Fesztivál keresztutak: Lipcsei Fesztivál (DOK Leipzig)

Az 1955-ben elindított Lipcsei Fesztivál (DOK Leipzig) a világ legrégibb dokumentumfilm fesztiválja. Az alapító atyák között ott voltak a szakma nagyjai: Joris Ivens, Alberto Cavalcanti, Santiago Alvarez, John Grierson, Basil Wright, Henri Storck és a fiatal Chris Marker. Ily módon a fesztivál társadalmilag elkötelezett és művészileg igényes dokumentumfilmeknek biztosított fórumot, a politikai nyomás ellenére. Mindig is az NDK külpolitikájának és korlátainak tükre volt, de sikerült alternatív formákat és üzeneteket becsempésznie. Már a kezdetektől fogva vetített filmeket az afrikai, ázsiai, latin-amerikai "nemzeti felszabadítási" mozgalmakról, a vietnami háborúról és a palesztin válságról. Lehetőséget adott ezen országok filmeseinek a bemutatkozásra, hozzájárulva ezzel a filmgyártás fejlődéséhez is. A Lipcsei Fesztivál technikai eszközökkel, nyersanyaggal, utómunkálatokkal, tréningekkel, még vízummal is segítette a filmeseket. "Ablak volt a világra" a keletnémet nézők és alkotók számára, akiknek munkáit megismertette a világgal. Az 1989-es rendszerváltást követően a fesztivál új irányt vett, de igyekezett korábbi értékeit megőrizni. Mára az egyik legdinamikusabb dokumentum és animációs mustrává nőtte ki magát, és pontosan ez a kettős jellege teszi oly egyedivé a világ fesztiváljai között. Hagyományosan a Lipcsei Fesztivál a békét és az emberi méltóságot hirdeti. Jellegét és sokszínűségét az igényes dokumentumfilmek, remekül elmesélt történetek, kritikus megközelítések, pontos megfigyelések, valamint a múlthoz való visszatérés és a "képek emlékezetének" vizsgálata körvonalazza. A fesztivál programjai: Nemzetközi verseny dokumentum- és animációs filmeknek; Német dokumentumfilmek; Fiatal tehetségek nemzetközi versenye; Információs és speciális programok, valamint gazdag történelmi retrospektívek (2009-ben Joris Ivens retrospektív lesz). A fesztivál 56500 Euro díjat oszt ki minden évben. A "DOK Szakma" égisze alatt networking lehetőséget biztosít a filmkészítőknek, producereknek és a nemzetközi szakmabelieknek, hogy ötleteket cseréljenek, koprodukciókat hozzanak létre, valamint friss alkotásokat mutat be fesztiválszervezőknek, forgalmazóknak és tévétársaságoknak. Öt nap alatt 50 ország 350 alkotását nézheti meg 1700 szakmabeli társaságában a 30 000 látogató. A Verzión bemutatott filmek - Thomas Heise hosszú tanulmánya egy keletnémet családról; Pavel Kostomarov és Antoine Cattin gyönyörűen fényképezett története egy orosz anyáról; Krzysztof Kopczynski útja egy afganisztáni megkövezett nő nyomában; Liu Wei bátor riportja a kínai szólásszabadság elfojtásáról – jól tükrözik a Lipcsei Fesztivál sokszínűségét, változatos témáit és filmes módszereit.

A DOK Leipzig csapata

A program

Az anya / La mère
Antoine Cattin & Pavel Kostomarov / Switzerland & France & Russia / 2007 / 80 min / Russian
Kilenc gyermekével hagyta ott férjét. Legidősebb fia börtönben van, lánya nemrég szült. Egy orosz anya portréja.

Lírai, magával ragadó történet Ljubáról, a kilencgyermekes vidéki munkásasszonyról. Nevéhez híven (oroszul a ljubov „szeretet, szerelem”) gyerekeit a sűrű szidások mellett nagy szeretetben neveli. Ljuba álmaiból mindössze a sok gyerek vált valóra, akiket legidősebb lánya segítségével nevel a messzi falucskában. Hajnalonta először ellátja a legkisebbeket, majd rögvest nekilát teendőinek a tehénistállóban, zsákokat cipel, etet, almoz. Később visszarohan a gyerekekhez, ellenőrzi a leckéjüket, főz, mos. Férfi az életében vagy nincs, vagy részeges disznó, akiről még gondoskodni is kell, és saját fiai sem különbek. Képtelen kitörni ebből az életből, az állandó rohanásból. Hol az agresszív férjétől menekül, hol a legidősebb fiához siet a börtönbe, hol a babát váró lányához a kórházba. És mégis, sír örömében, amikor a tizedik gyermek is megszületik a családban.

