amend
operatőr: Zsolt Tóth, Jon Dunham
hang: Joe Milner
zene: Mark So

production info:
Cinema-Film, Gabor Kalman Productions
Gyarmat u. 36.
1145 Bp., Hungary
garamai@cinemafilm.hu
tel.: + 36 1 252-0078

válogatott filmográfia
Tizenöt francia építész Los Angelesben (2000) / Fordulópontok (sorozat) (1998) / Pályaválasztás (1986)
Eid nemzetközi panoráma
Saaheb Collective / Israel / 2011 / 8 min / English
Az izraeli-palesztin konfliktus egy hulladék-művész szemével.


Eid palesztin beduin, aki délen, egy hebron-hegyi faluban él. Amióta az eszét tudja, hulladék anyagokból készít műtárgyakat. Kreatív tevékenységét dokumentálva a film azt a derűlátást és integritást mutatja meg, amellyel Eid a személyesség és a remény művészi kifejezésévé alakítja a megszállást.

producer: Saaheb Collective
vágó: Saaheb Collective
operatőr: Saaheb Collective
hang: Saaheb Collective

production info:
Saaheb Collective
saahebcollective@gmail.com
Elérhetetlen nemzetközi panoráma
Jakub Stożek / Poland / 2010 / 30 min / Polish
Két kamaszlány próbálja felkutatni tizennégy éve nem látott anyját. Vajon sikerül egymásra találniuk?


Klaudia és Karolina életük nagy részében anya nélkül nevelkedtek. Goromba és önző apjuk mellett korukhoz képest hamar felelősségteljes, független emberekké váltak. Éretten oldják meg problémáikat, s minden körülmények között kiállnak egymásért. Amikor a fiatalabbik elkezd betegeskedni, újabb kísérletet tesznek a felnőttek hibájából elhanyagolt családi kapcsolatok felélesztésére. Sikerül telefonon beszélniuk a szülői jogoktól megfosztott anyjukkal, aki azóta Franciaországba költözött. Abbéli reményükben, hogy újra láthatják őt, az idősebbik lány Párizsba utazik. Vajon sikerül-e megtalálnia az anyját, akit kis híján másfél évtizede nem látott, és ha hívja, mindig csak az üzenetrögzítő kapcsol be?

producer: Bartkowicz- Koszalka Natalia
vágó: Jakub Stożek
operatőr: Michał Sosna
hang: Mikołaj Kaczmarczyk
zene: Zbigniew Kowalski

production info:
Darklight Film Studio
Natalia Bartkowicz-Koszałka
ul. Normandzka 38, 30-383 Kraków, Poland
tel.: + 50 1 622 810
natalia@darklight.pl
info@polishdocs.pl

filmográfia
No Collapse (2008) / Everything Will Be Fine (2006) / From a Distance (2006) / I Am (2005)
Europolisz, Duna-Delta nemzetközi panoráma
Kostadin Bonev / Austria & Bulgaria / 2009 / 81 min / Romanian
Sulina egykor Európa harmadik legnagyobb kikötővárosa volt. Felkavaró történet a régi dicsőségről és a hanyatlásról a Duna-deltában. Közönségdíj, Londoni Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, 2011
Sulinába nem vezet szárazföldi út. Ez a fura hely csak a folyón vagy a tengeren át közelíthető meg. Mégsem sziget. Sulina egyike a Duna-delta mentén fekvő városoknak, amelyek a folyó számos ága közé szorultak. Mintegy száz éve itt volt Európa harmadik legnagyobb kikötője. Ma a város lassan haldoklik, az egyesült Európáról álmodva. Mi történt ezzel a különös, világtól elzárt hellyel? 1933-ban Eugeniu Botez, a sulinai kikötő parancsnoka írt egy Europolis című regényt Jean Bart álnéven. Egy évre rá meghalt. A regényben megjövendöli, hogy egy napon semmi nem marad ebből a nyüzsgő és élettel teli városból. És Europolis halálával maga Európa is megkezdi hosszú és fájdalmas haláltusáját. Néhány év múlva a jóslat teljesedésnek indult.

producer: Penko Roussev, Alexander Binder
vágó: Toma Waszarow
operatőr: Konstantin Zankov, Dimiter Mitov
hang: Eric Spitzer-Marlyn
zene: Nikolai Ivanov

production info:
Kostadin Bonev
Compl. Nadejda 152 A, app.35
1220 Sofia, Bulgaria
tel.: + 359 888 465 735
bonevkost@abv.bg
www.trivium-films.com

válogatott filmográfia
War Correspondent (2008) / The Ships Are Full (2005) / Warming Up Yesterday’s Lunch (2002) / 1934 (1999) / The Patience of the Stone (1998) / Under a Cloud (1997) / Letters to the Nether World (1994) / Dream Hunters – A Documentary about Balkan Naïve Artists (1991)

előzetes
http://www.trivium-films.com/trailers_kbonev.php?ID=439&language=en
http://www.trivium-films.com/trailers_kbonev.php?ID=440&language=en
Hely a nap alatt nemzetközi panoráma
Leonard Retel Helmrich / Indonesia & The Netherlands / 2010 / 111 min / Indonesian
Változások a modern Indonéziában egy dzsakartai gettólakó család három nemzedékén keresztül. A 2010-es IDFA legjobb dokumentumfilmje.


Egy indonéz család három nemzedéke a globalizáció korában. A film kezdetén a nagymama vidékre költözik a nyüzsgő Dzsakartából. De amikor Bakti, a fia nem bír már a kamasz lányával, Tarival, visszahívja az anyját a nagyvárosi nyomornegyedbe, hogy segítsen megnevelni az unokáját. Tari egy nyitottabb korban nő fel, ahol a környezetében megengedik, sőt elvárják a szabad véleménynyilvánítást. Indonéziában is megjelent a nyugati típusú nemzedéki ellentét, ami újdonság egy muzulmán országban. Az egész család az intelligens Tariba veti a reményét, hogy kiszabadulhatnak a dzsakartai gettóból. Azt várják tőle, hogy jó eredménnyel elvégzi az iskolát és elsőként a családból egyetemre megy. Tari azonban arra vágyik, mint minden tizenéves: mobiltelefonra és bulikra a barátaival, miközben a család betegre dolgozza magát, hogy összeszedje a tandíjra valót. A család mikrokozmoszából a mai Indonézia olyan alapvető kérdéseire kapunk rálátást, mint a korrupció, a vallási és nemzedéki konfliktusok, a gazdagok és a szegények közötti szakadék.

producer: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
vágó: Jasper Naaijkens
operatőr: Leonard Retel Helmrich, Ismail (Ezther) Fahmi Lubish
hang: Ismail (Ezther) Fahmi Lubish
zene: Fahmy Al-Attas, Danang Faturahman

production info:
Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Scarabeefilms
Lloydstraat 5
Rotterdam
5052 WP Netherlands
tel: +31 13 530 0276
hetty@scarabeefilms.com
www.scarabeefilms.com
www.positionamongthestars.com

válogatott filmográfia
Promised Paradise (2006) / Shape of the Moon (2005) / Flight from Heaven (2003) / The Eye of the Day (2002) / Jemand auf der Treppe (1994) / Moving Objects (1992)
Forradalom a színpadon nemzetközi panoráma
Mathew Charles & Albina Kovalyova / UK / 2010 / 27 min / Belarusian & English & Russian
Bár a fehérorosz Szabad Színházat hivatalosan betiltották, titkos helyeken továbbra is játszanak. Európa utolsó diktatúrájában ők a politikai ellenállás fáklyavivői.


Az Európai Unió szankciói a külvilágtól szigetelik el Belorussziát, a Lukasenko zsarnoki irányítása alatt álló média pedig belső vasfüggönyt épít. De egy csapat különc csepűrágó harcot indít a cenzúra ellen. Az államilag betiltott Szabad Színház titkos helyszíneken játszik, a közönséget SMS-ben értesítik, hogy hol lesz az aznap esti előadás. Bármelyik este az utolsó lehet. A házaspár Nyikolaj Halezin and Natalja Koljada a színháznak szentelték az életüket, s a belorusz társadalom kirekesztettjei -- a melegek, testi és szellemi fogyatékosok -- melletti kiállásukkal példát mutatnak politikai ellenállásból Európa utolsó diktatúrájában. A Szabad Színházat olyan színészek is támogatásukról biztosították, mint Jude Law és Sienna Miller, Tom Stoppard drámaíró pedig pénzzel segítette a társulatot. A film ebbe az underground világba kalauzolja el a nézőt, amelyből Nyikolaj és Natalja saját biztonsága érdekében lehet, hogy végleg kilépni kényszerül.

producer: Mathew Charles
vágó: Juan Luis Passarelli
operatőr: Mathew Charles, Albina Kovalyova
zene: Lucy Mulgan, Sergei Shnurov

production info:
Mathew Charles Daffodil Media
25 Church Crescent, London
N10 3NA U.K.
tel: +44 773 791 2505
info@daffodilmedia.com
www.daffodilmedia.com

válogatott filmográfia
Mathew Charles: Beyond the Pink Curtain (2009)
Granito: Hogyan fogjunk diktátort Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm
Pamela Yates / USA / 2011 / 103 min / English
Mi a szerepe a filmesnek az általa dokumentált eseményekben? Egy 1982-es doku, a When the Mountains Tremble törvényszéki bizonyítékként szolgál egy népirtással vádolt katonai diktátor ellen.


