első verzió

A Verzió Dokumentumfilm Fesztiválról

A Nyílt Társadalom Archívum, a Közép-európai Egyetem társintézménye által szervezendő emberi jogi filmfesztivál alapvető célja, hogy több szempontból és kritikusan nézze és láttassa a világ állapotát, annak sokféleségét és a végbemenő változásokat.

A Verzió Fesztivál célja előmozdítani a kultúrák és emberek közti megértést, ráirányítani a figyelmet az emberi jogokra és a multikulturális értékekre, hogy a helyi és globális ügyek iránti felelősségérzet megerősödjék.

Fesztivál igazgató: Zádori Zsuzsa, program igazgató: Oksana Sarkisova, roma program koordinátor: Pócsik Andrea

Fesztivál helyszínek

A filmfesztivál központja a Toldi mozi, ahol a rendelkezésre álló két terem, valamint a kávézó alkalmas helyszín a vetítéseket követő beszélgetésekhez.

A Fesztivál programja

Az első Verzió keretében 40 elsőrangú, a közelmúltban készült filmet mutatunk be 23 országból. A filmek témái a mai világ problémái: polgárháborúk, háborús bűnök, politikai elnyomás - diktatúrák, kisebbségek, idegengyűlölet és rasszizmus, a nők jogai, a gyermekek jogai, drogproblémák, korrupció. A 40 filmet 6 tematikus blokkba soroltuk:
Világfalu (Global Economy) - a globalizáció társadalmi hatásai
Női hangon (Woman's Voice) - változó társadalmi szerepek
Kísért a múlt (Legacy of the Past) - politikai elnyomás, diktatúrák árnyéka, feldolgozatlan múlt
Mi leszek (Growing up) - fiatalok problémái, drog, alkohol, rasszizmus, értékválasztás, fogyatékkal élő gyerekek, szexuális orientáció
Csapdában (People Trapped) - romák, menekültek, vallási okokból kirekesztettek, szegénységben élők, munkanélküliek, hajléktalanok
A képek ereje (Power of Images) - képek, jelképek és eszmék közösségre gyakorolt hatása

A vetítések után meghívott vendégeink maguk a filmkészítők, illetve az adott témákat és helyszíneket jól ismerő újságírók, szociológusok, civil szervezetek tagjai, aktivistái, történészek, közírók. A Verzió 2004-es programjában (nyolc filmmel szerte Európából és Ázsiából) kiemelt szerepet kapnak a romák kultúráit, hagyományait, életkörülményeit megörökítő filmek.

A fesztivál hivatalos nyelve a magyar és az angol. A Toldiban vetítendő dokumentumfilmek angol feliratosak, magyar hangalámondással vetítjük őket. A külföldi vendégeket, filmrendezőket, tolmács segíti.

Kapcsolódó programok

A Közép-európai Egyetem auditóriuma (Budapest V. Nádor utca 9.). ad helyet a Képmások - Más képek műhelybeszélgetéseknek dec. 3-5. 9.30-13.30-ig. Meghívott vendégeink magyar és külföldi dokumentumfilmesek, szociológusok, civil szervezetek és a média képviselői. A rendezvényünk nyitott, várjuk az érdeklődőket.

Verzió vendégek

Harry Wu, Amerikában élő kínai emberi jogi aktivista és filmes, aki 16 évet töltött a kínai gulágon. Igor Blazevic a prágai One World filmfesztivál igazgatója. Filmrendezők: Peter Fleury (Hollandia), Peter Kerekes (Szlovákia), Elbert Márta, Almási Tamás, Surányi Judit, Silló Sándor, Papp Gábor Zsigmond, Szirmai Norbert, Révész János, Kőszegi Edit, Szuhay Péter.

Iskolák - vetítés középiskolásoknak

A Verzió széleskörű együttműködésre törekszik a középiskolákkal.

2004-ben a budapesti középiskolásokat és tanáraikat várjuk délelőtti vetítéseinkre a Toldiba, alternatív történelem, irodalom, osztályfőnöki és vizuális kultúra, médiaismeret órákat ajánlva. Minden egyes vetítést beszélgetés, elemzés követ gyakorlott filmes tanárok, történészek közreműködésével. A délelőtti diákvetítéseket a csoportok 50%-os kedvezménnyel látogathatják.