ról | ről

 Jancsó Miklós, Kőszeg Ferenc | Oksana Sarkisova | Pócsik Andrea | Rév István | Zádori Zsuzsa 

Oksana Sarkisova

A KÉPEK EREJE

A Verzió fontos társadalmi kérdéseket felvető kortárs dokumentumfilmekkel debütál. A 22 országból érkező alkotások a napjainkban zajló átalakulási folyamatokat ábrázolják. A filmek mindegyike állásfoglalásra és közösség vállalásra készteti a nézőt a mindnyájunkra kiható kérdésekben.

A programot 6 tematikus blokkra osztottuk. Ezzel nem kategóriákba akartuk szorítani a sokszínűséget, inkább segíteni szeretnénk a nézőknek programjuk tervezésében. A Világfalu filmjei a globalizáció társadalomra, közösségekre gyakorolt hatását elemzik, vizsgálván a mobilitás, migráció, gazdasági átszervezések keltette változásokat, - az ulánbátori utcai piacoktól Belgrád külvárosain át a magyar falvakig. Ezek a változások közelebb hozzák egymáshoz a világ távoli pontjait, ugyanakkor - kultúráktól és hagyományoktól függően - számtalan sajátságos, helyi létforma jön létre. A Csapdában ,,hősei" politikai, szociális, gazdasági vagy a kulturális adottságok, okok miatt kerültek hátrányos vagy méltánytalan helyzetbe. Csapdában nemcsak elnyomó rendszerek vagy a fejlődő országok polgárai élnek. Más politikai rendszerben is kerülnek emberek csapdahelyzetbe: kilátástalan szegénységben, vagy kirekesztett kisebbség tagjaként élve. Sok probléma a múltban gyökerezik, ezeket "ássák elő" a Kísért a múlt filmjei. Köztük egyes alkotások a személyes emlékek és a kanonizált történelem közötti eltéréseket, feszültséget szemléltetik. A múlt bűneit és traumáit - titkosrendőrség a szocialista Magyarországon, kambodzsai koncentrációs táborok, ruszin falusiak világháborús történetei - elemző filmek szintén a jelent segítenek megérteni. A Női hangon blokk filmjei akár kivételes eseteket, akár általános jelenségeket vizsgálnak, a folyamatosan változó nemi szerepeket és a velük járó elvárásokat mutatják be. A mai fiatalok problémáival foglalkozó filmeket a Mi leszek? blokkba gyújtöttük. Ezek az alkotások elvonatkoztatnak a szokásos és ismert narratíváktól, s olyan nehéz helyzeteket vesznek górcső alá, melyekből az egyetlen kitörési lehetőség a megértő párbeszéd. És végül, de nem utolsó sorban a Képek ereje olyan filmeket mutat be, amelyek a képek, jelképek és eszmék - Európa közepének gondolatától Észak-Korea Vezérének mindenütt jelenlevő arcképéig - közösségre (beleértve magunkat, a nézőket is) gyakorolt hatását vizsgálják. Az első Verzió fesztivál tematikus súlypontját a romák dokumentumfilmes megjelenítése képezi. Elkerülendő azonban a "szegregációt", a filmeket besoroltuk a különböző blokkokba.

Az egyre nagyobb érdekődésre számot tartó és növekvő közép-európai dokumentumfilm fesztiválok példáját követve - mint a prágai "One World" Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, a jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a varsói Emberi Jogok a Filmben, a moszkvai Stalker Emberi Jogi Fesztivál, vagy a nagyszebeni Astra Dokumentumfilm és Vizuális Antropológiai Fesztivál - egyrészt szeretnénk felkelteni a dokumentumfilm iránti érdeklődését, másrészt a mozit az elemzés és a véleményformálás médiumaként bemutatni. Szeretettel várjuk a fesztiválon, fedezze fel negyven verzióját a minket körülvevő világnak, távol a valóságshow-któl, a problémák mélyére hatolva.

Reméljük, tetszeni fog a program,

Oksana Sarkisova
Program igazgató

 Jancsó Miklós, Kőszeg Ferenc | Oksana Sarkisova | Pócsik Andrea | Rév István | Zádori Zsuzsa