Sorsok találkozásának története Guatemala zaklatott múltjából, avagy hogyan játszhat ma aktív szerepet egy dokumentumfilm, amelyet évtizedekkel ezelőtt forgattak. 1982-ben a pályakezdő Pamela Yates Guatemalába utazott, hogy a polgárháborúról forgasson. A When the Mountains Tremble hősei a gerillák – köztük lázadó diákok és bennszülött maják --, akik akkor bizonytalan kimenetelű harcba szálltak az elnyomó katonai rezsim ellen. Filmje készítése közben Yates engedélyt kapott arra, hogy a kamerájával jelen legyen a hadsereg tisztogató akciójánál – ez az egyetlen ismert felvétel a népirtásról. Több mint 20 év és egy kormányváltás után vizsgálat indult a maják lemészárlása ügyében, és a spanyolországi háborús bűnök bírósága már dolgozik az ország egykori vezetőinek vádiratán. Yates felismerte, hogy régi filmje segíthet az ügyészeknek, ugyanakkor a történtek felidézése arra kényszerítette, hogy felülvizsgálja hajdani megfigyelői és rendezői szerepét.

producer: Paco de Onís
vágó: Peter Kinoy
operatőr: Melle van Essen
hang: Richard Fleming, Alvaro Silva Wuth
zene: Roger C. Miller

production info:
Skylight Pictures
33 Flatbush Ave, 4th Floor
Brooklyn, NY 11217
tel.: +1 718 797 3125
www.skylightpictures.com

válogatott filmográfia
The Reckoning: The Battle for the International Criminal Court (2009) / State of Fear (2005) / Poverty Outlaw (1997) / When the Mountains Tremble (1983)
A három katona Ablakok a múltra: A Balkáni háború emlékei
Goran Dević / Croatia / 2007 / 30 min / Bosnian & Croatian & Serbian
Egy horvát, egy bosnyák és egy szerb katona visszaemlékezése a háborúra. Noha ellenséges oldalakon harcoltak, abban egyetértenek, hogy egy targikus és abszurd konfliktus részesei voltak.
„Muszáj még most is a háborúról beszélnünk?” – így szól a dokumentumfilm mottója, amelyben Goran Dević vallomásos interjút készít három férfival, akik aktív szereplők voltak az egykori Jugoszlávia háborús konfliktusában. A szerb Novica Kostić minden megtett azért, hogy ne sorozzák be, de nem sikerült megúsznia. A háborúban megsebesült, és ennek kapcsán felidézi, hogy az ember milyen könnyen válik „gyilkoló géppé”. A sprőd és kicsit cinikus horvát Narcis Misanović önként jelentkezett a hadseregbe, és a háború után 16 civil szerb megöléséért el is ítélték. Ivica Petrićnek a szeme láttára ölték meg az apját és a bátyját. 11 évesen már egy katonai konyhán dogozott, és néhány évvel később a bosnyák hadseregben harcolt. Az autóutak során felvett interjúkból eleven képet kapunk a testvérgyilkos háborúról. Noha hárman három oldalon harcoltak, abban egyetértenek, hogy a háború embertelen és abszurd volt, és hogy most mindenki úgy tesz, mintha soha nem is történt volna meg.

producer: Nenad Puhovski
vágó: Vanja Siruček
operatőr: Jure Černec, Tamara Cesarec
hang: Hrvoje Grill, Zlatan Čehić

Production info:
Factum Documentary Film Project
Nova Ves 18/3
10 000 Zagreb, Croatia
tel.: + 385 1 48 54 821
info@factumdocumentary.com

válogatott filmográfia
Don Juan: Excuse me, Miss! (2011) / Poplava (2010) / The Blacks (2009) / Ma sve ce biti u redu (2008) / Masturbation Among Croats (2003) / Vikend u Sisku (2001)
Hasadás nemzetközi panoráma
Ronit Kertsner / Israel / 2010 / 72 min / English & Hebrew & Polish
Lehet-e valaki egyszerre katolikus pap és hithű zsidó? Romuald Waszkinel, a felszentelt lengyel katolikus pap elképesztő utazása egy izraeli vallásos kibucig.


Lehet-e valaki egyszerre katolikus pap és hithű zsidó? 12 évvel azután, hogy katolikus pappá szentelték, a lengyel Romuald Waszkinel felfedezi, hogy zsidó szülőktől származik és az igazi neve Jacob Weksler. A film az ő hihetetlen útját követi. Látjuk misét celebrálni egy lengyel templomban és megismerjük a szigorú vallási törvények szerint élt mindennapjait egy izraeli kibucban. Két világ – Romuald Waszkiel és Jacob Weksler identitása -- között őrlődik. Egyikről sem képes lemondani, ezért mindkét vallás és Izrael állama is kiveti magából. Elkerülhetetlennek tűnik a választás. De melyik hitet vallja? És hogyan?

producer: Ronit Kertsner
vágó: Ronit Kertsner
operatőr: Ron Katzenelson, Shalom Rufeizen, Oded Kimchi
hang: Sharon Shama
zene: Barak Hanoch

production info:
Go2Films Distribution & Marketing
37/8 Issar Natanzon St.
Jerusalem 97787 Israel
hedva@go2films.com

válogatott filmográfia
Menachem & Fred (2008) / I, The Aforementioned Infant (2006) / Haktana Hanal (2006) / The Secret (2002)
Házassági történetek 20 évvel később: Ivana és Václav Helena Třeštíková retrospektív
Helena Třeštíková / Czech Republic / 2006 / 57 min / Czech
A film húsz évvel a házasságkötés után veszi fel újra Ivana és Václav történetének fonalát: sikerült-e mindazt elérni szakmai téren és a magánéletben, amit 1980-ban az egybekeléskor elterveztek?
A két építész-hallgató, Ivana és Vašek 1980-ban úgy döntött, hogy a tanulás és munka mellett családot alapít. Egy évvel az esküvő után megérkezett a baba is. A szűkös lakásban a pár a gyerek ellátása mellett folytatja tanulmányait, és agyonhajszoltságuk ellenére optimisták a jövővel kapcsolatban. 1999-ben húszéves házassági évfordulójuk alkalmából Třeštíková meglátogatja a párt, akiknek nem minden alakult úgy, ahogy szerették volna. Václav szakmailag nem vitte semmire, most egy lassan csődbemenő bútorboltot vezet, Ivana meg nyakában az öt gyerekkel az idegösszeroppanás szélén áll. De a legértékesebb dolgot sikerült megóvniuk: a kapcsolatukat.

producer: Anna Beckov
vágó: Zdenek Patočka
operatőr: Vlastimil Hamerník, Miroslav Souček, Richard Špůr, Jan Malíř
hang: Jan Valouch, Miroslav Šimčík, Vladimír Nahodil, Zbyněk Mikulík
Házassági történetek 20 évvel később: Zuzana és Stanislav Helena Třeštíková retrospektív
Helena Třeštíková / Czech Republic / 2006 / 57 min / Czech
A hosszú éveken át forgatott dokumentumfilmben a túl fiatalon összeházasodott Zuzana és Stanislav vallanak az ellentétekről és csalódásokról, és arról, mi történt velük a szétválás után.
Helena Třeštíková rendező 1981-től 2005-ig követte olyan házaspárok életét, akik a ’80-as évek elején házasodtak össze, majd az azt követő két évtizedben szembesültek azzal, hogy az átalakuló társadalomban nem sikerült megvalósítaniuk álmaikat és ideáljaikat. “Te meg én, ezek vagyunk mi” – szólt Zuzana és Stanislav kedvenc együttesének, az Olympicnak a dala. De belőlük soha nem lett “mi”. Szükségből házasodtak össze, a lány még csak negyedikes gimnazista volt, a fiú egy évvel idősebb elektrotechnikus. Lakáskörülményeik miatt csak egybekelésük után három évvel tudtak összeköltözni. Bár addigra már két gyerekük is volt, a házasságra való éretlenségük és merőben eltérő személyiségük hamar kikezdte a kapcsolatukat. Míg az energikus Stanislav egyre előre tört, új érdeklődési köröket fedezett fel, új állásba ment, új kapcsolata lett, az ambíciótlan Zuzana, akinek anyai teendői miatt amúgy sem volt ideje önmagára, passzívan éli életét és új társat is nehezen talál.

producer: Anna Beckov
vágó: Zdenek Patočka
operatőr: Vlastimil Hamerník, Miroslav Souček, Richard Špůr, Jan Malíř
hang: Jan Valouch, Miroslav Šimčík, Vladimír Nahodil, Zbyněk Mikulík
Hodorkovszkij nemzetközi panoráma
Cyril Tuschi / Germany / 2011 / 111 min / English & German & Russian
Szocialista aktivistából innovatív kapitalista, végül politikai mártír: Mihail Hodorkovszkij története a poszt-szovjet Oroszország politikai visszásságaira mutat rá.


A legtöbb fiatal orosz úgy tekint Mihail Hodorkovszkijra, mint az óriási olajvállalat, a Jukosz egykori fejére, aki rengeteg pénzt lopott az országuktól. Mások szemében viszont mártír, aki Vladimir Putyin útjában állt, ezért “eltávolították” és politikai fogolyként egy szibériai börtönbe zárták, ahol nemrég hosszabbították meg a büntetését. De miért tért vissza Oroszország leggazdagabb ember a hazájába, holott tudhatta, hogy letartóztatják és elítélik? A rendező megpróbálja felderíteni az ügyet, sőt egy rövidebb beszélgetésre is sikerült bejutnia Hodorkovszkijhoz: ez az egyetlen interjú, amit fogsága óta adott. A film a családtagoknak, kollégáknak és politikusoknak feltett kérdéseken keresztül igyekszik megfejteni Hodorkovszkij megbuktatásának valódi okait.

producer: Cyril Tuschi
vágó: Claudia Simonesci
operatőr: Cyril Tuschi
hang: Martin Frühmorgen
zene: Arvo Part

production info:
LALA Film, Cyril Tuschi
Sophienstr. 18, 101 78 Berlin
cyril@lalafilms.de
http://www.khodorkovsky-movie.com/

válogatott filmográfia
Slight Changes in Temperature and Mind (2004) / TURN! (1997) / Nightland (1996) / Windrush (1995) / Excuses (1994) / Close (1993) / Frankfurt am Meer (1992)
homo@lv nemzetközi panoráma
Kaspars Goba / Latvia / 2010 / 70 min / English & Latvian & Russian
Vonuljanak, vagy ne? A Pride Parade támogatói és ellenzői sok-sok éve ádáz küzdelmet vívnak Rigában, gyaníthatóan némi politika manipulációnak is köszönhetően.


