Keresztutak
Fesztivál-keresztutak

A Krakkói Filmfesztivál, Európa egyik legnagyobb dokumentumfilmes, animációs és rövidfilmes seregszemléje 1961-ben indult. A leghíresebb lengyel dokumentumfilmesek Krakkóban váltak ismertté. Mások mellett Krzysztof Kieslowski, Wojciech Wiszniewski, Andrzej Fidyk és Marcel Lozinski pályája a Krakkói Filmfesztiválon való szereplés után vett lendületet. Igazi öröm számunkra, hogy bemutathatunk Önöknek néhány izgalmas dokumentumfilmet az utóbbi évek terméséből.

A lengyel program legkorábbi alkotása Marcel Lozinski 89 mm-re Európától című filmje a lengyel dokumentumfilm klasszikus darabja, számos nemzetközi fesztiváldíjat és akadémiai jelölést nyert el. ,,Rövid, velős és világos filmet akartam csinálni - nyilatkozta a rendező - nem csupán két különböző világ érintkezési pontjáról, hanem a két Európa közötti kapcsolat kereséséről is." A kapcsolatteremtés iránti vágy nem csak Lozinski filmjében érzékelhető; a két másik rendező, Michal Bukojemski Mása anyu és Jacek Bławut Halva születtem című filmjének is ez a motorja. A Mása anyu két leszbikus története, akik gyereket akarnak egy olyan világban, amely elutasítja álmukat, a Halva születtem főhőse pedig egy visszaeső bűnöző, aki szellemi fogyatékkal élő intézeti gyermekeket gondoz, s ennek hatására belső átalakuláson megy át. Az alkalmi szociális munkás és az elidegenedett gyerekek között kialakuló mély kapcsolat hozza vissza a fiatalembert az életbe. A dokumentumfilm természetével kapcsolatos viták és ellentmondások ellenére ebben a filmben a főhős a legfontosabb.

Különleges főhősökkel találkozunk a lengyel programban vetítetendő két másik filmben is. A fiatal kora ellenére híres rendező, Maciej Cuske egy varsói antikváriumban forgatott. Nemcsak a hétköznapok mulatságos helyzeteit rögzítette, hanem bemutat egy igaz, csodálatos, lenyűgöző embert is. Thomasz Wiszniewski és főhőse, Roman Janiszek (aki bányász és rendező egy személyben) együtt mondanak el egy történetet a sziléziai szegénységről és az emberek teljes kiszolgáltatottságáról. Ugyanazt a világot láttatják két drámaian különböző szemszögből: Wiszniewszki a filmes profi eszközeivel, míg Janiszek az amatőr módján, aki ösztöneire és megérzéseire hagyatkozik.

Hálásak vagyunk, hogy bemutathatjuk ezeket a filmeket a Verzió Filmfesztivál közönségének, és reméljük, éppoly megragadónak, gondolatébresztőnek és egyedinek fogják találni őket, akárcsak mi.

A Krakkói Filmfesztivál 2006. május 30. és június 4. között ünnepli 46. születésnapját. Tisztelettel meghívjuk Önöket jövőre Krakkóba, a Real Cinema találkozóra. Krakkói Filmfesztivál. A mozgókép megindít!

A Krakkói Filmfesztivál szervezői