Hitelesség: archív képek és a dokumentumfilm

Csábos fekete-fehér fotó az íróasztalomon egy szép hippi-családról. A szépiaszínű kép bal felső sarka kicsit szakadt, ami csak romantikusabbá, hitelesebbé teszi. Három évvel ezelőtt kaptam egy fiatal argentin filmestől, aki elmesélte, hogy dokumentumfilmet akar csinálni a szülei válásáról, ami végül a család felbomlásához vezetett. Néhány nappal később Alejandra, az említett filmes, teljes ártatlansággal, óvatlanul elárulta, hogy a képen nem is a családja látható.

A fényképet egy antikváriumban látta meg, és azonnal beleszeretett a ragyogó, ifjú családba. Képzeletében a férfi és a nő a saját szülei voltak, a gyerekek pedig az ő nagyobb testvérei. A képet akarta felhasználni bizonyítékkén szülei történetének rekonstruálásához. A dokumentumfilmben érzékletesen teremti újra ezt a múltat – ami pedig akkor történt, amikor ő még meg sem született – annak reményében, hogy sikerül megértenie azt, amiről soha fogalma sem lehetett.

Gondolhatnánk, hogy ez egy ostoba trükközés, vagy egy ifjú művész szerencsétlen próbálkozása, hogy magára irányítsa a figyelmet. Talán így van. De akkor miért tartogatom azóta is az íróasztalomon a képet? Mutatós kép, a pár igazán jóképű, de biztos van más oka is. A – talán fiktív – múltat idézi fel, de ha rápillantok az jut eszembe, milyen jelentőséget, értéket, sőt talán „igazságot” tulajdonított neki a családja történetét megérteni és feldolgozni kívánó Alejandra.

Bennett Millert sokmillió dolláros hollywoodi sikerfilmje, a Pénzcsináló, az Oakland Athletics és a Boston Red Sox sorsdöntő meccséről készült archív felvétellel indul. Kétségtelen, a Pénzcsináló igaz történetet (Michael Lewis nem-szépirodalmi bestsellerét) dolgoz fel, de miért kell Millernek egy szemcsés, 2001-es archív televíziós részlettel indítania egy valóban megtörtént meccsről, amikor játékfilmet készít Brad Pitt főszereplésével? Talán Miller is úgy gondolja, hogy az 'archív képek' azért erőteljesek, mert az igazságot ábrázolják?

Bár a XXI. században a hét minden áldott napján 24 órában bombáznak bennünket mozgó képpel, sokan még manapság is abszolút hitelesnek gondolják az archív képeket. De miért? Miért oly meggyőző az archív anyag a képernyőn? Oksana Sarkisovával nyolc rendkívüli dokumentumfilmet választottunk ki, amelyek arcív képek segítségségével kérdőjelezik meg a történelmet, reflektálnak rá, vagy ütköztetik az álláspontokat. Háromban közülük az archív kép bizonyítékként szolgál bírósági tárgyalásokon, egyben ahhoz biztosít alapanyagot, amit Hannah Arendt a „gonoszság banalitásának” nevezett, négy pedig arra használja fel, hogy átírja/újra mesélje az adott ország hivatalos történelmét. Nézzék meg velünk ezeket a remek filmeket, és próbáljuk meg együtt megérteni az archív képek jelentését, jelentőségét és legitimitásának forrását.