Rigában 2005 nyarán vonultak először a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek, amit a nyugat-európai LGBT parádék mintájára “Pride”-nak neveztek. A kezdeményezés azonban hamar vég nélküli konfliktusba és ellenségeskedésbe fulladt, kettészakítva a lett társadalmat: a vonulók kaptak a fejükre emberi ürüléket és szentelt vizet, családok szakadtak szét, voltak, akik állásukat vesztették el, és egy homoszexualitását bevalló papot kizártak az egyházból. Apellált a két oldal Jézusra, az ördögre, patriotizmusra és emberi jogokra, s a sajtó kéjesen tudósított a botrányokról. Kaspars Goba öt éven át követte az eseményeket, rögtön a 2005-ös első Pride Parade-tól 2010-ig, amikor is az a döntés született, hogy nem rendezik meg a felvonulást Rigában. A terjedelmes leforgatott anyagból készült film mind a “Pride”, mind a “NoPride” oldalán állók véleményébe és személyes történetébe beavatja a nézőt.

producer: Ieva Ūbele
vágó: Gatis Belogrudovs, Visvaldis Zarakovskis
operatőr: Kaspars Goba, Marģeris Eglītis, Inese Apse
hang: Oskars Doma, Jānis Zaneribs
zene: www.extrememusic.se, Edgars Ozoliņš

production info:
Elm Media
Ganību dambis 15
Rīga, LV 1045, Latvija
tel: +371 283 66800
elmmedia@elmmedia.lv
http://www.homo.lv/

válogatott filmográfia
City of Sweets (2010) / Exploring Nature: Five Stories (2009) / Engure. Lake given by the Sea (2005) / Seda. People of the Marsh (2004) / The Green City (2003)
Az ideiglenes ország vizuális laboratórium
Thomas Lahusen & Gulzat Egemberdieva & André Loersch / Canada & Kyrgyzstan / 2010 / 36 min / Kyrgyz & Russian
A 2010 tavaszán és nyarán Kirgizisztánban forgatott film a Bakijev elnök és klánjának bukásához vezető népfelkelés és az utána következő egyre mélyülő, etnikai erőszakhullámba torkolló káosz krónikáját mondja el. A valós hatalommal és legitimitással nem bíró, saját családi és törzsi megosztottságától gúzsba kötött ideiglenes kormány csak kínkeservvel tudta politikailag, gazdaságilag és társadalmilag stabilizálni az országot. Mindezt a film vezető politikusokkal, a Moszkvában száműzetésben élő korábbi elnökkel, Aszkar Akajevvel, és „az utca emberével” készített interjúkkal dokumentálja. Bisektől a Tien-san hegyláncon átvezető lélegzetelállító észak-déli autópályán át Osig, kirgizek, üzbégek, oroszok, mesketi törökök és más etnikai kisebbségek vallanak haragjukról, frusztrációjukról és reményeikről.

előzetes
http://chemodanfilms.com/the-interim-country-trailer/
Jó férjem, drága fiam Ablakok a múltra: A Balkáni háború emlékei
Heddy Honigmann / The Netherlands / 2001 / 50 min / Bosnian
Az ahatovici nők visszaemlékezése az 1992-ben, a jugoszláv háborúban megölt férjükre és fiaikra. A sűrű gyászon áttörő humánum: az emlékezés és a szeretet.
Az élet csendeskén folydogál a Szarajevó melletti zöld dombok közt meghúzódó Ahativiciben. Ám a falu távolról sem volt csendes, amikor 1992-ben, a jugoszláviai háborúban szerb kézre került. A férfiakat szinte az utolsó szálig elfogták és brutálisan meggyilkolták, a házakat felgyújtották, csak a nőknek és gyerekeknek kegyelmeztek. A film eme elfeledett népirtás történetét mondja el. A meggyilkolt férfiakra a néhány megmaradt fényképet és személyes tárgyat gondosan őrző feleségek, anyák és lányok emlékeznek vissza. Minden tárgyhoz fűződik valamilyen emlék, de az, hogy az illető jó férj volt, nem látszik a fényképen; azt csak abból tudjuk meg, ahogy az özvegy beszél róla, ahogy a képet simogatja, a melléhez szorítja. A film a sűrű gyászon is áttörő emlékezés és a szeretet szépségét mutatja be.

producer: John Appel
vágó: Patrick Minks
operatőr: John Appel
hang: Piotr van Dijk
zene: Hesperion XXI

production info:
Appel & Honigmann / VPRO Television
Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON)
Bergweg 16
1217 SE Hilversum
tel.: + 35 672 7272
ikon@ikon.nl
www.ikonrtv.nl

válogatott filmográfia
Oblivion (2008) / Emoticons (2007) / Forever (2006) / Framed Marriage (2005) / Give Me Your Hand (2004) / Food for Love (2004) / Crazy (2000) / Hanna lacht (1999) / De juiste maat (1998) / 2 Minutes Silence, Please (1998) / The Underground Orchestra (1997) / O Amor Natural (1996) / Goodbye (1995) / Metal and Melancholy (1994) / Ghatak (1990) / Your Opinion, Please (1989) / Mindshadows (1988) / The Front Door (1985)
A kárhozat gyermekei nemzetközi panoráma
Tyler Measom & Jennilyn Merten / USA / 2010 / 87 min / English
Hány anyukád van? Hány feleséget szeretnél? Bepillantás a Warren Jeffs-féle poligám közösség és az onnan menekültek életébe.


A világ végén, Utah és Arizona határán fekvő Colorado City ad otthont egy fundamentalista mormon közösségnek (FLDS). Ez a legrégebbi poligám csoport az Egyesült Államokban, ahol a férfiaknak több feleségük van, gyermekeiket pedig szigorú szabályok szerint nevelik, melyeket Warren Jeffs, a prófétájuk írt elő. 2003-ban Jeffs a világvégét várva megkezdte a nyáj szisztematikus megtisztítását: megtiltotta az állami iskolák látogatását, betiltott minden felekezeten kívüli könyvet és tevékenységet; kiközösítette az összes bírálóját, gyermekeiket és feleségeiket pedig más férfiaknak adta. Több száz tizenéves fiú szökött meg családját és a megváltás ígéretét hátrahagyva egy független élet reményében. A film három fiú szökés utáni életét mutatja be. Rendes iskolázottság és állandó lakóhely hiányában hatalmas akadályokkal kell szembenézniük, de nagy álmokat dédelgetnek – mindenekelőtt gimibe szeretnének járni és valahogy tartani a kapcsolatot a családjukkal. A rendezők három éven át követik az új életet kezdő fiúkat, akiknek meg kell küzdeniük a múlt kísérteteivel. Erőteljes látlelet hitről, családról és vallási vallási száműzöttekről a mai Amerikában.

producer: Julie Goldman, Tyler Measom, Jennilyn Merten
vágó: Jenny Golden
operatőr: Tyler Measom
zene: Mark Geary, Karl Odlum

production info:
Left Turn Films
205 E. Vidas Ave.
Salt Lake City, Utah 84115
tel.: +1 801 836 1578
tmeasom@leftturnfilms.com
jennilyn@leftturnfilms.com
Julie Goldman
tel.: +1 917 744 1355
julie@mottopictures.com
www.sonsofperditionthemovie.com

válogatott filmográfia
The Furniture (2004) / Fall of Man (2003)
Karla érkezése nemzetközi panoráma
Koen Suidgeest / Belgium & Spain & USA / 2010 / 90 min / Spanish
Egy 19 éves nő a pici lányával egy parkban lakik Nicaragua fővárosában. Hogyan maradhat életben hajléktalanul egy újszülöttel?


A film a kisbabája első életévében követi a 19 éves anya, Sujeylin Aguilar és a pici Karla küzdelmeit. Egy nappal a születése után Karla egy kartondobozban érkezik meg a kórházból jövendő otthonába: a nicaraguai főváros, Managua egyik parkjába. Az anyja, Sujeylin fiatalkorúként szökött meg otthonról, drogos lett és az utcára került, ahol találkozott gyermeke apjával, Juan Carlosszal. A történet három hónappal Karla születése előtt indul és egyéves kora körül ér véget. Sujeylin immár nyolc éve él üzletelő barátja és a városi segélyszervezetek támogatásából. Nem számít arra, hogy a baba sokat változtat majd az életén, úgy készül, hogy a parkban fogja felnevelni, ahol egy színes figurákból álló társasággal -- a “családjával” – lakik együtt. A Karla érkezése egy fiatal nővel ismerteti meg a nézőt, aki szélsőséges körülmények között vállalkozott az anyaságra. Ő maga meséli el a történetét, kivételesen bensőséges közelségbe hozva egy egyetemes problémát.

producer: Koen Suidgeest, Emily Lobsenz
vágó: Jan De Coster
operatőr: Koen Suidgeest
hang: Gerardo Pietrafesa
zene: Martin Rasskin

production info:
El Rayo Films S.L.
Calle Infantas 21, 3° 1°
28004 Madrid, Spain
tel.: + 34 913 604 828
info@elrayofilms.com
www.elrayofilms.com
www.karlasarrival.com

filmográfia
Casting (2006)
Katka Helena Třeštíková retrospektív
Helena Třeštíková / Czech Republic / 2010 / 90 min / Czech
Lesz-e Katkának ereje teherbe esése után kiszállni a kábítószer – lopás – prostitúció – testi és lelki hanyatlás tizennégy éve lefelé tartó spiráljából?


