A tanórák idején vetítésekre hívja Önt és Diákjait a VERZIO

2008. november 5-6-7.

A Verzió Dokumentumfilm Fesztivál idén is DIÁK VERZIÓra, azaz délelőtti diákmoziba hívja a középiskolásokat. Minthogy a film kiváló szemléletformáló eszköz, átélhetővé, élményszerűvé teszi, ezáltal megkönnyíti elvont fogalmak, tartalmak megértését. Ilymódon az előadásokkal, vitafórumokkal egybekötött dokumentumfilm vetítések alternatív tanórákként kiválóan beleillenek
- történelem
- irodalom
- mozgóképkultúra és médiaismeret
- társadalomismeret tantárgyakba.

Filmajánlat az 5. DIÁK VERZIÓ programjához

Gépszeretet / Mechanical Love
Phie Ambo / Denmark & Finland / 2007 / 79 min
Az emberi nem egyik meghatározó tulajdonsága, hogy képes szeretni és szeretet kapni. Ám a modern technológia térhódításával lehet, hogy ezt a tulajdonságot újra kell definiálnunk, vagyis meg kell határoznunk, hogyan illeszkedik emberi viszonyainkba a mesterséges intelligencia. Az oszakai egyetemen tanító Hiroshi Ishiguro professzor megalkotott egy Geminoidot – önmaga távirányításos másolatát – akit be akar mutatni a feleségének és lányának. Egy másik japán tudós mesterséges fókabébit alkot, akit Parónak keresztel, s arra való, hogy a magányos és szellemi fogyatékos embereknek társa legyen. És persze a robotokkal kapcsolatos régi dilemma: ha gépek képesek helyettesíteni az embert, szükség van-e ránk egyáltalán?

Koreszmék és táborok / Ideas and Summer Camps
Muhi Klára / Hungary / 2007 / 57 min
Ismeretlen vírus üti fel a fejét egy budapesti gyerektáborban. Pillanatok alatt elterjed, lehet hogy a kór halálos. Mentők, orvosok érkeznek a helyszínre, karantént rendelnek el. A kisebb gyerekek zokognak, félnek, mindenüket elszedték. Még csak telefonálni se tudnak. A nagyobbak gyanakszanak, mi van, ha ez csak valami túl jól sikerült átverés, amit még Jáksó, vagy Balázs is megirigyelhet… Ötletek és végletek egy nyári táborban. Na meg a következmények.

Négy fal közé zárva / Allein in vier Wänden / Alone in Four Walls
Alexandra Westmeier / Germany / 2007 / 85 min
A rendező egy oroszországi javítóintézet lakóinak mindennapjait mutatja meg ebben a filmben. A bentlakók, akikkel találkozunk többnyire 10-14 év közötti „bűnözők”, akik lopásért, de van, aki gyilkosság miatt ül. A rendező elkalauzol bennünket a gyermekek otthoni életébe is, ahol azt látjuk, hogy olyan családi körülmények között élnek, hogy némelyiknek a javítóintézet maga a nyugalom szigete. Olyan gyermekek ezek, akiknek nem volt gyermekkoruk. A fiúk tetoválásaikat mutatják a kamerának: „Ez a tetkó azt jelenti, hogy ’egyedül barátok közt’; ez pedig azt, hogy ’négy fal közé zárva’, és ez a csillag pedig azt üzeni hogy ’sosem fog rendőr térdre kényszeríteni’. Ilyen és hasonló jelek utalnak ezeknek 11-14 év közötti fiataloknak a múltjára. Valójában azonban nem bűnözőkkel állunk szemben, hanem olyan gyerekekkel, akiknek nem volt gyermekkoruk, és a kemény külső mögött, mind ijedt kisfiúk. Statisztikák azonban azt bizonyítják, hogy 90 százalékuk visszaeső bűnöző.

Kalinovski tér / Ploshcha / Kalinovski Square
Yuri Khashchevatski / Estonia & Belarus / 2007 / 73 min
2006 márciusában a fehéroroszországi választásokon Alexander Lukasenkót sorozatban harmadszor is elnökké választják, méghozzá a hivatalos eredmények szerint 85 százalékos többséggel, amihez kellett azért némi választási manipuláció. Jury Khashchevatski, az ismert fehérorosz rendező végigfilmezte a kampánygyűléseket, a hivatalos jelöltállítást, a Lukasenkó ellenes tüntetéseket, interjút készített a letartóztatott ellenzékiekkel. Ebben a filmjében, csakúgy, mint a korábbi An Ordinary President (Egy hétköznapi elnök) címűben Khashchevatski elsőrangú politikai szatírát csinál a mai Belorussziában folyó sötét és despotikus machinációkból. Iróniával és humorral mutatja be, hogy az ország legnagyobb gondja éppenséggel maga a diktátor hajlamú Lukasenkó és totalitárius uralma. Jókat derülhetünk a demokráciáról hallani sem akaró jól megszervezett államapparátuson és a bohózatba illő „szabad” választásokon.

A szivárvány végén / End of the Rainbow
Robert Nugent / Australia & France / 2007 / 84 min
Egy multinacionális bányászvállalat a guineai kormánnyal tárgyal, majd nekilát aranyat bányászni, a környékbeli törzseknek pedig kártérítést fizet. Sőt, a termelés beindulásával a helybeli szegények munkát is kapnak. Ám a feketék és a fehérek közötti mind súlyosabb konfliktusok megoldására a bánya-cég végül is a hadsereg segítségét kéri. A helyi törzs addig házilagos módszerekkel kapirgálta ki az aranyat, fogalmuk sem volt a globális gazdaságról, vagy a nagyipari aranybányászatból villámgyorsan nyerhető óriási profitról. Ezért továbbra is ássák titokban az aranyat, ha elkapják őket, börtönbe kerülnek. Amikor a vállalat végül az aranyrúdjait felpakolva távozik, maga után pusztulást és még nagyobb szegénységet hagy. A filmnek nincs politikai vagy ideológia mondanivalója, csupán azon elmélkedik, hogy a hagyományos társadalmak milyen nehezen tudnak ellenállni a fejlett modern civilizáció térhódításának.

Idén a felújított Toldi Moziba várjuk Önöket!
A vetítések ingyenesek!