Vasárnap véget ért az 5. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. 57 kitűnő filmet nézhettek meg az érdeklődők a fesztivál hat napja alatt. A fesztiválra idén is több mint háromezren váltottak jegyet.

Az 5. Verzió Közönségdíját Masha Novikova, Anna Politkovskaya, hét év a frontvonalon című alkotása nyerte el.

A Verzió Film Alapítvány 100.000 forint különdíjat ajánlott fel az idei legprovokatívabb és legtöbb nézőt vonzó alkotásnak, Hajdú Eszter, A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció.

Köszönjük és gratulálunk a díjazottaknak.
A Verzió csapat

5. VERZIO Filmfesztivál Budapesten!

Toldi mozi / Cirko Gejzir Filmszínház
2008. november 4-9.

Az ötödszörre megrendezett Verzió fesztivál ötnapos maratoni programja ismét gazdag választékot kíván nyújtani a világ dokumentumterméséből. Az elmúlt időszakban a közönség támogatása és érdeklődése növesztett ilyen nagyra minket – a vetítések, a helyszínek, a filmek és mindenekelőtt a dokumentumfilmre kíváncsi nézők számában. Az ünnepi alkalomra új filmek bemutatásával készülünk.

Az idei Verzió Nemzetközi Panoráma 26 ország 30 kiemelkedő dokuját kínálja – egy kivételével valamennyi magyarországi ősbemutató. Ezt egészíti ki a 11 remek hazai díjnyertes vagy premierfilm. A kortárs munkákat 5 klasszikus mű helyezi történelmi kontextusba, amelyek a dokumentarizmus legszebb hagyományait (direct cinema, cinéma verité, oknyomozás) képviselik. Jean Rouch, Errol Morris, Gazdag Gyula, Krzysztof Kieślowski és Robert Drew mind a műfaj mesterei, ám meghatározó műveiket csak ritkán vetítik. A “Tükörcserepek Kína történelméből” összeállítás széles választékát adja az izgalmas, provokatív és feltáratlan témáknak, amelyek nemcsak a mai Kínára vannak hatással, de a világ egészére. A Fesztivál Keresztutak programjának idei vendége a DOK Leipzig, amely tematikailag sokszínű, díjnyertes filmeket mutat be az utóbbi évek terméséből.

Rövid életének hosszú öt éve alatt a Verzió hagyománnyá tette az emberi jogi filmfesztivált Budapesten, és reményeink szerint hozzájárult a világ élvonalbeli dokumentumfilm készítésének megismertetéséhez. Választásaink visszaigazolását láthatjuk abban, hogy a Verzión bemutatott filmek felkeltették a magyar filmforgalmazók és tévécsatornák figyelmét. Bízunk benne, hogy programjaink idén is széles nemzetközi nézősereget vonzanak és a filmekből minél többet viszontlátunk majd a mozikban. Várunk mindenkit 2008. november 4-9. között a Verzió ötödik születésnapjának programjain!

Oksana Sarkisova
programigazgató