Jury

Nemzetközi diák-és elsőfilmes verseny zsűri

Nenad Puhovksi

Nenad Puhovski Bölcsészettudományi Karon és a Drámaművészeti Akadémián (ADU) végzett. 1980 óta az ADU film- és televíziós rendező szakán tanít. Jelenleg a dokumentumfilmrendezés professzora, a televíziós program-tanszék és a dokumentumfilmes mesterszak alapítója. Factum nevű független dokumentumfilmes vállalatát 1997-ben alapította. A Zagreb Dox nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál igazgatója. Elnyerte a horvát filmművészet kiemelkedő alkotóinak járó Albert Kapović-díjat. Az Európai Filmakadémia tagja.

Bio

Vincze Teréz

Vincze Teréz magyar filmkritikus, a filmelmélet professzora. 1999 óta a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat szerkesztője. 2002 óta tanít az ELTE filmelmélet és filmtörténet szakán, ugyanezen az egyetemen 2009-ben szerzett doktori fokozatot. Filmmel kapcsolatos tanulmányai angolul, németül, olaszul, csehül, szlovákul és koreaiul is megjelentek tanulmánykötetekben és folyóiratokban. Első könyve (Szerző a tükörben: Szerzőiség és önreflexió a filmművészetben) 2013-ban jelent meg magyarul. Számos európai és ázsiai filmfesztivál zsűrijének volt tagja. 2000. óta tagja az International Federation of Film Critics (FIPRESCI) magyar tagozatának.

Bio

Giedre Žickyte

Giedre Žickyte litván filmrendező és producer. A Vilniusi Művészeti Akadémián vizuális művészetből szerzett mesterdiplomát. Első dokumentumfilmje, a Baras (2009) a litván nemzeti filmdíjak közül a legjobb televíziós film díját nyerte. Első egész estés dokumentumfilmjét, How We Played the Revolution (2011) címmel, számos nemzetközi filmfesztiválra beválogatták, és a legjobb balti államok-beli film díját kapta a vilniusi nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon 2012-ben. A Master and Tatyana (2014) négy nemzetközi filmdíjat nyert, köztük a legjobb rendezés díját.

Bio

Magyar verseny zsűri

María Carrión

Maria Carrión a FiSahara fesztivál igazgatója. A fesztivált a Sahrawi régióban tartják meg évente, az ott élő menekülteknek vetítenek. Carrión korábban a médiában dolgozott, a Democracy Now! hírműsor főszerkesztője volt, és olyan médiumokkal dolgozott mint a BBC Radio, a The Progessive, a TVE spanyol televízió és az El País. Az Amnesty International USA kommunikációs tanácsadója volt, és több emberi jogi szervezettel is együttműködött, például a RADDHO-val, a szenegáli Afrikai Közgyűlés az Emberi Jogok Védelméért és az ecuadori Emberi Jogok Ökumenikus Bizottsága szervezetekkel. Dokumentumfilmeket is készített, a Condemned to the Death Row (2003) című film forgatókönyvírója volt.

Bio

Kató Csilla

Kató Csilla 1998 óta dolgozik az Astra Filmfesztiválnál, a kommunikációs csapatban, a filmválogatásban, az Astra Film Junior programban és a Documentary Tank @AFF programban lát el feladatokat, illetve művészeti vezetőként irányítja a fesztivál programming tevékenységét. Több nemzetközi filmfesztiválon vett részt zsűritagként, illetve számos fesztiválon volt jelen dokumentumfilmes szakmai programok szakértőjeként. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) tanult kulturális antropológiát, és a London School of Economics és az ausztrál National University of Canberra egyetemeken folytatott tanulmányokat.

Bio

Peter Kerekes

 

Peter Kerekes filmrendező, producer és tanár. A pozsonyi Előadóművészeti Akadémián tanult rendezést 1991 és 1998 között, jelenleg ott tanít filmrendezést. Dušan Hanákkal együtt részt vett a játék- és dokumentumfilmes műhely létrehozásában, filmjeiben a történelem és emlékezet összetett viszonyát vizsgálja. A Gulyáságyú (2009) dokumentumfilm a hadtápról és annak a seregek győzelmére vagy vereségre való hatásáról szól. A film számos díjat nyert, többek között a Viennálé legjobb dokumentumfilmes díját, valamint jelölték az Európai Filmdíj legjobb dokumentumfilm díjára. A Bársonyos terroristák (2013) három főhőse a csehszlovák kommunista rezsimmel száll szembe, a filmet a 2014-es Berlinálén is bemutatták.