Bruni Burres
film producer és emberi jogi tanácsadó

Algéria, egy csata képei
Jérôme Laffont / Belgium / 2009 / 52 min / French
“A kamera maga is egy fegyver” állítja René Vautier, aki az algériai függetlenségi háború idején szembeszállt a francia cenzúrával, és a függetlenségi harcosok oldalán küzdött a kép-háborúban.
Mint minden későbbi konfliktusban, a ’60-as évek elejéig tartó algériai függetlenségi háborúban is óriási volt a tét a képek csatájában. A fegyveres harc mellett dúlt a majdnem olyan fontos médiaháború is, amely a világ szimpátiájának megnyeréséért folyt. A francia hadsereg propagandafilmjeit ellensúlyozandó néhány rendező – köztük René Vautier – arra vállalkozott, hogy a frontvonalak mögül tudósítson a függetlenségi harcosok küzdelméről. Az olykor megindító, máskor szívbemarkoló, gyönyörű filmek nagy részét Franciaországban betiltották, némelyiket megsemmisítették, sok elveszett az idők folyamán. Az Algéria, egy csata képei olyan nagy erejű alkotás, amely a film hatalmának és a valóság dokumentálásának – vagy manipulálásának – fontos kérdéseit teszi fel.

producer: Michel Khleifi
vágó: Joachim Thôme
operatőr: Naël Khleifi
hang: Nicolas Jolym, Matthieu Roche

production info:
Sourat Films Co. & Centre de l'Audiovisuel à Bruxelles (CBA)
28 avenue des Villas, B-1060 Bruxelles, Belgium
tel.: 32 2 375 04 75 / 32 4 73 99 53 18
fax.: 32 2 375 04 75

Centre de l'Audiovisuel à Bruxelles (CBA)
Maison de la Francité, 19f, avenue des Artsm Bruxelles, 1000, Belgique
tel.: +32(0)2/227.22.30 / +32(0)2/227.22.39
cba@skynet.be
http://www.cbadoc.be

filmográfia
Résister n’est pas un crime (2007)
Egy forradalom képei
Harun Farocki & Andrei Ujica / Germany / 1992 / 106 min / English & Romanian
Az 1989-es romániai forradalom és a Ceauşescu rezsim bukása hivatalos és amatőr felvételeken. A képek és a média szerepe a közelmúlt történelmének megörökítésében és felelevenítésében.


1989 őszén egész Kelet-Európában, többek között Romániában is, történelmet írtak. Bukarestben a tüntetők elfoglalták a televíziót és 120 órán át sugároztak folyamatosan, így csinálva a stúdióból új történelmi helyszínt. A Nicolae Ceausescu 1989. december 21-i utolsó beszéde és a tárgyalásáról szóló 1989. december 26-i első tévés összefoglaló közötti napokban amatőrök és profik filmezték a Bukarest legfontosabb pontjain zajló eseményeket. A rendezők ezeket a videókat szedték össze és vágták meg, hogy szigorú kronologikus rendbe szerkesszék a román felkelés eseményeit és bevezessék a nézőt az újfajta, média-alapú történetírásba. A filmen részletek láthatóak amatőr videófelvételekből, a tüntetések hivatalos közvetítéseiből és a tüntetők kezén lévő bukaresti TV-stúdió adásából. A film arra világít rá, hogy a közvetített kép nemcsak rögzíti az eseményeket, hanem maga is része a történelmi változásnak.

producer: Harun Farocki
vágó: Egon Bunne
zene: Bobby Buchler

production info:
Harun Farocki Filmproduktion
harun.farocki@farocki-film.de
www.farocki-film.de

válogatott filmográfia
In Comparison (2009) / Respite (2007) / Nothing Ventured (2004) / War at a Distance (2003) / The Creators of the Shopping Worlds (2001) / Prison Images (2000) / Der Finanzchef (1998) / Worte und Spiele (1998) / The Interview (1997) / Still Life (1997) / Der Ausdruck der Hände (1997)
Granito: Hogyan fogjunk diktátort
Pamela Yates / USA / 2011 / 103 min / English
Mi a szerepe a filmesnek az általa dokumentált eseményekben? Egy 1982-es doku, a When the Mountains Tremble törvényszéki bizonyítékként szolgál egy népirtással vádolt katonai diktátor ellen.