Az akkor 19 éves Katkával először 1996-ban találkozunk egy terápiás csoportban. A négy éve szenvedélybeteg lány szeretne normális életet élni, egy fiút találni, családot alapítani. De a kábítószer csábereje nagyobb: legközelebb Prága utcáin látjuk Katkát, ahol a fiújával, Láďával együtt a heroinnal kerül közelebbi kapcsolatba. Katka a lopás, kábítószer után kajtatás, rövidke felhőtlen öröm és az újabb lopás kétségbeejtő spiráljában rohan a pusztulás felé. Miután szakít Láďával, prostitúcióval keresi meg a drogra valót. Súlyos májbaj lép fel nála, belátja, hogy így nem mehet tovább, és a leszokás érdekében metadonkúrába fog. Romannal, az új fiúval, felcsillan a remény, hogy minden rendbe jön: Katka teherbe esik és ezúttal eltökélt, hogy felhagy a drogozással. De lánya megszületése után azzal kell szembenéznie, hogy a dolgok csak még rosszabbul állnak.

producer: Kateřina Černá
vágó: Jakub Hejna
operatőr: Kristián Hynek, Vlastimil Hamerník, Martin Kubala, Ferdinand Mazurek, Braňo Pažitka, Miroslav Souček, Tomáš Třeštík
hang: Václav Hejduk, Stanislav Hruška, Jaroslav Jehlička
zene: Tadeáš Věrčák

production info:
Co-production: Negativ Film Productions & Ceská Televize
Negativ s.r.o. Ostrovní 30
110 00 Praha
1 Czech Republic
tel.: +420 224 933 755
fax: +420 224 933 472
office@negativ.cz
www.negativ.cz

válogatott filmográfia
René (2008) / Marcela (2007) / Manzelské etudy po dvaceti letech (2006) / Marriage Stories, 20 Years Later (2006) / Hitler, Stalin, and I (2001) / Women at the Turn of the Century (Trapped) (2001) / Women at the Turn of the Century: Forte and pianos (2000) / Sladke stoleti (1997) / Ripening of Evil (1996) / An Attempt at an Anniversary (1995) / Lida Baarova's Bittersweet Memories (1995) / To Be or to Have (1994) / Rekni mi neco o sobe - Láda (1993) / Rekni mi neco o sobe - Pavlína (1992) / Rekni mi neco o sobe - René (1992) / I Created You (1991) / Behind the Bars (1990) / Hledání cest (1989) / Marriage Stories (1987) / A Thousand Years of the Sobriety (1987) / Z lásky (1987) / Japanese Sunday (1981) / Dotek svetla (1980) / Two Anniversaries of Jan Zrzavy (1976) / The Miracle (1975)
Két világ közt magyar panoráma
Viktor Oszkár Nagy / Hungary / 2010 / 67 min / Arabic & English & French & Georgian & Russian & Somali
Négy kultúra, négy történet, négy küzdelem, és egy esély az újrakezdésre egy idegen országban - közelkép a menekültek mindennapjairól egy magyarországi menekülttáborban.
Közelkép a menekültek mindennapjairól egy magyarországi menekülttáborban. Az elmúlt évben a regisztrált menedékkérők száma meghaladta a 4000 főt. Az alapos, ugyanakkor rendkívül szigorú bírósági eljárás után csak minden tizedik kérelmező kapja meg a menekültstátuszt. A békéscsabai vagy a debreceni tábor után – a bírósági tárgyalás befejeztével – végül a bicskei Befogadó Állomás ad otthont számukra. Egy évig lakhatnak itt a „kiválasztottak”, ez idő alatt szociális munkások, nyelvtanárok és különféle segélyszervezetek, alapítványok készítik fel őket az új életre új hazájukban. A Két világ közt a menekültlét mélyére ásva próbálja megmutatni, milyen is valójában a nulláról új életet kezdeni egy befogadó, de idegen országban.

producer: Sára László, Marcell Gergő
vágó: Péter Sass
operatőr: Rudolf Péter Kiss
hang: Péter Benjamin Lukács
zene: Hildur Gudnadottir, Salif Keita

production info:
Campfilm Production
Károly krt. 3/c
1075 Budapest, Hungary
sara@campfilm.eu
tel.: + 36 20 922 2655

válogatott filmográfia
3 Esküvő (2009) / Hajónapló (2009) / Apaföld (2008) / A vizsga (2006) / A Tárca (2005)
Kihallgatás Ablakok a múltra: A Balkáni háború emlékei
Namik Kabil / Bosnia and Herzegovina / 2007 / 42 min / Bosnian
A háborús trauma és a háború tagadása a mai Bosznia-Hercegovina mindennapjaiban.
Namik Kabil filmrendező a boszniai háború egy csapat túlélőjével interjúzik egy pusztuló, mocskos csempéjű, elhagyott raktárban. Egy asztal körül ülnek, előttük kávé műanyag pohárban és hamutartó, éles, fluoreszkáló fény világítja meg őket – mintha csak kihallgatás volna. Kabil kézikamerával filmezi őket, és elemi kérdéseket tesz fel: “A maga számára mikor kezdődött a háború?”, “Mit ettek?”, “Látott holttesteket?”, “Van valamilyen tanulsága a háborúnak?” és legfőképpen: „Kell beszélni a háborúról?” Egy kivételével mindegyikük szerint igen, de azt is elmondják, hogy sokan inkább hallgatnak róla. „Olyan, mintha egy elefánt állna a szoba közepén, és mindenki úgy tenne, mintha nem is lenne ott” – mondja az egyik nő. Elmesélik, milyen volt Szarajevóban, a lövészárkokban vagy éppen külföldön, beszélnek a szörnyűségek iránti érzéketlenné válásról, a szolidaritásról. De Kabil ismételt próbálkozásai ellenére, hogy megtudja, kik lőtték őket, az interjúalanyok nem nyílnak meg, az egyikük csak annyit mond: „Mi nem lőttük magunkat”. De arra a kérdésre, hogy ki nyerte meg a háborút, egybehangzóan azt válaszolják: „Senki.”

producer: Amra Bakšić Čamo
vágó: Timur Makarević
operatőr: Almir Djikoli, Boris Jugo
hang: Igor Čamo
zene: Dino Šaran

production info:
Sarajevo Center for Contemporary Art - SCCA
Obala Kulina bana 22
71000 Sarajevo
Bosnia & Herzegovina
tel.: + 387 33 665 304
www.scca.ba

válogatott filmográfia
Magnet (2011) / Vjernici (2009) / Nightguards (2008) / Crna hronika (2004)
A kollaboráns és a családja nemzetközi panoráma
Adi Barash & Ruthie Shatz / France & Israel & USA / 2011 / 85 min / Arabic & Hebrew
Az izraeli titkosszolgálatnak húsz éven át kémkedő palesztin férfi családostul menekülésre kényszerül, de Izrael nem akarja befogadni őket.


A kollaboráns családja egy palesztin családról szól: az apa, Ibrahim ideológiai megfontolásokból 20 évig az izraeli titkosszolgálatnak dolgozott. Amikor lelepleződött, családostul Izraelbe volt kénytelen menekülni. Bár tartója menedékjogot és állampolgárságot ígért nekik, már két és fél éve nem történik semmi, és a családon belül a feszültség napról napra növekszik. Juszra, Ibrahim felesége, három tinédzser fiúk és két lányuk hiába próbálnának beilleszkedni, megalázott számkivetettként viselik Ibrahim cselekedetének következményeit. A rendező-páros, Adi Barash és Ruthie Shatz testközelből követték, ahogy a nehézségek és kudarcok nyomán a családot összekötő szálak sorra felbomlanak. A film kérlelhetetlen következetességgel mutatja be, milyen sors jut osztályrészül azoknak, akik az életük kockáztatásával az ellenség szolgálatába állnak.

producer: Ross Kauffman, Adi Barash, Ruthie Shatz
vágó: Janus Billeskov Jansen
operatőr: Adi Barash
hang: Zamir Shatz
zene: Uri Frost

production info:
Yulari Films
http://www.yularifilms.com/

válogatott filmográfia
Garden (2003) / Diamonds and Rust (2001)
Kukart nemzetközi panoráma
Lucy Walker / Brazil & UK / 2010 / 98 min / English & Portuguese
Szemétből művészet, művészetből élet: Vik Muniz fényképész helyiekkel dolgozik a világ legnagyobb szeméttelepén Rio de Janeiróban. A művészet átalakító ereje és az emberi szellem alkímiája. Közönségdíj, Sundance Film Fesztivál, Berlinale, IDFA, 2010.


