Magyar panoráma

Új idők régi dalai

Soha olyan nehéz nem volt magyar dokumentumfilmes programot összeállítani, mint az idén. Miközben egyre több a filmesek kamerájára kívánkozó téma, s lassan az egész ország egy végtelen valóságfeltáró dokufilm lehetséges tárgyává lesz, ezzel egyidőben – nem a legfőbb baj, de nekünk fontos – megszűnőben a magyar film, a sikeres játékfilmgyártás két éve gyakorlatilag leállt, a dokumentumfilmezés a politikai elfogultságáról elhíresült kormányzati médiahatóság fennhatósága alá került... nem folytatom, tudja mindenki, aki itt él, miről beszélek. Csoda, hogy akadnak még nyílt szemű, jó ízlésű férfiak és nők, akik dacolva a nehézségekkel, kamerát ragadnak, hogy megörökítsék a valóság egy-egy darabját gyerekeinknek, unokáinknak – mert más pályabér most aligha kecsegteti őket.

Engedjék meg, hogy e szokatlan helyzet szokatlan bevezetőjeként elmeséljek egy régi-új történetet. A hetvenes évek elejének hűvösebbre fordult klímájában elkészült két remek dokumentumfilm: a Válogatás és A határozat, előbbi Gazdag Gyula, utóbbi Gazdag és Ember Judit munkája. A demokrácia hiányáról szólt mindkettő, a kontraszelekcióról, arról, hogy legyen szó akár rockzenéről, akár gazdálkodásról, bármiről, dilettáns, botfülű pártemberek, kik a politika kegyéből kerültek pozíciójukba, hozzák a döntéseket, miközben az ország rámegy erre. Egyik fontos film sem kerülhetett a közönség elé, mert a rendszer lényegéről szólt.

Aztán eljött a szabadság, elővették a polcról a kopott kópiákat, a két filmet ezen az őszön DVD-n is kiadták, ám a Magyar Nemzeti Digitális Archívum kormánypárti politikusból lett direktora visszavonta a boltokból, mert a fülszövegben egy neves magyar író azt találta írni, hogy ma is aktuálisak. Már hogy volnának azok – fogta be az író pörös száját az igazgatói székbe katapultált pártkatona.

Nincs tudomásom róla, a világmozi évszázados történetében valaha is előfordult volna, hogy egy betiltott filmet negyven év elteltével ismét betiltsanak - azzal a lidérces indoklással, hogy már más időket élünk.

Nézzenek dokumentumfilmeket – amíg vannak, és amíg lehet.

Báron György, a magyar program kurátora

Bosznia, Bosznia!

Németh Gábor Péter / 2012 / Magyarország / 60 min / magyar & bosnyák
A boszniai háborúból kimenekített pszichiátriai betegek 17 évnyi
magyarországi kórházi tartózkodás után hazatérnek.

A legnagyobb magyarországi menekülttáborban működik egy ideiglenes zárt osztály. Még 1992-ben, a boszniai háború idején menekítették ide a betegeket egy ottani pszichiátriáról, akik azóta várják kitartóan, hogy hazatérhessenek. A politika és bürokrácia útvesztőjében ügyük végleg elsikkadni látszik, mikor 17 évvel a háború befejezése után mégis elindulhatnak hazafelé. Többen nem érik meg ezt a pillanatot, mások annyira betegek már, hogy belehalhatnak az utazásba. De vajon mi vár rájuk hazájukban? A film készítői 2003-tól 2011-ig követik a háború utolsó áldozatainak tragikus és szívbemarkoló történetét.

producer: Balázs Wizner
vágó: Balázs Féjja
operatőr: Zoltán Lovasi, Aurél Kiss
hang: Ferenc Gerendai
zene: Szabolcs Szőke, Krisztián Nagy

production info:
Metaforum Film Studio
Kalászi út. 50.
1039 Budapest, Hungary
info@metaforumfilm.hu
tel.: +36 70 434 82 54

selected filmography
Happily Ever After (2010) / Escapology (2009) / Terminus (2005) / Introducing Mr. Fekete - Portrait About Banker Mr. János Fekete (2004) / Candle Light (2003) / The Champion (2002)

Börtön rap

Papp Bojána / 2012 / Magyarország / 52min / magyar, angol felirattal
Az első rap-tehetségkutató a tököli fiatalkorúak börtönében.