Sorsok találkozásának története Guatemala zaklatott múltjából, avagy hogyan játszhat ma aktív szerepet egy dokumentumfilm, amelyet évtizedekkel ezelőtt forgattak. 1982-ben a pályakezdő Pamela Yates Guatemalába utazott, hogy a polgárháborúról forgasson. A When the Mountains Tremble hősei a gerillák – köztük lázadó diákok és bennszülött maják --, akik akkor bizonytalan kimenetelű harcba szálltak az elnyomó katonai rezsim ellen. Filmje készítése közben Yates engedélyt kapott arra, hogy a kamerájával jelen legyen a hadsereg tisztogató akciójánál – ez az egyetlen ismert felvétel a népirtásról. Több mint 20 év és egy kormányváltás után vizsgálat indult a maják lemészárlása ügyében, és a spanyolországi háborús bűnök bírósága már dolgozik az ország egykori vezetőinek vádiratán. Yates felismerte, hogy régi filmje segíthet az ügyészeknek, ugyanakkor a történtek felidézése arra kényszerítette, hogy felülvizsgálja hajdani megfigyelői és rendezői szerepét.

producer: Paco de Onís
vágó: Peter Kinoy
operatőr: Melle van Essen
hang: Richard Fleming, Alvaro Silva Wuth
zene: Roger C. Miller

production info:
Skylight Pictures
33 Flatbush Ave, 4th Floor
Brooklyn, NY 11217
tel.: +1 718 797 3125
www.skylightpictures.com

válogatott filmográfia
The Reckoning: The Battle for the International Criminal Court (2009) / State of Fear (2005) / Poverty Outlaw (1997) / When the Mountains Tremble (1983)
A Maelstrom
Péter Forgács / Hungary & The Netherlands / 1997 / 60 min / English
Családi összejövetelek, születésnapok, kirándulások, esküvők egy gazdag családi filmarchívumban. Egy holland zsidó család a holokauszt árnyékában.


A Maelstrom a hollandiai zsidó Peereboom-család egyik fia, Max amatőrfilmjeiből rekonstruálja a család 1932 és 1942 közötti történetét. A német megszállás képei után párhuzamba állítja Peereboomék és Arthur Seyss-Inquart, Hollandia helytartója sorsának alakulását. Az amatőr felvételek testközelbe hozva, elevenen tárják elénk az 1930-as és ’40-es évek történelmi eseményeit. Hangalámondás helyett a nézők feliratokból érthetik meg a történteket, míg a film hangsávján korabeli rádióműsorokat és Szemző Tibor borongós zenéjét halljuk. A Maelstrom a holokauszt árnyékában élő zsidók életét mutatja be, akik még nem sejtik, hogy mi lesz a vége.

producer: Cesar Messemaker
vágó: Kati Juhász
zene: Tibor Szemző
hang: Zsolt Hubay

production info:
Lumen Film Productions
Korte Prinsengracht 17d, NL-1013 GN
Amsterdam, Netherlands
tel.: +31 (0)20 623 26 00
info@lumenfilm.demon.nl

válogatott filmográfia
Hunky Blues - The American Dream (2009) / Own Death (2007) / Miss Universe 1929 - Lisl Goldarbeiter. A Queen in Wien (2006) / El Perro Negro: Stories from the Spanish Civil War (2005) / A Bibo Reader (2002) / Angelos' film (2001) / The Danube Exodus (1998) / Free Fall (1998) / Domweg gelukkig (1995) / Wittgenstein Tractatus (1992)
Nem tetszik az igazság – Négy nap Gunatanamóban
Luc Côté & Patricio Henriquez / Canada / 2010 / 100 min / English
A 15 éves kanadai Omar Khadr a legfiatalabb fogoly Guantánamón. A kihallgatás videófelvétele egy gyerek szívszorító történetét dokumentálja, akit háborús bűnökkel vádolnak. Zsűri Különdíja, IDFA, 2010.


