Fókuszban Oroszország

Választások, tömegtüntetések, performansz a székesegyházban Moszkva közepén, majd a művész-kollektíva bírósági pere – ezekkel került Oroszország újra és újra a nemzetközi média reflektorfényébe. A "Fókuszban Oroszország" című programunkba beválogatott orosz, lengyel, magyar és holland filmek a mai Oroszország legsürgetőbb problémáit és legidőszerűbb kérdéseit tárják elénk. A hat film a jelennel foglalkozik, és szeizmográf pontossággal fogják és közvetítik az orosz emberek hangulatát, gondolatait és tetteit – éljenek akár a fővárosban élnek, akár vidéken, tartozzanak bármelyik társadalmi osztályba és valljanak bármilyen politikai nézetet, legyenek ambiciózusak és sikeresek vagy ellenkezőleg, marginalizáltak és kudarcra ítéltek.

A programban helyet kapnak az elmúlt évek legnagyobb tetszést aratott filmjei, mint például az elsőfilmes Ljubov Arkusznak a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon nemrég bemutatott döbbenetes Anton itt van-ja, amely arról a négy évről szól, amelyet a rendezőnő egy autista tinédzser mellett töltött. Az utolsó szovjet generációban a rendező 1984-ben született fiatalokat interjúvol meg hétévente, első alkalommal hétéves korukban, hogy kifaggassa őket sikereikről, kudarcaikról, reményeikről. Az eredmény egy izgalmas filmes freskó a poszt-szovjet problémákkal küszködő generáció és az Oroszországot, Kirgizisztánt, Izraelt és Argentínát megjárt szereplőkről.

A másik mozaik-jellegű film, a Távozz tél, a szebb jövőért aktívan tevő emberekről szól, akik 2011 decemberében Moszkvában az utcára mentek tisztességes választásokat követelni. A humorral fűszerezett film az ő alternatíva-keresésükről számol be. Az először a locarnói fesztiválon bemutatott film számos közönségdíjat nyert orosz és más fesztiválokon. Andrej Grijazev Holnapja szintén nemzetközi sikert aratott friss orosz film, amelyben a kevésbé békés akcióikat végrehajtó Vojna (Háború) elnevezésű művész-csoport a szabadságvágya kifejezése során olykor a törvényes határokat is átlépi.

A programban személyesebb hangvételű filmek is helyet kaptak. Ilyen például a rövid kamara-film, a kadétiskolai növendékekről szóló Nyárutó. A hét és tizenhét év közötti fiúk, bár mind sikeres életre vágynak, a jövőt máshogy és máshogy képzelik el. A magyar rendező, Papp Gábor Zsigmond saját gyerekkori emlékeinek fénytörésében szintén személyes történetet mond el a generációs választások, a késő szocializmus és a poszt-szovjet átmenet kérdéseit boncolgató A szovjet levelezőpajtás-ban. A '80-as években gyerekként egy moszkvai lánnyal levelezett, s ez az apropója a mai moszkvai kirándulásának, melyből kiderül, hogy a sikeres középkorú felső-középosztály számára a dinamikusan fejlődő Moszkva nem az álmok netovábbja. A fővárostól messze, a távoli vidéken játszódik a holland A mi újságunk, amelyben egy ambiciózus újságíró saját lapot indít a helyi olvasók számára.

Ezek a dokumentumfilmek testközeli, kézzelfogható, élő emberekké teszik a néző számára a vásznon megjelenő alakokat, s ugyanakkor páratlan bepillantást nyújtanak a mindennapok szövetébe. Bár nem dolgozzák fel a mai orosz élet minden aspektusát, a választások és kijelölt életutak egész sorát mutatják be, amelyeket nem lehet semmiféle leegyszerűsítő formulára redukálni.

Oksana Sarkisova

5 perc szabadság

Kirill Sakharnov & Ksenia Sakharnova / Oroszország / 2012 / 86 min / orosz
Két ellenzéki generáció Oroszországban: a Csehszlovákia 1968-as lerohanása
elleni hajdani tiltakozók és a fiatal másként gondolkodók találkozása.

