Nemzetközi panoráma

Allah jegyesei / Sahida
Natalie Assouline / Israel / 2008 / 76 min / Hebrew & Arabic
Miért kockáztat egy ötgyermekes anya életfogytiglanit öngyilkos merénylő szállításáért? Bepillantás olyan nők életébe, akik Izrael elleni terrorcselekmények miatt vannak börtönben.

Megrendítő történet olyan nőkről, akik Izrael elleni terrortámadásban való bűnrészesség miatt kerültek börtönbe. A rendezőnő két évig látogatta a fogda lakosait, arra keresve a választ, hogy mi motiválta a néha többgyermekes anyákat, hogy terroristáknak segédkezzenek. Az egyik nő megosztja velünk, miként akarta felrobbantani azt a kórházat, ahol korábban őt magát súlyos égési sérülésekkel kezelték, és ahol egyébként az izraeli orvosok kedvesek voltak. Egy másik nő gyermekével az ölében magyarázza, miként akarta egy óvodában felrobbantani magát. Egy harmadik nő, aki ötgyermekes anya, háromszoros életfogytiglanit kapott, mert öngyilkos terroristát szállított, de szemrebbenés nélkül veszi tudomásul, hogy állapotos nők is meghaltak a merényletben. Hallunk vallási ideológiáról, kirekesztésről és kétségbeesésről. A film utazás egy olyan világba, ahol a szépség mögött kegyetlenség, a gyermek fülébe dúdolt dalban gyűlölet rejlik, és ahol az együttérzés és a hidegvérű megvetés ugyanazon szempárból tükröződik. Megindító film tele ellentmondásokkal.

producer: Talia Kleinhendler, Ayelet Ephrati
vágó: Sarah Salomon
operatőr: Natalie Assouline, Gonen Glazer, Asher Ben Yair, Avigayil Sperber
hang: Ronen Nagel
zene: Ophir Leibovitz

production info:
Pie Films Ltd., Tel Aviv
Ephrati Productions, Tel Aviv
25 Nachmany St. Tel Aviv - 65794, Israel
tel: +972-3-5280836
email: talia@piefilms.co.il

sales info:
First Hand Films GmbH
Fritz-Heeb-Weg 5, 8050 Zürich, Schweiz
tel: +41 44 312 2060
fax: +41 44 312 2080
esther.van.messel@firsthandfilms.com

Anna Politkovskaya, hét év a frontvonalon
Masha Novikova / Netherlands / 2008 / 78 min / Russian
2006. október 6-án moszkvai házában meggyilkolták Anna Politkovszkaja orosz újságírónőt és aktivistát. Kollégái nyomoznak gyilkosa után.

Anna Politkovszkaja orosz újságírónő nemzetközi elismerést szerzett csecsenföldi feltáró-jelentéseivel. Hét évig dolgozott a frontvonalon, gyakran rendkívül veszélyes körülmények között. 2006. október 7-én Moszkvában meggyilkolták. Film egy asszonyról szól, aki magányos küzdelmet vívott, de elhivatottsága nem lankadt. Az a három nő beszél Anna munkájáról, kötelességtudatáról, jelleméről, félelmeiről, magányérzetéről, akik mindig mellette álltak a nehéz időkben, elgyengülésének pillanataiban is. Egyikük Galina Muszalijeva, Anna kollégája, akivel az utolsó hét évben egy szobában dolgozott a Novaja Gazeta szerkesztőségében. A másik Lidija Juszupova grozniji jogász, aki éveken át kutatott a Csecsenföldön eltűntek után, a harmadik a volt szovjet köztársaságok menekültjeit segítő Szvetlana Gannuskina. S végül megszólal Vjacseszlav Izmailov, szintén a Novaja Gazeta újságírója, aki azt próbálja kinyomozni, ki gyilkolta meg Annát.

producer: Sasha Ourikh
vágó: Lena Rem
operatőr: Lidia Yusupova, Zarema Mukusheva, Igor Minakov
hang: Masha Novikova, Rob Brouwer

production info:
NOVDOC
Sasha Ourikh
Frans de Wollantstraat 18
1018 SC Amsterdam
The Netherlands
tel: +31 619 34 83 30
sasha@novdoc.nl
www.novdoc.nl

sales info:
Deckert Distribution GmbH
Marienplatz 1
04103 Leipzig
Germany
tel: +49 (0)341 215 66 38
fax: +49 (0)341 215 66 39
info@deckert-distribution.com

filmography:
Kasparov's Andere Rusland, 2008 / In Memoriam, Aleksander Litvinenko, 2007 / Between Heaven and Earth, 2007 / Drie kameraden, 2006

Bűn és bűnhődés / Zui yu Fa
Zhao Liang / China & France / 2007 / 123 min / Mandarin
Kína elhagyatott vidékén lelkes rendőrök próbálnak bűnmegelőzni. Groteszk népnevelés.

A film egy határ menti kínai rendőrőrs mikrovilágát mutatja be. A bűnözés ellen bevetett tapasztalatlan, fiatal kommandósoknak egyre-másra groteszk helyzetekkel kell megbirkózniuk, például egy őrült azzal hívja ki őket, hogy holttest van az ágyában, amiről a helyszínen kiderül, hogy egy összegyűrt paplan, vagy a rablás gyanúsítottja nem válaszol kérdéseikre, még erőszak hatására sem, mert néma. A rendező olykor hideglelősen szellemes komédiája hosszú és mélyre hatoló jelenetekben ragadja meg, hogyan él egymás mellett a katonai vasszigor és a bűnözés, hogyan hat a mindenütt jelenlévő rendőri elnyomás a társadalmi struktúrára.

producer: Sylvie Blum
vágó: Zhao Liang
operatőr: Zhao Liang

production info:
No.155, Caochangdi
Chaoyang District
Beijing, 100015 China
tel: +86 136 011 683 24
dearliang2001@yahoo.com.cn

válogatott filmográfia:
Farewell Yuan Ming Yuan, 2006 / City Scene, 2005 / Return to the Border, 2005 / Paper Air Plane, 2001

Eltűntek: emberrablás és büntetlenség az Észak-Kaukázusban
Zaroma Mukusheva / 2008 / 14 min / Chechen & Russian
1999 óta folytatnak orosz csapatok „terrorizmus ellenes” hadműveleteket Csecsenföldön. Azóta 3000 ember tűnt el nyomtalanul.