producer: Elena Hill
vágó: Antoine Cattin, Pavel Kostomarov
operatőr: Antoine Cattin, Pavel Kostomarov
hang: Antoine Cattin, Adrien Kessler, Pavel Kostomarov
zene: Thierry van Osselt, Alexander J.S. Cracker

production info:
Les Films Hors-Champ
L'Epignau 1
CH-1373 Chavornay
tel: ++ 4121 550 36 40
films@hors-champ.ch

válogatott filmográfia:
Antoine Cattin & Pavel Kostomarov: Vivre en paix, 2004 / Transformator, 2003

Félre ne érts / Nu te supara, dar...
Adina Pintilie / Romania / 2007 / 50 min / Romanian
Egy romániai pszichiátriai intézet lakói az időről, Istenről és más dolgokról vitáznak.

„Hogy állítod el az esőt?” – kérdezi újra meg újra egy román pszichiátriai klinika betege a vitapartnerétől. Aki elmagyarázza, hogy ő emberfeletti lény és szoros kapcsolatban áll Istennel. De a barátja nem hagyja magát egykönnyen meggyőzni. Mindketten skizofréniában szenvednek és azzal töltik az idejüket, hogy vég nélkül folytatják ugyanazokat a vitákat. Más páciensek kényszeres tevékenységekbe merülnek, bámulják a foltokat a falon vagy türelmesen gondozzák betegtársaikat. A kamera kommentár nélkül rögzíti mindezt, elidőzve a részleteken: a zuhanyrózsából a fehér csempére csöppenő vízen, egy elvezető csövön a ház külső falán, a betonudvar tócsáiban tükröződő égen. A változatlan egyformasággal telő napokon, az életről, halálról, Istenről és az időjárás jelentésről folyó örökös beszélgetéseken. Mi az, ami Istentől való? Ki küldi és ki állítja el az esőt? Mi normális és mi nem? A film érzékenyen szemlélődve tárja elénk egy közösség életét, amely az embertelen környezetben is mélyen emberi maradt.

producer: Dan Nutu
vágó: Ligia Smarandach, Tudor Petre
operatőr: Sorin Gociu
hang: Ligia Smarandach, Tudor Petre

production info:
Aristoteles Workshop Association
dan@aworkshop.com
www.dont-get-me-wrong.com

válogatott filmográfia:
Sand Pit #186, 2007 / The Fear of Mr. G, 2006 / Nea Pintea...the Model, 2005 / Some Kind of Loneliness, 2005

Gyerekek. Elszáll az idő / Kinder. Wie die Zeit vergeht
Thomas Heise / Germany / 2007 / 86 min / German
Német kisvárosi tinédzserek portréja. Paul jó tanuló és élsportoló, Tommy pedig bukásra áll és neonázikkal lóg.

A Gyerekek. Elszáll az idő Thomas Heise halle-neustadti családokról szóló trilógiájának harmadik része, amely Jeanette-re és két fiára, Paulra és Tommy-ra, valamint Jeanette szüleire és öccsére, Tinóra koncentrál. Mindenki járja a maga útját: Jeanette-nek van egy lánya, egy tartós kapcsolata és megszerezte az áhított buszvezetői állást is. Paul kitűnő tanuló és élsportoló, ezzel szemben Tommy bunyózik, bukdácsol az iskolában és minden kapcsolatot megszakított az anyjával. Jeanette szülei vidékre költöztek és csak nagyritkán beszélnek lányukkal. Velük él Tino, aki magát nácinak vallja, viszont erről apja előtt hallgat. A mostani felvételek közé néma állóképként ékelődik be az 1999-es anyag. Szociológiai közelkép egy hétköznapi családról. Ahogy telik-múlik az idő.

producer: Heino Deckert
vágó: Karin Schöning, Trevor Hall
operatőr: Börres Weiffenbach
hang: Uve Haußig

sales info:
Deckert Distribution GmbH
Marienplatz 1
04103 Leipzig, Germany
tel: + 49 (0)341 215 66 38
fax: + 49 (0)341 215 66 39
email: info@deckert-distribution.com

válogatott filmográfia:
Lucky (Niggers), 2006 / My Brother. We’ll Meet Again, 2005 / The Foreigner, 2004 / Fatherland, 2002 / Jammed – The State of Things, 2000 / Inventor, 1982

Megemlékezés / Wangque de Yitian
Liu Wei / China / 2005 / 13 min / Mandarin
2005. június 4. Évforduló? Megemlékezés? Úgy tűnik, a pekingi járókelők nem szívesen emlékeznek arra, hogy mi történt 16 évvel korábban.

