Magyar verzió

Amikor elvállaltam a megtisztelő felkérést, hogy magyar dokumentumfilmeket válogassak az idei Verzióra, tudtam: reménytelen feladatra vállalkozom. A bőség zavarával küszködtem mindvégig. A sok érdemes alkotásból szubjektíven és önkényesen választottam ki azt a szűk tucatot, amelyet különösen értékesnek, érdekesnek, fontosnak gondoltam, abban a reményben, hogy így találják majd a nézők is. Volt, amelyiknek a vizuális szépsége, a költészete fogott meg: Mohi Sándor Imádsága vagy Bálint Arthúr Ikrekje, például. Mások azzal tűntek ki, hogy kivételes érzékenységgel és empátiával kerültek közel egy-egy olyan helyzethez, konfliktushoz, amelyről keveset tudunk, amelynek bemutatása igazi reveláció: ilyen a Hosszú utazás, a Falusi románc, a Koreszmék és táborok, A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció. Ezekben a friss, gyakran zaklatott munkákban nem a tiszta esztétikum, hanem a nyers, lüktető valóság ragadott meg. Megint másokban – a Malaccal teljesben, a Süllyedő faluban – az újabb magyar dokumentarizmusban ritka vendég: a humor. Kevesebb ezúttal a történelmi témájú darab, mint az előző években. Ami viszont mégis a közelmúltról szól, az igazi fölfedezés. A Képzelt forradalom a román történelem ismeretlen fejezetét, egy hamvába holt antikommunista lázadás történetét mutatja be. A Három hiányzó oldal az egyik legmegrendítőbb mozgókép, amit a holokausztról készítettek. Szenvedélyes és személyes: egy tündérszép szerelem tragikus története. Történelem és magánélet, dokumentum és vízió keveredik Forgács Péter legfrissebb munkájában, a Von Höfler vagyokban, ami a művész grandiózus és eredeti életművének egyik legragyogóbb darabja.

Sokféle dokumentumfilm létezik: lírai és tényfeltáró, szenvedélyes és hűvös, megkomponált és fésületlen, beavatkozó és kívülálló, mindre akad példa a mostani válogatásban. Végül a dokumentumfilmek (is) két csoportra oszthatók: jókra és rosszakra. Az előbbiek gazdag kínálatából igyekeztem kiválogatni a számomra legkedvesebbeket.

Báron György
A magyar program kurátora

A program

Falusi románc
Bódis Kriszta / Hungary / 2006 / 50 min / Hungarian
Keserédes falusi szerelmi történet egy középkorú leszbikus nő és egy sanyarú sorsú cigányasszony között.

Zsákfalu. Valamikor egy kiköltöző leszbikus közösség települt ide. Ma már csak néhányan maradtak lent. Egyikük elszegényedve ugyan, de egy igen értékes házban lakik. Ő az, aki beleszeret a szegénysorsú, roma szomszédasszonyába, M.-be. M - annak ellenére, hogy heteroszexuális és alkoholista, bántalmazó férje veri, gyámhatósággal fenyegetőzik, a falu pedig most már nem csak származása miatt veti meg - viszonozza a szerelmet. “Soha nem szerettek még önmagamért” - mondja. Arra vár, hogy férje elmenjen és ő végre átköltözhessen három gyerekével a szerelméhez.

producer: András Muhi
vágó: László Gyimesi
operatõr: Mária Takács
hang: Orsolya Lacházi
zene: Cserepes, Palya Bea Quintet

production info:
Inforg Studio
Kinizsi u. 11
1092 Budapest
Hungary
tel: +36 30 63 933 83
fax: +36 1 219 0961
inforg@inforgstudio.hu
www.inforgstudio.hu

válogatott filmográfia:
Báriséj (Nagylány), 2007 / Amari kris - Az eskü törvénye, 2004 / Rabszolgavásár, 2002

A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció
Hajdú Eszter / Hungary / 2008 / 72 min / Hungarian
Politikai nézeteltérések romba dönthetnek egy házasságot? A politikai gyűlölködés végletei Magyarországon.