Rossz minőségű videofelvételt látunk. Az asztal mögött narancssárga ruhás, megbilincselt fiatal fogoly várakozik: a kanadai Omar Khadr, aki a maga 15 évével az egyetlen gyerekkorú az USA szigorúan őrzött guantánamói fogolytáborában. 2003. február 13. és 16. között, négy napon át hallgatta ki a kanadai titkosszolgálat. A videón rögzített kihallgatás adja a film anyagát. 2008 májusában a kanadai Legfelső Bíróság elrendelte, hogy a kanadai kormány adja ki Omar Khadr ügyvédeinek az ügyre vonatkozó több ezer oldalas dokumentációt. Így került nyilvánosságra a hétórás videofelvétel, amelyből kiindulva egy szakértői testület értékeli a kihallgatást – köztük egy torontói pszichiáter, aki a kínvallatás áldozatait kezeli és egy amerikai katonai védőügyvéd, aki Omar Khadrt képviseli. Ő az első gyerekkatona, akit háborús bűnökkel vádolnak.

producer: Luc Côté, Patricio Henriquez
vágó: Andrea Henriquez
operatőr: Luc Côté, Patricio Henriquez
hang: Claude Langlois (sound editing)

production info:
Luc Côté, Les Films Adobe
70 St-Cyril, Montréal, Qc.
H2V 1H8
tel.: +1 514 576 1668
lucaslado@videotron.ca
www.youdontlikethetruth.com

válogatott filmográfia
Luc Côté:
Turning 32 (2010) / Operation Homecoming (2005) / Operation Retour (2005) / Cirque For Life (2004)
Patricio Henriquez :
Under the Hood: A Voyage into the World of Torture (2007) / Desobediencia (2005) / The Dark Side of the White Lady (2005) / Images of a Dictatorship (2004) / Juchitan, Queer Paradise (2002)
Az ostrom
Angus Gibson & Miguel Salazar / Colombia & France & USA / 2011 / 88 min / Spanish
34 gerilla, 11 legfelső bíró és számos bírósági alkalmazott – a kolumbiai Igazságügyi Palota 1985-ös ostromának áldozatai. Ki a felelős?


Bogotá, 1985. november 6. Az M-19 gerillamozgalom harmincöt állig felfegyverzett tagja megrohanja az Igazságügyi Palotát, ahol a kolumbiai Legfelső Bíróság székel. Emberek százait ejtik túszul, köztük a főbírák többségét. Követelésük egyértelmű: bíróság elé akarják állítani az elnököt. A kormány nem hajlandó tárgyalni, a katonaság tüzet nyit az épületre. Bogotá főtere 27 órára véres csatatérré alakul, közel száz halottal – köztük 34 gerillával, 11 legfelső bíróval és számos alkalmazottal. Tizenkét embernek nyoma vész. Sokak szerint “eltüntették” -- elhurcolták az épületből, megkínozták, majd megölték – őket. Huszonöt év múltán Plazas Vega ezredest, az akció parancsnokát vádolják meg az eltüntetésükkel. A per mérföldkő a független kolumbiai igazságszolgáltatás történetében.

producer: Bruni Burres, David Jammy, Maritza Blanco, Miguel Salazar
vágó: Megan Gill
operatőr: Roberto Quintana, Miguel Salazar, Mauricio Vidal
hang: José Jairo Flórez
zene: Camilo Sanabria

production info:
Pivot Pictures
International Center for Transitional Justice
5 Hanover Square, 24th floor
New York, NY 10004-2614
www.la-toma.info

válogatott filmográfia
Angus Gibson:
21 Up, South Africa: Mandela’s Children (2007) / Heartlines (2007) / Singing the Changes (1988)
Miguel Salazar:
Stolen Land (co-director) (2009) / The Battle of Science (2007) (co-director) / Hammer (2005)
A specialista
Eyal Sivan / Austria & Belgium & France & Germany & Israel / 1999 / 123 min / Hebrew & French & German
A több mint 350 órányi archív anyagból vágott film a II. világháborúban a zsidók deportálását megszervező Adolf Eichmann 1961-es perét mutatja be. A holokauszt egy bürokrata szemszögéből.


