DIÁK VERZIÓ azaz délelőtti ingyenes DIÁK MOZI

2015. NOVEMBER 11-12-13-ÁN DÉLELŐTT A TOLDI MOZIBAN!

A Diák Verzió ismét ingyenes filmvetítésre és beszélgetésre, azaz kritikus gondolkodásra, szabad véleményalkotásra várja a középiskolásokat. A diákok idén kilenc kortárs dokumentumfilm közül válogatathatnak. A nepáli lány focicsapatról, a '89 után született lengyel fiatalok álmairól, a migránsok miatt két táborra szakadt magyar faluról, a szabadkai téglagyárban megpihenő menekültekről, a határállomások nélküli határvonalakról, a zsidó és a palesztin történelemoktatásáról, a meleg általános iskolásról és a szintén meleg futballhuligánról, valamint az ipari kamerák világának megfigyelés-kultúrájáról szóló filmek ezúttal is elgondolkodtatva, izgalmas és különleges fénytörésben mutatják be választott témáikat.

Sunakali: Foci a hegyen
Bhojrat Bhat / Nepal / 2014 / 59 min / nepáli
Egy nepáli lány focicsapat, melynek a sport ad lehetőséget arra, hogy megpillanthassák a világot a hegyen túl, és bebizonyíthassák maguknak és másoknak, mire képesek.

A mi ’89-es nemzedékünk
Pawel Józwiak-Rodan / Lengyelország & UK / 2014 / 64 min / lengyel
Hét, 1989 után született lengyel fiatal közösségi finanszírozású filmje. Wojtek, Ela, Mikołaj, Martyna, Adam, Łukasz és Małgosia történetéből megismerjük egy nemzedék álmait, szenvedélyeit, elvárásait. Keresnek munkát és szerelmet, nyomulnak a zenei színtéren, próbálják megtalálni a helyüket az utóbbi 26 évben nagyot változott Európában. Történet az álmokról a felnőttkor küszöbén.

 

HATÁR BLOKK

Azok
Meggyes Krisztina / Magyarország / 2015 / 28 min / magyar
Új menekülttábort nyitnak Vámosszabadiban, és a falu lakói szembesülnek a tolerancia, az ismeretlentől való félelem, a migráció és a globalizáció kérdéseivel.

Afgán dzsungel
Kovács K. Ákos / 2015 / Szerbia / 4 min / angol
Egy nap a Szabadka melletti régi téglagyár mellett gyülekező Európába tartó migránsok életéből.
Mozog a világ és Diákfilm-verseny / Toldi Nov 13, 18:00 / Toldi Nov 14, 14:00

Kis határ
Lisbeth Kovacic / Ausztria / 2014 / 25 min / angol & német & magyar
Évekkel azután, hogy Magyarország a schengeni övezeten belülre került, kulturális és társadalmi téren még mindig létezik a magyar-osztrák határ, és a két oldalán lakók egyre megosztottabbak a migráció és a szabad népmozgás kérdésében.

Az én országom
Tamara Erde / Franciaország & Izrael & Palesztina & Lengyelország / 2014 / 93 min / héber
Hogyan tanítják a történelmet a palesztin és az izraeli oktatási rendszerben? Jeruzsálemi, nábluszi és rámalláhi tanárok dilemmája, amikor a holokausztról, a Nakba-napról, gyarmatokról, kulturális örökségről és menekültekről kell tanítaniuk.

 

MÁS BLOKK

Neked elmondhatom
Daan Bol / Hollandia / 2012 /19 min / holland
A hatodikos 11 éves Melvin dilemmája, hogy bár a családja már tudja, hogy meleg, az iskolában titkolja, mert fél a zaklatástól. Mit tegyen, ha az osztály jócsaja szerelmes levelet küld neki? A film a pre-pubertás szexualitást vizsgálja. Hogyan élik meg a gyerekek a másságot, a kényszerű titkolódzást? Melvin nagykorúvá válásának rövid története.

Huligán szerelem
Jan-Dirk Bouw / Hollandia / 2013 / 13 min / angol
A futballhuligánokat az erőszak és a rivális szurkolókkal való harc élteti. Az animációs film hőse egy holland klub mindenre elszánt rajongója. Többször tartóztatták le garázdaság vádjával, boldogan skandál mocskolódó szövegeket a barátaival a stadionban és nevezi “buziknak” az ellenfelet. A vicc az, hogy hősünk meleg, de ezt gondosan titkolja, mert nem akar célpontjává válni a “barátainak”.

Arctalanul
Manu Luksch / Ausztria & UK / 2007 / 50 min / angol
Ez a kísérleti anti-utópia eredeti, biztonsági kamerák által rögzített képeket rendez újra, hogy felhívja a figyelmet a megfigyelési kultúra problémáira.