ról | ről

 Jancsó Miklós, Kőszeg Ferenc | Oksana Sarkisova | Pócsik Andrea | Rév István | Zádori Zsuzsa 

Jancsó Miklós, Kőszeg Ferenc

Kedves Barátaink!

Néhány évvel ezelőtt Prágában egy fiatalember, Igor Blažević, aki a háborús Jugoszláviából menekült a cseh fővárosba, elhatározta, hogy fesztivált rendez emberi jogi dokumentumfilmekből. Az ismerősei legyintettek: "Ugyan, ki volna kíváncsi 20, 40, 60 perces filmekre, amelyek mind arról szólnak, hogyan gyötörnek, hogyan aláznak meg embereket a világ különböző országaiban?" A fiatalember azonban nem hagyta magát. Filmesek, politikusok támogatását szerezte meg, mellé álltak az egykori Charta mozgalom nagy öregjei, élükön Václav Havellel, és a lehetetlennek tetsző vállalkozás diadalmaskodott. One World - így hívják a fesztivált, amelynek hatodik éve Prága legelőkelőbb mozijai adnak otthont. A közönség pedig megtölti a vetítőtermeket, az iskolákban One World klubok alakulnak, a gyerekek döbbenten nézik, mik történhetnek közeli és távoli országokban, vagy éppen a saját házuk táján, a tanárok pedig elmagyarázzák nekik, hol történik, miért történik az, amit a vásznon látnak.

A példa ragadósnak bizonyult. A Közép-európai Egyetem Nyílt Társadalom Archívumának munkatársai elhatározták, hogy Budapesten is megrendezik az emberi jogi témájú dokumentumfilmek fesztiválját. Úgy határoztak, hogy a fesztivál címével is felelnek Prágának. A One World - Egy a világ - címre Verzió lett a válasz. Terveiket kezdetben mifelénk is sokan álmodozásnak tekintették. Aztán egyszerre mégis együtt volt negyven film kéttucatnyi országból, a Toldi mozi pedig helyet biztosított a rendezvénynek.

Mi, alulírottak megtiszteltetésnek éreztük, hogy a kezdeményezők felkértek a fesztivál védnökségére. Belepillantva a bemutatni tervezett filmek listájába azt érzékeltük, hogy ezek a dokumentumfilmek a képek nyelvén arról szólnak, amivel a távoli országokról szóló hírekben és a saját közvetlen tapasztalatainkban vagy emlékeinkben újra meg újra találkozunk: hatalmaskodással és megaláztatással, a gyilkolás kegyetlen gépezetével és a fennmaradásért vívott küzdelemmel. Az egyik történetet a fundamentalista Iránban vették filmre, ahol a vallási kisebbségeknek kirekesztés az osztályrészük. A másikat a demokratikus Németországban, ahonnan évek óta letelepedett menekülteket toloncolnak ki bürokratikus kíméletlenséggel. A harmadik a szédületesen fejlődő Kínáról szól, ahol ma is ezrével hajtanak végre halálos ítéleteket. A negyedik Magyarországról, a köztünk élő hajléktalanokról. Az ötödik halomra gyilkolt kambodzsai parasztokról, a vörös khmer áldozatairól. A hatodik romákról, akiket szlovák nácik hurcoltak kényszermunkára.

Az emberi jogokról sokan beszélnek. De kevesen vannak, akik nyomon követik a jogaikban megsértettek, a jog nélküliek mindennapjait. A fesztiválon bemutatandó filmek alkotói ezt tették meg.

Kedves Barátaink!

Rajtunk, Önökön, rajtatok is múlik, hogy a Verzió hagyományt teremt-e. Jöjjenek, gyertek el 2004. december 2-5 között a Toldi moziba (1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 36-38). 2-án este 8 órakor Göncz Árpád volt köztársasági elnök úr ünnepi köszöntője nyitja meg a fesztivált. Gyertek el, mert a jogsértések, bárhol történnek, minket is sértenek. Gyertek el, mert a jogsértéseknek rengeteg verziója van ugyan, de mind itt történnek, a mi egyetlen világunkban.

Jancsó Miklós, filmrendező
Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke

 Jancsó Miklós, Kőszeg Ferenc | Oksana Sarkisova | Pócsik Andrea | Rév István | Zádori Zsuzsa