A Kínai retrospektív helyszíne és időpontjai megváltoztak!
helyszín: Cirko-gejzír mozi
időpontok: november 8-9
program részletek
Fontos! A filmeket eredeti hangon, angol felirattal vetítjük. Nincs magyar szinkrontolmács.

Tükörcserepek Kína történelméből

Idén Kínára figyelt a világ. De vajon mennyit tudunk ennek a hatalmas kiterjedésű országnak a történelméről? A Verzió retrospektív programja idén Kína történelmének közelmúltját helyezi reflektorfénybe az Örökmozgó Filmmúzeumban.

A Verzió fesztivál DOK Leipzig panorámájában látható a Megemlékezés (A Day to Remember), Lui Wei rövid filmje. A rendező a Tienanmen téren 2005. július 4-én egyetlen kérdést tett fel fiataloknak, idősebbeknek, nőknek, férfiaknak: milyen nap van ma? A megkérdezettek egy része nem tudta, hogy az akkor tizenhat éve történt véres leszámolás helyszínén tartózkodik. A többség persze pontosan tudta, ám határozottan elzárkózott az elől, hogy a kamerába mondja a véleményét.

A Tienanmen téren tizenkilenc éve fojtották vérbe a diáklázadást. Mi volt az előzménye, hogyan történt - erről szól a nagy ívű A Mennyei Béke Kapuja (The Gate of Heavenly Peace, 1995) című dokumentumfilm. A film rendezői (Carma Hinton, Richard Gordon) évekig éltek Kínában. Filmjüket, amelyet a világ minden táján vetítettek már, hat éves kutatómunka előzte meg. A számtalan díjjal kitüntetett alkotás tizenhárom éves késéssel érkezett Budapestre. Ugyanez az alkotócsoport készítette a Reggeli napfény (Morning Sun, 2003) című dokumentumfilmet, amely a negyvenkét évvel ezelőtt kezdődött "nagy kulturális forradalom" időszakát dolgozza fel hasonló igényességgel. A Reggeli napfény arra vállalkozik, hogy feltérképezze, miként váltak a propaganda eszközévé a tömegkultúra legkülönbözőbb területei, a film, a színház és a képzőművészet. Vessenek egy pillantást a filmekhez kapcsolódó, remek weboldalakra is! (http://www.tsquare.tv; http://www.morningsun.org). Az információkban, fotókban, cikkekben, tanulmányokban bővelkedő anyag a minőségi történelemoktatás kiváló eszközévé válhat a szakavatottak vagy az érdeklődők részére.

A "Tükörcserepek Kína történelméből" sorozat további alkotásai közül kettő szintén a "nagy kulturális forradalom" időszakába vezet. A mélyen megrendítő Halálom után (Though I Am Gone) és a Vörös művészet (Red Art) a Londonban élő kímai független filmes, Hu Jie munkája. Mindkettőben ritka, korabeli felvételek láthatók. Megdöbbentő archív anyag erősíti A császár nevében (In the Name of the Emperor) című történelmi dokumentumfilmet is, amely a kínai-japán háború egyik véres eseményének közelképe.

A sorozat nézői élményszerűen bővíthetik ismereteiket Kína újkori történelméből.

Surányi Vera
A retrospektív program kurátora

A program

A császár nevében
Christine Choy & Nancy Tong / USA / 1995 / 52 min / English & Japanese & Mandarin & Italian
1937-ben a japánok lerohanták Nankingot, Kína akkori fővárosát. 300 000 embert öltek meg és 20 000 nőt erőszakoltak meg.

1937-ben 300 000 embert öltek meg, 20 000 nőt erőszakoltak meg, majd gyilkoltak le a Nankingot megszálló japánok. A Hirohito császár nevében harcoló, végsőkig elszánt és a kínaiak heves ellenállásától feldühödött katonák lerohanták Kína akkori fővárosát, és hat hét leforgása alatt módszeresen erőszakolták, kínozták és mészárolták a lakosságot. A borzalmas, naturális felvételek, amelyeket egy amerikai misszionárius készített a nankingi mészárlás idején, váltakoznak a túlélők és a katonák naplórészleteivel és beszámolóival; a katonák nyíltan beszélnek az öldöklésekről, a kínzásokról, a nemi erőszakról. A film alapvető filozófiai, lélektani és etikai kérdéseket vet fel a háború rettenetéről.

producer: Nancy Tong
vágó: Nanette Burstein, Dan Tun
operatőr: Christine Choy

sales info:
Linda Gottesman
Filmakers Library, Inc.
124 E 40th Street
NY, NY 10016
212-808-4980
linda@filmakers.com

válogatott filmográfia:
Christine Choy: Ha Ha Shanghai, 2001 / Electric Shadow, 1998

Halálom után
Hu Jie / China / 2006 / 68 min / Mandarin
Sokak szerint Bian Zhongyun volt az első tanár áldozata a kínai kulturális forradalomnak, akit vörösgárdista diákok vertek halálra 1966 vörös augusztusában. A férje emlékezik az eseményekre.