Számot kell-e adni valakinek arról a 3000 emberről, akik az orosz hadsereg és biztonsági erők 1999 óta folyó csecsenföldi „terrorista-ellenes hadműveletei” alatt tűntek el s azóta sem kerültek elő. Ügyükben semmiféle nyomozás vagy igazságügyi eljárás nem indult, viszont a probléma átterjedt az Észak-Kaukázus többi köztársaságára is. A kommandók büntetlensége feldúlja az eltűntek családjának életét. Reménytelen küzdelembe fognak, hogy áttörjenek a jogtalanság eme rendszerén, hogy valamit megtudjanak családtagjaikról és elégtételt kapjanak az emberrablások, kínzások és ítélet nélküli kivégzések elkövetőivel szemben.

producer: Witness, Human Rights Center Memorial
vágó: Dmitriy Khavin
operatőr: Zaroma Mukusheva
zene: Michael Whalen

production info:
Christine Umali
Outreach & Administrative Associate
Witness
tel.: 718 783 2000 ext 342
christine@witness.org
http://hub.witness.org/en/MissingLives

Gépszeretet / Mechanical Love
Phie Ambo / Denmark & Finland / 2007 / 79 min / Danish & English & German & Japanese
Vajon elhitethetjük-e emberekkel, hogy egy gép szereti őket? És ha igen, mi szükség van még az emberre?

Az emberi nem egyik meghatározó tulajdonsága, hogy képes szeretni és szeretet kapni. Ám meglehet, a modern technika térhódításával ezt a tulajdonságot újra kell definiálnunk, mert kérdéses, hogyan illeszkedik emberi viszonyainkba a mesterséges intelligencia? Az oszakai egyetemen tanító Hirosi Isiguro professzor létre hozta a Geminoidot – önmaga távirányításos másolatát –, “akit” be akar mutatni a feleségének és lányának. Egy másik japán tudós mesterséges fókabébit alkot, akit Parónak keresztel, s arra való, hogy a magányos és szellemi fogyatékos embereknek társa legyen. A fóka-robot reagál tulajdonosa hangjára, s érzékelői segítségével hallgat a nevére. Sőt, a kísérletek szerint Paró kimutathatóan javítja gazdája agyműködését. Az újítás kapcsán azonban felmerül az etikai kérdés, vajon elhitethetjük-e emberekkel, hogy egy gép szereti őket? És persze a robotokkal kapcsolatos régi dilemma: ha a gépek helyettesíteni tudják az embert, szükség van-e ránk egyáltalán?

producer: Sigrid Dyekjær
vágó: Camilla Skousen, My Thordal
operatőr: Phie Ambo
hang: Rasmus Winther Jensen
zene: Sanna Salmenkallio

production info:
Tju–Bang Film
Indiakaj 6
Copenhagen
DK–2 Denmark
tel: +45 38 21 15 30
info@tjubangfilm.dk

sales info:
Anne Marie Kürstein, Danish Film Institute
Gothersgade 55, Copenhagen K
DK 1123 Denmark
tel: +45 337 436 09
fax: +45 337 434 45
kurstein@dfi.dk
www.dfi.dk

válogatott filmográfia:
Mechanical Love, 2007 / Gambler, 2006 / The Diver inside Me, 2003 / Family, 2001

A guberáló / Ea' Adat Khalk
Mahmoud Al Massad / Jordan & Netherlands & US & Germany / 2007 / 80 min / Arabic
Abu Amar, a volt mudzsahid és nyolc gyermekes apa ma kartont guberál az utcáról. Egy kétségbeesett ember portréja, akinek hitét próbára teszi a megalázó szegénység.

A nyolc gyermekes jordániai Abu Ammar valaha mudzsahid volt és a saját szupermarketjét vezette, amelyet Dzsihádnak nevezett el. Ma abból tartja el üggyel-bajjal a családját, hogy kartondobozokat gyűjt Zarka utcáin. Jordánia második legnagyobb városa a politikai iszlamizmus melegágya: itt született Abu Muszab al-Zarkavi, az iraki al-Kaida hírhedt vezére és itt töltötte gyerekkorát a film rendezője. Látjuk Abu Ammart a munkáját végezve, a családja körében, ima közben és azután is, hogy a 2005-ös ammani szállodarobbantásokban való részvétel gyanúja miatt letartóztatták és négy hónapot börtönben töltött. Sokat beszélget barátaival és szomszédaival: a szeptember 11-i terrortámadásról, a szélsőséges erőszak terjedéséről, a muzulmán hittudósok szerepéről vagy arról, hogy mennyire helytelen egy muzulmánnak “hitetlen” országban élnie és dolgoznia. A film egy elkeseredett ember árnyalt portréja, akinek hitét próbára teszi a megalázó szegénység.

producer: Mahmoud al Massad, Leanne Westerink, Paul Augusteijn, Omar Massad, Irit Neidhardt
vágó: Anwar Haddad, Sammy Chekhes
operatőr: Mahmoud al Massad
zene: Dhafer Youseef

sales info:
Wide Management
40, rue Sainte-Anne
75002 PARIS – France
tel: +33 1 53 95 04 64
fax: +33 1 53 95 04 65
wide@widemanagement.com

válogatott filmográfia:
Once upon a time in the Middle East, 2004 / 30 Meters of Silence, 2003 / Shatter Hassan , 2002

Gugara
Jacek Naglowski & Andrzej Dybczak / Poland / 2008 / 58 min / Russian
Az evenki réntartó népcsoport Szibériában. Most, hogy már nincs rénszarvas, fel kell adniuk hagyományos életmódjukat. De hogyan tovább?

“Gugara” evenki nyelven hangutánzó szó, a rénszarvasok nyakában lógó csengő kolompolását jelenti, s a hatalmas szibériai erdők csöndjében gyakran mást nem is hallani. A tajga közepén él az idős az evenki rénszarvas-pásztor, Dimitrij és Tatjána. Nemrégiben nagy tragédia érte őket, a csordát az utolsó szálig kiírtották a farkasok. Dimitrijéknek nincs más választásuk, az övéik közül utolsóként nekik is be kell költözniük a közeli orosz faluba, egy számukra teljesen ismeretlen világba. Az antropológiai jellegű érzékenyen dokumentálja az ősi életmódot feladni kényszerülő nomád rénszarvas-pásztorok ellentmondásos világát.

producer: Agnieszka Janowska, Jacek Naglowski
vágó: Patryk Jordanowicz, Jacek Naglowski
operatőr: Jacek Naglowski

production info:
Centrala Sp. z o.o.
ul. We˛gierska 1
30-535 Kraków
Poland
tel: + 48 12 423 59 79
centrala@centralafilm.pl

sales info:
Deckert Distribution
Marienplatz 1
04103 Leipzig, Germany
tel: +49. (0)341. 215 66 38
fax: +49. (0)341. 215 66 39
info@deckert-distribution.com

Haladék / Aufschub
Harun Farocki / Germany & South Korea / 2007 / 40 min / silent
A hollandiai Westerbork tábor egyik lakosa által készített archív felvétel dermesztő tükre egy koncentrációs tábor hétköznapjainak.