"Szakadt cuccok, szét vagy szakadva,
Nézz már magadba, nézz mélyen magadba!"
(idézet egy fiatalkorú fogva tartott rap-szövegéből)
A film a tököli fiatalkorúak börtönében megrendezett első tehetségkutató rapversenyt követi végig a készülődéstől a próbákon át a versenyig. Hogyan tudja megmutatni a tehetségét ma egy fiatalkorú fogva tartott? A rap és a hip-hop kultúra világszerte népszerű a börtönökben, a kialakult szubkultúrának megvan a maga hierarchiája, jelrendszere és nyelvezete. A rap a börtön nyelve. Hogy hangzik magyarul?

producer: Bojána Papp
vágó: Bojána Papp
operatőr: Tamás Dobos, Marcell Gerő, Attila Csoboth
hang: Péter Benjámin Lukács, Gergely Máté Tóth
zene: fiatalkorú fogvatartottak Tökölön

production info:
pbojana@gmail.com

selected filmography
Jules (2012) / Generation L (2006) / TV and Me (2004)

A börtön ablakában

Kékesi Attila / 2012 / Magyarország / 52 min / magyar
Bűn, büntetés, bűnhődés – férfi elítéltek útban az isten felé.

A Váci Börtön és Fegyház hat fogvatartottja meséli el, hogyan siklott ki az élete, milyen kilátásai vannak a jövőben és hogyan változtatta meg gondolkodását, a bűnhöz való viszonyát a börtön református lelkésznője. A film szereplői mind nehézfiúk, akik súlyos büntetésüket töltik a fegyházban, de múltjukat beárnyékoló tetteiket ma már maguk is elítélik.

producer: Attila Kékesi
vágó: Attila Kékesi, Pap Levenete
operatőr: Attila Kékesi
hang: Attila Kékesi
zene: Attila Kékesi

production info:
Arted Művészeti Stúdió Kft.
Bimbó út 216-226.
1026 Budapest, Hungary
arted@index.hu
tel.: +36 30 330 23 63

selected filmography
MOTALKO - The Chronicle of a Petrol Station (2010) / The Face of the Revolution (2006) / Peace be with you (2004) / Detour (2002) / Left out (2001) / Hajni (1994)

Házgyár utca 1.

Börzsei Juli, Szabó Péter / 2012 / Magyarország / 30 min / magyar, angol felirattal
Plüss macik, katonai egyenruhák, kitömött halak – excentrikus gyűjtők egy hétköznapi házban.

Az emberek, ha tehetik, elkerülik még a környékét is. A lakók pedig remélik, hogy egyszer majd el tudnak költözni. A "pokoli torony" egy munkásszállóból lett lakóház, mely a rendszerváltás után egyre inkább lakhatatlanná vált. Házfoglalók, hajléktalanok költöztek be, huligánok rongálták az épületet. A médiában sorra jelentek meg az elrettentő képek a romos, szemetes házról. A film egy másik oldalát mutatja meg a hírhedt épületnek. Emberek otthonába nyitunk be és nézünk körül. A lakáson keresztül pedig megismerjük a bennük élőket is.

producer: Juli Börzsei
vágó: Péter Szabó
operatőr: Péter Szabó
hang: Péter Szabó, Juli Börzsei

production info:
Színház- és Filmművészeti Egyetem
Szentkirályi u. 32/b
1088 Budapest, Hungary
borzsei.juli@gmail.com
tel.: +36 30 581 1517

Magyar Bajusz

Lakos Nóra / 2012 / Magyarország / 39 min / magyar
A bajusz Magyarországon nem csupán szőr.

Mi köze a bajusznak a nemzeti identitáshoz? Egyesek szerint sok. A Bajusz Európa Bajnokságon külön kategória a hosszú és sűrű "magyar bajusz". A film főszereplői magyar férfiak, akiknek a férfiasság és a hazaszeretet jelképét látják a bajuszukban. Az egyetlen baj, hogy a magyar bajusz kategóriát tíz éve egy német nyeri. A film a magyar és a német csapat bajnoki felkészülését mutatja be, amelyből kiderül, hogy amíg a német versenyzők stylisthoz járnak, és a bajusz-viaszozás fogásait gyakorolják, a magyarok megvetéssel kezelik e "férfiatlan" cicomázkodást, és inkább elmennek házi pálinkát inni.

producer: Iván Angelusz, Gregor Streiber, Nóra Lakos, Péter Reich
vágó: Béla Barsi
operatőr: Eszter Csepeli
hang: Dániel Bőhm

production info:
Katapult Film, Insel Film
Frankel Leó út 21-23.
1023 Budapest, Hungary
office@katapultfilm.hu
tel/fax.: +36 1 787 3558

selected filmography
Edina (2011) / Home (2009) / Hanna (2007) / Coming Soon (2006)

NémetEgység @ Balatonnál - Mézföld

Forgács Péter / 2011 / Magyarország / 78 min / magyar & német
Nyarak a "legvidámabb barakkban": visszaemlékezések az 1970-80-as évek Balatonjára.

