Ötcsillagos - a dokumentumfilm klasszikusai

Egy nyár krónikája / Chronique d’un été
Jean Rouch & Edgar Morin / France / 1961 / 85 min / French
Egyszerű kérdés - Boldog vagy? – komplex válaszok sorozata. Az első cinéma vérité a filmtörténetben.

Egy egyszerű kérdésből (“Ön boldog?”) kiindulva a film egyre mélyebbre merül szereplőinek – többek közt a holokauszt túlélő Marceline; a Renault-gyárban robotoló Angelo; az Elefántcsontpartról érkezett diák, Landry s a szép, fiatal és rettenetesen keserű olasz bevándorló Marilou - életébe. A beszélgetések előrehaladtával a könnyed felütést intim vallomások és hevesen vitatott politikai vélemények váltják fel (az algériai háború idején vagyunk!). Rouch és Morin 16 mm-re forgatva az elsők közt használt szinkron hangot. Tőlük származik a cinéma vérité kifejezés is, amellyel a megközelítésmódjukat jelölték, bár a későbbi vérité filmekkel szemben ők még helyzetbe hozták és provokálták a szereplőiket. Viszont az önreflexív szerkezet, amelyben levetítik a filmet a résztvevőknek és rögzítik a reakcióikat, megdöbbentően mainak hat. Igazi filmtörténeti mérföldkő.

producer: Anatole Dauman
vágó: Jean Ravel, Nina Baratier, Françoise Colin
operatőr: Michel Brault, Raoul Coutard, Roger Morillière, Jean-Jacques Tarbès
hang: Michel Fano, Guy Rolfe

production info:
Argos Films
26 rue Montrosier
92200 Neuilly-sur-Seine, France
tel: (33-1) 4722-9126
fax: (33-1) 4640-0205

sales info:
Tamasa Distribution
122 rue La Boétie
75008 Paris
tel. : +33 (0) 1 43 59 01 01
fax : +33 (0) 1 43 59 64 41
c-ducinema@wanadoo.fr

Előválasztás / Primary
Robert Drew / USA / 1960 / 60 min / English
1960, wisconsini előválasztások: John F. Kennedy vs. Hubert Humphrey. Az amerikai „direct cinema” kezdete.

„Új tudósítási stílus, új történelem” - ígérte Robert Drew John F. Kennedynek. Pontosan abban állt a javaslata, hogy egy forradalmian új technikával, kis kamerával és szinkron hanggal követnék éjjel-nappal Kennedyt az 1960-as wisconsini, Hubert Humphrey elleni előválasztások utolsó és legfontosabb hetében. A korabeli szerkesztett-rendezett és hangalámondásos dokumentumfilmekkel szemben Drew kamerája szabadon, az alannyal együtt mozgott, testközelbe hozva őt a nagyközönségnek. Ezzel a technikával sikerült kiemelnie Kennedy rocksztár megjelenését és Jackie visszafogott báját. A film precedens nélküli betekintést nyújtott egy fiatal politikus és elbűvölő felesége életébe, amint végigkampányolják Wisconsin államot és üdvözlik a rajongók hadát. Az így készült alkotás pedig, mint utólag kiderült, egyedülálló moziélmény, az első amerikai cinéma vérité.

producer: Robert Drew
vágó: Robert Drew, Richard Leacock
operatőr: Richard Leacock

production info:
Drew Associates
56 Gay St.
P.O. Box 1702
Sharon, CT. 06069
tel: +1 (860) 364-5349
fax: + 1(860)364-5192
www.drewassociates.net

Az éjszakai portás szemével / Z punktu widzenia nocnego portiera
Krzysztof Kieslowski / Poland / 1977 / 17 min / Polish
Egy paranojás éjszakai portás nézetei, akinek kedvenc időtöltése mások ellenőrzése – kommunizmus dióhéjban.