A westerborki tábort a holland kormány építette 1939 októberében a német, osztrák, csehszlovák és lengyel zsidó menekültek internálására. 1942 és 1944 között Westerbork zsidók és romák tranzitállomása volt, mielőtt heti rendszerességgel teherszállító vagonokban továbbították volna őket a megsemmisítő táborokba, Auschwitz-Birkenauba, Sobiborba, Bergen-Belsenbe vagy a theresienstadti koncentrációs táborba. Westerbork nagyon furcsa hely: volt benne iskola, fodrászat, zenekar, sőt egy étterem is. E “komfortot” az SS tervezte, a tovább-deportálás lebonyolítását megkönnyítendő. Harun Farocki rendező Rudolf Breslauer hajdani internált filmfelvételét ásta elő, akit a tábor SS parancsnoka bízott meg a westerborki élet kikozmetikázott megörökítésével. Breslauer főként a rabok által végzett változatos munkákat és tevékenységeket rögzítette, de az érkező és távozó vonatok be- és kirakodását is. A fennmaradt 16 mm-es filmből dermesztő részletekre derül fény a tábor mindennapjairól, és megkérdőjeleződik a koncentrációs tábor-rendszer általánosan elfogadott vizuális értelmezése is.

producer: Harun Farocki
photos: The Netherlands Institute for War Documentation
vágó: Harun Farocki
footage: The Netherlands Institute for Sound and Vision

production info:
Harun Farocki Filmproduktion
Pfarrstrasse 96
D 10317 Berlin
tel: + 4930 5533643
Harun.Farocki@Farocki-Film.de
www.Farocki-Film.de

válogatott filmográfia:
Nothing Ventured, 2006 / War at a Distance, 2003 / The Creators of the Shopping Worlds, 2001 / Words and Games, 2001 / The Interview, 1997 / A Day in the Life of the Final Consumer, 1993

Havel polgártárs / Občan Havel
Pavel Koutecký & Miroslav Janek / Czech Republic / 2008 / 120 min / Czech
A “Jelenetek az elnöki konyhából” alcímet viselő film Václav Havel politikai és hétköznapi drámáinak kulisszái mögé vezet be.

A Jelenetek az elnöki konyhából alcímet viselő film Václav Havel politikai és hétköznapi drámáinak kulisszái mögé vezet be. A hajdani másként gondolkodót számos helyzetben láthatjuk: politikai tárgyalásokon és olyan, nem publikus pillanatokban is, amikor például elkáromkodja magát felfeslett inge miatt. A különleges események között szerepel Bill Clinton 1994 januári látogatása, beleértve a zártkörű partit a Reduta jazz klubban. Láthatjuk Havelt feleségének, Olgának a temetésén 1996-ban; hatvanadik születésnapját ünnepelni a prágai Archa színházban; a kormány megalakulásánál az 1998-os vagy a 2002-es parlamenti választások után és a 2002-es történelmi NATO csúcson. Megjelenik barátaival és munkatársaival, hazai és külföldi politikusokkal, sőt még a Rolling Stonesszal is. Pavel Koutecký rendező 13 évig filmezte a független Cseh Köztársaság első elnökét, 45 órányi kép- és 90 órányi hanganyagot vettek fel. Egyedülálló betekintés egy ország demokratikus átmenetének kulisszatitkaiba.

producer: Pavel Strnad
vágó: Tonička Janková, Martin Steklý
operatőr: Stano Slusny

production info:
Pavel Strnad
NEGATIV S.R.O.
Ostrovní 30, Praha 1
110 00 Czech Republic
tel: +420 224 933 755
fax: +420 224 933 472
pavel@negativ.cz
www.negativ.cz

válogatott filmográfia:
Pavel Koutecky, Citizen Havel, 2008 / Sweat and Tears - The Making of the Prague Spring, 2006 / It's a Prague Spring Every Year, 2005 / The Solid-Point Seekers, 2001
Miroslav Janek, Citizen Havel, 2008 / Vierka or The Mystery of Family B's Disappearance, 2005 / Battle For Life, 2000 / Hamsa, I Am, 1998

Hideg hullámhosszon / Razboi pe calea undelor
Alexandru Solomon / Romania & Germany & Luxembourg / 2007 / 108 min / Romanian
Egy földrengés, három különleges haláleset, meg egy bomba. A Szabad Európa Rádió román szerkesztőségének története.

A hidegháború különös tükre ez a film, mely a Szabad Európa román szerkesztőségét mutatja be. Míg a szocialista propaganda egyre jobban elrugaszkodott a valóságtól, Romániában is – akárcsak a többi kelet-európai országban - milliók hallgatták titokban a SZER-t. A Fal túloldalán, Münchenben vagy Párizsban a szerkesztők is füleltek. Kiszivárgó információkra vadásztak, emigránsokkal találkoztak és pásztázták a román sajtót rejtett üzeneteket remélve. Hamarosan azonban kiderült, hogy nem csak ők vadásznak, hanem a bukaresti különleges egység, az „Ether csoport” is. Rájuk. Míg a román lakosság félelemben élt, a román vezetés nyugalmát a Szabad Európa Rádió árnyékolta be. Úgy döntöttek tehát, hogy elhallgattatják, melyhez Ceausescu a hirhedt bérgyilkost, Carlost, a Sakált bérelte fel. Ily módon furcsa szövetség született a nemzeti-kommunista dikátor és a nemzetközi terrorista között. Az eredmény: bomba a müncheni irodában, megtámadott szerkesztők és három igazgató halála röntgenvizsgálat után. Solomon filmje nemcsak különös tényeket ás elő a múltból, hanem a kortárs propagandát is új fényben láttatja.

producer: Alexandru Solomon
editor: Catalin Cristutiu
sound: Cristi Tarnovetchi

production info:
Elvira Geppert,
tel: +49 30 7800 1403,
fax: +49 30 7870 3891
Geppert_Productions@t-online.de

sales info:
Paul Thiltges Distributions,
tel: +352 25 03 93 – 1
fax: +352 25 03 94
pthiltges@ptd.lu
www.ptd.lu

filmography:
Clara B., 2006 / Great Communist Bank Robbery, 2004 / Sweet Bread of Exile, 2002 / The Man with 1000 Eyes, 2001 / Dog's Life, 1999

Homeless F.C.
James Leong & Lynn Lee / Hong Kong / 2007 / 103 min / Cantonese
Hongkongban egy hajléktalanokból álló focicsapat a dél-afrikai Homeless Világkupára készül. Csak nyolcan mehetnek, és titokban mindenki azt reméli, hogy ő is bekerül.

