in English

A VERZIO4 VENDÉGEI

CHRISTIAN FREI – rendező, Az óriás Buddhák

Christian Frei 1959-ben született, Schönenwerdben, Svájcban. Vizuális média szakon végzett a Fribourg egyetem Kommunikáció szakán. Első dokumentumfilmjét 1981-ben készítette, és 1984 óta szabadúszóként dolgozik. Rendszeresen dolgozik a svájci közszolgálati tévének (SF DRS). Kiemelkedő munkái Ricardo, Miriam és Fidel (1997) valamint a Háborús tudósító (2001). Az óriás Buddhák számos díjat nyert, köztük “kulturális kincsként” bekerült 2005 öt legjobb svájci filmje közé.

LEO DE BOER – rendező, A vörös évek: terroristák voltunk?

Leo De Boer 1953-ban született Hollandiában. Történelmet hallgatott az Amsterdam Egyetemen, majd a Holland Film Akadémián folytatta tanulmányait. Évekig vágóként dolgozott a NOS-nál, a Holland Állami Televíziónál, jelenleg az Utrecht School of the Arts (HKU) előadója. Az IDFA-n (Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) is közreműködött dokumentumfilm-forgatókönyvírás trénerként. Számos dokumentum- és játékfilmet rendezett, többek között olyan dokumentumfilmeket, mint az Oroszok (1996), Októberi Álom (1999), Moszkva alatt (2001) valamint A szerető (1995) című játékfilmet.

ANNA GINESTI – producer, Embervár

Anna Ginestí Rosell 1975-ben született Barcelona közelében. Klasszikus tanulmányokból szerzett diplomát a Barcelonai Autonóm Egyetemen. Dolgozott asszisztensként a Müncheni Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. Később Gereon Wetzellel dolgozott együtt számos projekten, többek között produkciós menedzsere volt az Embervár című dokumentumfilmnek.

HALIL EFRAT – rendező, Szuvenír

Halil Efrat 1968-ban született. A jeruzsálemi Sam Spigel Film & Televíziós Iskolában szerzett diplomát. Vágóként közreműködött számos társadalmi és életrajzi dokumentumfilm elkészítésében valamint az Édes Sár (2005) című játékfilmben. Shahar Cohennel közösen készítették el a Szuvenír dokumentumfilmet, mely 2005-ben elnyerte az Izraeli Filmakadémia Legjobb Dokumentumfilm díját.

JEAN TSIEN – vágó, Szavazz rám, légyszi

Jean Tsien producernek tanult a New York-i Egyetemen. Húsz éve dolgozik dokumentumfilmeken vágó- és producerként, valamint számos történelmi, művészi és játékfilmben közreműködött íróként és konzultánsként. Számos díjat nyert, többek között 2001-ben az Amerikai Filmakadémia Scottsboro: Egy amerikai tragédia című dokumentumfilmet, melynek Tsien volt a vágója, a legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölte. Legújabb munkái a Dixie Chicks: Fogd be és énekelj, valamint a 2007-ben Silverdocs Sterling díjat nyert Szavazz rám, légyszi.

HELENA ZAJÍCOVÁ – Programigazgató, One World Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Helena Zajícová a prágai One World Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programigazgatója. A fesztivált a cseh People in Need nonprofit szervezi évente, a filmfesztivál mára az egyik legkiemelkedőbb emberi jogi filmfesztivállá nőtte ki magát. Helena Zajícová 2000 óta a fesztivál munkatársa. A program összeállítása mellett részt vett a “One World Tour” program elindításában is, amely arra hivatott, hogy segítséget nyújtson a dél-kelet-európai, közép-európai, valamint a Kaukázusban és Közép-Ázsiában működő nonprofit szervezeteknek, amelyek emberi jogi rendezvényeket, fesztiválokat szerveznek. 2006-ban a CPH:DOX Amnesty Award zsűri tagja, valamint állandó tagja a Dél-Kaukázusi Béke és Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál zsűrijének. Zajícová orosz és kelet-európai tanulmányok szakon végzett a prágai Károly Egyetemen.

TRENCSÉNYI KLÁRA

1975-ben születtem Budapesten, 1999-ben az ELTE-n bölcsész diplomát, majd 2005-ben a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen kameramann diplomát szereztem. 2005-től szabadúszó operatőrként dolgozom, elsősorban szociális témájú és szerzői dokumentumfilmekben. Az általam fényképezett The Angelmakers (R: Astrid Bussink) című dokumentumfilm az amsterdami IDFA fesztiválon 2005-ben a legjobb elsőfilm díját kapta. Az esély című 56 perces dokumentumfilmem az első rendezésem, melyet párhuzamosan készítettem a Duna Deltában forgatott, jelenleg vágás alatt álló kreatív dokumentumfilmemmel, a Birds Road-dal.

Grzegorz Pacek – rendező, Menj Louisához

Grzegorz Pacek 1965-ben született a lengyelországi Pulway-ban. Rendezőnek tanult a Lengyel Filmművészeti Egyetemen, Lodzban. Dolgozott többek között rendezőassisztensként, produkciós asszisztensként valamint számos filmben közreműködött produceként, vágóként illetve rendezőként. Kiemelkedő filmjei A Szerbek jó emberek (1994), Ez a karmám (2001), Wapienna utca (2002), a többszörös díjnyertes Menj Louisához (2006), illetve legutóbbi munkája a 2007-es Szerda, csütörtök reggel című játékfilm.

Kriza Bori

Kriza Bori 1974-ben született Budapesten. Szociológusként végzett az ELTÉ-n, tanult a Közép-európai Egyetem Nacionalizmus Tanulmányok Programján valamint a párizsi Sciences Po-n. Jelenleg az ELTE Szociológia Intézetében dolgozik mint oktató és kutató. 1999 óta számos társadalmi-politikai témájú díjnyertes dokumentumfilmben dolgozott mint rendezőasszisztens, szerkesztő-riporter (Valahol otthon lenni, Szomszédok voltak, Végállomások). A Dübörög a nemzeti rock az első önálló dokumentumfilmje.