Lyukak a vasfüggönyön

„Fekete sorozat”: A lengyel dokumentumfilm az ötvenes években

„Fekete sorozat”-nak nevezték Lengyelországban a szocreál korszakban 1956-1958 között készült rövid dokumentumfilmeket. A mozikban „kísérőfilmként” bemutatott, kezdetben optimista kicsengésű, rendszerhű rövidfilmek hangvétele alapvetően megváltozott Władysław Gomułka 1956-os hatalomba való visszatérésekor. Bár a varsói felkelés és Szovjetunió második világháborús szerepe még a liberálisabb, elnézőbb politikai közegben is szigorú tabu volt, az alkotók sokszor nyíltan kritikus filmeket készítettek valós társadalmi-szociális témákról, például a szegénységről, a prostitucióról, az alkoholizmusról, a lakáshiányról. Ebben az időszakban készült Andrzej Wajda a Csatorna (1957) és a Hamu és gyémánt (1958) című filmje. A lengyel dokumentumiskola első képviselőinek munkái mellett nagyobb teret adunk Adrzej Munk, a legendás rendező korabeli rövidfilmjeinek. A lengyel dokumentumfilm atyjának tekintett Munk művein markánsan megfigyelhető a változás, a hamis optimizmustól az ellentmondásos, lírai ábrázolásig. A politikai környezet megértéséhez hozzájárulnak a korabeli híradó-részletek.

Surányi Vera
A retrospektív program kurátora

“E filmek jelentősége nem pusztán éles, kritikai hangvételükben és közvetlen társadalmi hatásukban rejlik, hanem abban, hogy tulajdonképpen általános értelemben rehabilitálják a társadalmi dokumentumfilmezést. Hosszú évek után először történik meg, hogy a nézőt olyan brutális és provokatív támadás éri, amitől elfelejti, hogy csupán egy filmet néz. A valóság kegyetlen darabját vágják az arcába, érzelmekkel sokkolják, amikkel szemben tehetetlen – de mindezt intelligensen, a megfigyelés tárgyát hűen ábrázolva. A nézőtér izgalommal telik meg. A lengyel film régóta nem volt ilyen erőteljesen érzelem- és gondolatébresztő…” (Bolesław Michałek filmkritikus, 1956)

A vetítéseket Tischler János történész vezeti be. A programot a Lengyel Intézet támogatta.

Fekete sorozat I: Város és vidéke

A második világháború után, a szocializmus „építésének” tizenegyedik évében készültek ezek a hátborzongató állapotokat tükröző felvételek a lengyel fővárosról és néhány kisebb városról. A nézőt szinte sokkolja az életveszélyes háborús romok és sivár lakótelepek látványa.

Varsó 1956
Jerzy Bossak, Jarosław Brzozowski / Poland / 1956 / 7 min / Polish
Emlékezetes látlelet a varsói lakáshiányról, amely családokat kényszerít arra, hogy rommá bombázott házakban éljen, ahol akár az is végzetes zuhanásba torkollhat, ha valaki kilép a szobából.

Ahol az ördög kíván jóéjszakát
Kazimierz Karabasz, Władysław Ślesicki / Poland / 1956 / 11 mins / Polish
A zsibvásár, a helyiek által csak „Koleratemetőnek” nevezett rombadőlt zsidó temető, a „Bródno Bár”, a soha be nem fejezett kerületi művház, sáros utak és faházak: a varsói Targówek kerület és a kültelki szegénység szokatlan látószögből.

Kisváros
Jerzy Ziarnik / Poland / 1956 / 10 min / Polish
Az évszázados cipésziparral rendelkező kisvárosban mára a feketepiac maradt az egyetlen megélhetés. A bőrrel való kereskedést tiltó új törvény miatt a fiatalok sorra hagyják el a várost egy jobb élet reményében. Merész diagnózis a szocializmus jogi és gazdasági nehézségeiről.

Lakóhely
Maksymilian Wrocławski / Poland / 1957 / 16 min / Polish
Újabb keserű, lehangoló kép a lakáshelyzetről. Helyszínünk Pleszów, más néven „Mexikó” vagy „Taiwan”: itt laknak a lengyel szocializmus zászlóshajója, a Nowa Huta kohászati művek építői. Sűrű élet a munkásszállásokon, ahol negyven családra jut egy konyha, házaspárok élnek külön a női és férfiszállón és sokan fojtják bánatukat sörrel kísért vodkába.

Lublin óváros
Bohdan Kosiński / Poland / 1956 / 5 min / Polish
A film nem Lublin csodálatosan felújított reneszánsz homlokzataival foglalkozik, hanem a hátsó udvarokkal és lakásokkal, ahol nem járnak turisták és iskolai kirándulócsoportok. A rozoga házakat mutató képekhez adott eredeti, lelkes kommentárok maró szatírájává válnak a hivatalos propagandának.

Város a szigeteken
Jerzy Dmowski, Bohdan Kosiński, Poland / 1958 / 8 min / Polish
Képek az 1939-es városról 1-- szembeállítva a húsz évvel későbbi helyzettel: azt látjuk, hogy az emberek folyamatosan húzódnak kifelé az arctalan lakótelepekről az agglomerációba. „Hová lett Varsó?” – kérdi a narrátor.

A város szélén
Kazimierz Karabasz / Poland / 1958 / 10 min / Polish
Varsó elbűvölő negyede, a régi Powiśle teljesen eltűnt. Első önálló filmjében Karabasz kerüli a direkt politikai vagy társadalmi kritikát. Megközelítése inkább nosztalgikus, miközben maga tudja a legjobban, hogy kár a könnyekért.