Hetente kétszer különös férfiak csoportja gyűlik össze Hongkongban. Hajnal Csapatnak nevezik magukat, mivel valamennyien nehéz időket éltek már túl. A játék szeretete mellett az a közös bennük, hogy tapasztalatból tudják, mit jelent hajléktalannak lenni. A Hajnal Csapat azért edz, hogy bejusson a Cape Town-i Homeless Világkupába. Csak nyolc sportoló utazhat, és persze titkon mindenki a kiválasztottak között szeretne lenni. A Dél-Afrikába utazók világot láthatnak, találkozhatnak más hajléktalanokkal és esélyt kapnak az újrakezdésre. A film egy mozgalmas éven át követi a csapatot. Abban az évben, amikor felcsillan a remény, amikor veszekedések robbannak ki, új kapcsolatok köttetnek és néhány ember álma valóra válik. Megrázó, bensőséges és közvetlen mozgókép azokról, akik kihulltak a háló szemein.

producer: James Leong, Lynn Lee
vágó: James Leong
operatőr: James Leong

production info:
Lianain Films
71 Jalan Kelabu Asap
Singapore 278264
tel: +65 93822959
contact@lianainfilms.com

válogatott filmográfia:
Passabe, 2006 / Aki Ra's Boys 2007

Istenért, a cárért és a hazáért
Nino Kirtadze / Russia / 2007 / 53min / Russian
Durakovó falu: hatalmi utópia Istennel, cárral és a hazával. Ez lenne az új orosz minta?

Mihail Morozov orosz patrióta, jó keresztény és sikeres üzletember. Tipikus képviselője a a mai orosz hatalmasoknak. A legmagasabb helyekkel vannak kapcsolatai, van pénze, befolyása, tekintélye. Övé a Moszkvától 100 km-re fekvő Durakovó, azaz Bolondfalva. Egész Oroszországból járnak ide az emberek, hogy „ önmagukra találjanak”. Amikor beköltöznek Durakovóba, lemondanak minden jogukról, és vállalják, hogy Morozov szigorú szabályai szerint fognak élni. Durakovóban a mottó: Istenért, a cárért és a hazáért. „Itt olyan társadalom él, mely elfogadja a hatalmi hierarchiát, mert most az országnak erre van a legnagyobb szüksége” - mondja Morozov bálványát, Putyin elnököt idézve. Tudatosan visszafogott és ravaszul tabusértő film a burjánzó orosz nacionalizmusról.

producer: Paul Rozenberg
camera: Jacek Petrycki
editor: Nino Kirtadze

production info:
Paul Rozenberg,
Zadig Productions
70 rue Amelot, Paris,
75012 France
tel.: +33 158 308 010,
fax: +33 158 306 869,
zadigprod@wanadoo.fr

válogatott filmográfia:
Un dragon dans les eaux pures du Caucase, 2005 / Dites à mes amis que je suis mort, 2004 / Il était une fois la Tchétchénie, 2001 / Les Trois vies d'Edouard Chevardnadze, 2000
http://www.whydemocracy.net/film/7

Kalinovski tér / Ploshcha
Yuri Khashchevatski / Estonia & Belarus / 2007 / 73 min / Russian & Belarussian
Csípős szatíra Lukasenkó soha véget nem érő elnökségéről. Választások, demokrácia, és szólásszabadság Fehéroroszországban.

2006 márciusában a fehéroroszországi választásokon Lukasenkót sorozatban harmadszor is elnökké választják, méghozzá a hivatalos eredmények szerint 85 százalékos többséggel, amihez kellett azért némi választási manipuláció. Az ismert fehérorosz rendező végigfilmezte a kampánygyűléseket, a hivatalos jelöltállítást, a Lukasenkó ellenes tüntetéseket, interjút készített a letartóztatott ellenzékiekkel. Ebben a filmjében csakúgy, mint a korábbiban (An Ordinary President / Egy hétköznapi elnök) elsőrangú politikai szatírát csinál a mai Belarusz Köztársaságban folyó sötét és zsarnoki machinációkból. Iróniával és humorral mutatja be, hogy az ország legnagyobb gondja éppenséggel maga a diktátor hajlamú Lukasenkó és totalitárius uralma. Jókat derülhetünk a demokráciáról hallani sem akaró, kiterjedt államapparátuson és a bohózatba illő „szabad” választásokon.

producer: Marianna Kaat
vágó: Kaspar Kallas, Dmitri Pivovarov
operatőr: Sergey Gelbach, Vladimir Petrov
hang: Tiina Andreas, Vasily Shitikov
narráció: Yury Khashchavatski

production info:
Baltic Film Production
Paldiski mnt.183–38, Tallinn
13518 Estonia
tel: +372 65 68 621
fax: +372 65 68 621
marianna.kaat@neti.ee
www.bfp.ee

sales info:
Deckert Distribution
Marienplatz 1
04103 Leipzig, Germany
tel: +49 (0)34. 215 66 38
fax: +49 (0)34. 215 66 39
info@deckert-distribution.com

válogatott filmográfia:
Prisoners of the Caucuses, 2002 / Gods of Hammer and Sickle, 2000 / An Ordinary President, 1996 / Oasis 1996 / Russian Happiness, 1992 / Everything's Fine, 1991 / Counterclaim, 1989

Katonák voltak / Panj pun olova
Branko Schmidt / Croatia / 2007 / 28 min / No dialogue
Családi vacsora, baráti összejövetelek, fegyvergyakorlatok, lőszerbarkácsolás: egy horvát veterán napi rutinja. Film a háború sebeiről.

A film hőse 35 éves, nős, három gyerekes zágrábi férfi. A délszláv válság kezdetén lépett be a horvát hadseregbe és végigharcolta a háborút. Ma munkanélküli, de megpróbál ugyanúgy élni, mint “a többiek” – közös családi étkezések, tevés-vevés a műhelyben, program a barátokkal. Még sincs minden rendben. Poszt-traumatikus stressz rendellenességben szenved, de a társadalom és a kormány magára hagyta, ahogy két veterán társát is. Próbálnak segíteni magukon, de amit a lelki nyugalmuk és a “normális” viselkedésük érdekében tesznek, az mások szemében furcsának és őrültnek tűnik. A film bemutatja a horvát háborús veteránok gondjait, amelyeket csak kevesen értenek meg. Arc nélküli vallomás a háború el nem múló, fájdalmas hatásáról.

producer: Anita Juka
vágó: Vesna Lazeta, Hrvoje Mrsic
operatőr: Dragan Ruljancic
hang: Damir Tepes

production info:
4 Film Ltd.
Bauerova 6
10 000 Zagreb, Croatia
tel: +385 1 4828-774
fax: +385 1 4828-775
office©4film.hr

válogatott filmográfia:
Mass for the New Life, 1998 / Six Seconds for Life, 1992 / Memento of Vukovar, 1993

Kisvárosi tisztaság / All White in Barking
Marc Isaacs / UK / 2007 / 73 min / English
Mi történik akkor, ha egy idegengyűlölő idős párt vacsorára invitálják a bevándorló szomszédok?