Amatőr filmek, interjúk, a keletnémet és magyar titkosrendőrség archívumaiból vett dokumentumok segítségével elevenedik meg a balatoni nyaralás hangulata a késő-szocialista időszakban. A keletnémetek nem csak a selymes vizéért, a napfényes nyarakért imádták a Balatont, meg azért, mert máshova úgysem utazhattak, hanem azért is, mert itt találkozhattak a szétszakított nyugati és keleti családok élvezve a magyar vendégszeretetet. Ebben még az sem zavarta őket, hogy a keletnémet Stasi és a magyar BM éberen követte minden lépésüket.

producer: László Kántor, Cesar Messemaker
vágó: Péter Sass
operatőr: Gusztáv Hámos
hang: Tamás Zányi
zene: Mihály Víg, Károly Cserepes, János Másik, Illés

production info:
Új Budapest Filmstúdió
Donáti u. 59.
1015 Budapest, Hungary
ujbpfilm@ujbudapestfilmstudio.hu
tel.: +36 1 316 0943 (+(+36 1) 316-0943, (+36 1) 336-1009(+36 1) 316-0943, (+36 1) 336-100936 1) 316-0943, (+36 1) 336-1009

selected filmography
Hunky Blues - The American Dream (2009) / Own Death (2009) / I am Von Höfler (Variation on Werther) (2008) / Miss Universe 1929 - Lisl Goldarbeiter. A Queen in Wien (2006) / El Perro Negro: Stories from the Spanish Civil War (2005) / The Bishop's Garden (2002) / A Bibo Reader (2001) / Angelos' film (1998) / The Danube Exodus (1998) / The Maelsrom: A Family Chronicle (1997) / Kádár's Kiss (1997) / Class Lot (1997) / Free Fall (1996) / The Land of Nothing (1996) / Meanwhile Somewhere 1940-43... (1994) / The Notes of a Lady (1994) / Bourgeoisie Dictionary (1992) / Wittgenstein Tractatus (1992) / Photographed by László Dudás (1991) / D-FILM (1991) / The Diary of Mr. N.(1990) / Either – Or (1989) / Dusi & Jenő (1989) / The Bartos Family (1988)

Riksa láz

Somogyvári Gergő / 2012 / Magyarország / 55 min / magyar & angol, angol felirattal
Pénz és szabadság reményében magyarok Amszterdamba mennek riksa-taxisnak.

Az utóbbi években elárasztották Amszterdam belvárosának utcáit a magyar riksa-taxisok. Egyeseknek ez önmegvalósítási kísérlet, másoknak az egyetlen mód, hogy eltartsák családjukat. A szabadságért és a pénzkereseti lehetőségért az otthont maguk mögött hagyó modernkori riksások új életet próbálnak kezdeni. Van köztük, aki egész jól megél, de van, aki az utcán végzi, menthetetlenül megszakadt családi kapcsolatokkal. Hangulat-riportfilm a kelet-nyugati migrációról, reményről és csalódásról, nappalokról és éjszakákról a turistáktól hemzsegő belvárosban. A film két eseménydús nyáron keresztül követi nyomon a megélhetést és kalandot kereső szereplők sorsát.

producer: György Durst
vágó: Judit Feszt
operatőr: Gergő Somogyvári
hang: Rudolf Várhegyi
zene: Tudósok, Pozvakowsky, Puszi Együttes

production info:
Kép-Árnyék Bt, Innerpiece Production, Diametrus Kft.
Kossuth u. 62.
1211 Budapest, Hungary
durstgy@gmail.com
tel.: + 36 1 489-1609 (+(+36 1) 316-0943, (+36 1) 336-1009(+36 1) 316-0943, (+36 1) 336-100936 1) 316-0943, (+36 1) 336-1009

selected filmography:
Yad Hanna – A kollektív ember (2009) / Tile Mail (2008) / Lanterna – Ahol a magány se jár (2007) / Zuhanás a környéken (2004) / Utasok (2003)