6. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

A vasárnap véget érő 6. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 76 vetítésen, 11 teltházas előadáson, 3300 látogató volt kíváncsi a merész hangvételű dokumentumfilmekre.

Az 1500 eurós Közönségdíjat a közönség szavazatai alapján a Burma VJ –Tudósítás egy zárt országból (rendező: Anders Østergaard), 2008-ban készült film nyerte. Gratulálunk!

A Verzió idén is ízelítőt adott a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm–termésből. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthattunk a világ minden tájáról: nemi identitásról, fanatizmusról, szegénységről, politikai elnyomásról, rasszizmusról. Idén több mint 60 filmet mutatott be a Verzió.

Az egyik legnépszerűbb film a Verzió nyitófilmje, a Carmen esete Borattal című holland produkció volt. A vetítésen vendégünk volt a film rendezője, Mercedes Stalenhoef.

A hatodik Verzión a leglátogatottabb külföldi film szintén a Burma VJ – Tudósítás egy zárt országból, a magyar filmek közül Gazdag Gyula Magyar krónikák című filmjére voltak a legtöbben kíváncsiak. A hazai blokkban a legmagasabb szavazatot Krasznahorkai Balázs: Omori asszonyok című filmje kapta.

A Lyukak a vasfüggönyön Retrospektív program a ma már klasszikusnak számító lengyel dokumentarista iskola Magyarországon eddig még nem látott főműveit mutatta be az 1950-es évekből. A Fesztivál keresztutak program a Húsz év demokrácia filmen nemzetközi projekt által összegyűjtött cseh, szlovák, lengyel, német és magyar rendszerváltás-filmekből válogatott. Valamint kilenc remek magyar dokumentumfilm is gazdagította az idei programot.

Soros György nyitóbeszédében hangsúlyozta: „Fontos dolog megnézni ezeket a filmeket, de nem nézhetjük tétlenül az embertársainkat ért méltatlanságot. Abban a reményben nyitom meg a fesztivált, hogy az itt vetített filmek segítenek a valóságos helyzet megismerésében és megértésében, és hozzásegítenek ahhoz, hogy aktív állampolgárként cselekedjünk az emberi jogok megsértése ellen.”

Reméljük, évről évre többen leszünk aktívak!

A 6. Verzió csapata szeretne köszönetet mondani mindenkinek, aki segített és támogatta az idei fesztivált.

Találkozzunk jövőre is!

NYITÓEST 2009. NOVEMBER 3. 19.00 TOLDI MOZI

Köszöntőt mond: Soros György

Fesztiválnyitó film
CARMEN ESETE BORATTAL
Mercedes Stalenhoef, Hollandia, 2008, 85'
Vendég: Mercedes Stalenhoef

Fontos információk:
Jegyár: 750 Ft
Fesztiválbérlet: 4000 Ft november 3-ig / november 4-től: 4500 Ft / Bérlet kapható a Toldi moziban / Budapest, V. Bajcsy-Zsilinszky út 36–38. Tel.: +36 1 472 0398

Fesztivál helyszínek:
Toldi mozi: Budapest, V. Bajcsy-Zsilinszky út 36–38. Tel.: +36 1 472 0398
Cirko-gejzír filmszínház: Budapest, V. Balassi B. u. 15–17. Tel.: +36 1 269 191

A világ más szemmel

“Az én utam, hogy a világot új szemmel láttassam. Azt a világot fedem fel, ami mások számára láthatatlan” – Dziga Vertov, a dokumentumfilmezés atyjának az 1923-ban a Lef című avantgárd lapban megjelent szavai a mai napig útmutatóul szolgálhatnak az akár már ismert akár eddig mellőzött témákat újfajta perspektívából feldolgozni szándékozó filmesek számára. A rendezőnek minden egyes filmben újra kell teremtenie a tényszerűség és kreativitás, az objektív és személyes ábrázolás, a hagyomány és kísérletezés közti finom egyensúlyt. A 6. Verzió filmjei e kérdést járják körül, kezdve a musical-ben elmesélt észak-koreai munkatábortól (Történetek a munkatáborból), a temetkezési üzelmeken keresztül bemutatott lengyel kapitalizmusig (Holt lelkek), a katonai szakácsok szemével látott XX. századi történelemig (Gulyáságyú), vagy az apartheid utáni Dél-AFrikát a Cape Town-i tengerparti sétánnyal történő szimbolizálásáig (A tengerparti sétány), hogy csak néhányat említsünk az idei program eredeti mondanivalójú, témáját érzékenyen és érdeklődéssel boncolgató filmjeiről. A kortárs nemzetközi és magyar dokumentumfilm-panoráma két további programmal egészül ki. A hagyományos „Festival Crossroad” rész a „20 év demokrácia” című, több szervezet közös munkája nyomán együttműködésével összeállított programot mutatja be, amelynek keretében a Verzió négy partner-fesztivállal működött együtt: One World Prague, One World Bratislava, Watch Docs (Warsaw) és DOK Leipzig. Az együttműködésnek köszönhetően egy sor, a régióban az 1989 óta tartó átalakulásról szóló film vált on-line elérhetővé, amelyek közül a moziban is bemutatunk néhányat. A lengyel retrospektív panoráma pedig egyedülálló alkalom az 1956-59 közötti desztalinizáció első hullámának megismerésére. A „fekete sorozat” az akkoriban még kötelező jellegű szocialista realizmus jegyében és a szigorú állami cenzúra mellett is úttörőnek számító társadalomkritikai dokumentumfilmekből áll. A hagyományokhoz híven a 6. Verzió idén is megrendezi a Diákverziót, rendez mindenki számára nyitott beszélgetést a filmek alkotóival, és összeségében egy olyan fórum kíván lenni, ahol helye van a provokatív kérdéseknek, eredeti gondolatoknak és újszerű látásmódnak.

Oksana Sarkisova
programigazgató