A közel három éven át forgatott film Vik Muniz fényképész utazását követi nyomon brooklyni otthonából brazíliai szülőföldjére, közelebbről a világ legnagyobb szeméttelepére Rio de Janeiro külvárosában. Fotóinak alanya az ottani önjelölt újrahasznosítók – a “catadores” — vegyes társasága. Muniz eredeti terve az volt, hogy szeméttel “festi meg” szereplőit, de ihletet merített az emberekből, akik a fényképeken olyan méltósággal és kétségbeeséssel alkotják újra önmagukat a szemétből, melynek során az életüket is másként kezdik látni. Ami művészi kísérletezésnek indult, az gyorsan változik át társadalmi elkötelezettséggé – a művész, a rendező és a néző számára is. Ahogy a szemét műalkotássá transzformálódik, úgy születik meg a szemétre vetett emberekben egy más önkép és önértékelés.

producer: Angus Aynsley, Hank Levine
vágó: Pedro Kos
operatőr: Dudu Miranda
hang: Patrick O’Sullivan
zene: Moby

production info:
Almega Projects
Angus Aynsley
tel.: +44 207 4797 410
info@almegaprojects.net

válogatott filmográfia
Countdown to Zero (2010) / Blindsight (2006) / Devil’s Playground (2002)
Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek magyar panoráma
Ágnes Sós / 2010 / Hungary / 70 min / Hungarian
Ha a legfőbb riválisod az lenne, akit a legjobban szeretsz, hogyan törnél ki az árnyékából? Egy film családról, szeretetről és zenéről.
Pusker Júlia és Ágnes, a kecskeméti hegedűművész testvérpár. A komolyzene világában kevésbé tájékozottak számára talán ismeretlenül cseng ez a két név, a média még nem kapta fel őket, pedig megfordultak már nem egy szakmai megmérettetésen itthon és külföldön egyaránt. A titkuk az, hogy egyszerűen csak azt csinálják, amit szeretnek, amihez tehetségük van, amit a családjuktól örököltek és ami örök kapocs kettőjük között: zenélnek. Ez még önmagában nem is lenne túlzottan érdekes, hiszen sok tehetség, sok tehetséges zenész él közöttünk, miért lennének ők mások? Ami különleges bennük, az Júlia és Ágnes bensőséges kapcsolata, amihez zenei tehetségük az adalék, hegedűs kifejezéssel élve, a „lélek”.

producer: Marc B. Lorber, Dorota Roszkowska, György Czutor
vágó: Thomas Ernst
operatőr: Ágnes Sós, András Petróczy, Károly Markert
hang: Gábor Császár
zene: Attila Reményi

production info:
HBO Holding Zrt.
Riadó u.5.
1026 Budapest, Hungary
Eva.koteles@hbo.hu
tel.: + 36 1 372-3700

válogatott filmográfia
Őrült szerelem ez (2009) / A Dobópápa (2007) / Akartam volna mutatni (2006) / Hangköz (2005) / Magamról röviden csak annyit… (Ferenczi Gáborral) (2002) / Kitoloncoltak (Ferenczi Gáborral) (1993)
A lorai tanúk Ablakok a múltra: A Balkáni háború emlékei
Nenad Puhovski / Croatia / 2004 / 65 min / Croatian
Mi történt Horvátországban, a lorai koncentrációs táborban 1992 és 1996 között? Ha emlékszik is még valaki, vajon fel akarja-e idézni?
A film a Split Lora nevű katonai kikötőjében található börtönről szól, ahol több mint 1000 – Splitből, Dalmáciából, Jugoszláviából és Bosznia-Hercegovinából származó – rabot tartottak fogva 1992 és 1996 között. A tanúvallomásokból képet kapunk a brutális kínzásokról, illetve mintegy 70 fogoly haláláról és eltüntetéséről. A volt horvát katonai rendőrtisztek azt állítják, nem emlékeznek a kérdéses eseményekre, jóllehet korábban, a bírósági eljárást megelőző nyomozás során részletesen beszámoltak róluk. S hasonlóképpen, a hajdani rabok vagy meg sem jelennek az idézésre, vagy a bíróságon változtatják meg korábbi vallomásukat.

producer: Veran Matič, Nenad Puhovski
vágó: Žarko Korač
operatőr: Silvestar Kolbas
hang: Mladen Škalec, Tomislav Hleb
zene: Pere Ištvančić

production info:
Factum Documentary Film Project
Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Croatia
tel.: +385 1 4854 821
info@factum.com.hr

válogatott filmográfia
Together (2009) / Pavilion 22 (2002) / U pozadini (1984) / Pet filmova o Nives K.K. (1980) / Groznica (1979) / Bog igre (1975) / Tojota Korola 1000 (1974)
A Maelstrom Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm
Péter Forgács / Hungary & The Netherlands / 1997 / 60 min / English
Családi összejövetelek, születésnapok, kirándulások, esküvők egy gazdag családi filmarchívumban. Egy holland zsidó család a holokauszt árnyékában.


A Maelstrom a hollandiai zsidó Peereboom-család egyik fia, Max amatőrfilmjeiből rekonstruálja a család 1932 és 1942 közötti történetét. A német megszállás képei után párhuzamba állítja Peereboomék és Arthur Seyss-Inquart, Hollandia helytartója sorsának alakulását. Az amatőr felvételek testközelbe hozva, elevenen tárják elénk az 1930-as és ’40-es évek történelmi eseményeit. Hangalámondás helyett a nézők feliratokból érthetik meg a történteket, míg a film hangsávján korabeli rádióműsorokat és Szemző Tibor borongós zenéjét halljuk. A Maelstrom a holokauszt árnyékában élő zsidók életét mutatja be, akik még nem sejtik, hogy mi lesz a vége.

producer: Cesar Messemaker
vágó: Kati Juhász
zene: Tibor Szemző
hang: Zsolt Hubay

production info:
Lumen Film Productions
Korte Prinsengracht 17d, NL-1013 GN
Amsterdam, Netherlands
tel.: +31 (0)20 623 26 00
info@lumenfilm.demon.nl

válogatott filmográfia
Hunky Blues - The American Dream (2009) / Own Death (2007) / Miss Universe 1929 - Lisl Goldarbeiter. A Queen in Wien (2006) / El Perro Negro: Stories from the Spanish Civil War (2005) / A Bibo Reader (2002) / Angelos' film (2001) / The Danube Exodus (1998) / Free Fall (1998) / Domweg gelukkig (1995) / Wittgenstein Tractatus (1992)
Maraton-fiúcska nemzetközi panoráma
Gemma Atwal / India & UK / 2010 / 98 min / English & Hindi & Oriya
Egy nyomornegyedből összeszedett négyéves fiú lehet India legnagyobb futója? Kapzsiság, remények és széttört álmok.


A lendületes film a négyéves Budhia története, akit Biranchi Das cselgáncsedző és az India keleti részén fekvő Orissa állam árvaházának munkatársa mentett ki a nyomorból. Amikor kiderül, hogy Budhiának kivételes tehetsége van a hosszútávfutáshoz, az edző fejleszteni kezdi, népi hősként állítva őt a nélkülöző tömegek, sőt egész India elé. De miután a csodagyerek négyévesen kudarcot vall a világrekord 65 kilométeres távon, a közvélemény elfordul a gurutól és tanítványától, akik hamarosan a sajtóviták és egy politikai botrány kellős közepén találják magukat. A Marathon Boy, amely öt éven át követi Budhia hullámvasútazását, dickensi mese a kapzsiságról, a korrupcióról és a széttört álmokról a nyomornegyedektől a maratonfutás vérpezsdítő világáig, a modernizálódó India hektikus politikai légkörében.

producer: Gemma Atwal, Matt Norman
vágó: Peter Haddon
operatőr: Matt Norman
hang: Ajay Bedi, Subramanian Mani
zene: Garry Hughes

production info:
Gemma Atwal
One Horse Town Productions
5 Downs Park West, Westbury Park, Bristol. BS6 7QQ
tel.: +44 7870 603926
gemma@marathonboymovie.com
www.marathonboymovie.com
Marcela Helena Třeštíková retrospektív
Helena Třeštíková / Czech Republic / 2007 / 82 min / Czech
Család, anyaság, válás, gyerek elvesztése és munkanélküliség: Marcela Haverlandová életének szerencsés és szerencsétlen fordulatai 25 éven át.


A kamera Marcela Haverlandová életét követi éveken át. A teljesen hétköznapi cseh nő 1980-ban ment hozzá Jiříhez. Nem tudhatta előre, hogy a lakásával és az anyósával bajok lesznek, hogy születik majd egy lánya, majd röpke két évvel később elválnak. A szemünk előtt játszódik le a rossz társadalmi környezetben és a szörnyű kapcsolatban vergődő asszony autentikus története. Ahogy a házaspár egyre távolabb kerül egymástól, a film mindinkább Marcelára fókuszál. Nemcsak apró-cseprő gondjain és csalódásain keresztül követjük sorsát, hanem nagy megrázkódtatásainak is tanúi leszünk: a válás, a súlyosan fogyatékos fia megszületése, lányának hirtelen halála, ami olyan tragédia, hogy Marcelát egyedül a fia iránti kötelességérzete tartja vissza attól, hogy véget vessen az életének.

producer: Kateřina Černá, Pavel Strnad, Anna Becková
vágó: Alois Fišárek, Lenka Polesná, Zdenek Patočka
operatőr: Jan Malíř, Miroslav Souček, Vlastimil Hamerník
hang: Zbyněk Mikulík, Petr Provazník, Jan Valouch
A másik Chelsea – Donyecki történet nemzetközi panoráma
Jakob Preuss/ Germany & Ukraine / 2010 / 87 min / Russian
Egy menő milliárdosnak saját focicsapat kell. A Sahtar Donyeck Rinat Ahmatov ukrán milliárdos dédelgetett kedvence. Nagy pénzek és szép remények Ukrajnában.


Manapság, nem menő ha egy milliárdosnak nincs saját focicsapata. Roman Abramovics, az orosz oligarcha megvette az angol Chelsea-t, a grúz Merab Jordania a holland Vitesse-t – Rinat Ahmetov ukrán milliárdos egy vagyont ölt a Sahtar Donyeckbe. A film hőse két szurkoló: a szénbányász Szasa az egyszerű emberek között ül a lelátón, míg a helyi politikus Kolja büszkén feszít a VIP-páholyban az ukrán politikai és gazdasági elittel. Ahmatov súlyos pénzeket fektet a klubba, amelynek a forgatást követő szezonban kell bizonyítani az európai porondon. Az oligarchák támogatásával elért sportsikerek élesen világítanak rá a régió társadalmi és politikai elmaradottságára. A Sahtar eredményeit és kudarcait követve a rendező képet ad a futball mögötti világról, ahol összefonódik a politika, a szórakoztatóipar és a gazdaság.

producer: Stefan Kloos
vágó: Markus CM Schmidt, Philipp Gromov, Lena Rem
operatőr: Eugen Schlegel, Pavel Kazantsev, Roman Yelensky, Maxim Kuphal-Potapenko, Philipp Gromov, Felix Korfmann
hang: Oleg Goloveshkin
zene: Dominik Sprungala

production info:
Kloos & Co. Medien GmbH
Schlesische Str. 29/30
10997 Berlin
tel.: +49 (0) 30 4737 2980
info@kloosundco.de
www.kloosundco.de
www.theotherchelsea.com

filmográfia
The Unburied War – Srebrenica, a Decade On (2005) / Torn Iran – Young People’s Worlds in the Islamic Republic (2003)
A mi iskolánk nemzetközi panoráma
Mona Nicoara & Miruna Coca-Cozma / Switzerland & USA, / 2011 / 94 min / Romanian
Meggátolható-e pénzzel a romák hátrányos iskolai megkülönböztetése? Egy észak-romániai város négy éve: a generációs előítéletek, az elszalaszott lehetőségek és a csupa jó szándékkal kikövezett utak felderítése a terepen. Sterling Díj, legjobb dokumentumfilm, Silverdocs, Silver Spring, 2011.


