„Egy újságíró elleni merénylet mindannyiunk elleni merénylet” (Egy újságíró meggyilkolása)

Az Egy újságíró meggyilkolása című dokumentumfilm a fiatal szlovák újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnirova tragikus és mindenki számára váratlan gyilkosságának esetén keresztül dolgozza fel Szlovákia politikai helyzetét, oligarchikus rendszerét, valamint a Fico-kormány már-már maffiaszerű működését. Az amerikai Matt Sarnecki filmje egy olyan, csupán pár éve történt eseményt és annak következményeit mutatja be, amelynek lehetőségét mindenki elképzelhetetlennek tartotta egy európai tagállamban.

Magyar szemmel nézve ez nem csupán az eset aggasztó idő- és térbeli közelsége miatt, vagy a filmben megjelenő sok magyar név miatt érdekes, hanem Szlovákia Magyarországéhoz hasonló politikai helyzete miatt is. Egy olyan szomszédunkról van szó, ahol rengeteg szempontból lehet ismerős a helyzet számunkra, és fontos látnunk, hogy a szlovákok éppen annyira elképzelhetetlennek tartották, hogy ilyesmi megtörténhet náluk napjainkban, mint amennyire azt most mi gondoljuk a saját országunkra nézve.

A fiatal pár kegyetlen halálát ugyanis nem egy „közönséges” ámokfutó okozta.

Ján és Martina esete 2018 februárjában történt, amikor valaki észrevétlenül betört az otthonukba, mindkettőjüket fejbelőtte, majd távozott. Ján ügyes és bátor ellenzéki újságíró volt, aki sokat foglalkozott a szlovák Fico-kormány tagjaival és oligarcháival, nem utolsó sorban az akkori belügyminiszterrel, a rendőrfőkapitánnyal és Marián Kočnerrel. Kočner ekkor szlovák üzletember volt és az ellenzék szemében híresen rossz nevű oligarchája az uralkodó kormánynak. Ahogy az ilyen „arcokhoz” illik, Kočnernek is akadt jópár olyan eltussolt ügye, amelyeket szeretett volna eltitkolni a nyilvánosság elől. Ezek közül azonban Ján egyre többet hozott sikeresen napvilágra, és a sajtótájékoztatókon sem volt rest bármire rákérdezni az „üzletembernél”. Ján nem sokkal a történtek előtt kapott is szóbeli fenyegetést Kočnertől, bár gyilkosságra ebben nem utalt a maffiózó.

Utólag megtudjuk, hogy Jánt a családja óva intette a további Kočner- és kormányügyek feltárásától, és aggódva kérték, hogy inkább ne foglalkozzon többet a kormány és oligarchái bűneivel.

Ez azonban egy ilyen újságírót nehezen bírhat hallgatásra. Kollégáival, akik közül többen felelsőnek érzik magukat utólag, viccelődve reagálták le az oligarcha fenyegetéseit, hiszen a családon kívül senki sem gondolta, hogy Jánnak aggódnia kéne, arra pedig, ami történt, végképp senki sem számított.

Filmünk azonban nem csupán a gyilkosságról és annak tragikumáról szól, hanem mindarról is, ami a szlovák kormányról az eset apropóján keresztül kiderült. A gyilkosságból azonnal politikai köztéma lett; az akkori miniszterelnök, Robert Fico és pártja láthatólag túlbecsülte a szlovákok befolyásolhatóságát és naivitását, hiszen ez volt az az eset, amely teljesen felkavarta a szlovák népet, és senkit sem hagyott tovább belenyugodni az adott politikai helyzetbe.

Egy újságíró meggyilkolása

Végül a szerkesztőség és Ján egyik munkatársa, akivel halála előtt is együtt dolgozott egy ügy felderítésén, úgy dönt, hogy a cikk befejezetlensége ellenére nyilvánosságra hozzák az addigra feltárt tényeket, amelyek arról tanúskodnak, hogy Fico a pártján belül együtt dolgozik egy fiatal modellel, akiről nem mellesleg tudható, hogy az egyik legveszélyesebb olasz maffiával áll üzleti kapcsolatban.

A Ján és Martina halálán keresztül kibontakozó politikai kérdések nem hagyják nyugodni a szlovákokat, és az elsőre fekete-fehérnek tűnő gyilkossági esetből szép lassan az egész ország sorsát érintő változások bontakoznak ki, és mennek végbe.

A dokumentumfilm borzasztó izgalmas lehet még azok számára is, akik már ismerik a történetet. Háttértudás nélkül, teljesen friss szemmel pedig egészen olyan, mintha egy krimit néznénk végig, ahol egyre több rejtett szálat ismerünk meg, mígnem szép lassan teljesen összeáll a kép. A filmben rengeteg szakértő és érintett is megszólal a szűk két órányi vetítési idő alatt, ezáltal válik nagyszabásúvá és tömörré, mégis szakszerűvé és sokoldalúvá. Élményeiről beszámol benne az áldozatok családja, láthatjuk az ő perspektívájukat is az egész ügyet érintően, azonban egészen tárgyszerű szakvéleményeket is hallunk, és persze olyanok is szót kapnak, akiknek a gondolatai mind szakmájuk, mind személyes tapasztalataik révén relevánsak lehetnek a film szempontjából.

Ján és Martina meggyilkolása kapcsán még mindig folynak a tárgyalások. A konkrét elkövetőt ugyan már elítélték a gyilkosság miatt, de a két elsődleges megrendelőre még mindig nem sikerült teljesen rábizonyítani a felbujtást. Az eset okozta hullámok azonban teljesen átalakították Szlovákia politikai berendezkedését, és végső soron ez az az ügy, amely talán az egyik legnagyobb szerepet játszotta a 2020-as szlovák kormányváltás bekövetkeztében is.

 

Horányi Panni
ELTE BTK Kommunikáció- és médiatudomány BA