Magyar panoráma

Mindenki filmez. Korunk emberének zsebében ott lapul a minikamera vagy a mobiltelefon, hátoldalán a szembogárnyi lencsével, amit bármikor ráirányíthat arra, amit fontosnak, megörökítendőnek gondol. Mintha mindenki kíváncsi túristaként járkálna a saját életében, szeme előtt a felvevőgéppel. Egyszerre nem lehet nézni és rögzíteni. Amit fölvettünk, azt csak később, az események után tekintjük meg. A szinkronitás élményét a vizsgálódás aktusa váltja fel. Már nem a fejünkben, hanem a mellényzsebünkben visszük haza a valóság képeit. Az emlékezés helyébe a felidézés és az újranézés tolakszik. Beteljesedni látszik Kafka keserű próféciája: „Az emberek azért fényképeznek le dolgokat, hogy kiűzzék őket az emlékezetükből.” Az emlékeink szubjektívek, törékenyek, a fölvételek ezzel szemben hűvösen, megfellebbezhetetlenül tárgyilagosak. Nem csak turisták vagyunk a saját életünkben, hanem dokumentátorok is: folyamatosan gyűjtjűk az idő képeit, mint buzgó nyomozók a tárgyi bizonyítékokat.
Mindenki filmez, de van, aki ezt hivatásszerűen teszi. Nem csupán rögzít, hanem komponál, szerkeszt, igyekszik a történéseket nem pusztán fölvenni, hanem megpróbálni megérteni, a mélyükre hatolni, fölmutatni az egyediben az általánost. A kamerás embereknek ezt a szűk csoportját nevezzük – megkülönböztetve őket a kamerázó polgártól, a híradóstól, a politikai és üzleti propagandistától – dokumentumfilmesnek. A Verzió magyar programját ilyen filmművészek – ne féljünk a szótól, a dokufilmezésnek is vannak művészei – munkáiból válogattam össze. Olyan alkotásokból, amelyek nem csupán fontos társadalmi-politikai problémákra világítanak rá, hanem meglátják a mélyükön az emberi drámát is. Vagyis a válogatás első számú szempontja nem a téma fontossága, aktualitása volt, hanem az, mennyire érzékenyen nyúlt a filmkészítő az anyagához, mennyire tudta azt emberközelbe hozni, személyes szenvedéstörténetekben, tragédiákban – ritkábban: boldog történetekben – fölmutatni. A száraz híradótudósítások mindig másokról szólnak, ám az igazi dokumentumfilmek: rólunk.

Báron György

A program

A három nővér
Edit Kőszegi, Hungary, 2008, 30’
Kétegyházától néhány kilométerre, egy kis tanyán él Faragó Gizi és két húga. Gizi elvált, Mari özvegy, Erzsi vénlány. A három nővér mesél otthonról, emberségről, jószágról.

”De akinek van számja, házszám, az mindig ember. Ember a talpán. És aki tart egy kis jószágot. Így van ez kérem.” Kétegyházától néhány kilométerre egy kis tanyán él Faragó Gizi két húgával. Gizi elvált, Mari özvegy, Erzsi vénlány. Egyikkőjüknek sincs gyereke, mégis tízet tartanak számon: fiútestvéreik gyermekeit, akiket hosszabb-rövidebb ideig Gizi nevelt a tanyán.

producer: András Surányi
vágó: Oresztész Nemes
operatőr: Gyula Kőszegi
hang: Zoltán Karaszek

production info:
Filmmágnes Kft
Kecskeméti u. 5.
1052 Budapest
Hungary
tel: + 36 1 220 5413
solymosinorbert@t-online.hu

válogatott filmográfia:
A 11. Élet, 2007 / Menekülés a szerelembe, 2006 / Kései születés, 2002 / Cigány kép - Roma kép, 2001 / Történetek a boldogulásról I-II., 1999 / Csövesek, csicskák, 1996 / Jobban szeretnék élni, 1995

Csempelevél
Gergő Somogyvári, Judit Feszt, Hungary, 2008, 23’
Nober Sanders filmlevele a brazil őserdőben élő családjához. Személyes hangvételű vallomás az emigráció és integráció lélektanáról.

