Diákzsűri

A Diákzsűri a 100.000 Ft.-os díjat a 9 Verzió Legjobb Emberi Jogi Dokumentumfilmjének ítélte oda.

Az idei Verzión számos nagyszer􀃶 film versenyzett, amelyek mind mondanivalójukat, mind kidolgozottságukat tekintve kiválóak voltak. A Diákzsűri közös döntése egy olyan filmre esett, mely túlmegy azon, hogy társadalmi igazságtalanságokra mutasson rá és önmagában politikai cselekedet.

A film nem csak egyetlen ember bátorságáról és kitartásáról, hanem egy egész közösség erőszakmentes küzdelméről szól egy rendkívül komplex konfliktusban. A film egy egyedi helyzetet emel az időtől, tértől és nemzettől független egyetemes szintre.

Így tehát a Diákzsűri díjának nyertese az Öt törött kamera című film.

A Diákzsűri tagjai

Yi Dasom (Dél-Korea) a Dél-koreai Dongguk egyetem filmszakos hallgatója. Független dokumentumfilm rendező, és a szöuli Nők Jogaiért Filmfesztivál programigazgatója.
Hajdú Zoltán (Magyarország) másodéves hallgató a budapesti Corvinus Egyetem biztosítási és pénzügyi matematika szakán, a társadalmi felelősségvállalást meghonosításáért létrejött HaKösz (Hallgatók a Közösség Szolgálatában) öregdiák tagja.
Havel Tímea (Magyarország) a párizsi Sorbonne-Nouvelle egyetem első éves film és audiovizuális szakos MA hallgatójaként a filmüzlet technikai, kulturális és művészeti elemeivel ismerkedik. Diplomamunkáját a magyar filmpiac átalakulásáról írja, és a friss magyar filmek nemzetközi filmfesztiválokon elért sikereit kutatja.
Miranda Ylva Olivia Myrberg (Svédország), a Közép-európai Egyetem MA hallgatója nacionalizmus tanulmányokat folytat. Elsődleges érdeklődési területe a béketeremtés alternatívái, az emberi jogok és társadalmi nemek egyenlőségének előmozdítása a megosztott társadalmakban. Jelenleg tanársegéd a CEU Dokumentumfilm, mint Társadalomtudományi Eszköz c., 2013 tavaszán induló kurzusán.
Jay Douglas Steinmetz (US) PhD hallgató és óraadó a University of Oregon politikatudományi tanszékén. Óráit a film és a politika összefüggéseiről, az amerikai politikai kultúráról, politikaelméletről, amerikai filmtörténetről, a közép-európai és az orosz filmről tartja. Jelenleg Budapesten él, az ELTE-n "The Hollywood Experience" címmel tart kurzust amerikai filmtörténetből.
Török Lili (Magyarország) MA hallgató a Közép-európai Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Európa-tanulmányok szakán. Évek óta vesz részt emberi jogi dokumentumfilmek készítésében, önkéntesként dolgozik a budapesti Romedia Foundation elnevezésű roma civil szervezetnél és a TASZ-nál.
Marco Wedig (Germany) történelem szakos Erasmus ösztöndíjas a Közép-európai Egyetemen. Dolgozott reklámszöveg-íróként a Fork Unstable Media-nál és hallgatói tanácsadóként a Financial Times Deutschlandnál. Jelenleg egy német weboldalnak ír zenekritikát, de a változatosság kedvéért szívesen bírál filmeket.