Kieslowski e korai rövid dokumentumfilmje figyelemre méltóan kevés eszközzel és elegánsan tárja fel a kommunista rendszer működését. Nem tesz mást, mint hogy meghallgatja egy embergyűlölő figura nézeteit, akinek kedvenc elfoglaltsága mások ellenőrzése. Az üzemi portás a vasfegyelem megszállottja; abban a szent meggyőződésben, hogy a szabályok előrevalóbbak, mint az emberek, mindent és mindenkit felügyelni akar. “Aki nem tartja be a szabályokat, annak vége – vallja. – A gyerekeknek is meg kell ezt tanulniuk, ahogy a felnőtteknek is, mindenkinek, akiért ezt a szép világot megteremtették. Aki ellenszegül, az kapjon súlyos büntetést... Fogják meg és akasszák fel. Nyilvánosan. Hogy mások is lássák.” Az éjszakai portás szemével nagy hatású portré az államhatalom elvakult hívéről, aki a maga részéről mindent megtesz az “ügyért”.

producer: Wojciech Kapcynski
vágó: Lidia Zonn
operatőr: Witold Stok
hang: Wieslawa Dembinska, Michal Zamecki
zene: Wojciech Kilar

sales info:
Maciej Prawdzic-Kornacki
Filmoteka Narodowa
mkornacki@fn.org.pl

A határozat
Gazdag Gyula & Ember Judit / Hungary / 1972 / 105 min/ Hungarian
Mi értelme felszámolni egy jól működő tsz-t? Bepillantás a kádári Magyarország mechanizmusaiba. A Nemzetközi Dokumentumfilm Szövetség beválasztotta minden idők 100 legjobb dokumentumfilmje közé.

1971: a járási párttitkár elhatározza egy tsz-elnök leváltását. A határozatot meghozó járási értekezletet követően a közigazgatási és pártbürokraták szembesülnek a tsz-vezetőség elképedésével. A közgyűlésen a különös szavazási eljárás ellenére a tagság megvédi az elnököt. A sértett vezetők ismételt szavazást próbálnak kicsikarni – hiába. A film végén a főnökök értékelik a kudarcot és határoznak a további teendőkről. A járási párttitkár a kamerába nézve vet véget a vitának: „Ez van.” A közgyűlés a következő évben visszahívta az elnököt. A filmet a Nemzetközi Dokumentumfilm Szövetség minden idők 100 legjobb dokumentumfilmje közé választotta.

vágó: Gyula Gazdag
operatőr: Péter Jankura
hang: István Sípos

sales info:
Béla Balázs Studio Archive
1146 Budapest, Dózsa György út 37.
tel: +36 1 460 7000 / ext. 118
bbs@mucsarnok.hu

A keskeny, kék vonal / The Thin Blue Line
Errol Morris / USA / 1988 / 103 min / English
„Az első film, mely fényt derített egy gyilkosságra” – 1976, rendőrgyilkosság Dallasban, gyanúsítottak, elitétek, és egy beismerő vallomás.

Randall Adams igaz története, akit 1976-ban letartóztattak, majd elítéltek egy dallasi rendőr meggyilkolásáért. E lenyűgöző és sokat vitatott munka az első olyan mozgókép, amely ténylegesen megoldott egy bűntényt, megmentve a halálra ítélt Randall Dale Adams életét. A 30 hónapos nyomozás során felvett interjúkhoz társítva az események expresszionista újrajátszását és Philip Glass zenéjét a rendező úttörő vállalkozást hozott létre a nemfikciós film műfajában. Amerika egyik legkülönösebb és legnagyszerűbb dokumentaristája azóta méltán nevezheti magát (ok)nyomozó filmesnek.

producer: Mark Lipson
vágó: Paul Barnes
operatőr: Robert Chappell, Stefan Czapsky
zene: Philip Glass

saels info:
Kim Kalyka
IFC FILMS
Eleven Penn Plaza, 18th floor
New York, NY 10001
tel: + 1 646-273-7209
fax: +1 646-273-7250
kakalyka@ifcfilms.com