Először készült film Magyarországon azokról a politika gerjesztette viszályokról, amelyek a rendszerváltás óta szétzilálták életünket. Egy megszakadt barátság és egy széthulló család története a film. Mindent a politika tett tönkre. A két zsidó származású barát kapcsolata akkor szakad meg, amikor egyikőjük fideszes képviselő lesz. Egy „fideszes zsidó”! Zsuzsa 2002-ben költözött el Lajostól. Már nem szóltak hozzá, közös gyerekük is átnézett rajta. „Nincs benned semmi nemzeti érzés, alkalmatlan vagy anyának!”- vágta a fejéhez egyszer a férje. Alig 20 évvel a nagy reményekkel és boldogsággal kecsegtető rendszerváltás után mindenki kifordult önmagából. Viszály, gyűlölet és magány. Van-e esély a békülésre?

producer: János Vészi
vágó: Balázs Féjja
operatõr: Viktor Németh, Péter Faragó, Dániel Szandtner
hang: Attila Borszéki, Gábor Sípos, Zsolt Ezer, Bob Martini

production info:
Fórum Film Alapítvány
Róna u. 174.
1145 Budapest
Hungary
forumfilm@invitel.hu
tel: +36 1 251 5666 / 608

filmográfia:
Otthonom, Tarnabod, 2005
http://www.hajdueszter.com/en/My_films/Documentary/The_Fidesz_Jew_and_the_mother_with_no_sense_of_nation_and_mediation.html

Három hiányzó oldal
Schuster Richárd / Hungary / 2007 / 45 min / Hungarian
Vera szerelmét koncentrációs táborba vitték. Hatvan évig őrizte történetét, most az unokája kérésére mesél.

Vera néni 86 évesen elindul, hogy felkutasson három hiányzó oldalt, tragikus szerelmének utolsó fejezetét. Csillag Albert mesekönyveket rajzol, korának egyik legtehetségesebb grafikusa. 1937. december 19-én egy ügyvédbálon odalép az akkor tizenhat esztendős Benisch Veronikához. Szerelem első látásra. A történelem azonban közbeszól. Albertet munkaszolgálatra viszik, ahonnan Verának titokban rajzos-verses leveleket és egy jegygyűrűt küld. Napjainkban Vera néni elindul, hogy megtaláljon egy elveszett könyvet, amit utoljára a háború után tartott a kezében, és amelyből akkor hiányzott három oldal. "Nem tudom, mi lett azzal a könyvvel. Gondolom, soha többé nem akartam látni. Olyan szörnyűség volt benne, hogy a házban sem maradhatott meg." A nyomozás közben rég elnyomott érzések, emlékek idéződnek föl egy regénybe illő szerelemről, háborúról, zsidóüldözésről. Felébredtem, és azon gondolkodtam, hogy szabad-e megcsinálni ezt a filmet - töpreng Vera néni. Csillag Alberttel közös történetükről hatvan éven át nem beszélt. Most - részben azért, mert unokája, a film operatőre kéri erre - mégis megteszi...

producer: Dr. Tamás Lajos
operatőr: Ádám Fillenz
vágó : Wanda Kiss
hang: Gábor Balázs

production info:
Szupermodern Stúdió Kft.
1021 Budapest
Völgy utca 19.
Tel.: +36 1/ 238 02 01

válogatott filmográfia:
Babszi, 2005 / Az öreg gúnya, 2004 / Messziről jött ember, 2002

Hosszú utazás
Böszörményi Zsuzsa & Kai Salminen / Hungary & Finland / 2007 / 52 min / Hungarian
Miért is kell Szelmenc lakosainak vízum ahhoz, hogy rokonokat látogassanak a falu másik végén? Egy tragikomikus történet egy kettévágott faluról, geopolitikai abszurditásokról és elszenvedőiről.