A Lisszabonban játszódó film Nober Sanders filmlevele, amely segítségével megpróbálja felvenni a kapcsolatot távoli családjával. A személyes hangvételű vallomás során a néző sok mindent megtudhat az emigráció és az új környezetbe való beilleszkedés lélektanától. Bár Nober „mást akart”, végül megtanulta a portugál csempe, az azulejo festésének művészetét, amellyel mind a mai napig a kenyerét keresi. Ahogy Nober története, úgy a csempefestészet stíluskavalkádja is a kultúrák kapcsolatáról és egymásra hatásáról szól. A portugál azulejo a spanyol, kínai, holland, arab, indiai, brazil és afrikai dísztő motívumok meghonosításából jött létre a nemzeti művészet alapjain. Persze Nobert ennél sokkal személyesebb és hétköznapibb gondok foglalkoztatják, miközben festi a csempéket, egyiket a másik után.

producer: György Durst
vágó: Judit Feszt
operatőr: Gergő Somogyvári
hang: Rudolf Várhegyi
zene: Dead Combo

production info:
Duna Műhely
Mészáros u. 48-54
1016 Budapest
Hungary
tel: + 36 1 355 9378
fax: + 36 1 355 9378
dunw@dunatv.hu
www.dunaworkshop.hu

filmográfia:
Somogyvári Gergő:
Harcosok Harca, 2007 / Lanterna – Ahol a magány se jár, 2007 / Zuhanás a környéken, 2004 / Utasok, 2003
Feszt Judit:
A mechanikus flameco táncos, 2001 / Elektronikus özönvíz, 2000 / A Szemeid mögött, 1998 / Velazquez tűnödései, 1999

Kémek a porfészekben
Gábor Zsigmond Papp, Hungary, 2009, 51’
Hogyan szervezik be az ügynököket? Mire szervezik be őket? Abba lehet-e hagyni a kémkedést? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszol Rimner Gábort, akit 1973-ban a CIA kémtevékenységre beszervezett.

„A mindennapi szóhasználat a kémkedés fogalmán olyan tevékenységet ért, amely a titkos adatok kifürkészésére irányul. Az imperialista hírszerző szervek megbízásai alapján a kémkedés gyakorlati feladatait a hivatásos hírszerzők mellett a más országok állampolgárai közül beszervezett ügynökök végzik, akik ezzel rendszerint saját hazájukat is elárulják." "Hogyan szervezik be az ügynököket? Mire szervezik be őket? Abba lehet-e hagyni a kémkedést? Ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolására kértük Rimner Gábort, akit 1973-ban az USA Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA kémtevékenységre beszervezett." ( Ifjúsági Magazin 1981. október )

producer: Gábor Zsigmond Papp
vágó: Bence Bartos
operatőr: Zoltán Lovasi
hang: Tibor Belovári
zene: Szabolcs Molnár

production info:
Bologna Film
Lágymányosi u. 21/A
1111 Budapest
Hungary
tel: +36 20 435 7454
fax: + 36 1 328 8280
pappgzs@gmail.com

válogatott filmográfia:
Balaton retro, 2007 / Az ügynök élete, 2004 / Hamvazószerda , 2004 / A flaszter népe, 2002 / Esterházy-vacsora, 1999 / Budapest retro, 1998 / A kollégium végnapjai, 1996

Messzi távol
Márton Vécsei, Hungary, 2008, 47’
Ünnepek, vágyak és valóságok - egy idilli dombos vidéken fekvő erdélyi falu lakói mesélnek egy lassan eltűnő világról és ami azon túl van.