Barking, a londoni előváros lakói igen rossz szemmel nézik a mindenféle származású tízezer betelepülőt. Az őslakosnak számító Susan és Jeff például nem hajlandó köszönni nigériai szomszédainak, mert „másmilyenek”. Dave a brit nacionalista párt aktivistájaként az idegenek betelepülése ellen harcol, de a két lányát ez a legkevésbé sem befolyásolja a kapcsolatteremtésben. A holokauszt túlélő bolttulajdonos Monty furcsa viszonyt alakít ki a fekete ápolónővel. A fanyar humorú filmben mind a barkingi őslakosok, mind új, kulturálisan más szomszédaik megszólalnak. Marc Isaacs rendező nem ítélkezik, hanem azt igyekszik megérteni, milyen mechanizmusok működnek a gyorsan változó közösségben, hogyan bomlanak le a kultúrák közti pszichológiai akadályok, a tudatlanságból és fenyegetettség érzéséből fakadó xenofób meggyőződések.

producer: Rachel Wexler
vágó: David Charap
operatőr: Marc Isaacs
zene: Michel Duvoisin

production info:
Rachel Wexler
Bungalow Town Productions Ltd
rachel@bungalow-town.com
tel: +44 (0) 7710 477 407
www.bungalow-town.com

válogatott filmográfia:
Philip and His Seven Wives, 2006 / Someday My Prince Will Come, 2004 / Calais The Last Border, 2003 / Travellers, 2002 / Lift, 2001 / Everyday Thieves, 2001

Metamorfózis / She's a Boy I Knew
Gwen Haworth / Canada / 2007 / 70 min/ English
A Steven Haworth-nek született rendező családjával, volt feleségével és barátaival beszélget arról, hogyan lett belőle nő.

A filmet jegyző Gwen Haworth Svédországban született, három gyerek közül a legidősebbként – és egyedüli fiúként. Már kora gyermekkorától lánynak érezte magát. Rémálmai voltak, amelyekben kitaszították, magára hagyták, de érzéseiről mégse beszélt, valódi identitását gondosan titkolta. Ám 2000-ben, amikor megnősült, minden kiderült, és élete fenekestül felfordult. Úgy döntött, nemet változtat, amelynek első lépéseként új nevet vett fel, majd hormon-kezelésnek és műtétnek vetette alá magát. A hosszú és küzdelmes időszak végére Stevenből Gwen lett. A Metamorfózisban Gwen a coming-out utáni éveket dokumentálja. Meginterjúvolja szüleit, két húgát, feleségét és legjobb barátját, akik őszintén beszélnek arról, kezdeti zavarukat hogyan váltotta fel az elfogadás.

producer: Gwen Haworth
editor: Gwen Haworth
operatőr: Gwen Haworth
hang: Gwen Haworth
zene: Daniel E. Moxon

production info:
Vanessa Domico
Outcast Films
info@outcast-films.com
tel: 917-521-2498

filmográfia:
Not Kokura, 1996 / Road Movie, 1997

Négy fal között / Allein in vier Wänden
Alexandra Westmeier / Germany / 2007 / 85 / Russian
Fiatalkorúak börtöne Oroszországban. A bentlakóknak megadatik minden: rend, fegyelem, tisztaság. Csak gyermekkoruk nincs.

A rendező egy orosz javítóintézet lakóinak mindennapjait rögzíti. A bentlakók 10-14 év közötti „bűnözők” - Oroszországban a 15 éveseket már felnőttként ítélik el –, a többség lopásért, de van, aki gyilkosságért ül. A rendező elkalauzol bennünket a gyerekek otthonába is, ahol olyan családi körülmények között élnek, hogy némelyiknek a javítóintézet maga a nyugalom szigete. A fiúk tetoválásaikat mutatják a kamerának: „Ez a tetkó azt jelenti, hogy “egyedül barátok közt”, ez pedig azt, hogy “négy fal közé zárva”, ez a csillag pedig azt üzeni, hogy “sosem fog rendőr térdre kényszeríteni”. Ilyen és hasonló jelek utalnak ezeknek 11-14 év közötti fiataloknak a múltjára. Ám valójában nem bűnözőkkel állunk szemben, hanem olyan gyerekekkel, akiknek nem volt gyermekkoruk, és a kemény külső mögött csupa ijedt kisfiú lapul. A statisztikák azonban azt bizonyítják, hogy 90 százalékuk visszaeső bűnöző lesz.

producer: Inigo Westmeier, Alexandra Westmeier
vágó: Alexandra Westmeier
operatőr: Inigo Westmeier
hang: Titus Maderlechner

production info:
Linger On Filmproduction
Inigo Westmeier
Roennestrasse 8
14057 Berlin, Germany
tel: +49 30 81614253
www.lingeron.com
info@lingeron.com

filmográfia:
Mama, mir geht es gut, 2007

A nyugdíjas éjszakai portás szemével
Andreas Horvath / Austria / 2006 / 38 min / Polish
Kieslowski éjjeliőre nyugdíjba ment. Andreas Horvath felkereste, hogy megtudja mi lett az őrrel, akinek kedvenc időtöltése mások ellenőrzése volt. Krzysztof Kieslowski 1977-ben készült Az éjszakai portás szemével című rövid dokumentumfilmjének főszereplője a kommunista rendszer tipikus, olykor vicces, olykor döbbenetes figurája volt. Paranoiájától, mizantrópiájától és az emberi nem iránt táplált mélységes bizalmatlanságától hajtva az éjszakai portás legkedvesebb időtöltése, hogy másokat ellenőrizget, akár szolgálaton kívül is. Ezektől az emberektől kellett a kommunista Lengyelországban félni, hiszen ezekre épült a rendszer. 2005-ben az osztrák Andreas Horvath rátalál a varsói peremvárosi egyszobás lakásában minimál nyugdíjból éldegélő éjszakai portásra. A jellegtelen lakás leglátványosabb pontja a Hawaiit ábrázoló poszter a falon. A jóember nézetei mit sem változtak a 30 év alatt – viszont Lengyelország annál inkább. Az elnyomó rendszer nélkül a portás tirádái üresen konganak. A film egy letűnt korszak és rendíthetetlen katonájának hattyúdala.

producer: Andreas Horvath
vágó: Andreas Horvath
operatőr: Andreas Horvath
zene: Marek Grechuta

production info:
Andreas Horvath
Schwarzenberg promenade 60
Salzburg, 5026
Austria (AT)
email: film@andreas-horvath.com
www: andreas-horvath.com

válogatott filmográfia:
This Ain’t No Heartland, 2004 / The Silence of Green, 2002 / Poroerotus, 1998 / Clearance, 1998

Önkéntelenül / Lo retsoni
Boaz Alexander Rosenberg / Israel / 2007 / 72 min / Hebrew
A Tourette szindróma egy idegrendszeri rendellenesség, mely szinte ellehetetleníti a társadalmi beilleszkedést. Két nő kétségbeesett küzdelme a „normális” életért.