Sopot 1957
Jerzy Hoffman, Edward Skórzewski / Poland / 1957 / 16 min / Polish
A sopoti jazzfesztiválon kezdünk, majd a jazzes filmzene kíséretében kimegyünk a tengerpartra, ahol a kamera megértő tekintete előtt a napimádók a Miss Lengyelország szépségversenyt nézik, vagy áttáncolják az éjszakát.

Fekete sorozat II: Emberi történetek

A propaganda ízű kommentárok és a látvány sokszor gyökeresen mondanak ellent egymásnak. A korabeli dokumentumfilm rendezők sokszor fikciós eszközöket is felhasználnak a drámai helyzetek kihangsúlyozására. Roman Polanski első rövidfilmje megrendezett, ahol amatőr szereplők játsszák el a verekedésbe torkolló iskolai mulatságot.

Nagygyűlés, a Lengyel Nemzeti Híradó különkiadása
Poland / 1956 / 9 min / Polish
Történelmi tudósítás a varsói Defilad térről egy 1956. október 24-i tömegmegmozdulásról, ahol Władysław Gomułka, a Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) új elsőtitkára tart beszédet több mint 400.000 ember előtt.

Emberek az üres zónából
Kazimierz Karabasz, Władysław Ślesicki / Poland / 1957 / 15 min / Polish
A megfigyelést választva a beállított jelenetek helyett a rendező közelképet ad a Varsó Prága negyedében élő fiatalok életéről. Beleszülettek a szocialista rendszerbe, a világháborúról már nincsenek személyes emlékeik, a vad ivászatokban és a rock’n’rollban keresik a szabadságot.

Törvényen kívül
Włodzimierz Borowik / Poland / 1957 / 16 min / Polish
Egyedülálló betekintés a szocialista Lengyelország prostitúciójába – ami hivatalosan nem létezik – az “örömlányok” nézőpontjából, akikkel a rendőrségen készültek beszélgetések; az arcukat korabeli módszerrel, ugráló fekete téglalappal fedik el az alkotók.

A gyerekek vádolnak
Jerzy Hoffman, Edward Skórzewsk / Poland / 1956 / 10 min / Polish
Fájdalmas és ma is aktuális téma az alkoholista szülők gyerekeinek sorsa. Drámai jelenetek váltakoznak a játszótéren, óvodában és javítóintézetben készült dokumentumfelvételekkel. Van-e jövője e súlyosan traumatizált gyerekeknek?

Sziklás föld
Włodzimierz Borowik / Poland / 1956 / 16 min / Polish
Egy fiatal, idealista orvos egy istenhátamögötti faluban küzd az emberek bizalmatlanságával, félelmeivel és elmaradottságával. A játékfilmes elemeket is felhasználó doku elfogulatlan képet ad a vidéki Lengyelországról.

Jazzbeszéd
Andrzej Brzozowski / Poland / 1957 / 13 min / Polish
Az első lengyel film a két legendás együttes, a “Hot Club Melomani” és a “Komeda Sextet” koncertjéről.

Szétverjük a mulatságot
Roman Polanski / Poland / 1957 / 8 perc / Polish
Kísérleti film, amelyért majdnem kirúgták a rendezőt a łódźi főiskoláról. Polanski beszervezett egy csapat huligánt, hogy verjenek szét egy iskolai jelmezbált – hideglelős példázat az erőszakról és megszüntethetetlen társadalmi különbségekről.

III. A dokumentumfilmes - Andrzej Munk

A lengyel dokumentum filmezés atyja. Andrzej Munk első rövidfilmjei, a szocreáltól a műfajteremtő „kvázi” dokumentumfilmig. Új látásmódot teremtett befejezetlen életművével, a lírai, romantikus és sajátosan szatirikus hangvételű játék és rövidfilmjeivel.

Irány Nowa Huta!
Andrzej Munk / Poland / 1951 / 13 min / Polish
Tipikus sztálinista propagandafilm Nowa Huta, a város és az acélgyár dicsőséges építéséről. A munkásábrázolás szándékosan heroizáló, izmos testek az ég hátterével.

Paraszt-naplók
Andrzej Munk / Poland / 1952 / 13 min / Polish
Munk az 1935-ben kiadott „Paraszt naplók” segítségével próbálja megmutatni a szocialista valóság “emberarcát”. A naplók szerzőivel együttműködve állítja szembe a parasztok hajdani és új életét.

Vasútvilág
Andrzej Munk / Poland / 1953 / 22 min / Polish
Ebben a filmjében már kezdenek elmosódni a határok képzelet és dokumentálás között. A dramatizált jelenetek igazi vasútasok igazi munkáját mutatják be. Látszólag csak egy “termelési dokumentumfilm”, de valójában azt bizonyítja, hogy a dokumentumfilmezés művészet.

Egy vasárnap reggel
Andrzej Munk / Poland /1955 / 19 min / Polish
Impresszionista kép a háború után újjáépített Varsóról és annak lakóiról. Lírai film meleg humorral és a mindennapi élet ellesett pillanatképeivel.

Séta Varsó óvárosában
Andrzej Munk / Poland / 1958 / 18 min / Polish
Lírai történet a varsói zeneiskolában tanuló tizenévesekről, akik Varsó óvárosában barangolnak és az egyszerű utcazajok szépségét kutatják. Andrzej Markowski zeneszerző ötlete alapján.