Bio

Diákzsűri - nemzetközi verseny

Marilia Arantes

Marilia Arantes a Közép-európai Egyetem bécsi mesterképzésén vesz részt, korábban pedig szülőhazájában, Brazíliában a Brazília Egyetemen folytatott tanulmányokat. Évekig járt egyedül moziba, ahol megtapasztalta egyén, kép és történet mélyebb összefüggéseit, és megtanulta átadni magát másfajta tapasztalatok, helyek és életformák szövevényének. Meggyőződése, hogy a társadalomtudományok területén belül a dokumentumfilmek segítségünkre lehetnek az összetett társadalmi kérdések feltárásában és az empátia előmozdításában. Jelenleg egy, a brazil önkormányzatok korrupciós ügyeit vizsgáló projekten dolgozik tudományos munkatársként.

Bio

Bohdan Herkaliuk

Bohdan Herkaliuk Ukrajnából származik, jelenleg filmkészítést tanul az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtudomány szakán. Öt évig dolgozott a filmkészítés és a filmforgalmazás különböző területein Ukrajnában és Magyarországon. Az InsightMediaProducing Center pénzügyi producer asszisztenseként rövidfilmes és dokumentumfilmes projektek pénzügyi megvalósításán és fesztiváloztatásán dolgozott; később a Top Film Distribution cégnél volt elemző. Jelenleg egy nemzetközi csapattal rövidfilmes projekteken dolgozik, ezek közül az egyik a Nemzeti Filmalap által támogatott diplomafilmje az ELTÉ-n.

Bio

Lucie Janotová

Lucie Janotová a firenzei Scuola Normale Superiore (ENS-Firenze) egyetem politikai tudományok és szociológiai szakán PhD-hallgató, valamint tagja a Center on Social Movement Studies (COSMOS) intézetnek. Kutatási területei a társadalmi mozgalmak és kulturális tanulmányok, különös tekintettel a művészeti aktivizmus és ellenállás vizuális elemzésére. Egyszerre kutatóként, aktivistaként és művészként közeledik az adott témához, ötvözve a tudományos kutatást a gyakorlatalapú, kurátori és filmkészítői tevékenységekkel. Amikor éppen nem az egyetem padjait koptatja, társrendezőként a Szabad Egyetem című dokumentumfilmmel járja a világot, és meséli el a Közép-európai Egyetem elüldözésének történetét Magyarországról.

Bio

Danial Shah

Danial Shah nemrégiben fejezte be vizsgafilmjét a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), ahol portugál-belga-magyar együttműködés keretében vehetett részt a nemzetközi DocNomads dokumentumfilm-rendezői mesterképzésén. Pakisztáni származású, több mint öt évet dolgozott fotóriporterként és szerzőként olyan lapoknak, mint a The New York Times vagy a Herald Magazine. Leginkább a migráció, az emberi viszonyok és azok természetre gyakorolt hatásai érdeklik. 2017-ben az éghajlatváltozás pakisztáni hatásait ismertető történetéért a Fenntartható Újságírás díját nyerte el. A pakisztáni Karachi Egyetemen, valamint a kirgizisztáni és tádzsikisztáni Közép-ázsiai Egyetemen tanít újságírást. „A vizuális történetmesélés ereje” címmel TEDx előadást tartott a budapesti Közép-európai Egyetemen.

Bio

Süll Kristóf

Süll Kristóf elsőéves mesterszakos hallgató az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtudomány szakán. Szakdolgozatát az adaptáció, az intermedialitás és a remediáció témakörében írja; film és határterületei kapcsolódási pontjai, azok egymásra gyakorolt esztétikai hatása foglalkoztatja, valamint a tér mint interdiszciplináris fogalom megjelenése a vizuális kultúrában. Kristóf cikkei a kulturpart.hu és az ekultura.hu online magazinokban jelennek meg. Az ELTE Online videós csapatának projektmenedzsere.

Bio