1968 augusztus 25-én hét ember gyűlt össze a moszkvai Vörös téren, hogy tiltakozzon a Varsói Szerződés csapatainak csehszlovákiai megszállása ellen. A demonstráció mindössze öt percig tartott, mert a tüntetőket erőszakkal eltávolították és lecsukták. Ezért az öt perc szabadságért a Szovjetunió főterén végül több évet kellett feláldozniuk, amit börtönben vagy elmegyógyintézetben töltöttek. A film készítői összehozzák az akció túlélőit a mai Oroszország szabadságjogokért küzdő ellenzéki generációjával. A fiatal aktivisták – a mai máskéntgondolkodók -- áldozatokat is készek vállalni egy demokratikus társadalomért.

producer: Ksenia Sakharnova
vágó: Kirill Sakharnov
operatőr: Oleg Mamonov, Kirill Sakharnov
hang: Pavel Fediunin, Kirill Sakharnov
zene: Marina Makarova

production info:
SugarDocs Film Production
tel.: +7 916 178 1913
sugardocs@gmail.com

filmography
Kirill Sakharnov: Lighthouse Lady (2012) / Stalin? Why not? (2010) / Moscow: Liverpool (2009)

Anton itt van

Lyubov Arkus / Oroszország / 2012 / 110 min / orosz
"Az emberek kibírják. Az emberek végesek. Az emberek repülnek"
az autista tizenéves bölcsességeivel egy szeretettel, fájdalommal
és együttérzéssel kikövezett, négy éven át tartó filmes út vette kezdetét.
Velencei Film Fesztivál 2012

Képes lehet valaki más fájdalmát érezni? Hősünk egy autista fiú, akinek az élete egy Szentpétervár külvárosában lévő lakás és egy elmekórház között telik. A főszereplő és a rendező közti távolság minden egyes eltelt perccel csökken, míg végül ő maga is szereplővé válik a történetben. Ljubov Arkusz orosz kritikus megdöbbentő elsőfilmje traumákon és intézményeken kíséri végig Antont, nemcsak a szüleit, gondozóit, barátait mutatva be, hanem magát a forgató stábot is. Első személyben dokumentálja az ellátórendszer problémáit egy olyan országban, ahol a mentális betegeket mind a mai napig megbélyegzi a társadalom.

producer: Sergey Selyanov, Alexander Golutva, Konstantin Shavlovsky
vágó: Georgiy Ermolenko
operatőr: Alisher Khamidkhodzhaev
hang: Aleksei Antonov
zene: Max Richter

production info:
CTB Film Company
tel.: +7 812 326 8330
kino@ctb.ru

Holnap

Andrey Gryazev / Oroszország / 2012 / 90 min / orosz
Fehér fallosz a Lityejnij hídra festve, felborított rendőrautó Szentpétervárott – felkavaró portré
a Vojna (Háború) elnevezésű orosz anarchista művészcsoportról.
Berlinale 2012

A Holnap felkavaró portré a Vojna ("Háború") elnevezésű orosz anarchista művészcsoportról, amely polgárpukkasztó akcióival több ezer rajongót szerzett a világ minden tájáról, és kivívta az olyan művészek elismerését is, mint Banksy. Vor ("Tolvaj") és barátnője Koza ("Kecske") másfél éves kisfiukat a hátukon cipelve vezénylik le a csapat akcióit. Az üres rendőrautó felborítása heves tetszést aratott a nemzetközi művészeti körökben, odahaza viszont börtönnel és nemzetközi elfogató paranccsal torolták meg. Andrej Grjazev rendező a Vojna performanszait beszélgetésekkel, családi körben készült felvételekkel és tévés riportokból vett részletekkel egészíti ki. A végeredmény nem pusztán egy film a Vojnáról, hanem a Vojnával, annak közreműködésével és érte létrejött alkotás, amelyben a rendező maga is a közösség részévé válik. A kidolgozatlan, Dogma-filmekre hajazó filmes kaland hamar felejthetetlen és elgondolkodtató drámává növi ki magát.

producer: Andrey Gryazev
vágó: Andrey Gryazev
operatőr: Andrey Gryazev
hang: Aleksandr Dudarev

production info:
Andrey Gryazev
cinemacraft@gmail.com

filmography
Miner's Day (2010) / Sanya and Sparrow (2009) / Ice Age (2009)

A Mi újságunk

Eline Flipse / Hollandia / 2010 / 58 min / orosz
Egy elszánt újságíró házaspár saját lapot indít Uljanovszk járásban, hogy szembeszálljon az állami médiával.
Felejthetetlen történet elkötelezettségről és elkeseredettségről.
Best Documentary, Hot Docs 2011