Alin és Shani fiatal izraeli nők. Szörny rejtőzik bennük, amely bármely pillanatban előtörhet: a Tourette-szindróma, egy akaratlan test- és hangrángásokban megnyilvánuló, örökletes neuropszichiátriai rendellenesség. A harmincéves Alin vad, lázadó, szeret inni, mulatni. Shani 18 éves, kedves, intelligens, szenved a társadalmi elszigeteltségtől. Kettejük világa merőben más: Alin Haifa nyomornegyedéből való, ezzel szemben Shani kertvárosi “jó kislány”. Boaz Rosenberg filmrendező felnőtté válásuk kulcsfontosságú évein át követi őket, amikor érzelmi viharok dúlnak bennük és megpróbálnak megbirkózni az otthonukhoz és a társadalomhoz fűződő problematikus viszonyukkal. Ebben a helyzetben különösképpen fontos helyet foglal el az anyjukkal való szoros, ám bonyolult kapcsolatuk. A bensőséges hangulatú film arra keresi a választ, hogyan lehet életben maradni egy olyan világban, ahol magunkat “abnormálisnak” és másnak érezzük.

producer: Dana Bar and Boaz Alexander Rosenberg
vágó: Ruthie Meiri
operatőr: Nadav Hekselman
zene: Jehonathan Oppenheim

production info:
Ruth Diskin Films Ltd.
P.O.Box 7153
Jerusalem, 91071
Israel
tel: ++972-2- 6724256
fax: ++972-2- 6724210
hilla@ruthfilms.com

A szabó / El Sastre
Óscar Pérez / Spain / 2007 / 30 min / Spanish & Hindi
Mohamed, a pakisztáni szabó és indiai alkalmazottja egy 8 m2-es lyukban dolgozik Barcelona egyik szegénynegyedében. Kizsákmányolás a köbön.

Mohamed, a pakisztáni szabó és Szingh, az indiai alkalmazott együtt dolgoznak egy 8m2-es boltban Barcelona egyik szegénynegyedében. Mohamed nagyon rossz természetű ember, csak az üzletével és a vallással törődik. Az 50 éves Szingh frissen érkezett Barcelonába, feketén dolgozik éhbérért. A helyhiány és a rémes munkaszervezés miatt az aprócska bolt zsúfolásig tele a válogatás nélkül egymásra hajigált nadrágokkal, szoknyákkal, zakókkal, ilyen körülmények közepette a legkisebb malőr is óriási problémává duzzad. A hosszú órákat együtt dolgozó Mohamed és Szingh között a viszony elviselhetetlenné mérgesedik. A dolog iróniája, hogy a talpalatnyi helyen összezárt két ember egyaránt magányos és elszigetelt az idegen országban.

producer: Óscar Pérez
camera: Óscar Pérez
editor: Oscar Perez, Mia De Ribot

production info:
Óscar Pérez
Av/Príncipe de Asturias 55, pral. 1ª
Barcelona
08012 Spain
tel: +34 605590845
ospera2000@yahoo.es

válogatott filmográfia:
Xavó-Xaví, 2002 / Can Tunis, 2002

Szerelem Westerborkban / Westerbork Girl
Steffie van den Oord / Netherlands / 2007 / 48 min / English & Dutch
A koncentrációs tábor revüsztárját, Hannelore Cahnt megszöktette nagy szerelme, Rob de Vries. De miért tért vissza önként Westerborkba egy héttel később?

A westerborki tranzitlágerben Hannelore Cahn a tábori esztrádműsor sztárja, és népszerűségének köszönhetően megússza az auschwitzi deportálást. Szépsége, kislányos bája megdobogtatja a férfiszíveket, többek között Hans Eisingerét, a tábor Bécsből odakerült zsidó rendőrét. Bár Hannelorét elbűvöli a férfi osztrákos akcentusa, igazi nagy szerelme Rob de Vries zsidó színész. 1943-ban de Vries látványos módon megszökteti Hannelorét Westerborkból, de a lány egy hét múlva önként visszatér a táborba Hans Eisingerhez, akihez később hozzá is megy. A filmben a most 83 éves Hannelore mesél túlélésről és szerelemről, felejtésről és emlékezésről, mai napig tartó vívódásáról.

producer: Rolf Orthel
vágó: Elmer Leupen
operatőr: Maasja Ooms
hang: Rik Meier, Jeroen Goeijers

production info:
DNU FILM
P.O.Box 78010
1070 LP Amsterdam
The Netherlands
tel: +31 20 4229469
rolf.orthel@xs4all.nl

A szivárvány végén / End of the Rainbow
Robert Nugent / Australia & France / 2007 / 84 min / Malinka & French & English
Aranybánya épül egy távoli guineai faluban. Globalizáció és a törzsi társadalmak.

Egy multinacionális bányavállalat a guineai kormánnyal tárgyal, majd nekilát aranyat bányászni, a környékbeli törzseknek pedig kártérítést fizet. Sőt, a termelés beindulásával a helybeli szegények munkát is kapnak. Ám a feketék és a fehérek közötti mind súlyosabb konfliktusok megoldására a bányacég végül a hadsereg segítségét kéri. A helyi törzs addig házilagos módszerekkel kapirgálta ki az aranyat, fogalmuk sem volt a globális gazdaságról, vagy a nagyipari aranybányászatból villámgyorsan nyerhető óriási profitról. Azért továbbra is ássák titokban az aranyat, ha elkapják őket, börtönbe kerülnek. Amikor a vállalat végül az aranyrúdjait felpakolva távozik, maga után pusztulást és még nagyobb szegénységet hagy. A filmnek nincs politikai vagy ideológiai célzata, csupán azon elmélkedik, hogy a hagyományos társadalmak milyen nehezen tudnak ellenállni a modern civilizáció térhódításának.

producer: Robert Nugent
vágó: Andrea Lang
operatőr: Laurent Chevalier, Robert Nugent
hang: Erik Menard

production info:
Nathalie Cayn
Trans Europe Film
4, cité Paradis, Paris
75010 France
tel: +33 1 53 24 16 00
fax: +33 1 53 24 16 01
nathalie.cayn@transeuropefilm.com
http://media.smh.com.au/?rid=39545

A szúnyoginvázió és egyéb történetek / Problemat s komarite i drugi istorii
Andrey Paounov / Bulgaria / 2007 / 100 min / Bulgarian
Egy falu odüsszeája, ami volt már város, koncentrációs tábor, s most atomreaktora lesz. És lakosairól: részeges vadászok, pompomlányok, egy zongorista, a közeli NATO bázis katonái és a szűkszavú volt polgármester.

