Tanár Verzió
Tanár Verzió

TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS
Folyamatos múlt: A második viágháború emlékezete
2005. december 2- 3.

2005. december 2. Péntek
OSA Archívum, Goldberger Ház | Budapest V. Arany János u. 32.

11.00
Rév István (történész, a Közép-európai Egyetem professzora)
A náci propagandafilm

Az örök zsidó (Der Ewige Jude, Fritz Hippler, Németország, 1940, 62 perc)
Az egyik leghírhedtebb náci propagandafilm. Joseph Goebbels közvetlen felügyelete alatt forgatták. A film úgy ábrázolja a lengyel zsidóságot, mint az emberi fajnál alacsonyabb rendű lényeket, akik úgy élnek, mint a patkányok és veszélyt jelentenek a faj "tisztaságára", miközben a világ kereskedelmét is az ellenőrzésük alatt tartják. Az alkotás minden tekintetben visszataszító, a film gyűlöletkeltő hazugságai mára már egyértelműek, ugyanakkor megdöbbentő bizonyítékai annak, hogy mégis milyen széles körben váltak elfogadottá.

12.30
Mink András (történész, a Beszélő c. Folyóirat főszerkesztője, az OSA Archívum munkatársa)
A holokauszttagadás

Mr. Halál: Fred A. Leuchter, Jr. tündöklése és bukása (Errol Morris, USA, 1999, 91 perc)
Dokumentumfilm Fred Leuchterről, egy mérnökről, aki kivégzési eszközöket tervezett, s akit később Ernst Zundel, revizionista történész kért fel arra, hogy bizonyítsa, nem voltak gázkamrák Auschwitzban. Leuchter kiadott egy ellentmondásos írást, Zundel álláspontját bizonyítandó, s ezzel lerombolva saját karrierjét.

15.00
Varga Balázs (filmtörténész, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa)
A holokauszt a Kádár-kori magyar dokumentumfilmben

Társasutazás (Gazdag Gyula, Magyarország, 1984, 75 perc)
Négy autóbusznyi középkorú, idősödő ember fizetett be a Coopturist morbidnak tetsző ajánlatára: utazás az egykori haláltáborba. Az emlékezők - gondolatban ki tudja hányadszor, a valóságban többségükben - legalább egyszer már jártak errefelé, persze nem a Coopturist, hanem a Endre László 'szervezésében'. Közeledvén Auschwitz-Birkenau felé a társasutazók mesélni kezdenek. Szinte szenvtelenül elevenítik fel az akkor harminc éve történteket: a hatvani gettót, a marhavagonokat, a barakkokat, a kopaszra nyírást, Mengelét, az elgázosított fürdőket, a füstölő krematórium-kéményeket. Egy régebbi társasutazás közös élményeit idézik, osztják meg egymással - és a kamera révén a nézővel.

17.00
Ungváry Krisztián (történész, az 1956-os Intézet munkatársa)
Goebbels és a propaganda

A Goebbels-kísérlet (Das Goebbels-Experiment, Lutz Hachmeister, Németország, 2004, 107 perc)
Joseph Goebbels (1897-1945) Hitler propaganda minisztereként a nácizmus 'marketing'-ese volt. Megrögzött manipulátor és hazudozó, a propaganda géniusza - mindkét állítás közszájon forog. A film egy politikus portréja, egy 'média-politikusé', aki folyamatosan kamerára szabta az életét mint nemzeti szocialista, egészen feleségével és gyerekeivel elkövetett kollektív öngyilkosságáig.
A film képileg a náci párt 1937 és 1945 között készített propaganda és más filmfelvételeiből, Goebbels családi felvételeiből, szöveg szinten pedig Goebbels különös gonddal válogatott naplóbejegyzéseiből építkezik.

2005. december 3. Szombat
Örökmozgó | Budapest VII. Erzsébet krt. 39.

10.00
Kádár Gábor (történész, Holokauszt-kutató)
A koncentrációs tábor és képe

A koncentrációs táborok emléke (Memory of the Camps, Sidney Bernstein, Nagy-Britannia, 1945, 58 perc)
A film a német koncentrációs táborok felszabadítását dokumentálja haditudósítók felvételeiből építkezve. A nyersanyagot a felszabadító Szövetséges Csapatok filmfelvevői rögzítették, ezeket 1945 folyamán Londonban gyűjtötték össze. Alfred Hitchcock-ot kérték fel rendezőnek, szerkesztőnek. A film narrációja 1985-ben készült. Döbbenetes erejű film, szolgáljon tanulságul az utókornak 60 évvel a II. világháború vége után.

11.30
Meszerics Tamás (történész, a Közép-európai Egyetem tanára)
Nyugat-Európa képe a II. Világháború után

Menedékjog (Tudósítás a menekült-helyzetről, 1949. január) (Rudolf W. Kipp, Németország, 1949, 37 perc)
Berlin, brit zóna: a film hű képet ad a mérhetetlen háborús pusztulásról, a szegénységről, a menekültek mindennapjairól.

12.30
Tischler János (történész, az 1956-os Intézet munkatársa)
A korai népi demokráciák egy nyugati szemével

Az első évek (De Eerste jaren, Joris Ivens, 1949, Hollandia, 99 perc)
Bulgária, Csehszlovákia és Lengyelország egy holland kommunista szemével, négy évvel a felszabadulás után. A népi demokráciák újrakezdő optimizmusát árasztja a film.

További információ
Ilona Nagy, koordinátor
(36-1) 327 3250
(36-20) 66 93 248