Student Verzio

Diákvélemények

2014. november 12-13-14-én délelőtt a Kino moziban!

A Diák Verzió ismét ingyenes filmvetítésre és beszélgetésre (kritikus gondolkodásra, szabad véleményalkotásra) várja a középiskolásokat. A tanárok és a diákok öt kortárs dokumentumfilm közül válogathatnak: kínai netfüggő kamaszokról, egy arab és egy zsidó slány virtuális barátságáról, a lengyel és a kenyai gyerekek diákvezetői posztokért folytatott harcáról és a roma holokauszt egy elfeledett fejezetéről szóló filmek ezúttal is elgondolkodtatva, izgalmas és különleges fénytörésben mutatják be választott témáikat.

Időpont: november 12-13-14. (szerda-csütörtök-péntek), délelőtt 9 és 11 óra
Helyszín: Kino Cafe (1137 Budapest, Szent István krt. 16.)
Bővebb információ: info@verzio.org

Program

Kecskémet egy szavazatért
Jeroen van Velzen / Hollandia / 2014 / 50 min
Hogyan látja a demokráciát egy vidéki kamasz Kenyában? A magával ragadó és alapos film három kenyai iskolást követ nyomon, akik a diákelnökségért szállnak harcba. A választás megnyerésével nem csupán hatalomhoz és megbecsültséghez jutnak, hanem biztosíthatják későbbi helyüket a kenyai társadalomban. Magdalene-nek egy túlnyomó részt fiúk által látogatott iskolában kell megállnia a helyét, ahol még sosem volt lány a vezető.  A lehetetlenre vállalkozik, amikor megpróbálja összefogni a lányokat az egyenlő jogokért folytatott küzdelméhez. A falu szegényebb részéből származó Harry abban bízik, hogy győzelme biztosíthatja a családja jövőjét. Ehhez meg kell küzdenie a népszerű Saiddal is, a lebilincselő mosolyú született vezetővel.
http://vimeo.com/86691514

Netfüggők
Hilla Medalia & Shosh Shlam / USA & Izrael / 2013 / 74 min
Pekingi rehabilitációs központ, ahová az internetfüggőként diagnosztizált kínai kamaszokat utalják be. Leszoktathatóak?

Majdnem barátok
Nitzan Ofir & Barak Heymann / Izrael / 2014 / 60 min
Egy zsidó és egy arab kamaszlány virtuális találkozásának izgalmas és megrendítő tapasztalatai.

Sóhajok völgye
Mihai Andrei Leaha & Andrei Crişan & Iulia Hossu / Romania / 2013 / 55 min
1942 és 1943 között 25 ezer romát deportáltak Romániából a Dnyeszterentúli Kormányzóságba, ahol a felük odaveszett. A film hetven év múltán rekonstruálja a roma holokauszt elfeledett történeteit.

Vezérek
Paweł Ferdek / Lengyelország / 2013/ 50 min
Az életben az erős kezdés a fontos. Nem mindenki tudja, de a diáktanács-választás jelöltjei nagyon is tisztában vannak vele. Ahogy a szüleik is. Ha jutni akarsz valamire, mindent meg kell tenned azért, hogy kiemelkedj a többiek közül. Ha ez sikerül, van esélyed arra, hogy a csúcsra érj. És minél hamarabb kezded, annál inkább. A pozícióért vívott kíméletlen harc mindenkit lázban tart: az iskolai diáktanács-választás az országos politika miniatürizált mása. Vajon milyen demokratikus mintát követnek ezek a gyerekek? Milyen lesz a közélet, amikor majd ez a fiatal generáció kerül hatalomra? A film a négy főszereplő kampányát kíséri végig. A fiatalok mindenben különböznek: más a szociális helyzetük, a motivációjuk, a hozzáállásuk. Marcel, Kais, Helena és Filip ugyanazért küzdenek: a hatalomért, és az iskolai hierarchia legmagasabb pozíciójáért. Az elején játéknak tűnik, de hamar komolyra fordul a dolog. A választási győzelem becsületbeli ügy, amin nem lehet elbukni.