Student Verzio

2012 NOVEMBER 7-8-9.-ÉN DÉLELŐTT A TOLDI MOZIBAN

Idén is lesz Diákverzió! Azaz ingyenes program középiskolás diákoknak – filmek, beszélgetés, kritikus gondolkodás, szabad véleményalkotás. A tanárok és a diákok öt izgalmasnál izgalmasabb témát feldolgozó kortárs dokumentumfilmből válogathatnak: félvér zabigyerekek nevelőszülőnél Ukrajnában, bangladesi robotolók, luxuscipők útja a boltok polcáig, tinilányok a modellkedés ígéretes ám kiábrándító világában, egy afrikai törzs és a modern turizmus találkozása.

Megannyi érdekes téma! Nehéz választani, de lehet többet is!

Családi kép fekete-fehérben

Julia Ivanova / Kanada / 2011 / 85 min / Orosz, ukrán
17 félvér árva gyerek egy nevelőanyánál. Származás és rasszizmus Ukrajnában.

A Családi kép fekete-fehérben Olga, a szuperanyu viszontagságos éveit mutatja be, amikor 17 fogadott gyereke balhés tinédzserré cseperedik. Olga szerető szülő, de távolról sem Teréz anya. A szovjet érában nőtt fel, hisz abban, hogy közösség iránti felelősség előbbre való az egyéni szabadságnál, és sztálini vasszigorral irányítja mindannyiuk életét. Nem nézi a gyerekei bőrszínét vagy vallását, akik közül 16 a helyi ukrán lányok és az afrikai vendégdiákok szerelméből született.. Egyedülálló anyaként emberfeletti küzdelmet folytat, hogy egyben tartsa a családot, s mindenkinek megadja azt a támaszt, amire szüksége van, bár ezenközben kicsit túlzásba viszi az ellenőrzésüket. "Legalább van anyjuk a gyerekeknek, hogy amikor felnőnek, legyen kit okolniuk a kudarcaikért." Ennél jobban nem is lehetne rávilágítani az anya felbecsülhetetlen értékére: ha nem is a legideálisabb szülő, és nem is édes, a legjobb árvaház sem tudja felvenni vele a versenyt, mert hiába szólítják ott akár mind a húsz gondozójukat mamának a gyerekek, anyjuk nincs.

producer: Boris Ivanov
vágó: Julia Ivanova
operatőr: Julia Ivanova, Stanislav Shakhov
hang: Jamie Mahaffey
zene: Boris Sichon

production info:
Interfilm Productions
tel.: +1 604 638 8920
info@interfilm.ca

selected filmography
Love Translated (2010) / Fatherhood Dreams (2007) / From Russia, For Love (2000)

Gépemberek

Alfonso Moral & Roser Corella / Spanyolország / 2011 / 15 min / bengáli
Bangladesben még a XXI. században is milliók végeznek
testet-lelket megnyomorító kétkezi munkát. Gondolatok a modernitásról és a globalizációról.

Bangladesben ezrek és ezrek, férfiak, nők, gyerekek végeznek lélekölő, nehéz fizikai munkát napi 10-12 órában: szenet szednek puszta kézzel, téglát gyártanak (naponta 18 ezret), százkilós zsákokat emelnek, műanyag palackokat válogatnak vagy a mocskos folyóban állva rozsdás roncsokat bontanak. Az Európában embertelennek minősülő munkájuk kapcsán annyit jegyeznek meg, úgy érzik magukat, mintha gépek lennének. Hiába korunk gépesítettsége, a filmből kiderül, embertársaink egy részének ma is testet-lelket megnyomorító, veszélyes munka jut csak.

producer: Alfonso Moral, Roser Corella
vágó: Roser Corella
operatőr: Alfonso Moral

production info:
Roser Corella
E-mail: roser.corella@gmail.com

selected filmography
La riquesa maleïda (2011) / Fallou (2010) / Manuscritos en el Libano, un camino para la paz (2010)

Ha a cipőm mesélni tudna

Ho Chao-Ti / Taiwan / 2010 / 55 min / kínai & angol
Hogyan készül a divatos luxuscipő?
A film egy pár designer tűsarkú útját kíséri végig.