A Volga menti falusias, hólepte Uljanovszk járásban a vállalkozó kedvű és ambiciózus Andrej Skolnij felmond a Leninistánál, a helyi állami lapnál, és saját újságot indít. A mi újságunkban egyedüli segítőtársával, a feleségével a helyiek apátiáját, elzárkózását, nevetségességét ostorozó cikkeket írnak, hogy felrázzák a Moszkvától mintegy 900 kilométerre élő közösséget. Hétről hétre a kis házukban csinálnak mindent, az írástól a kutatáson át a tördelésig, sőt még a terjesztést is saját autójukon végzik. Andrej és Marina könnyed hangvételű cikkei hamarosan komoly reakciót váltanak ki, olyannyira, hogy maguk a szerzők is veszélybe kerülnek. A mi újságunknak a mai orosz valóságban játszódó történetei az egyre lehetetlenebb körülmények között is diadalmaskodó személyes integritásról és bátorságról szólnak.

producer: Eline Flipse
vágó: Puck Goossen
operatőr: Erik van Empel
hang: Alex Tugushin
zene: Maurice Horsthuis

production info:
Elifli Film
tel.: +31 20 330 2478
elifli@xs4all.nl

selected filmography
Anybody There…? (2009) / Eat Your Enemy (2005) / Biografi (2000) / Broken Silence (1995)

Nyárutó

Piotr Stasik / Lengyelország / 2010 / 29 min / orosz
A Moszkvától 700 kilométerre lévő katonai iskola
7-17 éves növendékeinek felnőtté válásának minden napjai.

Piotr Stasik filmje a mai Oroszországot veszi górcső alá a Moszkvától 700 kilométerre lévő penzai kadétiskola növendékeiek mindennapjain és a világról alkotott felfogásán keresztül. A filmben a felnőtté válás folyamatát láthatjuk: hogyan alakítja az iskola a különböző életkorú fiúk -- az olvasni tanuló hétéves kisfiútól a jövőjéről dönteni kényszerülő 17 éves végzősig – életét, személyiségét, reményeit és álmait. A Nyárutó költői hangulatú film a gyerekkorról és a felnőtt világba való kilépés nehézségeiről.

producer: Jacek Nagłowski
vágó: Anna Dymek
operatőr: Piotr Stasik
hang: Maciej Diduszko
zene: Tomasz Gwińciński

production info:
Centrala Sp. z o.o.
tel.: +48 697 991 639
centrala@centralafilm.pl

selected filmography
Andrzej Wajda: Let's shoot! (2008) / Above Pavements (2008) / 7 x Moscow (2005)

Putyin csókja

Lise Birk Pedersen / Dánia / 2011 / 85 min / orosz
A "Nasi" elnevezésű kormánypárti ifjúsági mozgalom
üdvöskéjének megrendül a világképe, amikor összehaverkodik
egy csapat liberális ellenzéki újságíróval.

Lehet Vlagyimir Putyin a nyugatiak szemében antidemokratikus zsarnok, ám sok orosz ájultan csodálja az erős és karizmatikus apafigurát. Az egész nemzedéknyi fiatalt tömörítő Nasi ("A mieink") elnevezésű hazafias ifjúsági mozgalom célja az "ellenség" kiűzése Oroszországból. Az ellenség, magától értetődően, bárki, aki nem Putyin- és Medvegyev-párti. A tizenkilenc éves, okos Mása a szervezet szóvivője. Egyszer alkalma volt csókot cuppantani Putyin arcára, és attól kezdve fennen hirdette rajongását "a Kreml Napóleonjáért". Egészen addig, amíg meg nem ismerkedett egy liberális ellenzéki csoporttal. Mása morális dilemmában őrlődik: Lehet a Nasiban saját véleménye, vagy teljesen alá kell vetnie magát "a párt" akaratának? A fejlődési drámát dokumentáló film komor képet fest az orosz politikai szcénáról, ahol nyílt politikai vita nyomokban sem található, mást nem lehet tenni, mint beállni a sorba az egyik vagy a másik oldalon. Mása keze lassan ökölbe szorul.

producer: Helle Faber
vágó: Janus Billeskov Jansen, Steen Johannesen
operatőr: Lars Skree
hang: Peter Albrechtsen
zene: Tobias Hylander

production info:
Monday Media
tel.: +45 39 166 000
helle.faber@Monday.dk

selected filmography
Nastya in Love (2011) / Margarita (2003)

A szovjet levelezőpajtás

Papp Gábor Zsigmond / Magyarország / 2011 / 54 min / magyar & orosz & olasz & angol
Az iskoláskori szovjet levelezőtársának felkutatása során a rendező váratlan kalandba fut bele.