A Hosszú utazás Szelmenc története, melyet évtizedeken keresztül dobált a történelem és a politika egyik helyről a másikra. Először az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, majd Csehszlovákiához, aztán a Szovjetunióhoz. A második világháború végén határvonalat húztak a falu közepén, melynek két fele két különböző ország része lett: a mai Szlovákia lakói már az Európai Unió állampolgárai, míg az ukrajnaiak politikai és gazdasági bizonytalanságban élnek. S miközben az EU schengeni határokat épít, a kerítés ukrán oldalára került embereket még inkább elszigeteli a tervbe vett új határátkelő megnyitása. Tragikomikus történet a geopolitikai abszurditásokról és elszenvedőiről.

producer: Böszörményi Zsuzsa, Mikael Walhforss
operatőr: Dobóczy Balázs
vágó: Eszlári Beáta
zene: Andrej Makarevich, Sonoton

production info:
BGB Film Kft.
Budapest, 1126 Böszörményi út 3/a
bgb@t-online.hu

sales info:
Lombardo Films GmbH
Siegesstr. 23 - D- 80802 München

válogatott filmográfia:
Zsuzsa Böszörményi: Mélyen õrzött titkok, 2004 / Vörös Colibri, 1995 / Egyszer volt, hol nem volt, 1991 / Biharsarok, 1990

Ikrek
Bálint Arthur / Hungary / 2005 / 72 min / Hungarian
Sándor és Lajos egy székelyföldi csendes faluban élik békés, öntörvényű életüket. Egy film egyszerű emberek egyszerű örömeiről.

Sándor és Lajos a Székelyudvar melletti Máréfalván élik természetközeli, öntörvényű életüket. Lajos a szénaboglya tövében rajzolgat, testvére, Sándor pedig szerelmes verseket ír, miközben mindkét agglegény asszony után sóvárog, aki csak nem akar eljönni. A két főhős a mindennapi kemény munka mellett mindig szakít egy kis időt az olvasásra, versírásra, rajzolásra. A Toldit és a János vitézt kívülről tudják. Nem akarnak sok pénzt és jólétet, hanem minden pillanatot kihasználnak arra, hogy jól érezzék magukat és a jelennek éljenek. Szabad emberek. Egy napon osztálytalálkozóra hivatalosak, és békés világuk hirtelen felfordul. Egy film egyszerű emberek egyszerű örömeiről.

producer: Szederkényi Miklós
operatőr: Bálint Arthur
vágó: Simó Csaba

production info:
Dunatáj Alapítvány
1016 Budapest
Mészáros u. 48- 54.
tel: +36 1 489 15 29
dunataj@gmail.com

válogatott filmográfia:
Kisvárosi Mozi, 2007 / Nők a hinta körül, 2007 / Piine = kenyér, 2007 / Poros öltöny, 2007

Imádság
Mohi Sándor / Hungary / 2007 / 27 min / Hungarian
Egy idős paraszt házaspár utolsó öt éve együtt.

Az öregség nehéz. Az öregség könnyű. Az öregség tiszteletre méltó. Az öregség megalázó. Az öregség piszkos és természetellenes. Az öregség tiszta és természetes. Az öregség göcsörtös kéz és ödémás láb. Az öregség munka és küzdelem a sírig. Az öregséget el kell fogadni. Mohi Sándor televíziós rendező-operatőr és dokumentumfilmes egy idős paraszt házaspár utolsó öt évét egyetlen félórás fájdalmas-felemelő dokumentumfilmbe sűríti.

producer: Sándor Buglya
vágó: Péter Szalay
operatõr: Sándor Mohi
hang: Vince Kapcsos

production info:
Dunatáj Alapítvány
1016 Budapest, Mészáros u. 48- 54.
Tel.: 1/ 489 15 29
dunataj@gmail.com

válogatott filmográfia:
Se künn, se benn... / Neither Outside Nor Inside…, 2003 / Muszáj / It’s a Must, 2003 / A ház emlékei / The Memories of the House, 2002 / Ahogy az Isten elrendeli... / As God Hath Foreordained, 2001 / Gyöngyökkel gyökereztél / Rooted with Pearls, 1998

Képzelt forradalom
Zágoni Balázs / Hungary / 2005 / 40 min / Hungarian
Az erdélyi minorita plébános, a Securitate és a soha ki nem tört forradalom.