Hogyan és hol készülnek az akár 1000 dollárért kínált női luxuscipők? Ki mindenki szem a láncban, amíg egy tűsarkú eljut a nyomorult kínai faluból az elegáns manhattani cipőboltba? A szarvasmarha-gondozónak, a bőrkikészítőnek, a futószalag mellett dolgozó munkásnak, a bérgyártó üzem igazgatójának, a fiatal tervezőnek és a New York-i divathölgynek megvan a maga gondja és a maga álma. Az ő életüket mutatja be a film egy méregdrága tűsarkún keresztül.

producer: Ho Chao-Ti
vágó: Huang Yi-Ling
operatőr: Wang Ying-Shun, Tsai Yen-Shan
hang: Chen Kuan-Yu
zene: Ke Chih-Hao

production info:
Conjunction Films
tel.: + 886 926 203 418
doglolo@yahoo.com.tw

selected filmography
Wandering Island (2009) / El Salvador Journal (2009) / The Gangster's God (2006)

Kislányok a kifutón

David Redmon & Asley Sabin / USA / 2011 / 78 min / angol & japán & orosz
A divatszakma fejvadászai orosz tinikre hajtanak.
Csillogás és kizsákmányolás.

Bár Szibéria és Tokió között első látásra nincs sok hasonlóság, egy közös pontjuk mégis van: a virágzó manökenipar. A Kislányok a kifutón ennek az iparágnak két szereplőjét követi nyomon. Az egyikük a munkájához meglehetősen ambivalensen viszonyuló Ashley, a modell-vadász, aki Szibériában kutatja fel a Japánba küldhető mind fiatalabb lányokat. A másik a tizenhárom éves Nádja, Ashley egyik felfedezettje, aki a fényes karrier reményében vág bele a tokiói kalandba. A szegénységből való kitörés azonban keményebb dió, mint gondolta volna. Bár Ashley ezt pontosan tudja, nem tehet mást, mint hogy rezignáltam megállapítja: nem mindegyik bikinis kislányból lesz keresett manöken. A modellvilág két szélsőségét képviselő nők őszintén beszélnek életükről: Nádja egyre elszántabban akarja megvalósítani modell-karrierjét, Ashley pedig mind pesszimistábban és kétkedőbben szemléli a kifutók világát.

producer: David Redmon, Asley Sabin, Marcy and Robert Garriott vágó: David Redmon, Asley Sabin, Darius Marder, Alan Canant operatőr: David Redmon, Asley Sabin hang: Tom Hammond

production info:
Ana Vicente
Dogwoof
Unit 211 Hatton Square Business Centre,
16-16a Baldwins Gardens
London
EC1N 7RJ UK
tel: + 44 020 783 172 52
global@dogwoof.com

selected filmography
David Redmon & Ashley Sabin: Kingdom of Animals (2012) / Intimidad (2008) / Kamp Katrina (2007)
David Redmon: Invisible Girlfriend (2009) / Mardi Gras: Made in China (2005)

Szemtől szembe

Ilja Kok & Willem Timmers / Hollandia / 2011 / 25 min / angol
Exotikus fotó-kalandtúra. Hogyan változtatja meg egy afrikai törzs életét a modern turizmus.

Etiópia déli részén, az Omo folyó medencéjében élnek a murszik. E törzs nőtagjai ékesítik magukat a legendás ajaktányérokkal, és a nemkülönben hatalmas fülbevalókkal. Évente százszámra jönnek a nyugati turisták megbámulni a bizarr módon dekorált bennszülötteket. A murszik legfőbb bevételi forrása a kameráknak pózolás, s hogy a turistáknak még inkább a kedvükre tegyenek, magukra kennek-aggatnak még mindenféle csecsebecsét, aminek már semmi köze a hagyományos viselethez. A humorral fűszerezett, ám olykor dermesztő film a murszi nők és a holland idegenek véleményének ütköztetésével a turizmusnak a hagyományos közösségekre gyakorolt romboló hatását mutatja be.

producer: Ilja Kok, Willem Timmers, Keith Bowers
vágó: Tracy Pallant, Willem Timmers
operatőr: Yidnekachew Shumete
hang: Robin Fuller
zene: Tewoldebirhan Girmay

production info:
I Camera You productions
info@icamerayou.com

IDŐPONT

november 7-8-9. (szerdán-csütörtökön-pénteken), délelőtt 9 és 11 óra.

HELYSZÍN

Toldi mozi (Budapest V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

BŐVEBB INFORMÁCIÓ

Teszler Tamás /// info@verzio.org