Bian Zhongyun tanárnő volt az első, akit tulajdon diákjai öltek meg 1966 „vörös augusztusában”, a kulturális forradalom hajnalán. A film azt mutatja be, hogyan élték meg a családtagok, a diákok és a kollégák a terrort. „Felesége halála után a férj, Wang Jingyao fotókat készített az imádott asszonyról, s máig megőrizte a tragikus múlt képeit, egyedülálló mementójaként az akkori rettenetnek. Ezek a fényképek egyszerre szemtanúi és elmondói az eseményeknek. Elgondolkodom a fényképezőgép hatalmán, ahogy az ügyet eltussolni akarók felett győzedelmeskedik egy magányos férfi emlékezete.” (Hu Jie)

producer: Hu Jie

vágó: Hu Jie operatőr: Hu Jie

production info:
Visible Record Ltd.
3/F, Foo Tak Building,
365 Hennessy Road,
Wan Chai, Hong Kong
tel: +(852) 2540 7859
www.visiblerecord.com

válogatott filmográfia:
In Search of Lin Zhou's Soul, 2004 / The Folk Song on the Plain, 1999 / Living by the Sea, 1999 / Woman Matchmaker, 1995 / Remote Mountain, 1995

Reggeli napfény
Carma Hinton & Geremie R. Barmé & Richard Gordon / USA / 2003 / 117 min / English & Mandarin
A kínai kulturális forradalom hatása filmre, színházra, zenére – ideológia, retorika, frusztráció, valóság, és irgalmatlan buzgalom.

A Reggeli napfény nem ad átfogó vagy időrendbe szedett képet a kulturális forradalomról, de még a nagypolitikáról vagy az egyetemi frakciókról sem. Leginkább az események forgatagában résztvevők tapasztalatainak és érzelmeinek a krónikája. Archív filmrészletek idézik fel azt az időt, amikor a kommunista ifjak Mao Ce-tung biztatására fellázadtak szüleik és tanáraik ellen, a munkások munkáltatóik ellen. A néző megismeri az akkori nyelvezetet és stílust, az akkori filmeket, színdarabokat, zenét, gondolatokat, retorikát és ideológiát, a frusztrációkat és fantáziákat, a forradalom valóságát és hevületét.

producer: Carma Hinton, Geremie R. Barmé, Richard Gordon
vágó: David Carnochan
operatőr: Richard Gordon
zene: Mark Pevsner

production info:
Long Bow Group
55 Newton St.
Brookline, MA 02445 USA
Tel: 617/277-6400
Fax: 617/277-6843
info@longbow.org

válogatott filmográfia:
The Gate of Heavenly Peace, 1995 / Abode of Illusion, 1992 / First Moon, 1987 / One Village in China, 1987 / Stilt Dancers of Long Bow Village, 1981

Tienanmen: A Mennyei Béke Kapuja
Carma Hinton & Richard Gordon / USA / 1995 / 150 min / English & Mandarin
Az 1989-es Tienanmen téri tüntetések és az azt követő pekingi mészárlás tüzetes vizsgálata.

A film az 1989-es Tienanmen-téri tüntetéseket és a június 4-i pekingi tömegmészárlást dokumentálja. Rekonstruálja a tüntetések történetét és feltárja a kínai közéletet az elmúlt évszázadban alakító politikai reflexek és attitűdök szerkezetét. Számos szemszögből láthatjuk Kína modernkori történelmének eme döntő pillanatait. Carma Hinton és Richard Gordon hat éven át kutatta az 1989-es tüntetések történetét kínai és külföldi tudósok és az események résztvevőinek segítségével. Sok kulcsfontosságú szereplő tűnik fel archív felvételeken és házivideókon. A filmből részletes képet kapunk az 1989 áprilisától júniusáig tartó diáktiltakozásokról, azok minden drámájával, feszültségével, humorával, abszurditásával, hősiességével és tragédiájával együtt.

producer: Carma Hinton, Richard Gordon, Peter Kovler, Orville Schell, Lise Yasui
vágó: David Carnochan
operatőr: Richard Gordon
zene: Mark Pevsner

production info:
Long Bow Group
55 Newton St.
Brookline, MA 02445 USA
Tel: 617/277-6400
Fax: 617/277-6843
info@longbow.org

válogatott filmográfia:
The Gate of Heavenly Peace, 1995 / Abode of Illusion, 1992 / First Moon, 1987 / One Village in China, 1987 / Stilt Dancers of Long Bow Village, 1981

Vörös művészet
Hu Jie, Ai Xiaoming / China / 2007 / 70 min / Mandarin
Poszterek és Mao. Hogyan befolyásolta a kínai népművészetet a politika.

Mao uralma alatt a művészetnek „a munkásságot, a parasztságot, a katonaságot és a szocializmus ügyét” kellett szolgálnia. Műalkotások tömege – például óriásplakátnyi festmények, ipari mennyiségben sokszorosított poszterek – hirdette a párt ideológiáját. Kína két legaktívabb független dokumentumfilmese művészekkel beszélget, többek között Liu Chunhuával (a Mao elnök Anyuanba megy című plakáttá avanzsált festmény alkotójával) arról, hogyan vettek részt munkájukkal a kulturális forradalomban (1966-76) és hogyan alakították át a politikai kampányok a népművészetet. A filmben megszólalnak még hajdani vörösgárdisták, tudósok és a kulturális forradalom relikviáinak gyűjtői, akik elmagyarázzák e műtárgyak akkori és mostani jelentőségét.

producer: Hu Jie, Ai Xiaoming
vágó: Hu Jie, Ai Xiaoming
operatőr: Hu Jie, Ai Xiaoming

production info:
Visible Record Ltd.
3/F, Foo Tak Building,
365 Hennessy Road,
Wan Chai, Hong Kong
tel: +(852) 2540 7859
www.visiblerecord.com

válogatott filmográfia:
Ai Xiaoming: Care and Love, 2007 / Garden in Heaven, 2005 / Tai Shi Village, 2005 / Painting for the Revolution, 2005 / Vagina Monologues: Stories from Behind the Scene, 2004
Hu Jie: In Search of Lin Zhou's Soul, 2004 / The Folk Song on the Plain, 1999 / Living by the Sea, 1999 / Remote Mountain, 1995