A német náci párt felső vezetésébe tartozó Adolf Eichmann végezte 1938 és 1941 között a zsidók, a szlávok és cigányok kényszer-kivándoroltatását a Birodalomból, majd ’41 után ő szervezte meg a haláltáborokba deportálásukat. Eichmannt az izraeli titkosszolgálat 1960-ban Argentínában elfogta. Jeruzsálemi pere az egyik első tévében közvetített nyilvános tárgyalás volt. Eyal Sivan e felvételekből vágta össze a megrázó erejű dokumentumfilmet a feladatát kötelességtudóan elvégző bürokratáról. A per során Eichmann makacsul ragaszkodott hozzá, hogy ő nem játszott semmiféle aktív és bűnös szerepet a holokausztban, csak parancsot teljesített. Hannah Arendt Eichmann Jeruzsálemben c. könyvétől inspirálva a film arra világít rá, hogyan szervezte meg a holokausztot az engedelmes bürokrácia, lehetőséget adva az Eichmann-féléknek, hogy magukat mit sem tudó adminisztrátoroknak állítsák be, akiknek az aljas bűnök sora csak megannyi hivatali akta volt.

producer: Armelle Laborie, Eyal Sivan
vágó: Audrey Maurion
operatőr: Leo Hurwitz
hang: Nicolas Becker, Philippe Baudhuin
zene: Jean-Michel Levy, Nicolas Becker, Krishna Levy, Yves Robert, Béatrice Thiriet

production info:
Momento!
38, rue de la Chine 75020 Paris France
tel.: +33 (0)1 43 66 25 24
contact@momento-films.com
www.momento-films.com
Eyal Sivan
www.eyalsivan.net

filmográfia
Jaffa, The Orange's Clockwork (2009) / Citizens K. (2007) / Route 181: Fragments of a Journey in Palestine-Israel (2004) / I Love You All (2004) / The Specialist (1999) / Itsembatsemba: Rwanda One Genocide Later (1996) / Izkor: Slaves of Memory (1991) / Aqabat-Jaber, Passing Through (1987)
A súlytalanság állapota
Maciej J. Drygas / Poland / 1994 / 57 minutes / Russian
Titkosított archív felvételek a szovjet űrprogramról és a kozmonauták életének olyan momentuma, amelyekről nem szóltak a hivatalos jelentések.
Titkosított archív felvételek a szovjet űrprogramról és a kozmonauták életének olyan momentumai, amelyekről nem szóltak a hivatalos jelentések.
Az első közös orosz-amerikai űrutazás évében, amely szimbolikusan lezárta a hidegháborút, a lengyel rendező a szovjet-orosz űrprogram kulisszái mögé kalauzolja a nézőt. Az orosz kozmonautákkal készített interjúk mellett korábban titkos archív felvételeket láthatunk a szovjet űrprogram korai éveiből. Az interjúalanyok között van Tyitov, aki 1961-ben másodikként járt a kozmoszban és Valerij Poljakov, aki 1988-ban 241 napot töltött földkörüli pályán -- ők eleddig nyilvánosságra nem hozott információkat adnak az űrhajósok kilövés előtti és utáni életéről. És az űrprogram szintén titokban tartott sötét oldaláról: a rettenetes halálfélelemtől, amelyet a föld elhagyásakor és a visszatéréskor éreztek, a szigorú orvosi és pszichológiai kísérletekről, amelyek sokakat egy életre megnyomorítottak.

producer: Maciej J. Drygas
vágó: Dorota Wardęszkiewicz
operatőr: Andrzej Musiał, Stanisław Śliskowski
hang: Andrzej Zabicki
zene: Paweł Szymański

production info:
Logos Film Studio
90-554 Łódź, ul. Łąkowa 29
logosfilm@wp.pl

filmográfia
One Day in People's Poland (2006) / Stan niewazkosci (1994) / Hear My Cry (1991) / Psychoterapia (1983)