VERZIÓ viták

az AMNESTY INTERNATIONAL együttműködésében

November 7., szerda, Toldi Aula

17.45 Migrációs trendek: Nyertesek és vesztesek
(A Különjárat c. film 16 órakor kezdődő vetítése után)

Néhány európai ország, hogy megakadályozza az Afrikából Európába áramló "illegális bevándorlást" határaikon túlmenő intézkedéseket léptetett életbe tengeren és szárazföldön egyaránt, . Egyes államok , megállapodást kötöttek egymással, mely alapján már a nyílt vízen megállítják és visszafordítják a menekülőket Nyugat- és Észak-Afrikába, ahol nem számíthatnak emberi jogaik tiszteletben tartására. Milyen nehézségekkel kell a bevándorlóknak és menedékkérőknek megbirkózniuk Európában, elsősorban Magyarországon?

November 8., csütörtök, Toldi Aula

17.45 Az Arab Tavasz: remények és realitások
(A Tahrir tér 2011: A jó, a rossz és a politikus c. film 16 órakor kezdődő vetítése után)

Egyiptomban milliók mentek az utcára, hogy megdöntsék a zsarnoki rendszert. A többnyire békés tüntetést azonban brutálisan szétverték. Mubarak ugyan lemondott, de az emberi jogok megsértésének nem szakadt vége, és amíg ez így van, valódi változásra nem is lehet számítani az országban. Az új vezetésnek kezdenie kell valamit a rendőrség és a hadsereg véres örökségével, és garantálnia kell, hogy senki sem állhat a törvényen felül. Elég-e a jó akarás ahhoz, hogy milliók reménye valóra váljék?

Az Amnesty International (AI) nemzetközi szervezet, amelynek több, mint 3 millió tagja, támogatója és aktivistája több, mint 150 országban az emberi jogok elismertetéséért küzd. Olyan világot szeretne, ahol minden egyes emberre vonatkoznak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában leírt jogok és a nemzetközi emberi jogi megállapodások.
www.amnesty.hu

BESZÉLGETESEK AZ ODEON UNDERGROUNDBAN

NOVEMBER 9. / PÉNTEK / 19:30

AZ ÚJ DOKUMENTUMFILM ÉS A DOKUMENTUMFILMESEK OROSZORSZÁGBAN

Beszélgetés Marina Razbezskinával (Távozz tél!, producer) és Kirill Sakharnovval (5 perc szabadság, rendező)

Marina Razbezskina filmes és filmes oktató, a Kino.doc nevű filmes iskola megalapítója, az oroszországi dokumentumfilmezés új generációjának egyik legfontosabb nevelője) tanításról, producerkedésről és dokumentumfilm-forgalmazásról a mai Oroszországban, a Távozz tél! hazai és külföldi fogadtatásáról, az új digitális technológiákról,valamint a filmezés új formáiról és esztétikájáról.

Kirill Sakharnov 1978-ban született Moszkvában, az oroszországi Népek Barátsága Egyetemen végzett történelem szakon 2000-ben, majd 2007-ben diplomát szerzett az Orosz Állami Filmművészeti Egyetemen. Több rövid dokumentumfilmet, reklámfilmet és zenevideót készített, valamint vágóként dolgozott. 2012-ben megalapította a számos emberi jogi témával foglalkozó filmet jegyző SugarDocs stúdiót.
A BESZÉLGETÉS NYELVE OROSZ ÉS MAGYAR

NOVEMBER 10 / SZOMBAT / 19.30

AZ ÚJ DOKUMENTUMFILM ÉS A DOKUMENTUMFILMESEK OROSZORSZÁGBAN
A Távozz tél! c. film után (Denis Klebleev, Dmitry Kubasov, Askold Kurov et al / Russia / 2012 / Művész, 17:30)

Beszélgetés Marina Razbezskinával (filmes és filmes oktató, a Kino.doc nevű filmes iskola megalapítója, az oroszországi dokumentumfilmezés új generációjának egyik legfontosabb nevelője) tanításról, producerkedésről és dokumentumfilm-forgalmazásról a mai Oroszországban, a Távozz tél! hazai és külföldi fogadtatásáról, az új digitális technológiákról,valamint a filmezés új formáiról és esztétikájáról.
A BESZÉLGETÉS NYELVE OROSZ ÉS MAGYAR