in English

Alternatív képek: A dokumentumfilm mint ellenkultúra

2007. november 8-9.
OSA Archívum
Budapest, Arany János u. 32.
Workshop az OSA Archivum és az OSI-HESP Regional Seminar for Excellence in Teaching "Alternative Culture Beyond Borders: Past and Present of the Arts and Media in the Context of Globalization" programja szervezésében

A folyamatos technikai fejlődés és a digitális forradalom nagy változásokat idézett és idéz elő a dokumentumfilmezésben. A könnyebb, olcsóbb és egyszerűbben kezelhető felszerelés mind szélesebb körben teremt lehetőséget mozgóképek előállítására. A valóság "egy az egyben" történő dokumentálása mellett mindig is léteztek olyan törekvések, amelyek a montázs vagy a magyarázó/értelmező szöveg segítségével a látható felszín alá, a dolgok mélyszerkezetéig akarnak hatolni – végső soron megváltoztatni a világot. A dokumentumfilm kezdeteitől beszélhetünk olyan művészcsoportokról vagy személyiségekről, akik megkérdőjelezték az uralkodó látásmódot és megjelenítették a kultúra alternatív rétegeit – az 1920-as évek avantgárd mozgalmaitól az 1950–60-as évek politikai ellenkultúráján át az amatőr filmesekig. A szigorú állami ellenőrzés alatt tartott kelet-európai rendezők – és a hasonló körülmények között dolgozó mai pályatársaik a világ sok országában – nemcsak azt tanulták meg, hogyan ábrázolható a valóság az adott rendszerben, hanem azt is, hogyan haladható meg.

A workshop a "hivatalos" és "nem hivatalos" bonyolult kapcsolatát szeretné feltárni a dokumentumfilmezésben, úgy a művészi kifejezőeszközök, mint a kommersz filmgyártás vagy a politikai határsértések terén. Megvizsgálja a műfaj új trendjeit és az új vizuális média felbukkanása nyomán bekövetkezett változásokat. A résztvevők esettanulmányokat mutatnak be és vitákat folytatnak a mai médiáról a globális korszakban, valamint a 20. század különböző "ellenkulturális" dokumentumfilmjeiről, amelyek filmnyelvükkel támadást intéztek a mainstream elbeszélésmódok ellen.

Az egyes prezentációkat követően a műhelymunka egy kerekasztal beszélgetéssel zárul a "Hogyan politizál ma a dokumentumfilm?" kérdéskörében.

Az utóbbi évtizedben szerte a világon robbanásszerűen nőtt a dokumentumfilmek és videók száma. Ebben minden benne van: a független, egyetlen helyi közösségnek szánt produkcióktól a játékfilm terjedelmű, nagy költségvetésű és úgy témájuknál, mint feldolgozási módjuknál fogva általános érdeklődésre számot tartó munkákig. A kerekasztal azt a kérdést járja körül, hogy milyen hatással volt a dokumentumfilmezés kiszélesedése és újjáalakulása a műfaj politikai vonatkozásaira. Befolyásolhatja a dokumentumfilm a politikát? Hogyan és miért? Gyakorlati példák a 2007-es Verzió fesztiválon vetített filmek alapján.