A bolgár kisváros lakói reménykedve tekintenek a szebb jövőbe. Óriásdaruk, külföldi befektetők és a kórusok lelkesítő dalai közvetítik az álmot az atomenergia jótéteményeiről. A készülő atomerőmű logóját épületek falára vésik, bögrékre festik, s csak az óriási, vérszomjas szúnyogok inváziója, na meg a múlt szörnyű titkait rejtő sziget zavarja az idillt. A múlt bűnei szúnyograjként sötétik el a város egét. A szereplők történeteiben összefonódik a baljós múlt és a gazdasági felvirágzást ígérő nukleáris jövő.

producer: Martichka Bozhilova
vágó: Andrey Paounov, Orlin Rouevski
operatőr: Boris Missirkov, Georgi Bogdanov
hang: Momchil Bozhkov

production info:
Agitprop
68, Budapest str., ap.1
Sofia, 1202 Bulgaria
tel: +359 2 983 14 11
fax: +359 2 983 19 29
producer@agitprop.bg
www.agitprop.bg

filmográfia:
Georgi i peperudite, 2004 / Lucy Tsak Tsak, 2000

Út Mekkába – Muhammad Asad utazása / Der Weg nach Mekka – Die Reise des Muhammad Assad
Georg Misch / Austria / 2008 / 92 min / English & German & Urdu & Ukrainian & Spanish & Arabic
Leopold Weiss zsidó családba született Bécsben, majd felvette a mohamedán vallást és a Muhammad Asad nevet. Rokonai megvetették, a muzulmánok kirekesztették. Ki volt ő valójában? Hitehagyott vagy mediátor?

Az 1920-as években Leopold Weiss bécsi zsidó a Közel-Keletre utazott. Lenyűgözte a sivatag, és beleszeretett az iszlámba. Szakított zsidóságával, áttért, és nevét Muhammad Asszadra változtatta. A XX. század jelentős muzulmán személyiségévé vált, többek között a szaúdi királyi udvari tanácsadójaként működött, majd lefordította a Koránt angolra. Pakisztán egyik megalapítójaként ő lett az ország ENSZ nagykövete. Nem kalandokat keresett, hanem közvetítő akart lenni Kelet és Nyugat között. A film fontos adalék az iszlám mibenlétéről és a mai világban betöltött szerepéről folyó ádáz vitákhoz.

producer: Ralph Wieser, Georg Misch
vágó: Marek Kralovsky
operatőr: Joerg Burger
hang: Hjalti Bager-Jonathansson
zene: Jim Howard

production info:
Mischief Films, Nicole Wolf
Goethegasse 1
1010 Vienna, Austria
nicole@mischief-films.com
tel: +43-1-585-2324, ext. 24
www.mischief-films.com

válogatott filmográfia:
Calling Hedy Lamarr, 2007 / I Am from Nowhere, 2002 / Style Tribes – Fashion, 2000 / Lines, 1999 / Life Stories: Douglas Bryson, 1997 / Insight, 1997

Vajon mosolygok-e / Lir´ot im ani mechajechet
Tamar Yarom / Israel / 2007 / 60 min / Hebrew
Izraeli katonanők története, akik a Gázai-övezetben és a Nyugati-parton szolgáltak.

Izrael az egyetlen ország a világon, ahol 18 éves lányokat is behívják katonának. A film azokról a nőkről szól, akik az izraeli hadsereg katonáiként a Gázai övezetben és a Nyugati parton teljesítettek szolgálatot. A múltat eltemetni akaró veteránokkal készült mélyen személyes hangvételű beszélgetések archív filmrészletekkel és a nők mai hétköznapjainak eseményeivel váltakoznak. Az egyik interjúalany elmeséli, hogyan pózolt fényképezéshez egy palesztin holttesttel. Elkezdi keresni a képet, mert „azt akarom megnézni, hogy mosolygok-e rajta”. A film arra keres választ, hogy mi az etika és az erkölcsi felelősség szerepe egy háborúban, amelyben a nők is frontszolgálatot teljesítenek.

producer: Tamar Yarom
vágó: Eyal Or
operatőr: Shiri Bar-On, Daniel Gal, Itamar Mandes-Flor
hang: Oni Elbar, Amit Shemen
zene: Jonathan Bar-Giora

production info:
Tamar Yarom
8/8 Muzir St
Tel Aviv, 62963 Israel
tel: +972 507 345 006
tyarom@gmail.com

sales info:
Esther Van Messel
First Hand Films
Fritz Heeb, Weg 5
Zurich, 8050 Switzerland
tel: +41 443 122 060
fax: +41 443 122 080
info@firsthandfilms.com
www.firsthandfilms.com

filmográfia:
Calendar Girls, 1999

Vak szerelmek / Slepe lásky
Juraj Lehotský / Slovakia / 2008 / 77 min / Slovak
A Cannes-i díjnyertes film érzékeny betekintés a világtalan emberek életébe és legbensőbb érzelmeibe.

Ebben a világban még a látóknak is nehéz rátalálniuk életük valódi értelmére és a boldogságra. Mennyivel nehezebb ez a vakoknak! A film finoman, mégis hatásosan mutatja be a vakok legbensőbb érzelmeit. Peter zenetanár a vakok iskolájában, feleségével, Ivetával egy pici lakásban és egy óriási, lenyűgöző képzeletvilágban él. Miro és a részlegesen látó Monika szerelmesek, de kapcsolatuk útja göröngyös, mert a lány szülei nem tudnak kibékülni Miro roma származásával. Elena és Laco gyermekáldás elé néz, s az ilyenkor szokásos félelmeket, reményeket és álmokat meghatványozza, hogy mindketten vakok. Aztán ott van még a 14 éves Zuzana, aki, mint minden kamasz, órákat tölt on-line csevegőszobákban és szerelemre vágyik. Most menne gimnáziumba, ahol ő lesz az egyetlen vak tanuló, és szorong, hogy sikerül-e majd beilleszkednie. Ezek a egyéni történetek kivételesen gyengéd és humoros képet festenek a nem-látók világáról.

producer: Marko Škop, Ján Meliš, František Krähenbiel
vágó: František Krähenbiel
operatőr: Juraj Chlpík
hang: Marián Gregorovič

production info:
Artileria
Drobného 23
84101 Bratislava
artileria@artileria.sk
www.artileria.sk

Válás albán módra / Razvod po Albanski
Adela Peeva / Bulgaria / 2007 / 66 min / Albanian & Russian & Polish
A Szovjetunióval történt szakítás után a Hodzsa rezsim kémkedéssel gyanúsított mindenkit, akinek külföldi házastársa volt. Három szétszakított pár mesél a borzalmakról.

