Vendégek

Szirmai Márton - a Süllyedő falu című film rendezője

Szirmai Márton A remete remeke című alkotásával elnyerte a 35. Magyar Filmszemle (2003) zsűrijének különdíját, és az ugyanabban az évben rendezett Független Filmszemle fődíját. A Nagy Bandó András novellájából készült Szalontüdő c. kisjátékfilm (2007) is több díjat nyert. Eddig két rövid- és három dokumentumfilmet forgatott, melyek számos díjat nyertek idehaza és külföldön egyaránt. Sokat aggódik, szabadidejét kávézással tölti.

Forgács Péter – a Von Höfler vagyok című film rendezője

Független filmes, médiaművész. 1978 óta több mint harminc filmet készített. A legismertebb a Privát Magyarország díjnyertes sorozata. E filmek hétköznapi léteket dokumentálnak, melyeket hamarosan felforgat a filmen kívül zajló, rendkívüli törétnelmi trauma. Forgács 1983-ban hozta létre a Privát Fotó és Film Alapítványt, magyar amatőr filmek egyedülálló gyűjteményét, mely kutatásainak s történelmi feldolgozásainak forrása is lett. 1978-tól 1993-ig a Balázs Béla Stúdióban dolgozott. 1978 és 1986 között a 180-as Kortárs Zenei Csoport munkájában vett részt. Nemzetközi debütálása a Bartos családdal (1988) történt. 1998-ban Balázs Béla díjjal, 2007-ben az Érdemes Művész díjjal s a holland Erasmus díjjal tüntették ki.

Varga Ágota – a Koreszmék és táborok című film rendezője

Jelentősebb elismerései:
- Balázs Béla- díj, 2008
- Elismerő oklevél – Vukovar Filmfesztivál, 2008
- Bronz Remi - díj - WordFest Houston a Szemünk fénye c. filmért, 2007
- A Legjobb portréfilm díja – International Disability Film Festival, Rio de Janeiro, 2007
- Különdíj – Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete, 2007

Hajdú Eszter – A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció rendezője

Hajdú Eszter 1979-ben született, Budapesten. Tizennyolc éves korától kezdve folyamatosan dolgozik újságíróként, riporterként, szerkesztőként és műsorvezetőként, nyomtatott sajtóban, rádióban és televízióban, ezen kívül filmes produkciókban vállal feladatot. 2006-ban Almási Tamás filmrendező munkatársaként, 2007-ben a Magyar Televízióban rendezőként dolgozott . 2008 őszén mutatják be legújabb filmjét, amelyben azzal foglalkozik, hogy a rendszerváltás után kialakult politikai légkör hogyan tett tönkre barátságokat, családokat. A kapcsolatokat a mediáció eszközeivel próbálják meg helyrehozni, ezeket a folyamatokat követi a film.

Schuster Richárd – a Három hiányzó oldal című film rendezője

Schuster Richárd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen televíziós szakán végzet két éve. Diplomafilmjeként kezdte forgatni Fillenz Ádám operatőrrel a 'Három hiányzó oldal' című dokumentumfilmet. Az idei Filmszemlén Schiffer Pál emlékdíjat nyertek. Jelenleg a TV2 'Tények' című hírműsorának riportere, a 'Tények Reggel' hírműsor műsorvezetője, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója.

Kirill Konin – a Refugee Film Fesztivál (Japan) igazgatója

Kirill Konin az ENSZ menekültügyi főbiztosának kambodzsai hivatalában dolgozott, amikor néhány kollégájával és a francia nagykövetségtől kapott segítséggel megalapíttotta az RRF-t. 2006-ban az ENSZ menekültügyi hivatalának támogatásával a Fesztivál Japánba költözött. Az RFF igazgatásán kívül Konin producerkedik és több más filmfesztivál programigazgatását is elvállalta. Saját tanácsadó cége, KK&A, ENSZ ügynökségeknek és nem-kormányzati szerveknek nyújt segítésget filmfesztiválok rendezéséhez, illetve egyéb társadalmilag elkötekezett művészeti tevékenységekhez. www.refugeefilm.org

Boaz Alexander Rosenberg - az Önkéntelenül című film rendezője

Boaz Alexander Rosenberg a tel avivi egyetem film és televízió szakán végzett, majd az izraeli televíziónak és kábelcsatornáknak késztett reklámfilmeket, tévésorozatokat, színdarab adaptációkat és magazinműsorokat. Önkéntelenült, első nagydokumentum-filmjét, 2008-ban az izraeli Oscar-díjra jelölték. Jelenleg új filmjén dolgozik, valamint társ-rendezője a Big Brother Israel első évadjának.

Andreas Horvath – A nyugdíjas éjszakai portás szemével (2006) rendezője

Andreas Horvath 1968-ban született Salzburgban. Bécsben fotográfiát, Salzburgban multimédiás művészetet tanult, majd szabadúszó fényképész és független filmes lett, s dokumentumfilmjei rangos nemzetközi fesztiválokon, többek között a Chicagóban és Karlovy Varyban nyertek díjakat. Ezen kívül Horvathnak két fekete-fehér fotó-albuma jelent meg a szibériai Jakutföldről (Benteli, 2003), illetve Amerika falusi tájairól (Heartlands: Fotohof, 2007).

Grit Lemke a DOK Leipzig dokumentumfilm fesztivál programigazgatója

Grit Lemke 1965-ben született az NDK-ban. A lipcsei egyetemen szerzett diplomát kulturális tanulmányokból, irodalomból és etnológiából, majd PhD. fokozatot kulturális antropológiából. Először a Sheffield International Documentary Festival és a Festival of East European Cinema Cottbus, majd 1991-től a DOK Leipzig film-válogató bizottságának volt tagja, 2008 óta pedig a lipcsei fesztivál programigazgatója. Több dokumentumfilm elkészítésében maga is közreműködött, filmkritikákat és könyvet írt a dokumentumfilmekről, továbbá vizuális antropológiát tanít.

Gigi Wong – A világ legnagyobb kínai étterme társ-producere és vágója

A Hongkongban született Gigi Wong Angliában nevelkedett, a Westminster egyetemen tanult, és 10 éve dolgozik a dokumentumfilm-iparban. Számos Kínáról szóló dokumentumfilm készült közreműködésével. A világ legnagyobb kínai étterme Gigi és Weijun Chen első közös alkotása. Wong maga is három hónapig dolgozott a helyszínen, majd az utómunkálatok során szorosan együtt dolgozott a Kínában élő Weijun Chen-nel és a másik vágóval, a New York-i Jean Tsiennel.