A film három roma gyerek sorsát követi egy erdélyi kisvárosban, akik bekerültek az iskolai szegregáció felszámolását célul kitűző programba. 2006-ban Alin, Benjamin és Dana a jobb oktatás és az új barátságok reményében a városi iskolában folytatja a tanulást, de kedvüket szegik az alacsony elvárások és az elszigetelődés. A négy éven át forgatott bensőséges portréfilm közelről láttatja a gyerekek világát és megtörhetetlen szellemét, amelyet időről időre próbára tesz az előítélet és a közöny. Személyes történetük olyan általános kérdésekre világít rá, mint a közoktatás intézményesült rasszizmusa és a kilátástalan szegénység. A felkavaró finálé azzal szembesíti a nézőt, hogy a roma gyerekek küzdelmei az égbekiáltó emberi jogsértések fehér könyvében érnek véget. A mi iskolánk lebilincselő, felháborító és keserédes történet hagyományról és haladásról.

producer: Mona Nicoara, Miruna Coca-Cozma
vágó: Erin Casper
operatőr: Ovidiu Marginean
hang: Miruna Coca-Cozma, Mona Nicoara
zene: Sasha Gordon

production info:
Mona Nicoara
Sat Mic Film
124 First Place
Brooklyn NY
11231 U.S.A.
tel.: + 1 917 574 2329
mona.nicoara@gmail.com
MOTALKO - Egy benzinkút krónikája magyar panoráma
Attila Kékesi / Hungary / 2010 / 32 / Hungarian
Egy benzinkút és kitartó tulajdonosának krónikája a háború, a kommunizmus és a rendszerváltás tükrében.
A Motalko az első magyarországi benzinkútnak és tulajdonosának, Landthaller Taszilónak a történetét meséli el. A film egy majd száz évet átölelő családtörténeten keresztül mutatja be, hogy miként sikerült, ahogy mindenki hívja, Taszi bácsinak az édesapja által 1936-ban alapított benzinkutat apja 1945-ben bekövetkezett halála után az államosítástól megóvnia és megtartania. Taszi bácsi a mai napig nagy szeretettel szolgálja ki a 7-es út mentén található benzintöltő állomáson az autósokat, ahol az egyik kútban ma is a Motalko, azaz E85 van, éppen úgy, mint 76 évvel ezelőtt.

producer: Miklós Havas
vágó: Attila Kékesi
operatőr: Rudolf Péter Kiss
hang: Miklós Havas
zene: Ferenc Darvas

production info:
HB Production
Naphegy u. 38.
1016 Budapest, Hungary
habanamedia@gmail.com
tel: + 36 30 375 4486

válogatott filmográfia
A forradalom arca – Egy pesti lány nyomában (2006) / Béke poraikra (2004) / Vargabetű (2002) / A kor szelleme (1998) / Hajni (1994)
Nem tetszik az igazság – Négy nap Gunatanamóban Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm
Luc Côté & Patricio Henriquez / Canada / 2010 / 100 min / English
A 15 éves kanadai Omar Khadr a legfiatalabb fogoly Guantánamón. A kihallgatás videófelvétele egy gyerek szívszorító történetét dokumentálja, akit háborús bűnökkel vádolnak. Zsűri Különdíja, IDFA, 2010.


Rossz minőségű videofelvételt látunk. Az asztal mögött narancssárga ruhás, megbilincselt fiatal fogoly várakozik: a kanadai Omar Khadr, aki a maga 15 évével az egyetlen gyerekkorú az USA szigorúan őrzött guantánamói fogolytáborában. 2003. február 13. és 16. között, négy napon át hallgatta ki a kanadai titkosszolgálat. A videón rögzített kihallgatás adja a film anyagát. 2008 májusában a kanadai Legfelső Bíróság elrendelte, hogy a kanadai kormány adja ki Omar Khadr ügyvédeinek az ügyre vonatkozó több ezer oldalas dokumentációt. Így került nyilvánosságra a hétórás videofelvétel, amelyből kiindulva egy szakértői testület értékeli a kihallgatást – köztük egy torontói pszichiáter, aki a kínvallatás áldozatait kezeli és egy amerikai katonai védőügyvéd, aki Omar Khadrt képviseli. Ő az első gyerekkatona, akit háborús bűnökkel vádolnak.

producer: Luc Côté, Patricio Henriquez
vágó: Andrea Henriquez
operatőr: Luc Côté, Patricio Henriquez
hang: Claude Langlois (sound editing)

production info:
Luc Côté, Les Films Adobe
70 St-Cyril, Montréal, Qc.
H2V 1H8
tel.: +1 514 576 1668
lucaslado@videotron.ca
www.youdontlikethetruth.com

válogatott filmográfia
Luc Côté:
Turning 32 (2010) / Operation Homecoming (2005) / Operation Retour (2005) / Cirque For Life (2004)
Patricio Henriquez :
Under the Hood: A Voyage into the World of Torture (2007) / Desobediencia (2005) / The Dark Side of the White Lady (2005) / Images of a Dictatorship (2004) / Juchitan, Queer Paradise (2002)
Az ostrom Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm
Angus Gibson & Miguel Salazar / Colombia & France & USA / 2011 / 88 min / Spanish
34 gerilla, 11 legfelső bíró és számos bírósági alkalmazott – a kolumbiai Igazságügyi Palota 1985-ös ostromának áldozatai. Ki a felelős?


Bogotá, 1985. november 6. Az M-19 gerillamozgalom harmincöt állig felfegyverzett tagja megrohanja az Igazságügyi Palotát, ahol a kolumbiai Legfelső Bíróság székel. Emberek százait ejtik túszul, köztük a főbírák többségét. Követelésük egyértelmű: bíróság elé akarják állítani az elnököt. A kormány nem hajlandó tárgyalni, a katonaság tüzet nyit az épületre. Bogotá főtere 27 órára véres csatatérré alakul, közel száz halottal – köztük 34 gerillával, 11 legfelső bíróval és számos alkalmazottal. Tizenkét embernek nyoma vész. Sokak szerint “eltüntették” -- elhurcolták az épületből, megkínozták, majd megölték – őket. Huszonöt év múltán Plazas Vega ezredest, az akció parancsnokát vádolják meg az eltüntetésükkel. A per mérföldkő a független kolumbiai igazságszolgáltatás történetében.

producer: Bruni Burres, David Jammy, Maritza Blanco, Miguel Salazar
vágó: Megan Gill
operatőr: Roberto Quintana, Miguel Salazar, Mauricio Vidal
hang: José Jairo Flórez
zene: Camilo Sanabria

production info:
Pivot Pictures
International Center for Transitional Justice
5 Hanover Square, 24th floor
New York, NY 10004-2614
www.la-toma.info

válogatott filmográfia
Angus Gibson:
21 Up, South Africa: Mandela’s Children (2007) / Heartlines (2007) / Singing the Changes (1988)
Miguel Salazar:
Stolen Land (co-director) (2009) / The Battle of Science (2007) (co-director) / Hammer (2005)
Örvény magyar panoráma
Szekeres Csaba / Hungary / 2010 / 75 / Hungarian
Munkanélküliség és kilátástalanság Toldon, ahol a szegénység örvénye mindenkit a mélybe húz.
Az Örvény a román-magyar határ innenső oldalán található Told lakóinak életét mutatja be. A stáb több mint hat hónapon át forgatott folyamatosan, nyomon követve a munkanélküliség – éhezés – uzsorakamat ördögi körében vergődők mindennapjait. Juli egy dolgot tud biztosan, éspedig azt, hogy mindenáron el akar kerülni otthonról; a maradóknak a betegség és a szegénység jut osztályrészül. A film e hátrányos helyzetű kistelepülés mélyszegénységben élő gyermeklakóinak sorsán keresztül tárja fel a szegénység újratermelődésének jelenségét és a kitörés nehézségeit.

producer: Pál Sándor, John M. Oates
vágó: Sándor Kiss
operatőr: Csaba Szekeres
hang: László Zalányi
zene: Jan Volsy – Miniatures

production info:
Hunnia Filmstúdió Kft.
koprodukciós partner: The Open University (UK)
Róna u. 174.
1145 Budapest, Hungary
hunnia@hunniafilm.hu
tel: +36 1 221 1815

válogatott filmográfia
Nexus (2008) / Zozo (2006) / Ablak a múltra (2005) / Mami, blue – (2003) / Emberek – Homo provincialis (2002)
Az ősz aranya nemzetközi panoráma
Jan Tenhaven / Austria & Germany / 2010 / 94 min / Czech & English & German & Italian & Swedish
Öt veterán sportoló bebizonyítja, hogy 80, 95, de még akár 100 évesen is lehet világbajnok az ember. Megdöbbentő film az emberi méltóságról és az élni akarásról. Közönségdíj, One World FF, Prága, 2011
Érzékeny, derűs portré öt atlétáról, akik az időseknek rendezett 18. világbajnokságon állnak rajthoz a finnországi Lahtiban. A film készítői arról győznek meg minket, hogy öregember nem vénember, hiszen hősei éltes koruk dacára nemcsak ép lelküket őrizték meg, hanem a kondíciójuk is irigylésre méltó. Megismerjük a százéves Albert Prokschét Bécsből, aki szabadidejében női aktokat fest; Gabre Gabric-Calvesit, a 94 éves olasz diszkoszvetőt; Herbert Liedtkét, a 93 éves stockholmi sprintert és Jiri Soukupot, a 82 éves magasugrót Hradec Královéből. Számukra a felkészülés a bajnokságra egyben versenyfutás az idővel, s mégis azzal a reménnyel indulnak neki, hogy jövőre javítani tudnak az eredményeiken.