1980 januárjában 7. osztályos voltam, amikor kaptam egy szovjet levelezőpajtást. Az orosztanárnőnk kiosztott mindenkinek egy cirill betűs borítékot azzal, hogy mostantól ő lesz a levelezőpajtásod. Szerencsém volt, mert lány volt és moszkvai. Három évig leveleztünk egymással, és bár soha nem találkoztunk, az összes levelét megőriztem. És most elhatároztam, hogy megkeresem, és filmet készítek arról, hogy kinek milyen gyerekkora volt a szocializmusban.

producer: Gábor Zsigmond Papp
vágó: Bence Bartos
operatőr: Zoltán Lovasi
hang: Attila Bánk

production info:
Bologna Film
tel.: +36 20 435 7454
pappgzs@gmail.com

selected filmography
The Enemy is among Us (2010) / East-West Passage (2009) / Spy in a One Horse Town (2009) / Balaton Retro (2007) / The Life of an Agent (2004) / The School of the Empire (2003) / Budapest Retro II. (2003) / Budapest Retro I. (1998) / Tandori (1996)

Távozz tél!

Denis Klebleev & Dmitry Kubasov & Askold Kurov et al / Oroszország / 2012 / 79 min / orosz
A mozgolódó Oroszország: a fiatal filmes generáció humort
sem nélkülöző krónikája a 2011-es téli moszkvai tüntetésekről.

A Távozz, tél! alkotói Marina Razbezskina és Mihail Ugarov dokumentumfilmes és színiiskolájának végzős növendékei. A tíz fiatal rendező folyamatosan forgatott a 2011-es orosz parlamenti választásokat követő, két hónapig tartó tiltakozásokon. Az eredmény a rezsimmel szembeni egyre erősödő ellenzéki mozgalmak krónikája: arcok, beszélgetések, tüntetések, győzelmek és vereségek az elnökválasztás előtti időszakban. A film az élő kamera és az élő hősök összjátéka. A felcsillanó, olykor abszurdba hajló humor csak még jobban kidomborítja az eseményeket sok szemszögből megközelítő film alapvetően komoly mondanivalóját.

producer: Marina Razbezhkina
operatőr: Elena Khoreva, Denis Klebleev, Dmitry Kubasov, Askold Kurov, Nadezhda Leonteva, Anna Moiseenko, Madina Mustafina, Sofia Rodkevich, Anton Seregin, Alexey Zhiryakov

production info:
Marina Razbezhkina Studio
tel.: +7 496 1148 695
razbmarina@yandex.ru

Az utolsó szovjet generáció

Sergey Miroshnichenko / Oroszország, UK / 2012 / 104 min / orosz & angol
A ma 28 éves oroszok álmai, félelmei és reményei. A hétévente újra felkeresett főszereplő életén keresztül a film az "utolsó szovjet generáció" viharos életét mutatja be.

A rendező Michael Apted ötlete alapján vette filmre emberek életét a volt Szovjetunió egész területén. Ők az "utolsó szovjet generáció". Az első találkozáskor – nem sokkal a kommunista birodalom összeomlása előtt -- hétévesek voltak a szereplők, akiket hétévente újra felkerestek a filmesek, hogy dokumentálják az életüket, a döntéseiket és a véleményüket. 28 éves korukra legtöbbjük kiábrándult az új Oroszországból, melyben ma élnek. Néhányan vissza szeretnék kapni a régi rendszert, amelyben felcseperedtek, mások azonban készek a saját kezükbe venni a sorsukat.

producer: Sergey Miroshnichenko, Jemma Jupp
vágó: Alexandra Marchenko, Arthur Anayan
operatőr: Vyacheslav Sachkov, Yuri Ermolin
zene: Ilya Demutsky

production info:
Ostrov Studio
125009, Moscow
Bryusov per. 2/14 stroenie 8
tel.: +7 495 983 0335
studio@ostrovstudio.com
www.ostrovstudio.com

selected filmography:
River of Life (2011) / Born in the USSR: 21 Up (2005) / Georgy Zhzhenov. Russian Cross (2002) / Moscow Angel (2001) / Unknown Putin. Peace and War (2000) / Born in the USSR: 14 Up (1998) / Time of Great Lies (1996) / A Minute of Silence (1995) / Born in the USSR: 7 Up (1990) / The Past Seems Like a Dream (1988) / Lady Tundra (1987) / Island (1981)