Lázadó tömegek

Minden tömegmozgalom kialakulásának megvan a maga története. Bár folyton halljuk, hogy a világban itt is, ott is tiltakozási hullám söpör végig – gazdasági nehézségek, politikai elnyomás, katonai invázió, diszkrimináció ellen – a híradások ritkán mennek a felszín alá, hogy megvizsgálják a lázadások mechanizmusát és kontextusát. A dokumentumfilm ezzel szemben – a maga longitudinális megfigyelésével, a különleges archívumi anyagok felhasználásával és a hosszabb interjúzási időszakkal – sokoldalúan mutatja be a tömegtiltakozások genezisét, a mozgalmon belüli hatalmi viszonyokat, górcső alá veszi belső dinamizmusát és megvizsgálja, hogyan reagál a társadalom a különféle mozgalmak céljaira és eszközeire. A Lázadó tömegek program összeállítását az Arab Tavasz eseményei inspirálták.

Bár a jövőben nyilván még rengeteg dokumentumfilm fog készülni a Közel-Kelet eseményeinek kapcsán, programunk két filmje, a Tahrir tér 2011 és a #Szíria in medias res vizsgálja a változásokat, és rámutat a digitális technológiák, ezen belül is a tömegeket és a média figyelmét irányító bloggerek forradalmi szerepére az események alakításában. A program három másik filmje a távoli vagy nem annyira távoli múlt eseményeivel foglalkozik, amelynek utórezgései a mai napig érződnek. A provokatív című Itt vízbe fojtják az algériaiakat az algériaiakkal szemben hozott kijárási tilalom elleni 1961. október 17-i párizsi tömegdemonstráció eltemetett történetét eleveníti fel. A litván Hogyan játszottunk forradalmárt egy punk-rock zenekarnak a Litvánia függetlenségéért küzdő mozgalom elindításában és megerősítésében játszott szerepét vizsgálja. Művészeti viccként indultak, de ezreket mozgattak meg, hogy emeljék fel szavukat a szabadságukért.

A blokád c. horvát filmet a zágrábi egyetemet 2009-ben elfoglaló, ingyenes oktatást követelő hallgatók maguk készítették A nézőt magával ragadó, kétségkívül részrehajló film a XX. századi Európát forradalmasító 1968-as diákmozgalmak szellemét idézi fel. A mai tömegmozgalmak globálisak, technikailag jól felszereltek és egyre dinamikusabbak – és az emberek, akik a XXI. század történelmét alakítják akár az utcára is kimennek kiállni a maguk igazáért. Nézzük meg őket és hallgassuk meg mondandójukat.

Oksana Sarkisova

#Szíria

Hamza El Abdulla / Spanyolország / 2012 / 57 min / arab
Hogyan használják a közösségi hálókat Szíriában és másutt a fiatalok mobilizálására.

Amer és Odaybah a szíriai forradalom újdonsült médiaaktivistái. Külföldön élnek, és arra szánják idejük nagy részét, hogy a közösségi média és az online felületek sokaságán keresztül tudassák az emberekkel, mi is történik hazájukban. Mindeközben új módszereket igyekeznek kidolgozni az információ digitális terjesztésére, más aktivistákkal, a Szíriából menekültekkel és a polgárháború dúlta országban változást sürgető társadalmi csoportokkal együttműködve. A film rávilágít a Facebook és a Twitter féle platformok szerepére a szíriai forradalomban: ezeken terjesztik a híreket és mobilizálják a szír fiatalságot, olyan eseményekről tájékoztatva őket, amelyek legtöbbször nem jutnak el a hagyományos sajtóhoz.

vágó: Hamza El Abdulla
operatőr: Jalid El Abdulla
hang: Anas Assayed Omar
zene: Malik Jandali

production info:
Hamza El Abdulla
hamza.elabdulla@gmail.com

A blokád

Igor Bezinović / Horvátország / 2012 / 93 min / horvát
Koktél Marxból, Che Gevarából és a Horvát Tavaszból: a zágrábi egyetem 2009-es elfoglalásának története.

A Blokád egyedülálló módon, belülről mutatja meg az 1971 óta legnagyobb tömegeket megmozgató, leghosszabb és politikailag legjelentősebb horvát diáktüntetést. A tüntetés 2009 áprilisában indult a zágrábi egyetem bölcsészet- és társadalomtudományi karán. A tantermek eltorlaszolásával nyomatékosított tiltakozás az oktatás kommercializálása ellen 34 napig tartott. A lázadás további húsz tanszékre terjedt át az ország különböző pontjain, melynek során a hallgatók aktív, önálló politikai tényezővé nőtték ki magukat. A rendező mindvégig jelen volt, kezdve a gyűlések felfokozott hangulatú előkészítésétől a tantermek eltorlaszolásán, a kimerülés első jelein és az egyéni helyzetek megismerésén át a késő éjjelig tartó vitákig; a tanárok kezdeti, szinte egyhangú támogatásától a későbbi elhatárolódásukig és az elérhetetlen oktatási miniszter megszólaltatására tett kísérletekig. A filmből kiderül, hogy a blokádnak a fizikai jelentésén túl sokkal tágabb értelme van.

producer: Oliver Sertić, Nenad Puhovski
vágó: Hrvoslava Brkušić, Maida Srabović, Miro Manojlović
operatőr: Đuro Gavran, Eva Kraljević, Igor Bezinović, Haris Berbić
hang: Vladimir Božić, Milan Čekić
zene: Zli Bubnjari, Antenat, Ibrica Jusić, Naš Mali Afro Bend, Tigrova Mast, Idoli

production info:
Factum
Nova Ves 18
10 000 Zagreb
Croatia
tel.: +385 1 4854 821
info@factum.com.hr
Restart
tel.: +385 91 531 5205
restart@restarted.hr

filmography
Naked Hours (2011) / In Fond Memory of TDZ (2010) / Non-Recyclable (2009) / An Encounter (2009) / Above Average (2008)

Hogyan játszottunk forradalmárt

Giedrė Žickytė / Litvánia / 2011 / 67 min / litván
Litván punkok rést ütnek a szovjet hatalom falán.

