## in English
TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS

Helyszín: Holokauszt Emlékközpont, 1094 Budapest, Páva utca 39. Oktatóterem

A Verzió tanári vetítései idén a Holokauszt Emlékközpont oktatótermében kapnak helyet. A vetítéseket elemző beszélgetés követi, vendégeink történészek és újságírók.
További információ: www.hdke.hu

I. vetítés:

November 8., szerda, 17.00:

1956 a szemtanúk, a Kádár-kor és az 1989-es rendszerváltók szemével (dokumentumfilmek, amatőr felvételek, filmhíradók, video szamizdat)

A forradalom képei (6 perc)
Archívumok mélyéről 2005-ben előkerült, eddig nyilvánosan nem vetített felvételek 1956 októberéből-novemberéből.

1956 a BBC kamerájával (14 perc)
A forradalom utolsó napjaiban forgatott a BBC stábja Sopronban, Győrben, Magyaróváron és az osztrák határon. Forradalmárok és az óvári sörtűz túlélői nyilatkoztak George Mikes-nek. A film 56 egyik legmegrázóbb dokumentuma. angol hang, magyar felirattal

'56 budapesti amatőrfilmsek szemével (kb. 10 perc)
Szilas József, Dudás László, Ivándy Gyula és mások megrázó erejű képei a szétlőtt Pesten és Budán készültek a forradalom napjaiban, 56 telén és 57 tavaszán. Romok, temetések, kórházak - temetetlen hullák és sírok az utcákon. A harcok főbb helyszínei az amatőr filmesek tekercsein. amatőr filmek, néma

1956 -1957-58-ból nézve (10 perc)
Május elsejei fölvonulásokon és április 4-diki ünnepségeken Kádár János százezrek előtt értékeli a helyzetet: "a munkásosztály győzelmet aratott az októberi ellenforradalmi támadás fölött."

1956 - a rendszerváltás előtt, 1988-ban és 1989-ben (kb. 20 perc)
Ellenzéki tüntetések 1988-ban: június 16-án, Nagy Imréék kivégzésének napján és október 23-án, a forradalom kitörésének napján. 1989. június 16: Nagy Imre és társai újratemetése a Hősök terén és a 301-es parcellában. Részletek a Fekete Doboz felvételeiből.

II. vetítés:

November 10. péntek, 17.00:

Fehér terror / White Terror
Daniel Schweizer / svájci, francia, német / 2005 / 90 perc
Az elmúlt években radikális szélsőjobboldali ideológusok bukkantak föl szerte Európában, Észak-Amerikában és Oroszországban. Nem a leborotvált fej a legfőbb ismertetőjegyük: cégeket, elosztó hálózatokat, zenés szórakozóhelyeket, magazinokat, kiadókat, internetes honlapokat hoztak létre, és a régi jelképeket újakkal helyettesítették. A globalizáció térnyerésével elmosódnak a hagyományos választóvonalak, s az új gyűlöletkeltők megpróbálják újjáéleszteni a régi tűzvészek kihunyó parazsát. Az új technikai lehetőségek korában az USÁ-ban és Svédországban mély megdöbbenést keltett, hogy a fiatalok körében rasszista erőszakra buzdítanak, ami továbbterjedt az egész nyugati világra, Oroszországra és a szomszédos országokra is. Az ifjú neonácik számára a múlt egyfajta virtuális valóság, amelyben nincs biztos határ igazi és hamis között. Jövőképük sivár és fenyegető. Daniel Schweizer azokat az erőket vizsgálja, amelyek a "Fehér hatalom" és az "Új rasszisták" jelszavai mögött feszülnek.

A vetítés utáni beszélgetést Barotányi Zoltán újságíró vezeti. (Magyar Narancs, Tilos Rádió).

Jelentkezés:
Janzsó Barbara, oktatási asszisztens, HDKE (36-1) 455 3314, (36 30) 627 3613, Janzso.barbara@hdke.hu