producer: Christian Beetz
vágó: Jürgen Winkelblech
operatőr: Marcus Winterbauer, Martin Langner
hang: Patrick Veigel, Oliver Grafe, Oliver Prasnikar
zene: Andy Baum

production info:
Gebrueder Beetz Filmproduktion Köln GmbH & Co. KG
Heinrich-Roller-Strasse 15 10405 Berlin Germany
tel.: + 49 30 695 669 10
info@gebrueder-beetz.de
www.beetz-brothers.eu
www.autumngold-movie.com

válogatott filmográfia
Why We Buy (2009) / The War In Me – The Sleeping Trauma (2008) / Tracing the Ancestors – My Ancestors the Deathsmen (2007) / The Poorest Pay the Bill – Debt Release for the Third World (1999)
előzetes
http://www.herbstgold-derfilm.com/trailer-de-en/trailer-de-en
Pablo vízilovacskái nemzetközi panoráma
Antonio Von Hildebrand & Lawrence Elman / Colombia & UK/ 2010 / 81 min / English & Spanish
Pablo Escobar, a legnagyobb drogbáró tündöklése és bukása -- kedvenc vízilovai szemszögéből. Kolumbia véres, kegyetlen történelme szatirikus megközelítésben.


Az 1980-as évek közepén Pablo Escobar a leghatalmasabb kábítószer-csempész és a világ harmadik leggazdagabb embere volt. A kolumbiai dzsungel mélyén fekvő közel ezerhektáros birtokán luxuspalotát, vendégházakat, istállókat, night-klubot, életnagyságú makettekkel benépesített dinoszaurusz parkot és több száz egzotikus állatot számláló magánállatkertet építtetett, amelyben két vízilovának tavat is ásatott. 1994-es meggyilkolása után Escobar javait a kolumbiai kormány elkobozta. A „Hacienda Napolesnek” már csak a romjai vannak meg, ami használható volt, elhordták, a többit szétdúlták. Az állatok mind eltűntek, kivéve a vízilovakat, amelyek a legkevésbé sem haltak éhen, sőt, még el is szaporodtak a helyi halászok legnagyobb rémületére. A film a vízilovak 30 évét mutatja be, attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeztek Afrikából, addig, hogy szép lassan a folyók uraivá váltak, mintegy tükrözve Kolumbia sajátos társadalmi-gazdasági alkalmazkodását a 30 évig tartó drog- és polgárháború körülményeihez. A film a felmérhetetlen vagyon, a kielégíthetetlen szexuális étvágy, a politikai intrika, a halál, a rombolás, a korrupció, az árulás és a világéletében a bűn útját járó Escobar örökségének történetét mondja el.

producer: Lawrence Elman, Antonio Von Hildebrand
vágó: Francesco Bogino, Chris Peterson
operatőr: Mateo Londoño, Craig Kieff
hang: Andres Velasquez
zene: José Villalobos, David Harrington, Ray Russell

production info:
Amber Entertainment/Drive Thru Pictures
Ileen Maisel, Lawrence Elman
21 Ganton Street, 4th Floor
London, United Kingdom
W1F 98N
tel.: +44 207 292 7170
info@amberentertainment.com

válogatott filmográfia
Freeman (2011) / Coca Inc. (2011)
René Helena Třeštíková retrospektív
Helena Třeštíková / Czech Republic / 2008 / 83 min / Czech
A társadalom peremén, börtönről börtönre sodródó férfi portréja.


René tizenévesen követte el az első kisebb bűncselekményét, amiért börtönbe került. Így indult a gyorsan változó Cseh Köztársaságban valahová beilleszkedni próbáló, értelmes, ám mizantróp és befelé forduló fiatalember börtönkarrierje. Helena Třeštíková rendezőnő 1989-ben kezdte filmezni Renét, és húsz évig követte kamerájával, akkor sem szakítva meg vele a kapcsolatot, amikor az kirabolta a lakását. A kettejük együttműködése és tiszavirágéletű dokufilmes hírneve ihlette arra Renét, hogy könyvet írjon, amit ki is adtak. Ám a férfi nem bír szabadulni démonaitól. A magával ragadó film a társadalmon kívül rekedt embert követi élete útján.

producer: Anna Beckova, Kateřina Černá, Pavel Strnad
vágó: Jakub Hejna
operatőr: Martin Kubala, Petr Pešek, Stano Slušný, Václav Smolík, Marek Dvořák, Ondřej Belica, Miroslav Souček, Vlastimil Hamerník
hang: Vladimír Nahodil, Pavel Sádek, Jan Valouch, Václav Hejduk, Miroslav Šimčík, Štěpán Mamula, Daniel Němec, Zbyněk Mikulík, Petr Provazník, Jan Valouch
zene: Tadeás Vercák
Sophiát szeretni nemzetközi panoráma
Ohad Itach / Israel / 2010 / 72 min / Hebrew & Russian
Rock-énekesből kábítószeres prostituált: milyen hosszú az út vissza?


A film a friss bevándorló családban felnövés sötét oldalát mutatja be. Ohad Itach a prostitúcióról szóló tévériport forgatásakor találkozott Sophiával, aki drogfüggőként a napi adagért árulta magát. Sophia egyszerre erős és gyenge, sebezhető és kérges. A család az 1990-es években érkezett Izraelbe Moldovából. Az értelmiségi szülők nem tudták kordában tartani egy szem lányukat, aki rock-énekesnőből hamar drogossá süllyedt, de nem adják fel a reményt, hogy egyszer talán le tud majd jönni a szerről. Sophia és a filmrendező véletlen találkozásából nemcsak erőteljes film születik a lány keserves útjáról a sötétségbe, majd vissza az életbe, hanem felcsillan a továbblépés lehetősége is.

producer: Ohad Itach
vágó: Yoav Raz
operatőr: Haim Asias, Ohad Itach
hang: Alex Claude
zene: Ophir Leibovitch

production info:
True production Ltd.
14 Chen Blvd
64071 Tel Aviv, Israel
tel: +972 50 759 0060
A specialista Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm
Eyal Sivan / Austria & Belgium & France & Germany & Israel / 1999 / 123 min / Hebrew & French & German
A több mint 350 órányi archív anyagból vágott film a II. világháborúban a zsidók deportálását megszervező Adolf Eichmann 1961-es perét mutatja be. A holokauszt egy bürokrata szemszögéből.


A német náci párt felső vezetésébe tartozó Adolf Eichmann végezte 1938 és 1941 között a zsidók, a szlávok és cigányok kényszer-kivándoroltatását a Birodalomból, majd ’41 után ő szervezte meg a haláltáborokba deportálásukat. Eichmannt az izraeli titkosszolgálat 1960-ban Argentínában elfogta. Jeruzsálemi pere az egyik első tévében közvetített nyilvános tárgyalás volt. Eyal Sivan e felvételekből vágta össze a megrázó erejű dokumentumfilmet a feladatát kötelességtudóan elvégző bürokratáról. A per során Eichmann makacsul ragaszkodott hozzá, hogy ő nem játszott semmiféle aktív és bűnös szerepet a holokausztban, csak parancsot teljesített. Hannah Arendt Eichmann Jeruzsálemben c. könyvétől inspirálva a film arra világít rá, hogyan szervezte meg a holokausztot az engedelmes bürokrácia, lehetőséget adva az Eichmann-féléknek, hogy magukat mit sem tudó adminisztrátoroknak állítsák be, akiknek az aljas bűnök sora csak megannyi hivatali akta volt.

producer: Armelle Laborie, Eyal Sivan
vágó: Audrey Maurion
operatőr: Leo Hurwitz
hang: Nicolas Becker, Philippe Baudhuin
zene: Jean-Michel Levy, Nicolas Becker, Krishna Levy, Yves Robert, Béatrice Thiriet

production info:
Momento!
38, rue de la Chine 75020 Paris France
tel.: +33 (0)1 43 66 25 24
contact@momento-films.com
www.momento-films.com
Eyal Sivan
www.eyalsivan.net

filmográfia
Jaffa, The Orange's Clockwork (2009) / Citizens K. (2007) / Route 181: Fragments of a Journey in Palestine-Israel (2004) / I Love You All (2004) / The Specialist (1999) / Itsembatsemba: Rwanda One Genocide Later (1996) / Izkor: Slaves of Memory (1991) / Aqabat-Jaber, Passing Through (1987)
A súlytalanság állapota Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm
Maciej J. Drygas / Poland / 1994 / 57 minutes / Russian
Titkosított archív felvételek a szovjet űrprogramról és a kozmonauták életének olyan momentuma, amelyekről nem szóltak a hivatalos jelentések.
Titkosított archív felvételek a szovjet űrprogramról és a kozmonauták életének olyan momentumai, amelyekről nem szóltak a hivatalos jelentések.
Az első közös orosz-amerikai űrutazás évében, amely szimbolikusan lezárta a hidegháborút, a lengyel rendező a szovjet-orosz űrprogram kulisszái mögé kalauzolja a nézőt. Az orosz kozmonautákkal készített interjúk mellett korábban titkos archív felvételeket láthatunk a szovjet űrprogram korai éveiből. Az interjúalanyok között van Tyitov, aki 1961-ben másodikként járt a kozmoszban és Valerij Poljakov, aki 1988-ban 241 napot töltött földkörüli pályán -- ők eleddig nyilvánosságra nem hozott információkat adnak az űrhajósok kilövés előtti és utáni életéről. És az űrprogram szintén titokban tartott sötét oldaláról: a rettenetes halálfélelemtől, amelyet a föld elhagyásakor és a visszatéréskor éreztek, a szigorú orvosi és pszichológiai kísérletekről, amelyek sokakat egy életre megnyomorítottak.