A film azokat az eseményeket ismerteti, amelyek teljesen átformálták a Securitate és az erdélyi magyarság “viszonyát”. Az, hogy a román titkosszolgálat az ötvenes évek végétől kezdődően mint esetleges fenyegetésre tekint az erdélyi magyarokra, paradox módon egy olyan forradalmi kísérletre vezethető vissza, amelyben magyarok és románok egyaránt részt vettek. Szoboszlay Aladár aradi minorita plébános előbb egy keresztény munkáspártot alapít, majd a magyarok és románok sorsát egyaránt megoldó osztrák-magyar-román államszövetségben gondolkodik, végül kitűzi a román forradalom időpontját 1956. augusztus 28-ra. Az ő elképzelt, de meg nem valósult forradalmának állít emléket ez a film.

producer: János Vészi
vágó: Balázs Zágoni
operatõr: Zsigmond Erdõs

production info:
Fórum Film Alapítvány
1145 Budapest
Róna u. 174.
Hungary
forumfilm@invitel.hu
tel: +36 1 251 5666/ 608

Koreszmék és táborok
Muhi Klára & Varga Ágota / Hungary / 2007 / 57 min / Hungarian
Ismeretlen vírus üti fel a fejét egy budapesti gyerektáborban. A halálra rémült gyerekek később tudják meg, hogy móka volt az egész. Extrém szórakozás és etika.

Ismeretlen vírus üti fel a fejét egy budapesti gyerektáborban. Pillanatok alatt elterjed, hogy a kór halálos is lehet. Mentők, orvosok érkeznek a helyszínre, karantént rendelnek el. A kisebb gyerekek zokognak, félnek, mindenüket elszedték. Még csak telefonálni se tudnak. A nagyobbak gyanakszanak, mi van, ha ez csak valami túl jól sikerült átverés. Amit még Jáksó vagy Balázs is megirigyelhet… Ötletek és végletek egy nyári táborban. Na meg a következmények.

producer: András Muhi
vágó: Gábor Takács
operatõr: György Pálos, Zoltán Lovasi

production info:
Inforg Studio
Kinizsi u. 11
1092 Budapest
Hungary
tel: +36 30 63 933 83
fax: +36 1 219 0961
inforg@inforgstudio.hu
www.inforgstudio.hu

válogatott filmogárfia:
In memoriam Fábri Zoltán, 2007 / Így készült a Sorstalanság, 2004 / Magyar Filmműhelyek - Inforg Stúdió, 2004 / A Koltai napló 2001-2003, 2003

Malaccal teljes
Kovács Kristóf / Hungary / 2008 / 53 min / Hungarian
Az Ormánsági Fürge Banda nemzetközi böllérversenyre készül. Egy igaz történet disznóvágással és hepienddel.

A film az Ormánsági Fürge Bandáról szól, akik egy Vajszó nevű falucskából a nemzetközi böllérverseny második helyezéséig jutottak. Balogh Lajos, Vajszó talán leglelkesebb polgára úgy döntött, hogy a nemzetközi böllérversenyen az ormánsági ízeknek is meg kell mérettetniük. Így hát csapatot toborzott, szponzorokat gyűjtött, egyenruhát varratott és feladatokat osztott. Mindeközben a malacok is terítékre kerültek, végigkísérhetjük útjukat a születéstől egészen a hurkatöltőbe kerülésig. Egy igaz történet, aminek jó a vége, miközben a betondzsungel kíváncsi őslakói végignézhetnek néhány disznóvágást is.

producer: Judit Stalter
vágó: Gábor Takács
operatõr: Dávid Szepesi, Gergõ Somogyvári
hang: Zoltán Vadon
zene: Gergõ Barcza

production info:
Judit Stalter
Polluxfilm Kft.
Angyal utca 35.
1094 Budapest
Hungary
+3630 266 8099

filmográfia:
Willkommen, 2005

A süllyedő falu
Szirmai Márton / Hungary / 2007 / 23 min / Hungarian & English
A Békés megyei Medgyesbodzáson süllyednek a házak. Az EU az utolsó mentsvár?

