in English

Az igazat mond, ne csak a valódit...

Fotókiállítás a Chachipe nemzetközi pályázat anyagából

A Roma Évtized Program jegyében a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) és az OSA Archivum a nyár elején nemzetközi digitális fotópályázatot hirdetett Chachipe címmel. A Chachipe szó igazságot, valóságot jelent romani nyelven. Több jelentése és fülbemászó hangzása miatt esett erre a szóra a választás. A szervezők olyan képeket vártak a fotópályázatra, amelyek segítik a romákkal kapcsolatos vizuális sztereotípiák elleni fellépést, érdemben és művészien mutatják be a roma hétköznapokat. A Chachipe felhívás célja az volt, hogy a fotópályázat mindezzel hozzájáruljon a roma közösségek integrálódásához és társadalmi helyzetének megváltoztatásához.

Az öttagú, nemzetközi zsűri négy kategóriában választott győztest:

Családfotó: Bereczki Zoltán, Romania
Portréfotó: Czimbal Gyula, Hungary
Fotó esszé: Nina Nikolova, Bulgaria
Hírfotó: Pálosi Tünde Erika, Romania

A kategóriák győztes fotóit október 25-től egy hónapon át láthatja az érdeklődő közönség, a pályázat anyagából válogatott mintegy 100 másik képpel együtt, az Arany János utcai Centrális Galériában. Köszönet a fotók alanyainak és készítőinek – a kétezer beküldött alkotás szerzőinek, mert mindenki, aki a Chachipében részt vett, elősegítette az üzenet eljuttatását a nagyközönséghez: a romák integrációja és a társadalmi sztereotípiák elleni fellépés mindannyiunk közös ügye. A fotók összességükben a szokásosnál árnyaltabb, színesebb, összetettebb roma portrét adnak, hiszen kilenc, a Roma Integráció Évtizede programban érintett ország nyelvileg és kulturálisan is erőteljesen tagolt közösségeit mutatják be. Ez már önmagában is segít a sztereotípiák oldásában. Azt reméljük, hogy a válogatás változatossága nem csupán a valódit mondja, hanem túlmutat az igaz felé, amely mindig komplexebb, mint a sztereotípia egyszerű világa.

Köszönet a Chachipe csapatának, és mindazoknak, akik hozzájárultak a több hónapos rendezvénysorozat létrejöttéhez. Külön köszönet a zsűri tagjainak: Ardó Zsuzsannának, Nadir Redzepinek, Mircea Tomának, Ivan Veselynek, Chad Wyattnek; valamint a Roma Integráció Évtizede Program, az OSA Archivum, és a Nyílt Társadalom Intézet munkatársainak: Báder Erzsébetnek, Csikós Ildikónak, Andy Haupertnek, Ivacs Gabriellának, Nagy Ilonának, Osztolykán Ágnesnek, Réthy Kingának és Tamási Miklósnak.

www.romadecade.org                                          photo.romadecade.org                                          www.osaarchivum.org                                          www.soros.org

Bereczki Krisztián Zoltán: Children of the Hills

Pálosi Tünde Erika: The World of Information

Rácz Géza: My Name is Octavian

Dan Žárský: In the Best Clothes

Dan Žárský: I am Looking

Katya Radovanova: Song

Balogh Zoltán: Sweet Home

Balogh Zoltán: Life on Illatos Str.

Varga Tamás: Saturday Afternoon

Varga Tamás: Saturday Afternoon 2

Varga Tamás: At the Fair

Egyed Ufó Zoltán: Funeral Procession at Bucur Obor

Egyed Ufó Zoltán: Funeral game in the School

Tóth Krisztina: Dialogue

Alina Andrei: Three Friends

Asztalos Áron: We are Hungarians Not Tourists

Dragan Babovic: Bath in the Fountain

Magyar Tibor: Kiss 4 You

Tomozei Daniel Constantin: On Duty

Ivan Grlic: Gypsy Dream

Ivan Grlic: On the Road

Stefan Badulescu: Power for the people

Stefan Badulescu: Mary

Kozsák Rudolf Árpád: I'm Strong!