A történet 1984-ben, a peresztrojka kezdeti időszakában indul, amikor egy maroknyi kaunasi építész úgy döntött, hogy egy újévi hecc kedvéért egy estére zenekart alapítanak. A vicc annyira jól sült el, hogy hamarosan lábra kaptak a pletykák az Antis nevű új, izgalmas rockbandáról. Az impozáns smink, a kellékek, a showelemek és a dalszövegek a szovjet propagandát figurázták ki, teljesen hiteltelenítve a szovjet valóság abszurditását. Az értelmiségi bohóckodás azonban nemsokára "rock felvonulásokba" torkollott több ezer ember részvételével. Ebből nőtték ki magukat a később "Éneklő forradalom"-nak nevezett litván függetlenségi mozgalom tömeggyűlései. Egy kis ország története, amely a maga idejében a világ minden más szalagcímét háttérbe szorította.

producer: Dagnė Vildžiūnaitė
vágó: Giedrė Žickytė, Samuel Lajus
operatőr: Audrius Kemežys, Eitvydas Doškus
hang: Vytis Puronas
zene: Viktoras Diawara, Vytautas Bikus

production info:
Just a Moment
tel.: +370 686 889 80
dagne@justamoment.lt

filmography
After sun and goats (2010) / Baras (2009) / Europe (2006) / Born innocent (2005) / Role (2004)

Itt vízbe fojtják az algériaiakat – 1961. október 17.

Yasmina Adi / Franciaország / 2011 / 90 min / francia & arab
Az algériaiakkal szemben hozott kijárási tilalom elleni 1961. október 17-i párizsi tüntetés eddig el nem mondott története.

1961. október 17-én több ezer, Párizsban és környékén élő algériai vonult az utcákra a Nemzeti Felszabadítási Front felhívására, hogy az érvényben lévő kijárási tilalom ellen tiltakozzon. Ötven évvel később Yasmina Adi fáradságos munkával és számos korabeli dokumentum -- újságcikkek, rádió- és tévériportok, korábban meg nem jelentetett fényképek segítségével – segítségével rekonstruálta a történteket. A dokumentumokat a szemtanúk elbeszélései és az eltűnt személyek családtagjainak emlékei kísérik, perdöntő bizonyítékkal szolgálva az erőszakról, amely számos ember életét követelte. A holttestek csak fokozatosan kerültek elő, nem egy esetben a Szajna mélyéről. Még többen voltak azok, akik megsebesültek, börtönbe vetették vagy kitoloncolták őket Algériába, kimerülten, piszkosan, nincstelenül. Erős történet, mely tagadással indul, majd feledésbe merül.

producer: Blanche Guichou
vágó: Audrey Maurion
operatőr: Laurent Didier
hang: Pierre Carrasco
zene: Pierre Carrasco

production info:
Agat Films
tel.: + 33 1 5336 3232
julie@agatfilms.com

filmography
L'autre 8 mai 1945 - Aux Origines de la Guerre d'Algérie (2008)

Tahrir tér 2011: A jó, a rossz és a politikus

Amr Salama & Tamer Ezzat & Ayten Amin / Egyiptom & Németország / 2011 / 90 min / arab
Az egyiptomi forradalom a fiatalok szemszögéből nézve.

Amikor az egyiptomiak 2011. január 25-én reggel felkeltek, nem számítottak arra, hogy a munkaszüneti napra tervezett demonstráció a harminc éve fennálló rezsimet megdöntő forradalomba csap át. A következő 18 napban milliók tüntettek Egyiptomban a jogtiprás, a szegénység és a korrupció ellen. A mozgalmat néhány karizmatikus és befolyásos fiatal vezette, akik a közösségi média és a társadalmi hálózatok segítségével lázították a tömegeket. Három fiatal filmes arra vállalkozott, hogy a saját szemszögéből mondja el a forradalom még le nem zárt történetét. A három – a tiltakozókra, a rendőrségre és Hoszni Mubarakra fókuszáló – részből álló film annak a néhány embernek a személyes tapasztalataira kíváncsi, akiknek a döntései meghatározóak az ország jövőjére nézve.

producer: Mohamed Hefzy, Frédéric Sichler
vágó: Ayman El Tonsi, Doaa Fadel, Wael Farg, Eric Magriau
operatőr: Ahmad Gabr, Ahmad Yaaqoob, Hussein Asser, Mohamed El Raouf, Salah Yaaqoob
hang: Ahmed Gaber
zene: Khaled Shokry, Ousso

production info:
Film Clinic
tel.: + 202 25 268 050
info@film-clinic.com

selected filmography
Amr Salama: Asma'a (2011) / On a Day Like Today (2008)
Tamer Ezzat: The Ring Road (2010)
Ayten Amin: Spring '89 (2009)