Kányád 300 lelket számláló kis falu Hargita megyében. Idilli dombos vidéken fekszik, amely a városi emberben romantikusan idézi fel a régi idők tisztaságát. Most itt még minden olyan, mintha egy száz évvel ezelőtti világba csöppennénk: a tavasszal járhatatlanságig sáros földutakon több a lovas-szekér, mint az autó. De a rossz út ellenére a falu nagyon is élő. A film a falu egy évét az ünnepeken keresztül mutatja be. Középpontjában azok a fiatalok állnak, akik még nem élik a felnőttek „házas életét”, de már gyerekeknek se mondhatók. Az ő vágyaiknak és terveiknek ad hangot ez a film egy lassan eltűnő világ tükrében.

producer: András Muhi
vágó: Dániel Faragó
operatőr: Márton Vécsei, Balázs Szügyi
hang: Ádám Jávorka, Zsolt Hammer
zene: Place Moscow

production info:
Inforg Stúdió
Kinizsi u. 11.
1092 Budapest
Hungary
tel: + 36 1 219 0961
inforg@inforgstudio.hu
www.inforgstudio.hu

filmográfia:
Farkasember, 2008 / Vége, 2003 / Panoráma Budapest, 2005 / Született lúzer, 2007

Mit tudjátok ti, ki vagyok én!
György Ali Pálos, Hungary, 2008, 71’
Magyar szenvedélybetegek beszélnek életről, drogokról, önmaguk megtalálásáról.

A stáb 7 évet töltött egy Közép-Kelet-Európában egyedülálló intézmény-együttesben magyar szenvedélybeteg fiatalok között. A film nézése közben a néző maga is talán a terápia részesévé válik és megélheti, hogy is telik máshogy “itt” az idő. A kamera előtt meglepően természetesen viselkedő gyógyuló szenvedélybetegek kérdésfelvetései nagyon is izgalmasak és relevánsak kortársaik illetve a társadalom bármely tagja számára, akik szintén bukdácsolva lavíroznak önmaguk megtalálásának útján.

producer: György Pálos
vágó: György Pálos, Kati Juhász
operatőr: Gábor Békési, Tamás Csányi, Márton Szirmai, György Pálos
hang: Zoltán Végső
zene: Dj Palotai, Berci Márkos

production info:
Közgáz Vizuális Brigád
Mátyás király tér 6. A. épület
1165 Budapest
Hungary
tel: +36 1 407 3925
fax: + 36 1 407 3925
czaban@tilos.hu
www.kvb.hu

válogatott filmográfia:
Sztornó, 2006 / Országalma (Czabán Györggyel), 1998 / A kenyereslány balladája Czabán Györggyel), 1996

Napraforgók
Dezső Zsigmond, Hungary, 2008, 30’
Marilin, a negyven felé járó, mégis anyukája örök kislányaként megmaradt lány kora reggeltől a festéktől szennyes padlón térdel, és Van Gogh képeket fest. Vajon kinek?

Marilin az Aleea Copiilor tizenhármas számú tömbházában él. A negyven felé járó, mégis anyukája örök kislányának megmaradt nő kora reggeltől a festéktől szennyezett padlón térdel, és olcsó szürke viaszosvászonra festi Van Gogh napraforgóit és más festményeket. Egy szituációs dokumentumfilm, amelyben elenyésző a szöveg, a képek, a zajok és a zörejek dominálnak. A csendek, a sóhajok, a nevetések, az egymásra nézések, az elnézések egymás mellett. Az ajtó, a szék nyikorgása, a nap fénye, amely néha rásüt a viaszosvászonra, és föléleszti a sápadt, kókadozó napraforgókat.

producer: Miklós Szederkényi
vágó: Gabriella Koncz
operatőr: Gábor Ágost
hang: Vince Kapcsos

production info:
Dunatáj Alapítvány
Mészáros u. 48-54.
1016 Budapest
Hungary
tel: + 36 1 355 83 27
dunataj@gmail.com

válogatott filmográfia:
Boszorkánykör, 2009 / Élik az életüket - Kárpátaljai szappanopera, 2006 / Csigavár, 2004 / Aranykalyiba - Egy év Karácsony Emilkével a gyimesi Hidegségben, 2003 / Bizarr románc - Tanyasi Dekameron, 2000 / Indián tél (Erdélyi Jánossal), 1993 / Vérrel és kötéllel (Erdélyi Jánossal), 1990