producer: Maciej J. Drygas
vágó: Dorota Wardęszkiewicz
operatőr: Andrzej Musiał, Stanisław Śliskowski
hang: Andrzej Zabicki
zene: Paweł Szymański

production info:
Logos Film Studio
90-554 Łódź, ul. Łąkowa 29
logosfilm@wp.pl

filmográfia
One Day in People's Poland (2006) / Stan niewazkosci (1994) / Hear My Cry (1991) / Psychoterapia (1983)
Szellemidézés – erőszak, háború, nők Ablakok a múltra: A Balkáni háború emlékei
Mandy Jacobson & Karmen Jelinčić / USA / 1996 / 63 min / Bosnian & Croatian
A jugoszláv háborúban a nemi erőszak éppolyan fegyver volt, mint a puska. Két bosnyák nő a hírhedt omarskai koncentrációs táborból való szabadulásuk után lobbizni kezd, hogy a nemi erőszak is kerüljön be a háborús bűnök nemzetközi szótárába.
Az egyes szám első személyű elbeszélésben két nő számol be arról, hogyan élték túl a háborút, ahol a nemi erőszak éppolyan fegyver volt, mint a puska vagy az ágyú. Jadranka Cigelj and Nusreta Sivać mindketten jogászok, és gyerekkori barátok. Élték a hétköznapi modern nők életét Bosznia-Hercegovinában, míg egy nap a szomszédaik ellenségekké váltak. A szerbek hírhedt omarskai koncentrációs táborában muzulmán és horvát sorstársaikkal együtt szisztematikusan kínozták és megalázták őket. Szabadulásuk után tovább küzdenek, csak most már nem az egyéni túlélésért, hanem a hozzájuk hasonlóan megkínzott nők emberi jogainak érvényesítéséért. Azért lobbiznak, hogy a hágai bíróság a nemi erőszakot is ismerje el háborús bűnnek. A két nő élményeiről és figyelemre méltó átalakulásáról szóló film elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük, hogyan sérülhetnek a nők emberi jogai és hogyan lehet felvenni a harcot az erőszak ellen a globális arénában.

producer: Mandy Jacobson
vágó: Suzanne Rostock
operatőr: Mario Delić
hang: Kristen Thomas, Mario Vargović
zene: Tony Adzinikolov

distributor:
Women Make Movies
462 Broadway, Suite 500WS
New York, NY 10013
tel.: + 1 212-925-0606
info@wmm.com

válogatott filmográfia
Mandy Jacobson: Wide Angle - Road to Riches (2003) / Locked Up (2001) / Calling the Ghosts (1996)
Szeretlek nemzetközi panoráma
Pavel Kostomarov & Alexander Rastorguev / Russia / 2011 / 81 min / Russian
Három orosz fiatal filmet készít önmagáról: bulik, randik, szakítások és rengeteg káromkodás.
18 éven aluli nézőknek nem ajánljuk


A rendezők és hőseik összedobják, amijük van, hogy új filmnyelvet, új dokumentarista módszereket hozzanak létre. A szereplőket a doni Rosztov városában választották ki ötven, mindenre nyitott amatőr közül, akik készek voltak kamerát ragadni és filmre venni mindennapi életüket egy dokumentumfilm részeként. Közülük került ki a három főhős. A rendezők lendületes mozaikot raktak össze a szereplők életének töredékeiből, a szerelmet téve meg vezérmorívumnak. A végeredmény lebilincselő és humoros melodráma, amely erősen épít az amatőrök videónyelvére. Kis költségvetésű film, amely a korunkra jellemző csapatmunkában készült.

producer: Sergey Melkumov, Alexander Rodnyansky
vágó: Pavel Kostomarov, Aleksandr Rastorguev, Susanna Baranzhieva
operatőr: Evgeniy Barabashev, Evgeniy Borisov and Stanislav Cherkasov
hang: Georgi Yermolenko

production info:
Non-stop Production
1, Mosfilmovskaya
119991 Moscow, Russia
tel.:+ 7 916 641 67 19
www.nonstop-kino.ru
shneyderova@gmail.com

válogatott filmográfia
Alexander Rastorguev:
You Too (2011) / Tender’s Heat: Wild Wild Beach (2007) / Clean Thursday (2003)
Pavel KostamArov:
You Too (2011) / The Mother (2007) / Transformator (2003)
Tanja nyomában nemzetközi panoráma
Leo de Boer / The Netherlands / 2010 / 90 min / Dutch & English & Spanish
Tanja, a fiatal holland lány 2002-ben csatlakozott a kolumbiai gerillákhoz és nyoma veszett. Évekkel később előkerült a naplója, amelyben magányáról és csalódottságáról ír. Van-e számára kiút?


2007-ben, a FARC-lázadók táborainak kifüstölése során előkerült Tanja Nijmeijer naplója. Tanját, a kisvárosi tanárszakos hallgatót lenyűgözte az elnyomás ellen küzdő balos szabadságharcos mozgalom, és a kolumbiai dzsungelbe utazik, hogy csatlakozzon a gerillákhoz. A lány híre akkor járta be a világot, amikor évekkel később kiadták a naplót, amelyben elpanaszolja, hogy az egységében patriarchális viszonyok uralkodnak és immár a harc is céltalannak tűnik. Leo de Boer felkeresi a naplót is nyilvánosságra hozó, a FARC-gerillák reintegrációs programjában évtizedek óta dolgozó Liduine Zumpollét. Vele és Tanja anyjával indulnak a kolumbiai frontra felkutatni a lányt, és rábeszélni a hazatérésre. Életben van-e még egyáltalán? Mi történt vele azóta, hogy megtalálták a naplóját? Hol van most?

producer: Pieter van Huystee
vágó: Patrick Janssens
operatőr: Leo de Boer
hang: Leo de Boer

production info:
Pieter van Huystee Film
Noordermarkt 37-39
1015 NA Amsterdam
tel.: + 31 (0)20 421 0606
info@pvhfilm.nl
www.pvhfilm.nl

válogatott filmográfia
The Vos Case (2008) / The Red Stuff (2000) / Sporen van beschaving - De Trein naar Grozny (2000) / Dreaming in October (1999) / The Russian Folk (1998) / Engelen des doods (1998) / The Road to Bresson (1984)
Varázslatos gladiátorok magyar panoráma | Diákszemmel
Zsófi Kabarcz / Hungary / 2011 / 52 min / Hungarian
Egy film a Baltazár Színházról, Magyarország egyetlen olyan hivatásos színtársulatról, melynek tagjai értelmi sérült színészek.
A Baltazár Színház az egyedüli hivatásos színtársulat Magyarországon, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot Elek Dóra alapította 1998-ban, a szintén értelmi fogyatékos színészeket foglalkoztató belga Théatre du Plantin mintájára. Bár a színészek mentálisan sérültek, teljesítményüket nem a vélt képességeikhez, hanem a civil nézők elvárásaihoz mérik. A film a társulat 2010-ben készülő darabja, az „Aranylépés” születését, az alkotók életét és munkáját, valamint a választott téma során felmerülő társadalmi feszültségeket dokementálja, és a bemutatóval zárul. Az alkotók célja, hogy népszerűsítsék és támogassák azt a kivételes törekvést, amit a Baltazár Színház képvisel, miközben szerepet vállal egy olyan kultúra megteremtésében, amely a társadalmi integráció lehetőségét nyújtja sérült embereknek.

producer: Panna Boros, Marc B. Lorber
vágó: Judit Feszt
operatőr: Gergő Somogyvári, Marcell Rév, Róbert Patócs, Gábor Tausz, Attila Tóth, Márton Vízkelety
hang: Béla Novák, Zoltán Vass, Ferenc Gerendai
zene: Frenk & Szusza

production info
New Angle Team
Retek u. 32.
1024 Budapest, Hungary
panna@newangle.hu
tel.: + 36 30 396 6089

filmográfia
Birobidjan (Boros Pannával és Katz Dáviddal) (2008)
Vasfüggöny – Színház a Váci Fegyház és Börtönben magyar panoráma
Glória Halász / 2011 / Hungary / 69 min / Hungarian
Egy elkötelezett rendező és lelkes társulata a Váci Fegyházban bizalmat és ihletet talál a színházban.
A Váci Fegyház és Börtönben színház működik, szereplői a fogvatartottak. Külsős rendezővel, mindenféle publicitás nélkül dolgoznak évek óta. A film arra vállalkozik, hogy megmutassa a világnak, elszigetelt, minden szempontból hátrányos, sőt sokszor majdnem elviselhetetlen körülmények között hogyan lehet a művészet megváltó erejébe kapaszkodni. Színházat csinálni ott, ahol élni is nehéz. A kicsi, de eltökélt társulat a forgatás alatt Sławomir Mrożek Mulatság című drámáját próbálta. A darab által felvetett kérdések kapcsán a színészek többek között bűnről és bűnhődésről, számkivetettségről, gyökértelenségről, erkölcsről, az ember közegének és körülményeinek személyiségre gyakorolt hatásáról beszélnek – a saját szerepükön keresztül, saját sorsukat is beleszőve.

producer: Glória Halász
vágó: Dávid Reisinger
operatőr: Dávid Reisinger
hang: Szilárd Horváth
zene: Albert Márkos, Hunor G. Szabó

production info:
Beertok Kft.
Balzac u. 35.
1136 Budapest, Hungary
vasfuggonyfilm@gmail.com
tel.: +36 70 635 28 03

válogatott filmográfia
Mari néni (2010) / Performance (2007) / KifestŐ (2006) / Sirály (2004)