A Békés megyei Medgyesbodzáson süllyednek a házak, a lakók pedig rémülten csodálkoznak. Mivel a falut alig segítik a helyi hatóságok, az Európai Unióhoz fordulnak. A középkorú József angolul tanul, hogy a pályázathoz csatolt kisfilmben angolul is el tudja mondani a falu kálváriáját. Közben azonban egyre több fiatal költözik el a faluból, és a megoldások is egyre jobban távolodnak. Ráadásul a süllyedés okát sem sikerül megállapítani. Medgyesbodzás, házainak süllyedésével az egész magyar vidék metaforájává válik ebben a humoros és provokatív filmben.

producer: György Pálos
vágó: Márton Szirmai
operatõr: Gergely Pálos
zene: Attila Fodor

production info:
Instant Filmek Műhelye
www.instantfilmek.hu
szmarci@gmail.com
Közgáz Vizuális Brigád
Mátyás Király Tér 6/A.
1165 Budapest
Hungary
tel: +36 1 407 3925
www.kvb.hu

válogatott filmográfia:
Született lúzer, 2007 / Mecsek Kincse, 2006 / Szalontüdő, 2006 / Becsöngettek, 2005 / Minden nap egy új kaland, 2005

Von Höfler vagyok - Werther variáció
Forgács Péter / Hungary / 2008 / 160 min / Hungarian
Von Höfler Tibor történetein és családi archív felvételein keresztül követhetjük a pécsi bőrgyáros-tímár generációk több évszázadon átívelő, gazdagon burjánzó sorsvonalait.

Von Höfler Tibor régi filmjeinek és elbeszéléseinek tükrén keresztül nézünk a pécsi bőrgyáros-tímár generációk több évszázadon átívelő, gazdagon burjánzó sorsvonalaira. Ám ezúttal kettős tükörben látszik a történet: karcos filmtekercsek és levelek nyomán egy három évszázadot átívelő családregény hullámain, rejtélyes életútjain át. Egyes kutatók szerint a braunschweigi Jakob von Höflerről – Höfler Tibor egyik őséről – mintázta Goethe híres regényhősét, Werthert, és így adódik számunkra a csavaros kettős időutazás. Mivel nem csak a goethei Werther más, mint az XVIII. században élt igazi Jakob von Höfler, de a XX. századi, majd’ 100 éves Höfler Tibor is nagyon különbözik attól, mint amit várunk; így egy régi, s egy új legendárium fonalaiból szövődik a sorsok kettős spirálja: a képzelt – kreált – irodalmi hős, és a látható mai, húsvér főszereplő sorsa egymásra vetül. Milyen a közép-európai szerelmek, intrikák, gyermekek és a háborúk fénye?

producer: Péter Forgács
vágó: Péter Sass
operatõr: Tibor Höfler
zene: Tibor Szemzõ, Gábor Melis

production info:
For-Creation Ltd.
H-1021 Budapest, Mese köz 10.
tel: +36 1 200 7624
info@forgacspeter.hu

válogatott filmográfia:
Látom, hogy nézek, 1978 / Avatás, 1980 / Dixi and Pixi, 1983 / Fekete Lyuk, 1984 / Aranykor, 1985 / Spinoza Rückwertz, 1985 / A Bartos család, 1988 / Dusi és Jenõ, 1989 / Vagy-vagy, 1990 / N. úr naplója, 1990 / Fényképezte Dudás László, 1991 / D-film, 1991 / Polgár szótár, 1993 / Egy úrinõ notesza, 1994 / Miközben valahol, 1995 / A semmi országa, 1997 / Az örvény, 1997 / OsztálySORSjegy, 1997 / A maalstrom, 1997 / Csermanek csókja, 1998 / A dunai Exodus, 1998 / Bibó breviárium, 2001 / A püspök kertje, 2002 / Fekete kutya, 2005 / Miss Universe 1929, 2006 / Saját halál, 2007