workshop

A KÉPEK EREJE
Emberi jogok a dokumentumfilmben
Közép-európai Egyetem, Auditórium
1051 Budapest, Nádor utca 9.
2004. december 3-5.

A műhelybeszélgetéseken filmrendezők, szociológusok, etnográfusok, filmtörténészek és médiaszakértők tartanak előadást arról, hogyan jelenik meg az emberi jogi téma a nem-fikciós filmben.
Szervező: Nyílt Társadalom Archívum, a Közép-európai Egyetem társintézménye
Oksana Sarkisova (Audio-visual Archivist)

1. panel
"VERZIÓ" KÉPEK - KÉPVERZIÓK
Műhelybeszélgetés a roma kultúra és identitás dokumentumfilmen való ábrázolásáról
december 3. péntek 9.30 - 13.30
Moderátor: Bori Erzsébet fllmkritikus

A panel számos olyan témát jár körül, amelyek a kisebbségek dokumentumfilmes bemutatásához kapcsolódnak. A vita főbb pontjai: a társadalom hátrányos, illetve marginalizált szektorai, multikulturális elfogadás és ennek hatásai a gazdasági és politikai változásokra. Az előadók a kelet-európai romák helyzetéről és dokumentumfilmes ábrázolkásukról beszélnek.

9.30 -10.00: Pócsik Andrea (filmkritikus, VERZIÓ Filmfesztivál): Bevezető: A roma kultúra megközelítései a dokumentumfilmben és a roma filmprogram-szerkesztés kérdései
10.15 - 10.45: Elisabetta Amalfitano (tanár, producer, IlGigante Cooperativa, Firenze): Ítélkezés nélkül: Adisa vagy az ezeréves történet c. film elemzése
11.00 - 11.30 Kávészünet
11.30 - 12.00 Elbert Márta (filmrendező, tanár , Fekete Doboz Alapítvány, Roma Média Iskola): A Roma Média Iskola felépítése , az oktatás tapasztalatai és a diákok "romaképe"
12.15 - 12.45 Szuhay Péter (néprajzkutató, Magyar Néprajzi Múzeum): A romákról szóló filmek hatásai a társadalomra és a roma nemzeti kultúra konstrukciója
13.00 - 13.30 Puporka Lajos (újságíró, szerkesztő): A magyar elektronikus média romareprezentációja
14.30 Massimo D. D'orzi Adisa avagy az ezeréves történet c. filmjének vetítése az érdeklődők számára a Popper Teremben

2. panel
Az objektíven át - A múlt (félre)értelmezése a dokumentumfilmben
december 4. szombat 9.30 - 13.30

A panel a múlt elbeszélésének különbőző altenatíváival foglalkozik, bemutatván, hogyan lehet több nézőpontból láttatni a személyes és közösségi traumákat.
A dokumentumfilm sokfélesége és azok kifejező ereje lesz a téma - akár a múlt rekonstruálására, akár új nemzeti mítoszok megalkotására használt nem-fikciós filmekről légyen szó.

3. Panel
A média, mint véleményformáló eszköz
Dokumentumfilm gyártás és forgalmazás - lehetőségek és gondok
2004. december 5. vasárnap 9.30-13.30

Ez a panel a dokumentumfilm gyártásával és terjesztésével foglalkozik, különös tekintettel a dokumentumfilm-forgalmazásra. Ezenkívűl szó lesz arról is, hogyan lehet a filmeket elemzési, illetve oktatási célokra felhasználni úgy, hogy azok hozzájáruljanak az előítéletek, a rasszizmus, intolerancia és idegengyűlölet megszűnéséhez.