Szerelem és elszakadás a ’60-as évek szürreális Albániájában. A filmben túlélők mondják el, hogyan szakította szét erőszakkal családok ezreit Enver Hodzsa, a XX. századi Európa leghosszabb ideig uralkodó diktátora. 1961-ben, megalomániájának tetőfokán, megszakította Albánia kapcsolatait a Szovjetunióval. Azokat az albánokat, akiknek külföldi feleségük volt, válásra kötelezték, majd a nőket kitoloncolták, hivatalosan kémkedés vádjával. Azokat, akik nem voltak hajlandóak elmenni, villámgyorsan elintézte a rendszer: a KGB-s kiképzésben részesült titkosrendőrség által összegyűjtött „bizonyítékok” alapján nyomozóvá kinevezett kishivatalnokok és ügyésszé avanzsált asztalosok küldték őket munkatáborokba. Az Albániában maradó nők – férjükkel egyetemben – évekre börtönbe kerültek, az utolsók csak 1987-ben szabadultak. A film három ilyen történetet mesél el, megszólaltatva mind a házaspárokat, mind az életüket derékba törő apparátcsikokat és titkosrendőröket.

producer: Adela Peeva
vágó: Jelio Jelev, Diana Zaharieva
operatőr: Joro Nedelkov
hang: Yuri Colov, Michal Pruski, Ivaylo Yanev

production info:
Adela Media
Adela Peeva
1164 Sofia, Bulgaria
3, Babuna planina str.
tel.: + 359 2 862 65 72
fax: + 359 2 962 47 89
e-mail: adelamedia@adelamedia.net
www.adelamedia.net

válogatott filmográfia:
Whose is this song? 2003 / Born from the Ashes, 2001 / The Unwanted, 2000 / The Right to Choose, 1998 / In the Mountain of Bulgaria, 1997

Végtelen határ / La Frontera Infinitia
Juan Manuel Sepúlveda / Mexico/ 2007 / 90 min / Spanish
Mexikó határán több mint ezer kilométernyi, tíz méter magas fal épül a Közép-Amerikából az Egyesült Államokba illegálisan bejutni próbálók útjába. De vajon elrettenti ez a remény vándorait?

Mélyen emberi tanulmány egy mai exodusról. Évente sok százezer közép-amerikai lép be illegálisan Mexikóba, hogy onnan igyekezzenek tovább az ígéret földjére, az Egyesült Államokba. Van, aki börtönbe kerül, van, akit visszatoloncolnak, de eltántoríthatatlanul újra nekivágnak az útnak, sokuk karját-lábát veszti, amikor megpróbál felcsimpaszkodni az észak felé tartó vonatokra. Közben pedig épül a Mexikót az Egyesült Államoktól elválasztó 10 méter magas és 1000 km hosszú kerítés. Szívszorító portré a jobb élet reményében útra kelők eltökéltségéről és álmairól.

producer: Juan Manuel Sepúlveda
camera: Juan Manuel Sepúlveda ,Victor Dávil
editor: Roberto Bolado
sound: Aurora Ojeda, Armando Narváez

production info:
Alejandro Daz San Vicente
Mexican Film Institute
Insurgentes Sur 674, 2nd Floor, Del Valle
03100 Mexico City, Mexico.
tel: (5255) 54485345
fax: (5255) 54485380
difuinte@imcine.gob.mx
www.imcine.gob.mx

válogatott filmográfia:
Ave, 2006 / Bajo la tierra, 2005 / Los Ojos de Emilio, 2005 / Tamtoc, el lugar de las nubes, 2005

Vigyázat kampányolok! (A kawasaki jelölt) / Senkyo
Kazuhiro Soda / Japan & USA / 2007 / 53 min / Japanese
Állj ki a legközelebbi sarokra egy mikrofonnal és indulhat a politikai kampány. Japán demokrácia fura és szellemes tükörben.

2005 őszén a negyven éves Kazuhiko „Yamasan” Yamauchi csendes, unalmas élete a feje tetejére áll, amikor a Liberális Demokrata Párt utolsó pillanatban őt választja jelöltnek a kawasaki városi tanácsi egyik posztjára. Yamauchi, akinek sem politikai tapasztalata sem szavazóbázisa nincs, egy hetet tölt kampányolással a választás előtt. Társadalmi rendezvényekre jár, nyugdíjasokkal találkozik, buszmegállókban beszél az emberekkel, kezeket ráz. Nyerhet-e valaki politikai tapasztalat és karizma nélkül választásokat? A film humoros képet fest a politikai stratégia-gyártásról, a japán értékrendről és hagyományokról, a mai japán társadalomról és a japán demokrácia némiképp abszurd világáról.

producer: Kazuhiro Soda
editor: Kazuhiro Soda

production info:
Kazuhiro Soda
25–90 35th Street #4H
Astoria, New York
11103 U.S.A.
tel: +1 917 586 8620
soda@laboratoryx.us
www.laboratoryx.us

A világ legnagyobb kínai étterme
Weijun Chen / UK & Netherlands & Denmark / 2008 / 80 min / Mandarin
5000 férőhely, 1000 alkalmazott, ebből 300 séf. A kínai Nyugati Tó a világ legnagyobb étterme. De mi a menü?

A Nyugati Tó Étterem falán hivatalos tábla is hirdeti, hogy a világ legnagyobb vendéglője. Az ötezer férőhelyes intézmény, ahol közel ezren dolgoznak, köztük 300 séf, egy Disneyland és egy étkezde keveréke: vannak benne élő műsorok, tájrendezett kert, medencék, pavilonok. A vállalkozást az energikus tulajdonos Qin Linzi irányítja, alkalmazottait katonai hatékonysággal és indulókkal vezényli nap mint nap a csatába. “A szolidaritás erő, az erő vas, az erő acél” - éneklik kókadozva, míg Qin asszony lelkesen vezényel és hirdeti sajátos nézetét a kínai szocializmusról. Vendégei kínai újgazdagok, akik itt rendezik mega-bankettjeiket: esküvőt, a szülők hetvenedik születésnapját, a gyerek születésének megünneplését, míg az étterem falain kívül az alsóbb osztályok gürcölnek, hogy megkeressék a gazdagoknak a szórni való pénzt. A szegény családok lányainak nincs más választásuk, itt dolgoznak éhbérért. Ahogy az egyikük mellékesen megjegyzi, az apja azért került börtönbe, mert lett második gyerekük – ő. Ám e visszásságokat mindenki magától értetődő természetességgel fogadja. Betekintés a mai Kína lenyűgöző mikrokozmoszába.

producer: Lawrence Elman
vágó: Jean Tsien
operatőr: Weijun Chen
hang: Peter Hodges
zene: Nick Fyffe

production info:
Drive Thru Pictures
Apollo Workspace, Unit
18 All Saints Road, London W11
tel: +44 207 229 2989
fax: +44 207 243 6310
izzy.fraser@drivethrupictures.com

válogatott filmográfia:
Please Vote for Me, 2007 / To Live Is Better than to Die, 2003 / The Evolution of the City, 1999 / Footprint, 1996