Nomád Pláza - Három vándor
Péter Szalay, Hungary, 2009, 52’
A vidámparkot üzemeltető romacsalád, a hosszútávfutó furulyakészítő és a vándorfotográfus viszonya a hagyományokhoz és a korszellemhez. Párhuzamos életutak a 21. század forgatagában.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer
egy csillagszemű furulyakészítő,
egy faluról falura járó álomgyáros
és egy fényleső fotográfus…
A XXI. század forgatagában játszódó igaz mese egy vidámparkot üzemeltető romacsalád, egy hosszútávfutó furulyakészítő és egy vándorfotográfus hagyományhoz, korszellemhez fűződő viszonyát mutatja be.

producer: János Vészi
vágó: Péter Szalay
operatőr: Péter Dömötör, Ernő Nagy, Szalay Péter
hang: István Perger, István Perger Jr, Vince Kapcsos
zene: Sonoton

production info:
Fórum Film Alapítvány
Róna u. 174.
1145 Budapest
Hungary
forumfilm@invitel.hu
tel: +36 1 251 5666 / 608

válogatott filmográfia:
Odaát, 2008 / Panoptikum, 2007 / Határeset, 2006 / Drogzarándok, 2005 / A vonat (dok.hu alkotócsoport), 2003 / Alsósófalvi anzix, 1997-1998

Omori asszonyok
Balázs Krasznahorkai, Hungary, 2009, 36’
Erdélyi magyar özvegyasszonyok sorsa, egymásba fonódó élettörténete egy füzéren.

Megölni, legyilkolni. Ezt jelenti románul a Temesvár alatt 40 kilométerre lévő falu magyar neve: Omor. Nem is maradhatott így annak idején. Megváltoztatták, románul azóta a Rovinita Mare nevet viseli, de magyarul továbbra is Omornak hívják. A film - mintegy lírai „életút-füzérként” – az itt élő magyar (özvegy)asszonyok sorsába, egymásba fonódó élettörténeteibe nyújt betekintést.

producer: Ferenc Pusztai
vágó: Ágnes Völler
operatőr: Róbert Székely, Gábor Tausz
hang: József Kardos, Rudolf Várhegyi

production info:
KMH Film
Késmárk u. 24.
1158 Budapest
Hungary
tel: + 36 1 414 0885
fax: + 36 1 414 0887
info@kmh.hu
www.kmhfilm.hu

filmográfia:
Maradék 2005 / Köd, 2000

Párhuzamos halálrajzok
András Jeles, Hungary, 2008, 132’
Az Olaszliszkán halálra vert tiszavasvári tanár, Szögi Lajos és egy 13 éves leukémiás kisfiú és szüleinek kálváriája.

A film két élethelyzetet, illetve eseményláncolat mutat be: az első történet az Olaszliszkán nemrégiben gyermekei jelenlétében halálra vert tiszavasvári ornitológus, tanár Sz. Lajos esetét dokumentálja, a második történet pedig egy 13 éves leukémiás kisfiú és szülei kálváriáját, valamint a gyermek halálának körülményeit ábrázolja.

producer: Pál Sándor
vágó: András Jeles, Viktor Borbély
operatőr: András Jeles
zene: László Melis

production info:
Hunnia Filmstúdió
Róna u. 174.
1145 Budapest
Hungary
tel: +36 1 221 1815
fax: +36 1 220 8749
hunnia@hunniafilm.hu
www.hunniafilm.hu

válogatott filmográfia:
József és testvérei - Jelenetek egy parasztbibliából, 2003 / / Senki földje, 1993 / A mosoly birodalma, 1986 / Thália szekerén, 1985 / Álombrigád, 1983 / Montázs, 1979 / Légy jó mindhalálig, 1977 / Meghallgatás, 1969