Magyar Verzió
Magyar Verzió

Korai lenne még a két éves Verzió Filmfesztivál esetében hagyományról beszélni; a szervezők célkitűzései azonban tavaly óta lényegében nem változtak. Az idén kevesebb magyar filmet mutatunk be, választásaink azonban annál figyelemre méltóbbak.

Többnyire fiatal alkotók műveiről van szó, akiknek a neve ismerős lehet sok filmkedvelő számára. Lakatos Róbert új, rövid kísérleti dokumentumfilmjét mutatjuk be, címe Spílerek avagy Casino Transsilvaniae. Nem a hagyományos megközelítéssel él Oláh Lehel Gubera c. alkotása sem, mindkettőt szokatlan "városfilmnek" tekinthetjük. Az első Kolozsvárt, a második Budapestet láttatja a szerzők sajátos szemszögéből. Egészen friss és a "szigorúan értelmezett" emberi jogi dokumentumfilm kategóriájába tartozik Komenczi Norbert Daráló c. filmje. Egy tragikus következményekkel járó jogsértést dolgoz fel, jól megválasztott filmes eszközökkel.

Két további alkotás szerepel még programunkban, az egyik a már gazdag életművet maga mögött tudó Zsigmond Dezső 2003-as filmje. Az Aranykalyiba a gyimesi Hidegségben dolgozó pásztorfiúval, Karácsony Emilkével töltött forgatási év gyümölcse. Egy független filmes, tehetséges alkotópár, Pölcz Róbert és Pölcz Boglárka rövidfilmje zárja a sort. A Szafarit a kivételes érzékenységgel, empátiával megformált szép képsorok és a szegénység ábrázolásában szokatlan játékos megközelítés teszi egyedülállóvá.

Ezek tehát a 2005-ös Verzió hazai ízei, kóstolgassák őket élvezettel!

Pócsik Andrea
magyar film program