2005. június 4. A filmrendező kamerát ragadva elindul a Tienanmen tér és a pekingi egyetem felé egyetlen kérdéssel e fejében: milyen nap van ma? Amint ezt a kérdést felteszi a járókelőknek, számos kitérő választ kap, még több elutasítást, de voltaképpen úgy tűnik, senki nem emlékszik, mi történt 16 évvel korábban. Többen azt mondják, hogy nem emlékeznek semmilyen tüntetésre, majd továbbsietnek. A Megemlékezés hathatósan érzékelteti, mekkora tabu még ma is június negyedike Kínában, és hogy mennyire nem szívesen beszélnek az emberek a lázadásokról. Liu Wei ezt a csöndet kívánja megtörni filmjével, hogy a tagadás okainak mélyére ásson.

producer: Liu Wei
vágó: Liu Wei
operatõr: Liu Wei

sales info:
L’est Films Group
40, Rue Remy Dumoncel
75014 Paris
France
tel: + 33 669 347437
l.estfilms@gmail.com

Megkövült csend / Kamienna cisza
Krzysztof Kopczynski / Poland & USA / 2007 / 52 min / Dari
2005 tavaszán az afgán Spingul faluban halálra köveztek egy 29 éves nőt házasságtörés vádjával. Vajon ki látta?

2005. áprilisban egy Spingul nevű észak-afganisztáni faluban megöltek egy házasságtöréssel gyanúsított fiatalasszonyt. A film szemtanúk és családtagok segítségével próbálja rekonstruálni Amina életét és halálát. A házasságot a rokonok hozták tető alá Muhammaddal, aki rögtön az esküvő után Iránba ment munkát keresni. Amina halálában senkit sem találtak bűnösnek. A szülei, a falu vénei, a mullák, a rendőrök és a bíró, aki az Afgán Független Emberjogi Bizottságnál működik – mindenki máshogy látja az esetet. Még a menekült Karim (állítólag vele volt viszonya Aminának) anyja is habozik, hogy mit mondhat el és mit nem, pedig úgy tudja, hogy kikapcsolták a kamerát. A film megkísérli feltárni egy afgán falu értékrendjét.

producer: Krzysztof Kopczynski
vágó: Anna Dymek
operatőr: Jacek Petrycki , Hanna Polak
hang: Jarosław Roszyk, Jafar Panahi
zene: Krzysztof Knittel

production info:
Eureka Media
Smulikowskiego 13/10
00-384 Warsaw, Poland
tel: +48 22 828 48 10
fax: +48 22 829 56 73
info@ntcm.com.pl

Sodródók / Drifter
Sebastian Heidinger / Germany / 2007 / 80 min / German
Három hajléktalan drogfüggő a berlini Bahnhof Zoo állomáson. Van remény?

Három fiatal hajléktalan élete a berlini Zoo vasútállomáson. A 16 éves Aileen, a 23 éves Angel és a 25 éves Daniel a családjuk romjai alól és egy kisváros szűk levegőjéből menekült a nagyváros névtelenségébe. Prostitúcióból fedezik drogfüggőségüket. Éjszakánként épülő házakban, ismerősök vagy állandó kliensek lakásában húzódnak meg. Vannak reményeik és álmaik, még valami tervük is a jövőre, ami nem sokban különbözik egy építési területtől: átmeneti, köztes és bizonytalan. A rendező kilenc hónapon át követte a fiatalokat állhatatos és tárgyszerű kamerájával – ahogy belövik a heroint az állomás vécéjében; ahogy helyet keresnek éjszakára; ahogy találkoznak a kliensekkel vagy az orvosokkal. Film a kilátástalan jelenről és a nem sokkal fényesebb jövőről.

producer: Nils Boekamp
vágó: Alexander Fuchs
operatőr: Henner Besuch
hang: Johannes Schmelzer-Ziringer

production info:
Boekamp und Freunde Filmproduction
Goethestrasse 45
D- 32584 Löhne
tel: 0049.5731.788 525
fax: 0049.5731.788 510
www.boekampfilm.de
info@boekampfilm.de